Kiinnostaako futiksen MM-kisat paikan päällä? – Voita matka jalkapallon MM-finaaliin Moskovaan!
Englantilainen futiskausi huipentuu lauantaina kansallisstadion Wembleyllä, jossa pelataan paikasta ensi kauden Valioliigaan. Kolmannesta ja viimeisestä nousijan paikasta kamppailevat perinteikkäät Fulham ja Aston Villa. Nousukarsintafinaalia on kuvailtu sadan miljoonan punnan otteluksi. Mikä Valioliigaan nousun arvo lopulta on? Sitä pyritään tässä jutussa selvittämään.
Valioliigan yksi hienouksista on TV-rahan tasainen jakautuminen. Aivan tasan 2,5 miljardin punnan potti ei kuitenkaan jakaudu, vaan siihen vaikuttavat muun muassa sarjasijoituksesta ja tv:ssä näytetyistä peleistä kertyvät bonukset.
Päättyneellä kaudella viimeiseksi jäänyt West Bromwich kuittasi putoamisesta huolimatta 94 miljoonaa puntaa pelkkää tv-rahaa. Liigan kärkikaksikko Man City ja Man United nettosivat pyöreästi 150 miljoonaa puntaa kumpainenkin.
Valioliigan tv-diili on täysin omissa lukemissaan, sillä Espanjan La Liga oli ainoa eurosarja, joka pääsi yli miljardin arvoiseen tv-sopimukseen. Esimerkiksi Bayern München nettoaa Bundesliigalta noin puolet siitä, mitä Valioliigasta pudonneet seurat saavat.
Valioliigan ero maan toiseksi korkeimpaan sarjatasoon, Championshipiin on niin ikään valtaisa. Championship-seurat saavat kahden miljoonan punnan peruspalkkion sekä 4,3 miljoonaa solidaarisuusrahaa. Maksujen päälle tulee 100 000 puntaa jokaisesta televisiossa näytetystä kotipelistä ja 10 000 puntaa jokaisesta televisioidusta vieraspelistä. Kaudella 2016-17 Championshipin suurin tienaaja oli tulevassa finaalissa esiintyvä Aston Villa, joka nettosi rahtusen alle seitsemän miljoonaa puntaa.
Toisin sanoen taloudellinen ero Valioliigan ja Championshipin välillä on järisyttävä. Esimerkiksi viime kauden päätteeksi pääsarjasta pudonnut Sunderland kuittasi Valioliigan putoajille maksamaa laskuvarjorajaa 35 miljoonaa puntaa, mikä on noin viisinkertainen määrä toiseksi korkeimman sarjatason muihin joukkueisiin nähden.
Nykymedian toimesta hekumoitujen siirtomarkkinoiden ohella kuulee usein puhetta siitä, kuinka tv-rahalla rikastuneet Valioliigaseurat joutuvat maksamaan pelaajista enemmän kuin muut. Ylihintaa on vaikea määrittää, mutta tv-rahassa kylpeminen ei ole myytti.
Deloitten Football Money League -julkaisussa West Hamin liikevaihdon kerrottiin olevan futismaailman 17. suurin. Hammers ei ole suurseura, mutta ehdottomasti iso seura, jolla on iso stadion ja laaja kannattajapohja. Statuksesta huolimatta 65 prosenttia, eli yli kaksi kolmasosaa sen viime kauden tuloista oli tv-rahaa. Seuraavalta sijalta löytyvän Southamptonin tv-rahan prosenttiosuus oli peräti 79.
Tammikuussa Deloitte arvioi, että maailman 30:stä eniten tienaavasta seurasta peräti 14 tulee Valioliigasta.
TV-raha näkyy ja tuntuu, etenkin pienempien seurojen kohdalla. Esimerkiksi yllätysnousija Huddersfield käytti joidenkin arvioiden mukaan viime kesän siirtomarkkinoilla enemmän rahaa, kuin koko aiemman seurahistoriansa aikana yhteensä. Kolme Englannin mestaruutta 1920-luvulla voittanut Terriers on perustettu vuonna 1908.
Siirtoikkunan sulkeutuessa Huddersfield oli kymmenenneksi eniten nettona siirtoihin kuluttanut seura koko Euroopassa.
Huddersfieldin kaltaiselle pienelle seuralle nousu ja säilyminen on ollut todellinen lottovoitto. Viime kaudesta seuran kirstuun kolahti yli 100 miljoonaa puntaa pelkkää tv-rahaa, ensi kaudesta on tulossa saman suuruinen potti ja vaikka seura putoaisi, nettoaisi se mukavat laskuvarjorahat. Yorkshireläisseura tienaa kahdessa kaudessa yli 200 miljoonaa puntaa, kun sarjaporrasta alempana ansiot olisivat 10:n ja 15 miljoonan punnan välissä.
Taloudellisessa mielessä sarjan suurin tuhkimotarina on toissa kauden sensaatiomestari Leicester, joka on Deloitten arvioin mukaan maailman 14. rikkain seura. Viime vuonna Kettujen liikevaihto oli 237 miljoonaa puntaa. Vuonna 2013, kun seura pelasi vielä Championshipissa, oli liikevaihto 20 miljoonaa puntaa vuodessa. Leicesterin liikevaihto on siis lähes 12-kertaistunut viidessä vuodessa. Viimeisestä tuloksesta 82-prosenttia oli tv-rahaa. Vaikka mestaruus toi runsaasti uusi kannattajia, näkyvyyttä ja lisämyyntiä, perustuu Kettujen hurja talouskasvu pitkälti juuri tv-rahaan.
