TOP 10: Tässä ovat Valioliigan parhaat nuoret pelaajat

Viaplay LogoKuka vie Valioliigan nimiinsä tällä kertaa? Seuraa huippujännittävää brittifutiskautta Viaplay-palvelussa.

Faneille.com on tehnyt parina edellisvuonna katsauksen Englannin Valioliigan parhaisiin nuoriin pelaajiin. Listalle pääsemisen reunaehdoksi on asetettu 21 vuoden ikäraja, eli tämän kertaisessa katsauksessa mukana olevat pelaajat ovat syntyneet vuonna 1998 tai sen jälkeen. Listalle ei valittu pelkästään potentiaalin, vaan myös Valioliigaviheriöillä annettujen näyttöjen perusteella.

10. Yan Valery, Southampton (1999)

Ranskalaislaitapakki debytoi joulukuun alussa Manchester Unitedia vastaan ja siitä asti kuulunut Southamptonin luottopelaajiin. 16-vuotiaana kotimaansa Rennesistä Etelä-Englantiin saapunut Yan Valery hurmasi jopa niin paljon, että seurajohto päästi Cedric Soaresin Interiin. 20-vuotias pakkilupaus on innokas taklaaja ja hyvä kuljettaja. Hän pystyy operoimaan puhtaana laitapakkina, mutta myös vaativassa wingbackin roolissa. Kahdesti maalinteossa onnistuneella nuorukaisella riittää petrattavaa etenkin syöttötyöskentelyssä, sillä pallo on löytänyt omille heikolla 63:n prosentin tarkkuudella. Pyhimysten puolustuslinjan oikea selusta on kuitenkin turvattu moneksi vuodeksi, ellei joku suurempi seura nappaa kovassa nosteessa olevaa lupausta muualle.

9. Morgan Gibbs-White, Wolverhampton (2000)

Wolvesin lusitaaniarmadan takana nousua parrasvaloihin on tekemässä seuran oma kasvatti Morgan Gibbs-White, 19. Taitava keskikenttäpelaaja pystyy pelaamaan konehuoneessa tai kymppipaikalla. Sarjanousijan riveissä kilpailu peliajasta on kuitenkin kovaa ja Gibbs-White on joutunut tyytymään vaihtopelaajan rooliin. Nurmelle päästessään hän on säväyttänyt ja etenkin ensimmäinen Valioliiga-startti Chelseaa vastaan joulukuussa keräsi ylistystä. Huippulupausta on kuvailtu älykkääksi pelaajaksi, jonka syöttötaito on erinomainen. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, saattaa nuorukainen ottaa paikkansa Wolvesin avauksesta jo ensi kaudella.

Vuonna 2000 syntyneet Morgan Gibbs-White ja Callum Hudson-Odoi kuuluvat Englannin lupaavimpiin nuorukaisiin. (Robbie Jay Barratt/AMA/Getty Images)

8. Diogo Dalot, Manchester United (1999)

ManU upotti portugalilaislupaukseen kesällä liki 20 miljoonaa puntaa, mutta Jose Mourinho ei pitänyt maanmiestään edes vahvistuksena ja hän haki vauhtia aina reserveistä asti. Loukkaantumissuman myötä 20-vuotias Diogo Dalot sai saumansa joulukuussa ja nousi Punaisten paholaisten rotaatioon. Oikea pakki on osoittanut monipuolisuutensa viime aikoina, sillä Ole Gunnar Solskjaer on peluuttanut nuorukaista myös laitahyökkääjänä. Dalotilla on vielä tekemistä puolustustyöskentelyn kanssa, mutta hän on osoittanut olevansa erittäin pätevä laitapelaaja hyökkäyssuuntaan. Etenkin Porto-kasvatin keskitykset ovat laadukkaita ja liike dynaamista. Ashley Young ja Antonio Valencia seilaavat uransa auringonlaskuun, joten Dalotilla on oiva sauma napata avauskokoonpanon paikka jo ensi kaudella.

