Englannin erikoisin paikallistaisto löytyy Liverpoolista – Merseyside Derbyllä on rikas historia

Valioliigan ystäville on maanantai-iltana tarjolla ennenaikainen joululahja, kun Liverpool ja Everton kohtaavat kiihkeässä Merseyside Derbyssä. Jos haluat lukea ennakon tulevasta pelistä kannattaa suunnata jollekin toiselle sivustolle, nimittäin tämä artikkeli käsittelee satamakaupungin perinteikkään paikallispelin erikoisuutta ja rikasta historiaa.

Erikoisen Merseyside Derbystä tekee se, ettei joukkueiden välillä ole käytännössä mitään kannattajia jakavaa tekijää. Esimerkiksi reilun puolen tunnin junamatkan päässä sijaitseva Manchester on jakautunut niin, että kaupungin itäpuoli kannattaa Cityä ja länsipuoli Unitedia. Jättimäisessä Lontoossa kannattajapohjat ovat niin ikään alueellisesti jakautuneita.

Vastaavasti Brittein saarten ja kenties koko maailman kiihkeimmässä derbyssä, Glasgowssa pelattavassa Old Firmissä kannattajat ovat jakautuneet uskonnon perusteella. Celtic-fanit ovat katolilaisia tasavallan kannattajia, kun taas Rangers-fanit ovat monarkiaa tukevia protestantteja.

Paikallispeleissä kannattajapohja on jakautunut yleensä alueen mukaan, mutta toisinaan jako tapahtuu myös uskonnon, politiikan tai yhteiskuntaluokan mukaan. Liverpoolissa raksia ei kuitenkaan laiteta yhteenkään ruutuun, koska jaolle seurojen välillä ei ole mitään yleistettävää syytä. Osa kannattaa Liverpoolia, osa Evertonia ja eri joukkueiden kannattajia saattaa olla jopa saman perheen sisällä.

Ei siis ole mitenkään tavatonta, että naapureina asustavista keskiluokkaisista valkoisista herrasmiehistä toinen kannattaa Liverpoolia ja toinen Evertonia. Liverpoolissa yksi yleisimmistä tavoista tunnustaa väriä on maalata asunnon etuovi joko punaseksi tai siniseksi. Monesti näitä ovia on jopa vierekkäin.

Naapureina asustavat herrat voivat myös suunnata kotipeleihin lähes samaa reittiä, sillä Goodison Parkin ja Anfieldin välissä on ainoastaan kuuluisa Stanley Park ja kävely stadionilta toiselle kestää vajaat 10 minuuttia. Itseasissa Goodison Parkin pääkatsomon ylimmiltä riveiltä voi jopa nähdä Anfieldin.

Vaikka jako seurojen kannattajien välillä ei ole yhtä selkeä kuin monissa muissa kaupungeissa, ei se tarkoita, etteikö paikallistaisto olisi kiihkeä ja vihanpito olemassa. Esimerkiksi Goodison Parkilla ainoat punaiset asiat ovat palohälyttimet, joita seura ei oletettavasti viranomaismääräysten vuoksi ole saanut maalata sinisiksi.

Liverpoolilaiselle jalkapallokulttuurille värimaailma on muutenkin kaikki kaikessa. Tämän sai huomata täksi kaudeksi Evertonin managerin paikalle siirtynyt Ronald Koeman. Hollantilaisluotsi julkaisi kuvan perinteisillä joulukoristeilla varustetusta joulukuusestaan, joka sai Toffees-kannattajat tuohtumaan. Syy oli luonnollisesti se, että runsaasti punaista väriä sisältänyt kuusi oli koristeltu ”Liverpoolin väreillä”. Everton-manageri ei lähtenyt tukkanuottasille kannattajien kanssa, vaan vaihtoi kuusen koristeet punaisista valkoisiksi.

Toisistaan syntyneet seurat

Syy Merseyside Derbyn erikoisuuteen juontaa juurensa seurojen syntytarinoihin. Vuonna 1878 perustettu St. Domingo FC oli alunperin seurakunnan joukkue, jonka tarkoituksena oli pelata jalkapalloa talvella, jolloin seuran päälajin, kritketin peluu ei onnistunut. Seuraan liittyi lopulta niin paljon seurakunnan ulkopuolisia pelaajia, että nimi muutettiin Evertoniksi (kaupunginosa Liverpoolissa) vielä 1870-luvun lopussa.

1880-luvun puolivälissä Anfieldille muuttanut Everton ajautui muutaman vuoden päästä riitoihin kentän omistaneen John Houldingin kanssa ja muutti nykyiselle Goodison Parkille vuonna 1892. Liverpool FC syntyi samana vuonna ikään kuin vahingossa Houldingin perustettua seuran täyttämään tyhjillään ollutta kenttä.

Maanantain näyttämönä toimiva Goodison Park on yksi Valioliigan legendaarisimmista pyhätöistä. Kuva: Getty

Toisin sanoen vaikka Everton on seurana Liverpoolia vanhempi, on vuonna 1884 avattu Anfield vanhempi stadion kuin Stanley Parkin toisella puolella sijaitseva Goodison Park, joka on avattu kahdeksan vuotta myöhemmin. Yksi erikoisuus lisää värittämään Merseysiden värikästä paikallistaistoa.

Seurojen ensimmäinen kohtaaminen nähtiin lokakuussa 1894, jolloin Everton kyykytti naapuriaan 3–0. 122 vuotta sitten pelatun ensimmäisen Merseyside Derbyn jälkeen otteluita seurojen välillä on pelattu lähes 300. Maanantai-iltana Goodison Parkilla pelattava derby on järjestyksessään numero 278.

Maanantai-illan isäntä, yhdeksän mestaruutta voittanut Everton on ollut aavistuksen alakynnessä, sillä se on voittanut 82 derbyä. Vastaavasti 18 liigamestaruuden Liverpool on voittanut naapurinsa 115 kertaa. Sarjakakkosena oleva Liverpool lähtee luonnollisesti suosikkina myös tulevaan paikallispeliin, mutta Evertonilla on runsaasti hampaankolossa – sen edellinen derbyvoitto on lokakuulta 2010. Tuon punaisille tappiollisen illan jälkeen Pool on pelannut 12 derbyä ilman tappioita, mutta on voittanut niistä vain viisi.

Niimpä tulevan Merseyside Derbyn lopputuloksia ei kannata lähteä liian suureen ääneen julistelemaan. Paikallispeli on kuitenkin aina paikallispeli ja Liverpoolin paikallistaistossa on jotain erityistä. Sitä kannattaakin syventyä katselemaan maanantai-iltana.

Everton–Liverpool potkaistaan käyntiin Suomen aikaa kello 22 ja ottelu on nähtävissä Viasat Jalkapallo HD -kanavalla ja ViaPlay-palvelussa.

Talleta 20€ ja saat 10 riskittömän vedon! go.nordicbet.com/Luukku18

Kansikvua: Getty