Valioliigaraati: Diego Costa, surullinen Hull ja City-Chelsea ennakko

Valioliigaa on takana jo yli kolmannes. Faneille.comin Valioliigatoimittajat Janne KainulainenRoope LiimatainenJaakko Tiira ja Eemeli Kosonen kokoontuivat jälleen puimaan brittikenttien viime aikaista antia raadin muodossa. Raati ruotii muun muassa viikonlopun käynnistävää huippuottelua Manchester Cityn ja Chelsean välillä, Liverpoolin mahdollisuuksia menestyä ilman Philippe Coutinhoa ja bonuksena loppuun on heitetty alkukauden hauskoja nippelitietoja.

Valioliigan maalipörssiä johtava Diego Costa vaikuttaa eri mieheltä Antonio Conten alaisuudessa. Onko koiruuksistaan tunnettu kärki potentiaalinen maalikuningas?

EK: Toki on. Costa teki parhaalla kaudellaan Atléticossa 27 maalia ja osoitti, että pystyy pelaamaan tasaisen vahvasti läpi raskaan kauden. Nyt mies on elämänsä iskussa ja kun Chelsean peli luistaa, niin Costa tulee varmasti olemaan korkealla maalipörssissäkin. Tällä kaudella hyökkääjä on keskittynyt vain ja ainoastaan pistämään palloa pussiin, mikä on näkynyt välittömästi maalisarakkeessakin.

RL: Hyvin on kyllä Costa pelannut ja mättänyt maaleja tuon tuosta. Koiruudet ovat loistaneet poissaolollaan ja fokus on ollut itse tekemisessä. Varmaan juuri siitä syystä tulosta on tullut. Mikäli Chelsean otteet pysyvät hyvinä ja Costa malttaa olla hölmöilemättä, on miehellä mahdollisuus maalikuninkuuden naappaamiseen.

JT: Costan transformaatio on ollut todella hämmentävä. Kuten pojat totesivat on kärki keskittynyt tällä kaudella pelaamiseen. Costan edellinen kortti on syyskuun lopulta, eli viikonlopun Spurs-voitto oli jo seitsemäs perättäinen kortiton ottelu. Espanjalainen ei ole kokonaisvaltaisesti niin hyvä pelaaja kuin edelliskausien maalikuninkaat Sergio Agüero tai Harry Kane, mutta viimeistelyn jalon taidon 28-vuotias kärki osaa. Näin ollen uskon, että Costa voi harjata maalipörssin jos keskittyy olennaiseen jatkossakin.

JK: Conte on saanut pelaajistaan vahvuudet esiin uuden pelitavan myötä. Eikä tämä koske pelkästään Costaa vaan muun muassa Eden Hazardia ja jopa David Luizia. Kun peli kulkee, niin oletettavasti Costa taistelee maalipörssin voitosta. Mitä sitten tapahtuu, jos Costan ja Chelsean peli alkaa yskimään? Costa saattaa turhautua ja tästä seuraa helposti tuttuja ongelmia.

Costasta on hyvä loikata viikonlopun huippuotteluun, jossa Manchester City isännöi Chelseaa. Miten ottelussa käy ja mitä huippupeliltä on lupa odottaa?

JK: Huikea peli tiedossa. Kaksi taktisesti loistavaa valmentajaa kohtavat ja käytännössä mitä tahansa voi tapahtua, ja ainakin minun on vaikea ennakoida miten ottelussa tulee käymään. Miten seitsemään edelliseen Valioliigaotteluun vain yhden maalin päästänyt Chelsean kolmen puolustajan linja pärjää kenties sarjan kovinta hyökkäystä vastaan? Tässä ehkä se isoin kysymys koskien huippuottelua. Jos lontoolaiset pitävät Cityn nollilla, on Conten ryhmä tällöin ymmärrettävästikin vahvoilla.

JT: Asetelmat ovat äärimmäisen herkulliset. Chelsean puolustus 0n ollut rautaa ja kuten Kainukin totesi, on Cityn hyökkäys kenties sarjan paras. Kääntäessä asetelman toisin päin ei City ole onnistunut kuin kahdesti pitämään maalinsa puhtaana ja Chelsean hyökkäys on lähes yksinomaan Costan ja Hazardin varassa. Ehkäpä Conte keksii jotain yllättävää, kuten kesän EM-kisoissa, jolloin Italia yllätti Espanjan housut kintuissa korkean prässin myötä. Uskoisin, että ratkaisu tullaan näkemään siinä kuinka nopeasti vieraat ehtivät pallollisten City-pelaajien iholle ja tukkimaan syöttölinjoja.

