Valioliigaraati: Yllättäjät, flopit ja mestari

Valioliiga käynnistyy tänään ja monet joukkueet ovat tehneet kesän aikana mielenkiintoisia muutoksia. Faneille.comin jalkapallotoimittajat Janne Kainulainen, Jaakko Tiira, Roope Liimatainen sekä Eemeli Kosonen perkaavat nyt Valioliigan lähtökohdat joukkueiden näkökulmasta.

Mitä odotat tulevalta kaudelta?

EK: Pep Guardiola, José Mourinho, Jürgen Klopp, Antonio Conte, vanha tuttu Arsene Wenger ja kumppanit. Missään sarjassa ikinä ei ole ollut näin montaa yhtä mielenkiintoista manageria ja jo heidän mittelö tulee olemaan kiinnostavaa seurattavaa. Tähän kun lasketaan vielä lukuisat mielenkiintoiset hankinnat, niin kasassa on ainekeset legendaariseen kaikkien aikojen kauteen.

JK: Onhan tässä odotukset huikean korkealla. Suurin syy tähän on uudet huippumanagerit ja mielenkiintoisien pelaajien saapuminen Valioliigaan. Managerien välit tulevat olemaan kivenkatkuisia ja zlatanismeja jaetaan aivan uudella tasolla.

JT: Edellä puhujiin on helppo yhtyä. Valioliigan kärki on poikkeuksellisen tasokas ja tasainen, mikä takaa huikean jännittävän kauden. TV-sopimus alkaa näkymään myös pienempien seurojen kassoissa, sillä moni sarjataulukon alemmalle puolikkaalle rankattu joukkue on tehnyt yli kymmenen miljoonan punnan yksittäisiä hankintoja. Häntäpään ja keskikastin vahvistuminen takaa sen, että isojen täytyy onnistua jokaisessa pelissä saadakseen pisteitä. Pelillisesti mielenkiintoisinta tulevalla kaudella on nähdä, kuinka laajasti vastaiskupeli on otettu käyttöön. Sarjasta löytyy Leicesterin ohella monia joukkueita joiden pelitapa taipuu nopeiden laita- ja kärkipelaajien myötä nopeisiin vastaiskuihin. Huomattavasti pallonhallintaa riskittömämpi vastaan iskeminen on todistettu, niin viime kauden Valioliigassa kuin kesän EM-kisoissa, äärimmäisen myrkyllisiksi pelitavaksi.

RL: Odotukset ovat todella korkealla, alkamassa voi olla peräti kaikkien aikojen kovin Valioliiga-kausi. Usein ennakkokaavailuissa kärkinelikko erottuu suhteellisen selkeästi, mutta tällä kertaa on vaikea arvioida mitkä joukkueet tulevat lopulta yltämään Mestarien liigaan oikeuttaville sijoille. Ehdolla on seitsemän, jopa kahdeksan joukkuetta. Myös toisessa päässä taulukkoa on ryminää, sillä kukaan ei halua pudota pois, etenkään nyt, kun isot tv-rahat menevät muuten ohi suun.

Minkä joukkueen uskot olevan positiivisin yllättäjä alkavalla kaudella?

JT: Viime kauden tapaista megaluokan pommia tuskin nähdään, mutta mielestäni tälle kaudelle Valioliigasta löytyy muutama potentiaalinen yllättäjä. Henkilökohtaisesti olen tykästynyt Bournemouthiin ja uskoisin Kirsikoiden omaavan eväät yllätykseen. Eddie Howe on loistava manageri, josta osoituksena on Bournemouthin pitäminen sarjassa omaan lyhytsyöttöpeliin nojaten. Bournemouthilla on muutenkin selkeä pelillinen sapluuna ja joukkue on täynnä potentiaalisia tulevaisuuden tähtiä. Nyt kun joukkue tuntee Valioliigan metkut voidaan Kanaalin rannalla oikeasti taistella jopa sijoituksesta kymmenen sakkiin.

RL: West Hamia ei lueta pieneneksi seuraksi, mutta näen heillä olevan potentiaalia olla yllättäjiä alkavalla kaudella. Yksi tai useampi isoista kaloista tulee jäämään sarjataulukossa taakse ja jos kaikki menee nappiin, niin Hammers haastaa tosissaan Mestarien liigaan oikeuttavista paikoista. Joukkueella on erittäin hyvä runko, joka on vielä kesän siirtoikkunan aikana vahvistunut ja nyt leveyttä löytyy lähes kaikilta osa-alueilta. Uskon Hammersin olevan todella vaikea kampitettava myös yksittäisissä otteluissa isoja vastaan.