7. Tom Davies, Everton (1998)

Evertonin oma kasvatti nousi ryminällä parrasvaloihin toissa kaudella. Kesällä 21 vuotta täyttävä Tom Davies on kokonaisvaltainen keskikenttäpelaaja, joka uurastaa tunnollisesti molempiin suuntiin. Englantilaisen kehitys on kuitenkin polkenut paikallaan hieman sekasortoisessa Evertonissa. Hyvin peliä lukeva Davies on saanut vaihtelevasti vastuuta, eikä ole onnistunut sementoimaan avauksen paikkaa merseysideläisten keskikentällä. Muutamaan otteeseen kapteeninnauhaa tällä kaudella kantanut keskikenttäpelaaja on seurannut peräti 15 ottelua vaihtopenkiltä. Daviesilla on potentiaalia Valioliigan keskikenttäpelaajien eliittiin, mutta seuraava askel pitäisi ottaa lähitulevaisuudessa.

6. Phil Foden, Manchester City (2000)

18-vuotias superlupaus mahtuisi monen Valioliigajoukkueen avaukseen, mutta Man Cityssä kilpailu peliajasta on äärimmäisen kovaa. Phil Foden on kuitenkin jo ehtinyt debytoimaan Englannin A-maajoukkueessa, mikä kertoo kaiken olennaisen nuoren miehen huimasta potentiaalista. Pienikokoinen väkkärä on saanut Pep Guardiolalta runsaasti suitsutusta. Teknisiltä ominaisuuksiltaan Foden on poikkeuksellinen lahjakkuus. Hän kääntyy, kuljettaa ja liikuttaa pelivälinettä terävästi. Keskikentän keskustassa viihtyvä Cityn oma kasvatti sorvasi pitkän, aina vuoteen 2024 asti ulottuvan jatkosopimuksen. Tie Cityn avaukseen on tukossa, joten Foden saattaa ensi kaudella hakea vauhtia lainapestin kautta. Joka tapauksessa nuorukaisesta on lupa odottaa tulevaisuuden tähtipelaajaa.

5. Callum Hudson-Odoi, Chelsea (2000)

Lontoolainen säväytti jo harjoituspeleissä, mutta syksyllä vastuu jäi vähäiseksi. Tammikuussa saksalaisjätti Bayern München oli tiiviisti 18-vuotiaan Callum Hudson-Odoin perässä, joka löi Maurizio Sarrille painetta peluuttaa nuorukaista. Vuoden vaihduttua Chelsean oma kasvatti on saanut enemmän minuutteja ja säväyttänyt etenkin cup-kilpailuissa. Nuori laiturilupaus on erittäin liukasliikkeinen ja sitä kautta erinomainen haastaja. Terävästi kiihdyttävällä ja näppärästi pelivälinettä käsittelevällä Hudson-Odoilla on ominaisuuksien puolesta edellytykset nousta absoluuttiselle huipulle. Tuleva kesä on A-maajoukkueessa debytoineelle englantilaiselle merkittävä, sillä hänen nykyinen sopimuksensa päättyy kesällä 2020, joten edessä voi olla siirto muihin ympyröihin.

4. Declan Rice, West Ham (1999)

Hiljattain Irlannin maajoukkueesta Englantiin vaihtaneesta ja Kolmen leijonan riveissä debytoineesta Declan Ricestä ei uskoisi, että mies täytti hiljattain 20 vuotta. Keskikentän pohjalla tasapainottavassa roolissa pelaava Rice operoi rutinoituneen huippupelaajan varmuudella. West Hamin avainpelaajiin kohonnut nuorukainen ei pelaa ohipelejä, vaan suorittaa tasaisesti ottelusta toiseen. Erinomaisesti peliä havainnoiva Rice sijoittuu fiksusti ja taklaa innokkaasti. Hän ei kuitenkaan ole pelkkä puolustuslinjan varjelija, vaan pallo liikahtaa omille mukavalla 86-prosentin tarkkuudella. Ricestä ei luultavasti tule supertähteä, mutta esimerkiksi Eric Dierin kaltaiseksi huippujoukkueen luotettavaksi pohjapelaajaksi hänellä on jo nyt edellytyksiä.