Jännä nähdä luottaako Guardiola huippuottelussa kokeneeseen Yaya Toureen? Kuva: Getty

Jännä nähdä luottaako Guardiola huippuottelussa kokeneeseen Yaya Toureen? Kuva: Getty

EK: Luvassa on todella mielenkiintoinen kamppailu. Molemmat managerit ovat virittäneet joukkuensa äärimmäiseen kovaan iskuun huippuottelun alla. Varsinkin Citylle ottelu on iso testi. Joukkue ei ole kohdannut vielä yhtäkään mestarisuosikkia kotikentällään, mutta silti tuloksena on vain kolme voittoa kuudesta kamppailusta. Tilanne ei helpota nyt, kun vastassa on Valioliigan tiivein puolustus. Tasapeli ei olisi kummallekaan katastrofi, joten pidän sitä todennäköisimpänä lopputuloksena.

RL: Kauden alkaessa Manchester City oli suurin mestariehdokas ja esiintyikin sen arvoisesti ensimmäiset kierrokset. Sittemmin suosikin viitta on laskettu Chelsean harteille, joten siltäkin osin tämä ottelu tulee olemaan iso valtataistelu. City ilmoittaisi voitolla itsensä taas isoksi mestariehdokkaksi, mutta tappiolla Chelsea osoittaisi todella vahvoja mestarin elkeitä. Koska ottelu pelataan Manchesterissa, on tasapeli sarjataulukossa paremmalla sijalla majailevalle Chelsealle parempi tulos kuin isännille. Ottelun lähtökohdat ovat todella tasaiset ja pienet marginaalit ratkaisevat lopputuloksen. Kuten sanottu, ovat panokset todella suuret.

Hyvän alkukauden pelannut Liverpool koki pahemman luokan takaiskun, kun sen ykköstähti Philippe Coutinho loukkaantui ja on loppuvuoden sivussa. Jatkuuko Poolin lento ilman brassia?

EK: Coutinhon merkitystä Liverpoolille ei voi korostaa liikaa. Tästä huolimatta joukkue on saanut onnistumisia laajalla rintamalla, mikä on vahvan joukkueen merkki. Uskon Liverpoolin raapivan jatkossakin voittoja tasaiseen tahtiin, mutta otteet voivat olla samankaltaisia kuin viikonlopun nihkeässä kamppailussa Sunderlandia vastaan, jonka joukkue onnistui kuitenkin lopulta voittamaan.

JT: Pallo on nyt Jürgen Kloppilla. Yksi yhteen Coutinhoa on käytännössä mahdoton korvata. Valeysinä pelannut Roberto Firmino siirtynee vasemmalle ja kärkeen istutetaan joko Daniel Sturridge tai Divock Origi. Käytännössä Coutinhon loukkaantuminen tarkoittaa lisää pelintekovastuuta Poolin keskikentälle. Mainion alkukauden pelanneen Adam Lallanan pitäisi olla jälleen pelikunnossa ja englantilainen tulee olemaan avainroolissa. Poolin romahdukseen en usko, mutta joitakin turhia pisteitä joukkue tulee pudottamaan ilman brassitähteään.

JK: Kloppon pelitapa antaa Poolille mahdollisuuden lennon jatkumiselle, mutta tässä palapelistä Coutinhon puuttuminen on kyllä paha takaisku. Sturridge on osoittautunut tuhnuksi Kloppin pelityylissä, jossa prässätään kovaa pallonmenetyksen jälkeen, eikä englantilainen sovi tähän muottiin. Tämän takia uskon, että Origi ottaa Coutinhon paikan avauksessa ja Firmino siirtyy vasemmalle, juuri niin kuin tykkimies-Tiira totesi.

RL: Näen Coutinhon olevan Poolin hyökkäyksen tärkein yksittäinen palanen ja hänen puuttumisen isona kolauksena joukkueelle. Kuten Jaakko toteaa kääntyvät katseet tässä vaiheessa Kloppon suuntaan. Pool on pelannut toistaiseksi hienosti ja yhden pelaajan puuttuminen ei saisi merkittävästi näkyä mestaruudesta haaveilevan joukkueen esityksissä. En usko romahdukseen, mutta jonkin verran pisteitä tulee sulamaan joulukuun ruuhkissa ilman ykköspelaajaa.

Lentävän lähdön kauteen saanut Hull City näyttää palanneen maan pinnalle. Onko Tiikereillä eväitä sarjapaikan uusimiseen?

