Kotiin palannut Petteri Pennanen lähtee alkavaan liigakauteen kovin odotuksin

Entinen Suomen U-21 maajoukkueen vakiokasvo Petteri Pennanen palasi talvella kuuden vuoden tauon jälkeen kotiin, kun mies solmi kauden vuoden pelaajasopimuksen kasvattajaseuransa KuPS:n kanssa.

Läpimurto Hollannissa jäi haaveeksi

Pennanen on yksi KuPS:n maineikkaan junnuakatemian kasvateista. Nuori kohulupaus debytoi keltapaitojen edustusjoukkueen riveissä jo 16-vuotiaana kaudella 2007. Samana vuonna nuori mies nousi aina KuPS:n avauskokoonpanoon saakka. Kaikenkaikkiaan virallisia otteluita kasvattajaseuran riveissä kertyi 30 kappaletta ennen kaudella 2009 tapahtunutta siirtoa Hollannin suurseura Twenten akatemiaan. Mukaan lähti myös toinen kuopiolainen, sillä myös joukkuekaveri Tuomas Rannankari lähti koittamaan onneaan maineikkaan hollantilaisseuran riveihin.

Loukkaantumisista toipunut Petteri Pennanen ei malta odottaa kauden alkua.

Loukkaantumisista toipunut Petteri Pennanen ei malta odottaa kauden alkua. (Veikkausliiga)

Kumpikaan kuopiolainen ei kuitenkaan onnistunut murtautumaan laadukkaan seuran avauskokoonpanoon ja Pennanen palasi kahden vuoden päästä kotimaan kentille TPS:n riveihin. Siirto suututti usean KuPS:n kannattajan, sillä fanit odottivat Pennasen palaavan takaisin kasvattajaseuransa riveihin. TPS:ssä tarjolla oli kuitenkin hyvä palkka ja iso pelillinen rooli hyvänä nuorten kehittäjänä tunnetun Marko Rajamäen alaisuudessa. Pennanen nousikin heti avainpelaajien joukkoon ja pelasi isossa roolissa TPS:n keskikentällä kolmen kauden ajan. TPS:n jouduttua talousvaikeuksiin Pennanenkin oli pakotettu seuravaihtoon. Mies tähyili vaihtoehtoja ulkomailta, mutta sopivan tarjouksen mentyä ohi solmi mies vuoden mittaisen sopimuksen Rovaniemen Palloseuran kanssa. Kausi loppui kuitenkin lyhyeen, sillä Pennanen ehti pelata vain seitsemässä ottelussa ennen kuin miehen polvi sanoi sopimuksensa irti. Talvella mies palasi kotiin ja uhkuu ennen uutta kautta kovia näyttöhaluja.

– Loukkaantumiset ovat ainakin hetkellisesti menneisyyttä ja polvi on kuntoutunut täysin viime kauden vammasta. Kroppa on muutenkin suhtkoht ehjänä, joten 100% kunnossa mennään tulevaa kautta ajatellen.

Pennanen myöntää, että paluu Kuopioon on ollut ennenkin lähellä, mutta vasta viime talvena molemmat osapuolet löysivät kumpaakin tahoa tyydyttävän ratkaisun.

– Paluu Kuopioon on ollut lähellä jo pari kertaa aiemminkin, mutta viime kauden jälkeen se vasta tapahtui ja siitä hetkestä lähtien, kun laitoin nimet paperiin KuPS:n kanssa tiesin, että tämä on hyvä päätös, eikä fiilikseni ole siitä hetkestä muuttunut. Viime Veikkausliigapelistä on jo niin pitkä aika, ettei tässä enää millään malttaisi odotella kauden alkua.

Tarjolla isoa roolia Pennasen lempipaikalla

Pennasen epäonneksi KuPS joutuu kuitenkin odottamaan kauden alkua vielä viikon suunniteltua pidempään, sillä kauden avausotteluksi suunniteltu Ilves-KuPS jouduttiin siirtämään kenttäongelmien vuoksi syyskuulle. Kuopiossa Pennaselle on kuitenkin tarjolla isoa roolia tutussa valmennuksessa, sillä vuoden tauon jälkeen miehen tiet kohtaavat entisen TPS-luotsi Marko Rajamäen kanssa. Pennanen kuului TPS:ssä ehdottomiin ”Rapan” luottopelaajiin ja Rajamäki arvostaa monipuolista keskikenttäpelaajaa korkealle. Turussa Pennanen joutui kuitenkin kärsimään omasta monipuolisuudestaan, sillä TPS:n loukkaantumissuman keskellä miehen pelipaikka vaihteli suuresti. Ensi kauden rooli on kuitenkin Pennaselle itselleen täysin selvä.