JK: Sarjanousija Middlesbrough on mielenkiintoinen joukkue. Real Madridissa pelaajauransa huipulla tehnyt manageri Aitor Karanka on tehnyt seuran peräsimessä hyvää duunia. Mielenkiinnolla seurataan kuinka uudet hankinnat Victor Valdes, Alvaro Negredo, Gaston Ramirez ja Victor Fischer pärjäävät.

EK: Olen Roopen kanssa samoilla linjoilla ja uskon West Hamin pelaavan mainion kauden. Andre Ayew’n myötä Hammers sai kaivattua ruutia hyökkäyspäähän. Tähän kun lisätään Dimitri Payet sekä muutenkin laadukas avaus ja mainiota työtä debyyttikaudellaan tehnyt päävalmentaja Slaven Bilic, niin lontooloisilla on erinomaiset saumat taistella jopa paikoista Mestarien liigaan.

West Hamilla riitti tuuletettavaa viime kaudella, sillä sesonki oli joukkueen paras 14 vuoteen. Kuva: Getty

West Hamilla riitti tuuletettavaa viime kaudella, sillä sesonki oli joukkueen paras 14 vuoteen. Kuva: Getty

Entä minkä joukkueen odotat floppaavan odotuksiin nähden pahiten?

RL: Vaikea kysymys ja tässä voi helposti ampua itseään jalkaan, mutta jotain on veikattava. Leicester ei tule taistelemaan kärkisijoista, mutta ei sitä varmasti enää odotetakaan. Flopiksi nostan viime kaudella sijalle 12. päätyneen Swansean, joka on kesän aikana menettänyt kaksi erittäin tärkeää pelaajaa. Kapteeni ja joukkueen sielu Ashley Williams kaupattiin Evertoniin ja viime kauden paras maalintekijä Ayew West Hamiin. Joutsenet saattavat löytää itsensä jopa putoamistaistelusta.

JK: Haluan olla samaa mieltä Roobertin kanssa. Joutsenien joutsenlaulu tulee olemaan tulevalla kaudella mollivoittoinen. Joukkueen ikoni Williamsin myyntiä en vain ymmärrä. Miksi ihmeessä? Puolustus tulee vuotamaan Walesissa pahemman kerran ellei puntia pistetä pinoon ja hommata uutta ykköstopparia.

JT: Samoilla linjoilla aiempien veljien kanssa. Swansea on ilmoittanut itse itsensä putoamistaisteluun. En halua alkaa missään nimessä julistamaan ketään floppaajaksi, mutta sanoisin että Crystal Palacella voi olla vaikeaa. Kuherruskuukausi Alan Pardewin kanssa on ohi ja joukkueen viime kevät oli katastrofaalisen huono. Kotkat tarvisivat ehdottomasti jonkun vakavasti otettavan kärjen. Jos Christian Benteke siirtyy tämän ikkunan aikana Selhurst Parkille hälvenevät floppimahdollisuudet merkittävästi.

EK: Toki on suhteellista, että mitä odotukset tiettyä joukkuetta kohtaan ovat. Epäilen silti Arsenalien kannattajien joutuvan pettymään poikkeuksellisen pahasti. Arsenal on ollut ainakin toistaiseksi totutun maltillinen siirtomarkkinoilla ja Arsene Wenger on jahdannut mestaruutta jo 12 kautta putkeen ilman toivottua tulosta. Nyt monet muut suurseurat ovat vaihtaneet managereja ja kaavoihin kangistuneet tykkimiehet jäävät tylysti jalkoihin ja ulos Mestarien liigaan oikeuttavilta sijoilta.

Päävalmentajat ovat totutusti tulisilla hiilillä Valioliigassa ja moni joukkue on hankkinut kesän aikana uuden managerin. Kenen uskot olevan ensimmäinen potkut saanut valmentaja?

JT: Erittäin paha kysymys. Omissa papereissa heikoimmassa jamassa on Hull, mutta Steve Brucen häivyttyä seurasta, ei Tiikereillä ole tällä hetkellä edes manageria ketä potkia. Oma veikkaukseni onkin, että ensimmäinen potkut saava luotsi on Watfordin Walter Mazzarri. Italialaisen suosima 3–5–2 ei ole paras mahdollinen taktiikkaa Valioliigaan, eikä miehen edellinen, yli kaksi vuotta sitten, valmennettu Inter pesti lupaa hyvää. Herhiläiset omistava Pozzon perhe ei muutenkaan ole ollut kärsivällinen managerien suhteen Mazzarrin ollessa jo seuran yhdeksäs luotsi 2010-luvulla.

