Jaro ei putoa koskaan?

Päävalmentaja Eremenko Sr. ja kapteeni Jonas Emet täynnä onnea ja iloa (All over press)

Päävalmentaja Eremenko Sr. ja kapteeni Jonas Emet täynnä onnea ja iloa (All over press)

Viime kaudella FF Jaro oli useimpien ”asiantuntijoiden” papereissa varma putoaja, mutta Alexei Eremenko senior luotsasi joukkueensa selvästi kuiville vesille. Riittävätkö Jaron eväät tämän kauden selviytymistaistelussa?

Viime kaudella Jaro pelasi monien mielestä kauden viihdyttävintä jalkapalloa, eikä Eremenko ole lähtenyt pelityyliä juuri muuttamaan. Mikäli tulosta ei tule, hän ei kuitenkaan hakkaa päätä itsepintaisesti seinään, vaan pystyy pelin kauneuden kustannuksella vaihtamaan taktiikkaa pisteitä raastavampaan suuntaan. Tästä saatiin oiva osoitus kauden 2012 loppupuolella, kun Jaro pystyi väkisin raapimaan tarvittavat pisteet säilymiseen.

Viime kaudella Jaro taisteli jopa mitaleista kahden kierroksen jälkeen, mutta päätöskierroksella eväät oli jo syöty. Toisaalta sarjapaikka oli jo käytännössä taskussa. Eremenko hioikin kuvioita jo tätä kautta silmällä pitäen.

Vaihtuvuus pientä

Pietarsaaressa operoidaan tarkan euron linjalla, ja se näkyy myös joukkueessa. Vaihtuvuus on ollut tarkoin harkittua, eikä tähtihankinnoilla ole mässäilty. Jaro sai kuitenkin yhden tärkeän lenkin joukkueeseensa, kun alkukaudesta erinomaisesti pelannut Hendrik Helmke palasi täksi kaudeksi joukkueeseen. Helmke oli joukkueen tärkein pelaaja alkukauden aikana, mutta siirtyi kesken kauden Norjaan Tromssan riveihin. Kausi Norjassa päättyi kuitenkin pettymykseen, ja hän päätti palata takaisin Suomeen.

Toinen tärkeä uusi nimi on paluumuuttaja Fredrik Svanbäck. Vuonna 2005 Ruotsiin lähtenyt ”Mini” tuo kaivattua kokemusta ja paikallisväriä joukkueeseen. Svanbäckillä on iso rooli myös kentän ulkopuolella.

Muita tulijoita ovat pari kautta aiemmin joukkueessa pelannut Ilja Vaganov, kenialaispeluri Peter Opiyo, argentiinalainen Carlos Fondacaro, trinidad&tobagolainen Aubrey David sekä takavuosina IFK Mariehamnissa maaleja paukutellut David ”Tulle” Carlsson.

Lähtöpuolen merkittävimpiin nimiin kuuluvat hyökkääjäjärkäle Frank Jonke, keskikenttäpelurit Thomas Kula ja Ruotsiin siirtynyt huippulahjakkuus Simon Skrabb sekä puolustajat Mike Banner ja Igor Jovanovic.

Vaihtoruletissa Jaron voidaan katsoneen jäädä omilleen, mutta potti saattaa nousta voitolliseksi, jos erityisesti hieman arvoitukselliset David, Opiyo ja Fondacaro osoittautuvat kunnon pelimiehiksi.

Paluumuuttaja Hendrik Helmke pelasi viime kauden Norjan Trømso IL:n riveissä (All over press)

Paluumuuttaja Hendrik Helmke pelasi viime kauden Norjan Trømso IL:n riveissä (All over press)

Alakerta kunnossa

Jaron ala- ja keskiosasto on hyvää liigatasoa. Maalivahti Jesse Öst löi itsensä viime kaudella todenteolla läpi ja oli ajoittain häikäisevä jeppisläisten maalilla. Topparit Johan Brunell ja Mathias Kullström pelasivat hyvän kauden jo viime vuonna, ja Vaganov sekä Kevin Peth antavat hyvin vaihtoehtoja. Laitoihin on tarjolla ainakin Fondacaro, Aubrey sekä Jani Sara.

Keskikentälle riittää niin ikään miehiä. Helmke pyörittää peliä pohjalla ja Opiyo, Alexander Tumasyan ja Markus Kronholm tarjoavat vaihtoehdon keskelle. Laidoilla viilettävät Jonas Emet ja Svanbäck. Tarvittaessa myös hyökkääjä Shahdon Winchester voidaan pudottaa laidalle.

Hyökkäys kysymysmerkki

Jaro menetti Jonken viime kauden päätteeksi, ja hänen aukkonsa on iso paikattavaksi muutenkin kuin fyysisesti. Tällä kaudella Eremenkon pelikirjassa painotetaan entistä enemmän liikkeen merkitystä hyökkäyksessä. Winchester lähtee kuin kiväärin suusta vauhtiin ja on nopeudellaan äärimmäisen vaikea pideltävä mille tahansa puolustukselle.

Nuori Iidle Elmi väläytteli hieman jo viime kaudella, ja Carlssonilta odotetaan samanlaisia tehoja kuin vuosituhannen alkupuoliskolla IFK:n paidassa. Carlsson siirtyi kauden 2008 jälkeen Ruotsiin, josta hän palasi viime kaudeksi opiskelujen perässä Suomeen pelaten Kakkosen GBK:ssa. Viime kaudella Kakkosessa maaleja syntyi 11, mutta nyt hän panostaa jälleen täysillä pelaamiseen, ja odotukset ovat korkealla. Carlsson muistetaan vikkelänä ja varmana viimeistelijänä. Pietarsaaressa toivotaan, että sihti on tallella.

Tiukka taistelu sarjapaikasta

Lähes jokasyksyinen putoamistaistelu ei ole Pietarsaaressa mitään uutta, ja kynsiä saadaan pureskella kauden loppuun myös tänä vuonna. Monen mielestä tämä on se vuosi, jolloin Jaron reppu on liian raskas, eikä se pysty selviämään sarjassa.

Sitkeää miehistöä ei koskaan kannata aliarvioida. Se ei taivu helpolla tänäkään vuonna. Joukkueessa on iso määrä omia kasvatteja, jotka antavat kaikkensa kentällä, mikä saattaa olla juuri se ratkaiseva tekijä, joka pitää Jaron tänäkin vuonna liigassa.