TOP 10: Valioliigan syyskauden parhaat pelaajat

OTA UNIBETILTA 90+ LISÄAIKAVAKUUTUS VALIOLIIGAAN 

Uuden vuoden päivänä paketoitiin Valioliigan 19. kierros, mikä samalla tarkoitti syyskauden päättymistä. Näin ollen sarja on virallisesti puolessa välissä, joten päätimme rankata alkukauden parhaat pelaajat TOP 10 -listan muodossa. Vähemmän yllättäen lista on täyttynyt sarjaa suvereenista johtavan Chelsean ja hyökkäyspelillään hurmanneen Liverpoolin pelaajista.

10. Sadio Mané, Liverpool

Peräti 35 miljoonan punnan siirtosumma oli kova, mutta senegalilaislaituri on todistanut olevansa jokaisen punnan arvoinen. Vikkelläkinttuinen Mané sopii täydellisesti Jürgen Kloppin vastaprässiin. Oikealla laidalla viihtyvä 24-vuotias Mané on pelannut loistavan syksyn myös tehojen valossa, sillä maalisarakkeeseen on kertynyt jo yhdeksän merkintää, jonka päälle syöttöjä on tullut viisi. Eikä Manén arvoa Poolille mitata pelkästään tehoissa, vaan suoraviivaisen ex-Southampton pelaajan kiihdytykset rikkovat vastustajan pakkaa ja luovat tilaa kanssapelaajille. Kloppilla riittääkin mietittävää miten Manén kontribuutio paikataan, kun mies suuntaa muutaman viikon päästä alkaviin Afrikan mestaruuskisoihin.

9. N’Golo Kanté, Chelsea

Valioliigamestari vaihtoi kesällä sinisestä uniformusta toiseen, mutta sama dominointi on jatkunut. Kovasti uurastava Kanté sopii Antonio Conten työteliääseen pelitapaan kuin nenä päähän ja on arvatenkin noussut Chelsean avainpelaajien joukkoon. Vaikka Chelsea hallitsee pelejä Leicesteriä enemmän riistää ranskalainen palloa totutun ahkerasti ja tuntuu ehtivän joka paikkaan. Kantén huima työmäärä on myös mahdollistanut fyysisesti heikon Cesc Fàbregasin paluun vanhalle tasolleen. Katalaani pystyy puhkomaan vastustajan linjaa syvyydestä, mikä tekee länsilontoolaisista entistä vaarallisempia ja on mestaruushaaveita ajatellen iso plussa.

8. Zlatan Ibrahimovic, Manchester United

Liian vanha ja laiska, eikä tule pärjäämään kovatempoisessa Valioliigassa. Mitä nyt kun Zlatan ei ole enää joukkueensa ykköstähti? Väärin. Ruotsalainen on Old Traffordin Main Man ja on vielä 35 vuoden iässä osoittanut pystyvänsä dominoimaan Valioliigassa. Pelkkää ruusuilla tanssimista ruotsalaisen alkukausi ei ole ollut, sillä lentävää lähtöä seurasi koko joukkueen tavoin pieni suvantovaihe, mutta viime aikoina meno on ollut jälleen hurjaa. 13 sarjamaalia kertoo kaiken olennaisen Kung Ibran merkityksestä Manchester Unitedille. Veteraanikärki ei välttämättä ole se kaikkein aktiivisin pelaaja, mutta paikan tullen Zlatan toimittaa pallon hyvällä prosentilla verkon perukoille.

7. Adam Lallana, Liverpool

Hyvänä Valioliigapelaajana aiemmin pidetty Adam Lallana on noussut Kloppin alaisuudessa sarjan eliittiin. Karmeita juoksumääriä pelistä toiseen kellottava englantilainen on tällä kaudella ollut myös tehokas. Sekä maaleja että syöttöjä 28-vuotias So’ton-kasvatti on iskenyt seitsemän kappaletta. Liverpoolin intensiivinen pelitapa vaatii kollektiivisia onnistumisia, mutta Lallana on ehdottomasti yksi Anfieldin kirkkaimpia helmiä tällä hetkellä.

Adam Lallana pelaa elämänsä kautta, samoin kuin taustalla tuulettava Sadio Mané. Kuva: Getty

6. Kevin De Bruyne, Manchester City

Vaikka Cityn peli on yskähdellyt tämän tästä, on Kevin De Bruyne pelannut yleensä korkealla tasolla, jopa oikeana wingbackina. Valioliigan syöttöpörssiä kymmenellä passillaan johtava belgialainen on väläytellyt maagista peliälyään pelistä toiseen ja rakentanut toiseksi eniten maalipaikkoja koko sarjassa, vaikka tarjoilijoita Cityssä piisaa. Kahdesti osuneen De Bruynen alkukauden arvoa nostaa se, että Pep Guardiolalla on ollut suuria vaikeuksia löytää toimivaa ryhmitystä ja kokoonpanoa, mikä on käytännössä tarkoittanut sitä, että belgin rooli on vaihtunut siinä missä miehet ympärilläkin.

