Valioliigan sunnuntai – Etelärannikolla pelataan paikallispeli

Valioliigakierros jatkuu sunnuntaina kahden ottelun muodossa. Ensin Everton ja Sunderland iskevät yhteen Liverpoolissa ja myöhemmin ohjelmassa on Etelärannikon paikallispeli, jossa Southampton ja Bournemouth selvittelevät paremmuuttaan. Tässä tulee ennakot kumpaakin sunnuntain otteluun.

Everton – Sunderland klo 15.30

Kotijoukkue Everton ei ole tällä hetkellä kovimmassa mahdollisessa iskussa, kun se on hävinnyt kaksi edellistä peliään. Tosin vastustajatkin ovat olleet kovaa luokkaa, kun tappiot ovat tulleet Manchester Unitedille ja viime lauantaina Arsenalille. Vastaavasti Sunderland avasi kauden voittotilinsä viikko sitten, kun Black Cats kaatoi Tyne–Wear-derbyssä pahimman kilpakumppaninsa, Newcastlen lukemin 3–0. Pistepottiaan 13 pisteellä kartuttanut Everton majailee sarjassa sijalla 12., kun tuleva vastustaja Sunderland on kuudella pisteellään toiseksi viimeisenä, sijalla 19.

Vaikka Everton on viime kausina poikkeuksetta sijoittunut koilis-englantilaisten yläpuolelle, ovat joukkueiden kohtaamiset viime vuosina kääntyneet Sunderlandin hyväksi. Edellisestä viidestä ottelusta Black Cats on voittanut kolme, kertaalleen on pelattu tasan ja Everton on napannut yhden voiton. Viime kaudella samainen kohtaaminen Goodison Parkilla päättyi putoamista vastaan taistelleen Sunderlandin 0–2-torjuntavoittoon.

Pahasti loukkaantumisista syksyllä kärsineen Evertonin osalta tilanne alkaa näyttää vammojen suhteen paremmalta. Joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin kuuluva, koko syksyn huilannut Leighton Baines saatetaan nähdä sunnuntaina tositoimissa. Myös Muhamed Besic ja Seamus Coleman ovat lähellä täyttä pelikuntoa. Varmuudella Toffeesilta puuttuvat kapteeni Phil JagielkaTony Hibbert sekä Steven Pienaar. Vastaan asettuvalla Sunderlandilla ei ole yhtään pitkäaikaispotilasta, mutta peräti kuusi pelaajaa kärsii pienistä vammoista ja heidän pelikuntonsa on arvoitus. Nuo kuusi pelaajaa ovat: Ola ToivonenJohn O’SheaJack RodwellFabio BoriniAdam Matthew ja Younes Kaboul.

Sunderlandilta on Sam Allardycen alaisuudessa turha odottaa hienouksia, joukkue puolustaa kurinalaisesti ja pelaa suoraviivaista brittifutista, jossa pitkätkään pallot eivät ole kiellettyjä. Niinpä ottelun pallonhallinta on takuuvarmasti kotijoukkueella, jonka peli perustuu pitkälti lyhyihin syöttöihin. Evertonin haasteena onkin murtaa Sunderlandin tiivis paketti, joka luultavasti pudottautuu todella alas. Matalalla makaavasta linjasta johtuen Romelu Lukaku nousee Evertonin osalta jälleen keskiöön, sillä keskityspalloja on varmasti luvassa, kun Sunderlandin linjaa on hankala murtaa maata pitkin. Sunderlandin mahdollisuudet piilevät tuttuun tapaan vastaiskuissa ja erikoistilanteissa.

Tulosveikkaus: 2–0

Ottelu näytetään suorana MTV Sport 1 -kanavalla, klo 15.15 alkaen.

Southampton – Bournemouth klo 18.00

Southamptonin St Mary’s Stadiumilla pelataan sunnuntaina Etelärannikon herruudesta, kun rannikkokaupunkien joukkueet ottavat mittaa toisistaan. Viime kaudella komeasti 7. sijan valoittanut Southampton lähtee otteluun nousijaa vastaan selkeänä suosikkina. Sarjataulukossa Southampton löytyy sijalta 10. ja Bournemouth viimeisen säilyjän paikalta, sijalta 17.

<> at St Mary's Stadium on October 28, 2015 in Southampton, England.

Rokottaako Graziano Pelle Bournemouthia? Kuva: Getty

Joukkueiden kaudet ovat edenneet hiukan eri kaavalla, vaikka lähtökohdatkin olivat hyvin erilaiset. Southampton aloitti hitaammin, mutta on kauden edetessä päässyt aina vain parempaan vauhtiin. Vastaavasti Bournemouth avasi kautensa pirteästi, mutta ykköstähti Callum Wilsonin polvivamma on syönyt pahasti Cherriesin iskukykyä ja joukkue on kerännyt viimeisestä kolmesta pelistään vain yhden pisteen. Viime viikonloppuna Bournemouth jäi pahasti sarjaa johtavan Manchester Cityn jalkoihin hävittyään Etihad Stadiumilla peräti 5–1. Southampton taas kävi hakemassa komean 1–1-tasapelin Anfieldilta.

Loukkaantumisten suhteen Southampton kärsii muutamasta pahasta poissaolosta, kun sivussa on Jay Rodriguez ja käytännössä koko kauden huilaava ykkösmolari, Fraser Forster. Muita poissaolijoita ovat Shane Long sekä Florin Gardos. Vierailija Bournemouthilta puuttuu edellä mainitun Wilsonin ohella niin ikään polvivammoista kärsivät Tyrone Mings ja Max Gradel sekä kapteeni Tommy Elphick. Näin ollen loukkaantuneiden voi väittää verottavan enemmän vierailija Bournemouthia.

Ottelun ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä – se on kotijoukkue Southampton. Kummatkin joukkueet pelaavat parhaimmillaan erittäin viihdyttävää jalkapalloa, mutta loukkaantumiset ovat verottaneet Eddie Howen pelimerkkejä niin pahasti, että Bournemouthin kannattajat voivat odottaa joukkueeltaan lukuisia selviytymistaisteluita. Southampton lähteekin paikallispeliin suosikkina kotietunsa, paremman materiaalin ja kokemuksen turvin, niinpä Saintsin voi odottaa nappaavan helpohkon voiton.

Tulosveikkaus: 3–0

Ottelu näytetään suorana MTV Sport 1 -kanavalla, klo 17.45 alkaen.

Kansikuva: Getty