Valioliigaraati: Chelsean kriisi, Leicesterin lento ja putoamiskamppailu

Faneille.comin Valioliigatoimittajista koostuva kolmehenkinen raati kokoontui jälleen puimaan sarjan kuumimpia puheenaiheita. Tapetilla ovat muun muassa Chelsean konttaus, Leicesterin kiito, kärkinelikon haastajat sekä voitotta olevat joukkueet.

Chelsea on tällä hetkellä kriisissä. Onko Jose Mourinhon lähtölaskenta alkanut vai millä eväillä Siniset nousevat?

Roope Liimatainen: Chelsean konttaaminen pistää väkisinkin ajattelemaan onko joukkueen kulisseissa tapahtumassa jotain. Jose Mourinho on sanonut panostavansa Mestarien liigaan, joten nähtäväksi jää esiintyykö Euroopan kermakentillä toisenlainen Chelsea, vai seuraavatko Valioliigassa nähdyt huonot otteet myös sinne. Pidän hyvin mahdollisena ettei Mourinho ole enää ensi kaudella Chelsean peräsimessä.

Jaakko Tiira: Täytyy kyllä myöntää, että Chelsean konttaaminen on tullut itselleni täysin puun takaa. Sinisten puolustus on vuotanut todella pahasti ja siihen Mourinhon täytyy keksiä lääkkeet ensi tilassa, tätä menoa haaveet mestaruuden uusimisesta voi kuopata jo tämän kuun lopussa. Puolustuksen lisäksi Chelsean täytyy saada myös hyökkäyspeliin mielikuvitusta, jonka kannalta kärkiyksilöiden nousu omalle tasolle on ensiarvoisen tärkeää. Jos Chelsean puikoissa olisi joku muu kuin ”The Special One” olisi lähtölaskenta jo käynnissä. Uskoisin kuitenkin että Mourinho on oikea mies johtamaan Chelseaa, sillä portugalilainen on käytännössä joukkueen rakentanutkin. Managerin vaihtaminen kesken kauden on kuitenkin aina äärimmäinen toimenpide, mikä korostuu vielä entisestään huippujoukkueen kohdalla, kun sopivan korvaajan löytäminen on pykälää haastavampaa.

Janne Kainulainen: Tuskin Mourinho on lähdössä ellei nyt tule vielä 2-4 ottelua pataan. Täytyy muistaa, että moni isompi seura varmasti miettii vapailla markkinoilla olevan Jürgen Kloppin palkkausta. Tuskin Chelsea kuitenkaan. Portugalilaisessa on taas samoja merkkejä, mitä Madridissa mestaruuskauden jälkeen. Ylimielisyys mediaa kohtaan on jotain käsittämätöntä, vaikka se ei ole käsittämätöntä Mourinhon kohdalla.

Siirtoikkunan sulkeutui muutama viikko sitten. Kuka on kesän paras hankinta? Entä kenen uskot floppaavan?

JT: Lähestyn kysymystä siitä näkökulmasta, että paras hankinta on joukkueelleen keskeinen palanen ja se on mielestäni Crystal Palacen Yohan Cabaye. Ranskalainen rytmittää peliä loistavasti ja tuo runsaasti lisää syöttötaitoa ja peliälyä Palacen keskikentälle, mikä on näkynyt jo alkukauden peleissä. Absoluuttisesti paras hankinta on luultavasti Man Cityn Kevin De Bruyne. Flopiksi tuomitsen Liverpoolin ostaman Roberto Firminon, joka maksoi Poolille lähes 30 miljoonaa puntaa. Firmino on toki taitava, mutta Hoffenheimissä pelanneenna miehellä ei ole näyttöjä huippupeleistä. Muutaman pelin perusteella voisi myös väittää, että on ainakin toistaiseksi liian pehmeä Valioliigaan. Ja ei, en pyöräile Tampereelta Ouluun jos Firmino voittaa maalipörssin.