– Rapan alaisuudessa Turussa pelasin ensimmäisen kauden vasempana laiturina, toisen kymppipaikalla ja kolmannen enimmäkseen keskikentän pohjalla muiden pelaajien loukkaantumisista johtuen. Nyt oma roolini on kuitenkin selkeä kymppipaikan pelaaja ja se on myös samalla meidän nykyisessä pelitavassa itselleni ylivoimaisesti paras pelipaikka.

Pennasen aika Turussa oli kokonaisuutena onnistunut. Mies otti isoja pelillisiä harppauksia eteenpäin hyvässä joukkueessa ja myös palkintokaappi sai junnumitalien täytteeksi täydennystä vuoden 2012 kauden päätteeksi juhlitusta SM-pronssista. Pennanen oli kuitenkin viimeiseksi jääneen TPS-kautensa aikana lähellä siirtoa ulkomaille ja siirron kariutuminen on miehelle itselleen vieläkin valtavan iso arvoitus.

– Viimeisellä kaudellani TPS:ssä ulkomailta osoitettiin kiinnostusta ja olin itse ilmoittanut agenttini kautta, että olen valmis lähtemään. Siirto kaatui kuitenkin syistä, joihin en itse voinut vaikuttaa ja kyseisiä syitä en ymmärrä vielä tänäkään päivänä täysin. Tällä hetkellä olen onnellinen Kuopiossa ja focus on täysin tässä hommassa ja alkavassa kaudessa. Jos kuitenkin vältyn kahden sopimusvuoden aikana KuPS:ssa loukkaantumisilta ja olen vielä sen jälkeen Suomessa myönnän olevani silloin hieman pettynyt.

KuPS:lla on kasassa mielenkiintoinen ja nimekäs joukkue

Patrik Poutiainen on tehnyt ison vaikutuksen KuPS:n pre-seasonilla.

Patrick Poutiainen on tehnyt ison vaikutuksen pre-seasonilla. (Veikkausliiga)

KuPS on vahvistunut rutkasti talvikauden aikana. Pennasen lisäksi joukkueeseen siirtyi talvella Irakli Sirbiladzen ja Babacar Diallon tapaisia tasonsa jo Veikkausliigaympyröissä todistaneita pelaajia. Vielä aivan ennen kauden alkua KuPS jysäytti todellisen pommin Freddy Adun hankinnan myötä, joten joukkueessa on useampi äärimmäisen mielenkiintoinen pelimies. Kysyttäessä Pennaselta itseltään tulevan kauden kiinnitä katseesi pelaajaa vastaus on kuitenkin hieman yllättävä.

– Jos itseäni ei saa sanoa, niin suosittelen seuraamaan Patrick Poutiaista. Mies on tehnyt itseeni ison vaikutuksen niin treeneissä kuin talvikauden peleissä. Patu on pelaaja, joka pistää joka tilanteessa ja joka pelissä perseensä likoon joukkueen puolesta.

Veikkausliiga on mielenkiintoisessa tilanteessa ennen alkavaa kautta. Kuusi peräkkäistä mestaruutta voittanut HJK lähtee kauteen jälleen valtavana ennakkosuosikkina, mutta HJK:n takana on useampi mitaleista haaveileva joukkue. SJK, FC Lahti, KuPS, RoPS ja Inter ovat jokainen vahvistuneet kovasti talvikauden aikana ja seuroissa haaveillaan mitalikantaan palaamisesta. Rikkonaisen viime kauden jälkeen Pennasen itsensä tavoitteet tulevaan kauteen ovat selkeät.

– Tärkein tavoite ja toive on pelata koko kausi ehjänä ilman uusia loukkaantumisia. Jos se täyttyy, henkilökohtainen tavoite on pelata ylivoimaisesti paras kauteni Veikkausliigassa ja silloin maalit ja syötöt tulevat siinä mukana. Joukkueemme tavoite on lähteä haastamaan kärkisijoja ja uskon myös, että sen teemme.

– HJK on tottakai taas selkeä ennakkosuosikki, ja heillä on selkeästi sarjan levein materiaali. Jotenkin on kuitenkin sellainen tunne, että tänä vuonna mestaruus ei tule ilmaiseksi, jos se tulee ollenkaan.

KuPS aloittaa kautensa 19.4 vierailemalla sarjanousija Kotkan vieraana Arto Tolsa Areenalla. Veikkausliigan avauskierros pelataan sunnuntaina 12.4..