Veikkausliigaennakko: FC Lahti siirtyy Rafaelin jälkeiseen aikaan kysymysmerkkien saattelemana

Ruutu LogoJokainen ottelu suorana. Koko kausi tulee. Keskiviikkona 5.4. alkaa. Katso jokainen Veikkausliiga-ottelu Ruutu+ -palvelusta.

Hiihdon MM-kisoja isännöinneessä Lahdessa valmistaudutaan erikoiseen Veikkausliigakauteen. Erikoiseen siten, ettei 12 kautta seuraa edustanut brassi-ikoni Rafael ole enää SJK:n vieraana 5.4. kautensa avaavien Kuhnureiden riveissä. Viime kaudella kahdeksanneksi sijoittuneen FC Lahden tilanne ei tule tällä kaudella kohenemaan, vaan joukkue löytyy Faneille.comin ennakoarvioista sijalta 9.

Viime kausi

Lahtelaisten viime kausi oli pettymys ja 8. sijakin irtosi pitkälti hyvän loppusyksyn turvin. Etenkin Lahden hankinnat menivät vihkoon, sillä esimerkiksi brassikaksikko Euller ja Bonilha olivat lähes käyttökelvottomia. Huhujen mukaan Toni Korkeakunnas oli kuitenkin pakotettu peluuttamaan kaksikkoa, sillä Kuhnureille ilmaisen parivaljakon palkat maksettiin yhteistyöseura Fluminesen toimesta.

Myöskään Duarte Tammilehdolle tai seurajohdon syntipukiksi joutuneelle Tomi Maanojalle ei voi antaa puhtaita papereita. Kuhnureiden parhaat pelaajat olivat nuoret Jasse Tuominen ja Santeri Hostikka, jotka kantoivat räpiköinyttä laumaa reppuselissään.

Kaiken kaikkiaan FC Lahden viime kaudesta jäi hyvin sekava kuva. Hyvä loppusyksy pelasti Korkeakunnaksen työpaikan, joka oli uhattuna keskikesällä, kun Lahti rämpi läpi kahdeksan ottelun voitottoman jakson. Tulosten ohella mustapaidat olivat myös pelillisesti varsin sekava poppoo, joka pelasi ainakin neljällä eri ryhmityksellä kauden aikana.

Siirrot

Sisään: Hendrik Helmke (Al Ahly, Egypti), Pavel Nazimov (FK Zenit Pietari, Venäjä), Aleksandr Vasjutin, (FK Zenit Pietari, Venäjä, Laina), Pavel Osipov (FK Zenit Pietari, Venäjä), Igor Jovanovic (Bnei Sakhnin FC, Israel), Loorents Hertsi (VPS) Kalle Taimi (PS Kemi), Joona Tapani (MP), Oskari Kekkonen (KTP), Stenio (AA Portuguesa, Brasilia), Joona Tiainen (Reipas A), Irfan Sadik (FC Kuusysi), Marko Simonovski (FK Šahtjor Karaganda, Kazakstan)

Ulos: Jasse Tuominen (BATE Borisov, Valko-Venäjä), Rafael (MiPK), Jani Tanska (Ilves), Jussi Länsitalo (Lopetti), Duarte Tammilehto (FC Honka), Kalle Multanen (FC Haka), Paavo Ahola (FC Haka), Boris Tatar (FC Machida Zelvia, Japani), Tomi Maanoja (HIFK), Bonilha (Fluminese, Brasilia), Euller (Fluminese, Brasilia)

Lähtökohdat

Lahdessa aloitetaan Kakkoseen siirtyneen Rafaelin jälkeinen aika. Pelillisesti seuralegenda ei ollut niin iso menetys kuin henkisesti. Lahden tämän kautinen joukkue on lähes täydellinen arpa, sillä se koostuu lähinnä nuorukaisista ja ulkomaalaisvahvistuksista.

Pelillisesti Korkeakunnas on pyrkinyt aktivoittamaan ja selkeyttämään Lahden pelaamista. Kuhnurit pyrkivät prässäämään korkealta ja pitämään palloa, toisin sanoen pelaamaan modernia jalkapalloa. Cupissa tulokset olivat kuitenkin katastrofaalisia, eikä Lahden tilanne näytä järin lupaavalta, varsinkaan kun viime kauden ykköspelaaja Tuominen suuntasi kauden kynnyksellä Valko-Venäjän suurseura BATE:n riveihin. 4–2–3–1-ryhmitykseen luottavat lahtelaiset voittivat viidestä Suomen Cupin ottelustaan vain yhden ja sekin oli merkityksetön ottelu JJK:ta vastaan.

Lahden puolustukseksi täytyy kuitenkin sanoa, että joukkueessa piilee iso potentiaali. Ryhmästä löytyy paljon nuorta talenttia, joilla on mahdollisuuksia isoihinkin läpimurtoihin. Vastavuoroisesti ryhmä on myös farssialtis, sillä ulkomaanvahvistukset pois lukien maalivahti Aleksander Vasjutin ja Hendrik Helmke ovat täysiä arpoja. Maalivahtipelaaminen ja laitapuolustus kokeneiden Mikko Hauhian ja Hasan Sesayn johdolla tulevat takuuvarmasti toimimaan, muilta osin Lahdessa ollaan enemmän tai vähemmän kysymysmerkkien ympäröiminä.