Declan Rice on kovaa valuuttaa kaksinkamppailuissa. Vuonna 1999 syntynyt peluri hurmaa tasaisuudellaan. (Harriet Lander/Copa/Getty Images)

3. Ryan Sessegnon, Fulham (2000)

Superlupaus on ollut otsikoissa jo pari vuotta, sillä hän nousi Fulhamin avauskokoonpanoon vain 16-vuotiaana. Viime kaudella Championshipin parhaaksi pelaajaksi arvostetun Ryan Sessegnonin debyyttikausi pääsarjassa ei kuitenkaan ole ollut satumainen. Kenties odotukset nostettiin liian korkealle, onhan kyseessä vasta 18-vuotias miehenalku, eikä kaoottinen Craven Cottage ole ollut helpoin ympäristö. Tasaisuus on ollut hakusessa, mutta Sessegnon on väläytellyt niitä ominaisuuksia, miksi hänestä kohistaan. Räjähtävyys, tilanteiden tunnistaminen ja loistava ensimmäinen kosketus ovat tuottaneet tehot 2+5. Nuorukainen on operoinut suurimman osan kaudesta mielipaikallaan laiturina, mutta myös wingbackin rooli on tullut tutuksi. Kaiken järjen mukaan Sessegnonista käynnistyy kova tarjouskilpa Valioliigan top6-seurojen välillä, jahka Mökkiläisten putoaminen sinetöityy.

2. Matteo Guendouzi, Arsenal (1999)

Arsenal tuli aikanaan tunnetuksi tuntemattomien ranskalaisten haalimisesta. Kesällä Emiratesille saapunut Matteo Guendouzi osuu täydellisesti tähän kategoriaan. Ranskan divarista ostetusta tuntemattomasta käkkäräpäästä odotettiin tulevaisuuden pelaajaa, mutta Guendouzi, 19, on yllättänyt kaikki nousemalla saman tien Tykkimiesten runkopelaajiin. Konehuoneessa viihtyvä nuorukainen on esiintynyt 25 ottelussa. Toisinaan ranskalainen sortuu koheltamiseen, mutta yleisesti ottaen hän on pelannut loistavan debyyttikauden. Erityisesti Guendouzin aktiivisuus on ihailtavalla tasolla. Mies tekee itsensä aktiivisesti pelattavaksi, syöttää monipuolisesta ja pystyy edistämään peliä myös kuljetuksilla. Guendouzin potentiaali on todella korkealla ja häntä on vertailtu muun muassa Arsenal-legenda Patrick Vieiraan.

19-vuotias Matteo Guendouzi on hurmannut Arsenalin keskikentällä. (Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images)

1. Trent Alexander-Arnold, Liverpool (1998)

Liverpoolin oma kasvatti ei ehkä ole viiden vuoden päästä tämän listan valovoimaisin tähti, mutta tällä hetkellä hän on listan ainoa nuorukainen, jonka voi sanoa vakiinnuttaneen paikkansa huipulla. Trent Alexander-Arnoldin todellinen läpimurto nähtiin viime keväänä, kun nuori laitapakki rynni aina Englannin MM-kisaryhmään asti. Liverpoolilaisella on vielä kehitettävää puolustustyöskentelyssä, mutta hän on nykyisellään yksi sarjan parhaista ylöspäin pelaavista pakeista, joka sopii Jürgen Kloppin pelitapaan kuin nenä päähän. Parikymppisen Alexander-Arnoldin suurin vahvuus on miehen loistava potkutekniikka, jonka turvin hän sylkee laadukkaita keskityksiä sivurajan läheisyydestä. Reilut pari vuotta sitten Reds-nutussa debytoinut laitapakki saa myös vastuuta erikoistilanteissa ja on summannut maistuvat 1+6 tehot. Tällä haavaa moderni laitapakki on matkalla pelipaikkansa eliittiin koko planeetan tasolla.

Kansikuva: Richard Heathcote/Getty Images