JK: Tätähän käytiin jo kattavasti läpi Jalmun loistavassa siirtoikkuna -katsauksessa. Palace onnistui ainakin alun perusteella Cabayen ja Sakon hankinnoissa. West Hamin Dimitri Payet on osoittanut alkukaudesta olleensa hehkutuksen arvoinen ja taistelee parhaan hankinnan pystistä kauden loppuun saakka. Tämän kauden jälkeen isompaan seuraan? Alkukierrosten perusteella Raheem Sterling oli myös loistava hankinta Cityltä, joten Manchesterissa hyökkäys on nyt luokkaa maailmanluokka. Lisäksi ei voida sivuuttaa elokuun pelaajaksi valittua Swansean Andrew Ayewia. Mahti hankinta walesilaisilta! Newcastle jatkoi viime vuosilta tuttua kaavaa: ostetaan sikoja säkissä sieltä täältä. Mitä jos käyttäisi rahoja fiksummin 2-3 kovaan peluriin eikä ampuisi haulikolla vuodesta toiseen? Hullu seurajohtaja ja osaamattomat managerit ovat pilaamassa tätä seuraa kovaa vauhtia.

RL: Melkein kaikki onkin jo sanottu, mutta nostaisin vielä esiin Chelsean hankkiman Pedro Rodriguezin ja Manchester Unitedin riveihin siirtyneen Matteo Darmianin. Pedro on tasonsa osoittanut Barcelonassa jo moneen kertaan ja alku Chelsean paidassakin on ollut vähintäänkin lupauksia herättävä. Italian maajoukkueen runkopelaaja Darmian on löytänyt heti ensimmäisestä ottelusta lähtien paikkansa ManU:n takalinjojen oikealla laidalla ja esiintynyt kerta toisensa perään mallikkaasti. Hänen hintalappukaan ei ollut mahdoton, joten ManU vaikuttaisi tehneen hyvän hankinnan. Jo mainittu Firmino on haissut flopilta nenässäni jo siitä asti kun häntä Liverpooliin siirtyi. Voin pyöräillä Helsingistä Turkuun mikäli maalipörssin voitto hänelle menee. Toiseksi epäonnistujaksi povaan jo kertaalleen Valioliigassa flopannutta Radamel Falcaota.

Leicesterin lento ei näytä loppuvan, eikä joukkue ole vieläkään hävinnyt yhtään ottelua. Hätyyttelevätkö Ketut tosissaan Euro Cup -paikkoja?

JK: Aika aikaista sanoa. Huikea on silti Kettujen lento myös Ranierin alaisuudessa. Jos ei vielä Euro cup -paikoille, niin viime kauden nousija on ainakin osoittanut kuuluvansa Valioliigaan. Joukkue on kerännyt viime huhtikuusta lähtien Valioliigassa 33 pistettä, takana mm. Arsenal (25p) ja Chelsea (24p). Saa nähdä pysyykö joukkueen kultakimpale Riyad Mahrez Leicesterissä kauden loppuun.

RL: En usko, että hätyyttelevät. Ketut ovat kieltämättä esiintyneet edukseen ja heidän lentoaan on ollut ilo seurata. Ongelmaksi saattaa jatkossa muodostua kuitenkin puolustuspelaaminen, joka ei ole hienosta alkukaudesta huolimatta ollut erityisen vahvoilla kantimilla. Seitsemän päästettyä maalia viidessä ottelussa on liikaa, mutta tehokas hyökkäyspeli on toistaiseksi pitänyt ongelman piilossa. Jossain kohtaa väkisinkin hyökkäyspeli takkuilee ja silloin nollapelejä pelaava puolustuslinja nousee arvoonsa. Leicester hyytyy kyllä, mutta aika näyttää milloin ja kuinka pahasti.