RL: Olen Jaakon kanssa samoilla linjoilla. Hull on niin epävakaa joukkue, ettei sen kaudesta ole odotettavissa kuin täydellinen mahalasku. Yleensä vaikeina aikoina manageripestit päättyvät lyhyeen, mutta tosiaan Tiikereiden pitäisi ensin löytää itselleen käskyttäjä. Entistä Chelsea-kärkeä Gianfranco Zolaa on huhuissa tuotu joukkueen peräsimeen. Toisena vaihtoehtona ensimmäiseksi ulos potkituksi manageriksi veikkaan juurikin jo mainittua Mazzaria.

JK: Itse uskon, että kesken viime kauden Swansean peräsimeen tullut Francesco Guidolin lähtee ensimmäisenä, vaikka syy ei välttämättä olisikaan hänen. Joutsenien miehistö ei näytä hääviltä, ja vaikka Guidolin on mukava valkku, lähtee hän ensimmäisenä.

EK: Pojat yllä ovat oikeilla linjoilla. Myös vedonlyöntiyhtiöt tarjoavat pienimpiä kertoimia Mazzarrille sekä Guidolinille. Itse kallistun ehkä myös Mazzarrin puoleen. Watfordilla on todella vaikea otteluohjelma ja joukkue kohtaa heti kärkeen monia kärkipäähän povattuja joukkueita. Toisaalta siinä piilee myös suuri mahdollisuus, mutta epäilen alamäen alkavan välittömästi eikä vyörymään lumipallo pysähdy ennen päävalmentajan potkuja, jos edes silloinkaan.

Mikä joukkue juhlii mestaruutta kauden päätteeksi?

JK: Nyt ammutaan isoilla. Pitkän pohdinnan päätteeksi olen tullut siihen tulokseen, että mestaruutta juhlii Tottenham. Arsenalin miehenä tätä on vaikea uskoa tai myöntää, mutta jos joku villi veikkaus pitää heittää, niin White Hart Lanella tehdään kauden päätteeksi historiaa.

RL: Tottenham saa keskittyä taistelemaan paikoista neljän parhaan joukossa. Mestaruus matkaa Manchesteriin, joko siniselle tai punaiselle puolelle. Valitettavasti joudun Unitedin miehenä kuitenkin veikkaamaan Citizensia.

JT: Jos Arsenal vaan hankkii maailmanluokan kärjen ja kunnon topparin, juhlitaan mestaruutta Pohjois-Lontoossa. Arsenal ja maailmaluokan kärki vaan eivät taivu samaan lauseeseen, joten Tykkimiehet saavat tänäkin vuonna pettyä. Tuntuu äärimmäisen hankalalta heittää mestari jo tässä vaiheessa, mutta uskoisin että mestaruuden vie Man City.

EK: Todella vaikea kysymys eikä täysin selkeää ja ylivoimaista ennakkosuosikkia ole. Monet suurseurat ovat vaihtaneet manageria, mikä tekee tilanteesta entistä mielenkiintoisimman. Antonio Conte ja Chelsea ovat niin match made in heaven, että on pakko kallistua sinisten suuntaan.

Muista osallistua Faneille.comin kimppaan Fantasy Premier Leaguessa. Parhaille pelureille on jälleen palkintoina Valioliiga-matkoja. 

Ota haltuun myös Faneille.comin kattava ennakkopaketti Valioliigan tulevasta kaudesta (pääset ennakkoon joukkuetta klikkaamalla):

Faneille.comin Valioliigaranking 2016−2017:

1. Manchester City

2. Manchester United

3. Chelsea

4. Arsenal

5. Tottenham

6. Liverpool

7. West Ham

8. Leicester

9. Everton

10. Southampton

11. Stoke

12. Crystal Palace

13. Swansea

14. Bournemouth

15. Middlesbrough

16. WBA

17. Watford

18. Burnley

19. Sunderland

20. Hull City

Viaplay LogoLauantaina 13.8. alkava Valioliiga on koko kauden ajan katsottavissa Viasatin kanavilla sekä Viaplay-palvelussa

Kansikuva: Getty