5. David Luiz, Chelsea

Kukapa olisi uskonut, että huumoripelaajien huumoripelaaja, David Luiz on Valioliigan paras toppari. Näin se vain on. Neljän linjassa Luiz oli vielä vaikeuksissa, mutta Conten päätös siirtyä kolmen alakertaan on nostanut linjan keskellä operoivan brassitopparin uudelle tasolle. Jutun juoni onkin ollut se, ettei Luizin ole tarvinnut juurikaan puolustaa, vaan Cesar Azpilicueta ja Gary Cahill ovat hoitaneet sen puolen ansiokkaasti. Luiz taas on ollut keskeisessä roolissa peliä avaavana topparina ja siinä käkkäräpää on koko planeetan aatelia.

4. Jordan Henderson, Liverpool

Vaikka hyökkäyspelillä hurmanneessa Liverpoolissa valokeilaan ovat nousseet hyökkäävät pelaajat, löytyy the Redsin tärkein pelaaja keskikentän pohjalta. Steven Gerrardilta toissa kauden päätteeksi kapteenin nauhan perinyt Jordan Henderson on kovasti ravaavan joukkueen koossa pitävä voima. Yli 1300 onnistunutta syöttöä jakanut englantilainen on syöttänyt selvästi eniten koko liigassa. Aiemmin box-to-box-roolissa viihtynyt Sunderland-kasvatti on myös omaksunut uuden roolin peliä rytmittävänä keskikentänmoottorina. Vertaansa vailla olevien syöttötilastojen ohessa Henderson on taklannut toiseksi eniten koko sarjassa.

3. Eden Hazard, Chelsea

Koko viime kauden varjojen mailla vaellellut belgialainen on palannut tasolleen. Hazardin tapauksessa ”oma taso” tarkoittaa maailman ehdotonta eliittiä. Conten 3–4–3-ryhmityksessä Hazardille on räätälöity vapaahko rooli, jossa belgialaisen ei enää tarvitse seurata laitapakkeja omalle rankkarialueelle. Tämä on tarkoittanut samalla sitä, että uskomattoman hyvänä dribblaajana tunnettu laituri on päässyt temmeltämään vapaammin hyökkäyspäässä. Yhdeksän maalia ja kaksi syöttöä merkkauttanut Hazard on Chelsealle elintärkeä pelaaja, sillä belgin kuljetukset rikkovat vastustajan pakkaa ja sitovat usein vähintään kaksi miestä laiturin kimppuun.

2. Alexis Sánchez, Arsenal

Piikkiin täksi kaudeksi kotiutunut chileläinen on odotetusti ollut yksi sarjan parhaista pelaajista. 12 kertaa maalannut ja kahdeksan syöttänyt Sánchez on samalla sarjan tehokkain peluri. Arsenalin ykköspyssy ei kuitenkaan ole perinteinen ysi, vaan Sánchez liikkuu laajalla säteellä ja pudottaa välillä alemmas hakemaan palloa. Tämä tarkoittaa samalla sitä, ettei Arsenalia vastaan puolustaminen ole enää niin staattista. Edes meneillään olevat jatkosopimusneuvottelut, eivät ole haitanneet uransa huipulla olevan 28-vuotiaan chileläisen menoa, päinvastoin. Rahassa kylpevän Arsenalin johto on pahasti ulapalla jos Sánchez päästetään palkkatoiveiden takia muualle.

Alexis Sanchez on odotetusti ollut yksi sarjan parhaista pelaajista. Kuva: Getty

1. Diego Costa, Chelsea

Espanjalaistunut brassi on ollut kuin uusi mies Conten alaisuudessa. Maaleja Costa on osannut aina tehdä, mutta tällä kaudella Atletico Madridista aikanaan saapunut maalipyssy on jättänyt muun härväämisen taustalle ja keskittynyt pelaamiseen. Maalipörssiä 14 osumalla johtavan Costan loistokkuus ei jää pelkästään maaleihin, vaan viisi osumaa alustanut kärki osallistuu myös paikkojen luomiseen. Numero 19 tuntuu nousevan aina valokeilaan, kun Chelsea tarvitsee hyökkäyspään onnistumisia. 28-vuotias Costa pelaa nyt uransa parasta jalkapalloa, josta iso kiitos menee Contelle, joka on kanavoinut luonnonlapsen energian oikeisiin asioihin.

Kansikuva: Getty

Seuraa Valioliigaa Viasatin kanavilta sekä ViaPlay-palvelusta.