JK: Tuskinpa. Joukkue pelaa materiaalinsa mukaisesti surkeasti, eikä tilannetta helpota se, että Tiikereiden sairaslistalla on noin kymmenen ukkoa, mukaan lukien ainoa maalinsylkijä Abel Hernandez. Hullin alkukauden lento oli vain tähdenlento ja joukkue tippuu varmuudella sarjasta.

RL: Kyllähän Tiikereiden putoaminen on tuntunut selkeältä tapaukselta jo ennen kauden alkuakin. Alun yllätykset saivat hätäisimmät epäilemään, olisiko joukkueesta sittenkin johonkin, mutta kyllä kurssi on taas vahvasti kohti alempaa sarjaporrasta. En jaksa millään uskoa sarjapaikan uusimiseen.

Hullin tilanne näyttää lohdottomalta, eikä vahvinkaan tsemppirinki tule Tiikereitä pelastamaan. Kuva: Getty

Hullin tilanne näyttää lohdottomalta, eikä vahvinkaan tsemppirinki tule Tiikereitä pelastamaan. Kuva: Getty

JT: Kaaoksessa oleva Hull tulee putoamaan Championshipiin, minne se materiaalinsakin puolesta kuuluu. Robert Snodgrassin tai Hernandezin kaltaiset pelurit voivat tuoda satunnaisia pinnoja sieltä täältä, muttei Hull pysty nykyisessä hankauksessa mitenkään kirimään kiinni materiaalieroa, mikä sillä on muihin joukkueisiin nähden. Fanit ovat raivoissaan, eikä ihme, sillä seuran omistajat ovat muun muassa väläytelleet 1904 perustetun seuran nimen muuttamista Hull Tigersiksi.

EK: Hyvin hankalalta näyttää. Sarjapaikan säilyttäminen vaatisi vähintään paria hankintaa tammikuussa. Eniten päästettyjä ja vähiten tehtyjä maaleja ei jätä juurikaan selittelyille sijaa alkukauden osalta. Tilannetta ei helpota se, että aivan Tiikereiden yläpuolella on Leicesterin ja West Hamin kaltaisia joukkueita, jotka ovat alkukaudesta sukeltaneet, mutta tulevat varmasti petraamaan kauden edetessä.

Alkukauden hauska nippelitieto?

JT: Vaihtoehtoja olisi toki lukuisia, mutta Mourinho-kriitikkona, täytyy ”Jose-setää” suolata aina tilaisuuden tullen. West Ham -ottelun ulosajo oli Mourinhon toinen tällä kaudella. Se on sama määrä (2), mitä United on voittanut tällä kaudella Valioliigassa pelaamiaan kotiotteluita. Samaisessa ManU-West Ham -pelissä maalannut Diafra Sakho oli samalla ensimmäinen tällä kaudella osunut Hammers-hyökkääjä.

RL: Hallitseva mestari Leicester on ollut surullisen huono vierapeleissään. Kuudesta reissusta on ollut tuliaisina yhteensä vain yksi piste, joten käkättimeen on yhden tasapelin lisäksi tullut jo viisi kertaa. Toisin sanoen se on yli tuplannut viime kauden vierastappioiden (2) määrän.

EK: Viikonlopun huippuotteluun liittyen: Manchester Cityn ja Chelsean peleissä on tullut reilusti maaleja tällä kaudella. Cityn jokaisessa ottelussa on tehty vähintään kaksi maalia. Chelsean peleissä alle kahteen maaliin on jääty vain kertaalleen (20.11.2016 Middlesbrough-Chelsea 0–1).

JK: ManU osti jättimäisellä summalla Paul Pogban, mutta mies ei ole vielä säväyttänyt Valioliigassa. Maalisyöttöjä ranskalainen tähtipelaaja on antanut yhden. Samaan pääsee yhden ottelun Burnleyn maalilla pelannut 37-vuotias Paul Robinson. Englannin maajoukkueessa 42 ottelua pelannut Robinson pelasi edellisen kerran Valioliigassa vuonna 2012 ja nyt hän pääsi neljä vuotta myöhemmin takaisin maalipuiden väliin Englannin korkeimmalla sarjatasolla, kun Burnleyn ykkösmaalivahti Tom Heaton loukkaantui.

Kansikuva: Getty

Lauantaina kello 14.30 starttaava Man City–Chelsea on nähtävissä Viasatin kanavilta ja ViaPlay-palvelusta, aivan kuten muutkin Valioliigaviikonlopun huippuottelut.