JT: Ketut ovat lyöneet kaikki ällikällä, eikä joukkue suostu häviämään. Toisaalta täytyy kuitenkin huomioida, että otteluohjelma on ollut Leicesterille suotuisa, kun se on kohdannut top6-joukkueista ainostaan pahasti linkuttavan Tottenhamin. Joukkueen menestys kuitenkin perustuu pitkälti siihen, että kaikki palaset ovat loksahtaneet paikalleen ja esimerkiksi Marc Albrightonin kaltaiset peruspelaajat ovat nousseet uudelle tasolle. Niinpä uskallan kompata Roopea ja sanon ettei lento kestä loppuun asti. Putoamiskamppailuun Leicester joudu, mutta Euro Cup -paikat ovat kyseisellä squadilla liian kova tavoite. Sijoittuminen kärkikymmenikköön olisi Ketuilta loistava saavutus.

Jälleen tukun puntia polttaneen Liverpoolin pakka on sekaisin. Onko Poolilla realistiset saumat neljän joukkoon ja onko Brendan Rordgers oikea mies Redsin peräsimeen?

JK: Ei ole ja näyttää siltä ettei ole. Hankinnat ovat olleet tasoa keskipaksu-pate, joten tällä miehistöllä ei tulla menemään neljän joukkoon. Joko Anfieldin intohimoiset fanit odottavat Jürgen Kloppin saapumista messiaaksi Rodgersin tilalle?

JT: Täysin samaa mieltä. Poolin nippu on laadukas, mutta kun sitä vertaa esimerkiksi manchesterilaisten paletteihin – huomaa puutteellisuuden. Toisin sanoen Liverpool on täynnä hyviä pelaajia, mutta huipputekijät ovat vähissä. Mitä tulee Rodgersiin, niin hänen pestinsä on ollut yhtä huippukautta lukuunottamatta todella keskinkertaista tekemistä. Pool yrittää hallita palloa, mutta pelaajisto ei ole tarpeeksi laadukas, että pallonhallinta toimisi kaikkia joukkueita vastaan. Myös jatkuva ryhmityksen vaihtaminen ja runsas vaihtuvuus pelaajistossa kertovat, ettei Rodgers ole löytänyt punaista lankaa penkin takana.

LIVERPOOL, ENGLAND - MAY 11: Luis Suarez of Liverpool looks on during the Barclays Premier League match between Liverpool and Newcastle United at Anfield on May 11, 2014 in Liverpool, England. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)

Suarezin lähdön jälkeen Liverpool on ollut sekasorrossa. Kuva: Getty

RL: Nostan Liverpoolin ykköshaastajaksi neljän parhaan joukkoon, mutta en silti millään näe heidän yltävän sinne asti. Rodgers osaa uudistaa joukkueensa pelitapaa ja rakentaa nahkansa uudestaan, mutta valitettavan hitaasti. Luis Suarezin lähdön jälkeen Poolilla kesti kauan nousta jaloilleen uuden pelitapansa kanssa. Nyt tämän kauden alussa pakka on taas sekaisin ja mikäli joukkue mielii neljän parhaan joukkoon, ei Rodgersin uutta toimivaa sotasuunnitelmaa voi odotella jouluun saakka.

Entäpä Tottenham? Tilillä on vain yksi voitto. Onko Spursin kohtalona jäädä tänäkin vuonna kärkinelikon ulkopuolelle?

JT: Tottenhamin kauden alku on ollut todella vaikea, mikä juontaa juurensa pitkälti joukkueen ykköstähden, Harry Kanen maalittomuuteen, myöskään Christian Eriksenin loukkaantuminen ei helpota tilannetta. Alkukausi on osoittanut karulla tavalla, kuinka kapea Spursin materiaali on ja kuinka vahvasti se on muutamien kärkiyksilöiden varassa. Ennakoin jo ennen kauden alkua, että Tottenhamilla olisi todellisella unelmakaudella mahdollisuudet neljän joukkoon, mutta sitä ei näytä tulevan, joten kyllä – Spurs jää jälleen kärkinelikon ulkopuolelle. Täytyy kuitenkin muistaa, että Tottenhamin kärkipelaajat ja lähes koko joukkue on hyvin nuori ja se tulee varmasti parantamaan mitä pitemmälle kausi etenee.

