Tomi Maanoja: ”Tämän takia olen Psyko”

Tomi "Psyko" Maanoja siirtyi Kuopioon RoPSista (Alloverpress)

Tomi ”Psyko” Maanoja siirtyi Kuopioon RoPSista (Alloverpress)

Kuopion Palloseura on aloittanut Veikkausliiga-kauden nihkeästi. Viidestä pelistä on kertynyt vain yksi piste. Torstaina joukkue kohtaa Rovaniemen Palloseuran. Joukkueen maalivahti Tomi Maanojalle on erityinen. Vielä viime kaudella 196-senttinen maalivahti palloili RoPSin paidassa.

– Kyllä minulla on pieni extralataus siinä, koska tunnen 90 prosenttia heidän pelaajistaan. Pientä henkistä sodankäyntiä kävimmekin jo tavattuani heitä turkulaisessa hotellissa. Peliin aion kuitenkin valmistautua normaalien rutiinieni mukaisesti, kertoo Maanoja Faneille.comin erikoishaastattelussa.

Ruotsin ja Norjankin kentillä esiintynyt isokokoinen maalivahti vaihtoi Rovaniemen Kuopioon jalkapallollisten syiden vuoksi.

– Jalkapallo vei minut Savoon. Kuopiolla oli tarjota minulle ja perheelleni paras kokonaispaketti. Viihdyin hyvin RoPS:ssakin, ei siinä mitään, Maanoja lisää.

Huonoista tuloksista huolimatta Maanoja ei ole huolissaan joukkueensa pelistä.

– Suorituksemme ovat nousujohteisia. Peli-ilmeemme on parantunut peli peliltä, ja viime pelissä saimme jo pistetilimme avattua. Joukkueen sisällä ilmapiiri on mainio ja olemme jaksaneet tsempata hyvin.

Kuopiolaiset ovat päästäneet viidessä pelaamassaan ottelussa peräti 12 maalia. Se on aivan liikaa, mikäli joukkue haluaa taistella sijoituksesta ylempään keskikastiin.

– Emme ole tehneet oikeita asioita samanaikaisesti. Joukkuepelaamisessamme on siis hieman parannettavaa. Vielä on kuitenkin 28 ottelua aikaa kehittää peliämme eteenpäin, ja sen aikana voimme viilata tavoitteitamme.

Psyko-lempinimellä tunnettu maalivahti pitää omat tavoitteensa varsin maltillisina.

– Pyrin auttamaan joukkuetta menestymään. Pitkäaikaisten tavoitteiden asettelu on vaikeaa, koska ikinä ei edes tiedä milloin on uran viimeinen kausi. Keskityn aina vain meneillä olevaan kauteen, enkä ajattele sen pidemmälle, Psyko filosofoi.

Miehen lempinimen takaa löytyy myös tarina. Hän on Psyko kentän ulkopuolellakin.

– Meillä oli kerran joukkueen harjoitukset koulun liikuntasalissa. Hävisimme jonkun pienpelin, jonka jälkeen minä potkin seinää ja päästelin ärräpäitä. Parit harjoitukset jouduin jättämään väliin niiden potkujen johdosta. Olin siirtymässä juuri silloin Allianssin riveihin ja valmentajani ilmoitti heille, että teille on tulossa yksi Psyko harjoituksiin. Siitä lähtien minua on kutsuttu Psykoksi, ihan kavereistanikin lähtien, Maanoja muistelee.

Espoossa syntynyt maalivahti tiedostaa vahvuutensa ja heikkoutensa.

– Koko on vahvuuteni. Sen avulla pärjään korkeissa palloissa ja olen hyvä peittämään yksi vastaan yksi -tilanteissa. Äänenkäyttöni on myös hyvää, minkä ansiosta pystyn ohjaamaan joukkueemme peliä maaliltani.

Suuresta koosta on toki haittaakin.

– En ole kokoni vuoksi jaloillani mikään maailman nopein.  Jalkanopeus on siis suurin heikkouteni, Psyko tietää.

KuPS-RoPS torstaina 8.5.2014 klo 18.30