Otteluohjelma ei alun osalta suosinut Kuhnureita. Joukkue pelaa kolme ensimmäistä peliään vieraissa, ensin SJK:ta, toisena Ilvestä ja sitten HIFK:ta vastaan. Ainakin kaksi ensimmäistä ovat selvästi Lahtea kovempia ryhmiä, joten nuorelle joukkueelle tärkeä hyvä alku saattaa jäädä haaveeksi. Arvoituksellisten mustapaitojen alkukausi tuleekin antamaan osviittaa muutamiin isoihin kysymyksiin. Osuvatko ulkomaalaisvahvistukset? Ja ennenkaikkea miten joukkue tulee pelaamaan?

Avainpelaajat

Joukkueen tärkein pelaaja on kymppipaikalle istutettu Hendrik Helmke, joka saattoi olla yksi koko sarjan kovimpia kaappauksia. Kapealla keskikentällä peliä orkestroiva Helmke on viihtynyt aiemmin box-to-box-roolissa, mutta tulevalla kaudella saksalais-brasilialainen peluri saanee vapaammat kädet hyökkäyssuuntaan. Helmke kantaa myös isoja paineita, vaikka Korkeakunnas odottaa – kenties hieman utopistisesti – suurtekoja Aleksi Paanaselta, on Lahden keskikenttä isoissa ongelmissa jos Helmke floppaa.

Santeri Hostikka kantaa isoa vastuuta lahtelaisten hyökkäystehoista. Kuva: AOP

Hyökkäyksen tärkein palanen on viime kaudella läpimurtonsa tehnyt Santeri Hostikka, joka dominoi vasemmassa laidassa. Juonikas Hostikka saa parantaa viime kauden maalimäärästään (4), sillä Suomen Cupissa ykköskärkenä häärinyt Fareed Sadat on kyllä lupaava, muttei 19-vuotiaana vielä Veikkausliiga-tasolle vaadittava ykköskärki.

Alakerrassa ja pukukopissa suuressa roolissa ovat kokeneet Pyry Kärkkäinen ja Mikko Hauhia. Topparin tontila keskikentän pohjalle siirretty Kärkkäinen on Lahden harvoja kokeneita pelimiehiä ja on kapteenin nauhaa kantavan teräsmies Hauhian tavoin tärkeä mies nuoressa joukkueessa.

Avainpelaajiin täytyy lukea myös maalia vartioiva Vasjutin, joka ratkaisi viime kauden akuutin veskariongelman ja oli yksi suurimpia syitä Lahden hyvään loppukauteen. Zenitistä lainattu 22-vuotias maalivahti saattaa hyvinkin nousta koko sarjan parhaaksi torjujaksi.

Ennakoitu avauskokoonpano (4–2–3–1)

Uhkakuvat

Lahden suurin sudenkuoppa on keskikentällä, joka on todella kapea Pavel Osipovin kauden päättäneen polvivamman myötä. Helmken, Paanasen ja Kärkkäisen tilalle on tarjolla viime kaudella väläytellyt Mikko Kuningas, jonka perässä on pelkkää noviisi-osastoa. Konehuone on muutenkin kriittinen paikka, sillä jos Lahti todella haluaa pitää palloa ja prässätä ylempää, täytyy keskikentän toimia.

Toinen merkittävä uhkakuva liittyy maalintekoon. Tarkemmin ottaen maalintekouhan puuttumiseen. Viime kaudella maaliverkkoa heiluttanut Super-Jasse Tuominen on nyt poissa, eikä joukkueessa ole yhtäkään potentiaalista kymmenen maalin puhkaisijaa, ellei brassivahvistus Stenio osoittaudu huippuhankinnaksi. Kapeaa hyökkäysosastoa saapui vahvistamaan myös makedonialainen Marko Simonkovski, jolta löytyy kokemusta muun muassa Venäjän liigasta ja Makedonian maajoukkueesta.

Ota seurantaan

Paavo Voutilainen. Suomen leveyspiireillä huippulahjakasta 1999-syntyneiden ikäluokkaa edustava Paavo Voutilainen on Lahden nuorista lupauksista potentiaalisin läpimurtopelaaja. Nuori keskuspuolustaja on esiintynyt preseasonilla edukseen ja on viimeisten tietojen mukaan sysäämässä Kemistä tulleen Kalle Taimin penkille. Imatralta kotoisin oleva 190-senttinen Voutilainen siis kannattaa ottaa tarkkaan syyniin, 18-vuotiaita avauksen toppareita ei kuitenkaan joka kausi nähdä.

Arvio

FC Lahti on potentiaalinen yllättäjä, mutta todennäköisesti tämä yllätys jää piippuun. Neljän perättäisen vitossijan jälkeen (2012-2015) Lahti on taantunut Veikkausliigan alempaan keskikastiin, jonne se tulee tälläkin kaudella jäämään. Sarjapaikan puolesta Lahdessa ei kuitenkaan tarvi jännätä, PS Kemin ja JJK:n tilanne näyttää sen verran heikolta. Toni Korkeakunnas on kokenut luotsi, muttei lähelläkään Veikkausliigan kärkeä, joten mitalitaistosta ei kannata haaveilla edes villeimmissä kuvitelmissa.

Faneille.comin Veikkausliiga-ranking:

Kansikuva: Matti Raivio / All Over Press

EDIT: Rafaelin nykyinen joukkue MiPK pelaa Kakkosta, ei Kolmosta kuten jutussa alunperin väitettiin. Lisäksi hiljattain siirtynyt Marko Simonkovski lisättiin juttuun julkaisun jälkeen (30.3. klo 14.55).