JK: Spurs jää jälleen ulos ainakin Mestarien liigasta. Laatu ei riitä vertailussa kärkijoukkueisiin paitsi kenties puolustuspäässä. Hieman sama tilanne kuin Liverpoolilla. Nykyään joukkueista on löydyttävä maailmanluokan pelaajia, jos halutaan taistella neljään joukkoon pääsystä. Näitä pelaajia ei meinaa löytyä kummastakaan nipusta sitten etsimälläkään.

RL: Spurs ei tule yltämään pisteiden valossa lähellekään sijaa neljä. Europpa-liigan sijoistakin se saa käydä kilpaa, sillä esimerkiksi Swansea on vahvan alkukautensa perusteella ilmoittautunut todenteolla mukaan taistoon. Maaotteluissa kahdesti osuneen Kanen tulee aloittaa maalinteko myös työnantajansa riveissä, tai koko joukkueen kausi on vähällä lässähtää pannukakuksi. Saa nähdä herättäisikö viime kierroksella napattu kauden avausvoitto hieman joukkuetta kohti parempia tuloksia.

Sarjan tyvipäässä Sunderland, Newcastle ja Stoke ovat vielä ilman voittoa. Onko kolmikko tuomittu putoamiskamppailuun?

RL: Stoke tulee pelaajamateriaalinsia turvin nousemaan pois putamistaistosta ja säilyttää lopulta sarjapaikkansa reilulla pesäerolla putoajiin nähden. Molemmat pohjoisen joukkueet sen sijaan ovat vahvoja ehdokkaita vaihtamaan sarjatasoa ensi kaudeksi. Kausi on toki vasta aivan alkutekijöissään ja mahdolliset valmentajanvaihdokset saattavat kääntää tilanteet vielä moneen kertaan päälaelleen. Nykyisillä otteilla ei ole niin Harakoilla kuin Mustilla Kissoillakaan varaa jatkaa kauan.

during the Barclays Premier League match between Arsenal and Stoke City at the Emirates Stadium on September 12, 2015 in London, United Kingdom.

Stoke ei ole vielä avannut voittotiliään. Kuva: Getty

JT: Olen samoilla linjoilla Stoken suhteen. Stoke on kuitenkin tehnyt voimakasta identiteettimuutosta ja alkukausi näyttää menevän kasvukipuja potiessa, myös Ryan Shawcrossin puuttuminen puolustuksesta on näkynyt karulla tavalla. Newcastle taas on kimurantimpi tapaus, sillä joukkueessa puhalsi viime kauden jälkeen uudet tuulet ja joukkue teki ainakin lähtökohtaisesti hyviä hankintoja. Liekkö sitten Harakoiden tulenarka tilanne erityisesti omistajan ja fanien välillä, mikä varjostaa joukkueen peliä – Newcastlen materiaalilla pitäisi kuitenkin putoamiskamppailun sijaan pelata vähintään sijoituksesta kymmenen joukkoon. Sunderlandin synkkä syksy näyttää muodostuvan jo krooniseksi, minkä takia Mustat kissat ovat jälleen putoamiskamppailussa. Mielenkiinnolla odotan, kuka johtaa seuran pelastustalkoita tänä keväänä?

JK: Samoilla linjoilla veljien kanssa. Stoke nousee, mutta Sunderland ja Newcastle saattavat hyvinkin pudota sarjatasoa alemmaksi. Vaikka Newcastle ei itsessä suuria tunteita herätäkään, niin jotenkin pistää seuran touhu vihaksi. Joukkue on muukalaislegioona, eikä seuran logolle pelaa tällä hetkellä kuin kourallinen ukkoja – nykyjalkapallon valitettava trendi, kun pelaajat pelaavat vain tilipussin takia.

Faneille.comin Valioliigaraati koostuu sivuston Valioliigatoimittajista ja ilmestyy noin 2-3 kertaa kuussa. Raadin syynissä on niin Englannin kentillä pinnalla olevat aiheet kuin toimittajien itse esiin nostamat asiat.

Kansikuva: Getty