Valioliiga-paikan arvoa on mahdoton määrittää tarkasti, sillä pääsarjassa pelaaminen lisää kaiken järjen mukaan myös muita tuloja. Leicesterin kohdalla nousu tarkoitti liikevaihdon kasvua lähes 90 miljoonalla punnalla vuodessa ja sekin tapahtui ennen nykyistä tv-sopimusta.
Kolmannelle nousijalle on luvassa minimissään 95 miljoonaa puntaa pelkkää tv-rahaa. Tähän päälle kun lasketaan lisääntyvät pelipäivän myynnit (lipputulot, oheismyynti ym.) sekä lisääntyvän näkyvyyden kautta arvokkaammat sponsorisopimukset, puhutaan vähintään yhdeksän numeroisesta summasta.
Tarjolla kaksi Valioliigan ystäville tuttua seuraa
Lauantaina sopivasti vajaat kolme tuntia ennen Mestarien liigan finaalia alkavassa nousukarsintafinaalissa kohtaavat kaksi Valioliigan ystäville tuttua seuraa, Valioliigassa vuodet 2001-2014 viihtynyt Fulham sekä Valioliigassa aina sen perustamisesta asti toissa kevääseen pelannut Aston Villa.
Kumpikin seura on tullut suomalaisille tutuksi Huuhkaja-pelaajien kautta. Jonnet eivät välttämättä muista, mutta kummassakin seurassa on nähty suomalaisväriä. Villassa vaikutti pitkään Peter Enckelman. Fulhamissa taas pelasivat Antti Niemi, Toni Kallio ja muutama vuosi sitten Sakari Mattila.
Asetelmat tulevaan näytökseen ovat tasaiset. Kolmanneksi tullut Fulham keräsi viisi pistettä seuraavan sijan vallannutta Villaa enemmän. Keskinäisissä kohtaamisissa kumpikin voitti omat kotipelinsä, aivan kuten viime kaudella. Joukkueiden välistä historiaa sävyttää muutenkin tasaisuus. Kumpikin on voittanut 23 kertaa ja tasureita on pelattu 22 kappaletta.
Etenkin Fulhamin osalta panokset ovat katossa, eikä joukkue välttämättä tule saamaan yhtä hyvää saumaa nousta kuin lauantaina. Koko sarjan parhaaksi pelaajaksi valittu, hiljattain 18 vuotta täyttänyt Ryan Sessegnon ei taatusti jatka uraansa Championshipissa. Jos Mökkiläiset kuitenkin nousevat, saattaa 15 kertaa maalannut nuorukainen jäädä Craven Cottagelle.
Sessegonin ohella kippari Tom Cairneya on viety Valioliigaan, eikä tulikuuma lainapelaaja Aleksandar Mitrovickaan luultavasti jää toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Derbyn yhteismaalein 2–1 selättäneet Länsilontoolaiset ovat näin ollen kovien paineiden alla. Jos nousu jää haaveeksi, jättävät avainpelaajat Craven Cottagen.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Fulhamilla olisi suurta taloudellista hätää. Seuran omistaja Shahid Khanin nettovarallisuuden on arvioitu olevan lähes seitsemän miljardia puntaa. Amerikkalaispakistanilaisen on ostamassa lauantain pelipaikkaa arviolta 800 miljoonalla punnalla. FA:n vielä toistaiseksi omistama Wembley ei kuitenkaan tulisi Mökkiläisten käyttöön, vaan Khanin omistaman NFL-seura Jacksonville Jaguarsin kotiareenaksi.
Villan kohdalla nousu näyttää pikemminkin ajan kysymykseltä. Prinssi Williamin kannattama seura kitui haluttoman amerikkalaisomistaja Randy Lernerin alaisuudessa ja taantui Valioliigan heittopussiksi. Viime kausi oli seuran ensimmäinen kiinalaisen Tony Xian omistuksessa, mutta meni pipariksi ennen kaikkea Roberto Di Matteon myötä epäonnistuneen valmentajavalinnan vuoksi.
Tällä kaudella Steve Brucen ryhmä on päässyt takaisin jaloilleen. Villan materiaali on luultavasti koko sarjan laajin ja ryhmää vahvistettiin ennen kaikkea John Terryn kaltaisilla kokeneilla sotaratsuilla. Villan tulevaisuuden kannalta positiivista on ollut raikulipoikana tunnetun Jack Grealishin paluu valokeilaan. Muita tärkeitä Villa-pelaajia ovat olleet laidoilla viilettävät Robert Snodgrass ja Albert Adomah sekä huippukautta kärjessä pelaava Lewis Grabban.
Jos Villa kuitenkin onnistuu tulevan ottelun voittamaan, voi sen odottaa tuulettavan miehistöään reilusti. Joukkue on kasattu Championshipiin sopivaksi, eikä Alan Huttonin tai Glenn Whelanin kaltaisilla kokeneilla kehäketuilla olisi enää käyttöä pääsarjassa. Fulhamin kärki taas on niin terävä, että se ei kaipaisi pääsarjassa pärjätäkseen kuin muutamia täsmähankintoja.
Panoksia ottelusta ei puutu. Kannattajille pelaaminen pääsarjassa on tietysti tärkeintä. Seurojen osalta puhutaan tilikirjat mullistavasta ottelusta. Kiovan illassa pelataan seurajoukkuefutiksen himoituimmasta pokaalista, mutta Wembleyllä panoksena on seuran tulovirran moninkertaistaminen. Jokainen voi itse vetää johtopäätökset kummassa ottelussa panokset ovat korkeammalla.
Kansikuva: Alex Livesey/Getty Images