Veikkausliigan putoamistaistelusta on odotettavissa henkien taistoa

Pitkä ja kylmä talvi alkaa olla ohi. Kaikkien aikojen Veikkausliigakauteen on vain pari päivää, joten on aika tehdä katsausta joukkueiden voimasuhteisiin. Faneille.com käy läpi jokaisen joukkueen ja listaus aloitetaan putoamistaistelulla.

PS Kemi taistelee tuulimyllyjä vastaan

Veikkausliigan tulevan kesän yksi väriläiskistä on Jänkäderbyt, jotka tulevat ohjelmistoon PS Kemin nousun myötä. Sensaatiomaisen viime kauden jälkeen Veikkausliigaan nousseet kemiläiset lähtevät ensimmäiseen liigakauteensa haastajina.

Kemiläisten vahvuus ja samalla heikkous on vähäinen vaihtuvuus. Pahin menetys on viime kaudella ykköstorjujan viitan napannut Daniel Kollar, joka siirtyi toisen sarjanousijan PK-35:n riveihin. Kemiläiset lähtevät kauteen ykkösmaalivahtinaan viime kaudella 13 ottelua Ykkösessä pelannut Juhani Pennanen. 23-vuotiaan maalivahdin kanssa peliajasta taistelee joukkueen kanssa jo viime kesästä lähtien harjoitellut Jusa Impiö.

Vähäisten vaihtuvuuden myötä joukkueeseen ei ole hankittu montaa pelaajaa muista joukkueista. PS Kemi nappasi puolustukseen tärkeän palasen, kun mestarijoukkue SJK:n kenttäpelaajista eniten minuutteja viime kaudella tahkonnut Zeljko Savic liittyi kemiläisten vahvuuteen. Savicin lisäksi kemiläiset vahvistivat puolustustaan kookkaalla brassitopparilla, kun viime kaudella Portugalin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelannut Muller Pereira Roquen sopimus julkaistiin kuukausi sitten. Keskikentän kotimainen täsmävahvistus on Jarosta saapunut, nuorten maajoukkueeseenkin kuuluva 20-vuotias Joona Veteli. Vastaavasti kokemusta joukkueen keskikentälle tuo yli 200 ottelua Englannin Ykkös- ja Kakkosliigassa pelannut Ryan Gilligan, joka siirtyi Kemiin testijakson päätteeksi.

PS Kemin vaihtuvuus oli todella pientä. Joukkue onnistui pitämään viime kauden avainpelaajat Pohjoisessa, kun esimerkiksi viime kaudella Ykkösessä 16 maalia syöttänyt keskikenttätaikuri Cornelius Stewart ja 17 maalia viimeistellyt ja Ykkösen vuoden pelaajaksi valittu Billy Ions jatkavat joukkueessa. PS Kemin runko säilyi kokonaisuudessaan todella hyvin viime kaudesta ja tässä on myös joukkueen suurin vahvuus.

Kemin Liigacup sujui mainiosti. Joukkue voitti muun muassa Ilveksen, KuPS:n ja pelasi tasan RoPS:n kanssa. Tuloksena olikin A-lohkon toinen sija heti SJK:n jälkeen. Kemiläiset nappasivat vielä voiton viimeisessä harjoitusottelussaan RoPS:sta.

Moni liigajoukkue hakee vielä keväällä parasta teräänsä, mutta PS Kemi on todella valmis kauteen. Joukkueen on saatava mainio alku liigaan tai muuten kesästä voi tulla todella hankala. Kemi tulee lähtökohtaisesti taistelemaan heikomman ja kapean pelaajamateriaalin myötä sarjapaikastaan. Varsinkin joukkueen maalivahtikaksikko tulee olemaan suurien haasteiden parissa kesällä

Faneille.comin arvio: sija 12

VPS:n Via dolorosa jatkuu

VPS:n viime kausi oli painajaismainen. Vaasalaiset saalistivat ensimmäisestä yhdeksästä ottelustaan ainoastaan yhden pisteen eikä meno paljoa parantunut kauden edetessä. Olli Huttusen tilallle päävalmentajaksi nostetun Petri Vuorisen johdolla joukkue onnistui raapimaan loppukaudesta sarjapaikkaan vaadittavat ja näin ollen Vepsun taival jatkuu Veikkausliigassa.

Päättynyt preseason ei ole nostattanut toiveita kattoon vaasalaisten ympärillä. Varsinkin joukkueen maalivahtiosasto on ollut suurien kysymysmerkkien alla, sillä viime kauden tärkein pelaaja Henri Sillanpää päätti pelaajauransa ja Markus Uusitalo siirtyi Helsinkiin. VPS metsästi koko talven uutta maalivahtia ja joukkueen testissä kävi monta ulkomaalaista kokelasta. Sopiva ehdokas löytyi kuitenkin vajaat pari viikkoa sitten, kun joukkue teki sopimuksen venäläisen Evgeni Kobotsevin kanssa. Kobotsevin viime kausi sujui Venäjän ykkösdivarissa, mutta 26-vuotias maalivahti on torjunut aiemmin urallaan muun muassa parissa Venäjän pääsarjajoukkueessa. Vaasalaisten maalivahtikolmikon täydentävät nuoret Mathias Östergård ja Juuso Kevari.

Toinen paha menetys on HIFK:n riveihin siirtynyt Juho Mäkelä, joka viimeisteli viime kaudella Vepsulle 16 täysosumaa. Mäkelän rooli joukkueessa oli valtava, sillä vaasalaisten toiseksi paras maalintekijä oli neljä maalia tehnyt Pyry Soiri. Tulevalla kaudella katseet kohdistuvatkin Vepsussa jatkavaan Andre Clénnoniin, joka viimeisteli viime kaudella kahdeksassa ottelussa kolme osumaa.

Nimekkäin uusi hankinta on 12 vuoden tauon jälkeen Vaasaan palannut Veli Lampi, jonka kaksi edellistä kautta sujuivat HJK:n riveissä. Lampi tuo nuoreen joukkueeseen ison annoksen kokemusta ja johtajuutta. 31-vuotiaan puolustajan kohdalla suurin kysymysmerkki on terveystilanne. Viime kaudella Lampi pelasi sitkeän takareisivamman takia vain 14 ottelua.

VPS:n preseason sujui kohtalaisesti ja joukkue sijoittui Liigacupin A-lohkossa kolmanneksi, kun viidestä ottelusta irtosi seitsemän pistettä. Viimeisimmässä harjoitusottelussaan VPS hävisi tasaisen taistelun jälkeen Allsvenskanissa pelaavalle Gif Sundsvallille maalein 0-1.

Vepsulla on kasassa nuori joukkue eikä materiaali kestä juuri ollenkaan loukkaantumisia. Viime kausi jätti karvaan maun vaasalaisten suuhun, mutta tulevalta kaudelta ei ole syytä odottaa paljoa enempää. VPS tulee taistelemaan ensisijaisesti putoamista vastaan.

Faneille.comin arvio: sija 11

Juho Mäkelä oli paha menetys vaasalaisille. Kuva: AOP

Juho Mäkelän menetys oli valtava takaisku vaasalaisille. Kuva: AOP

Nuori Ilves taistelee ennakkoluulottomasti

Viime kauden ennakoissa sarjan häntäpäähän tuomittu Ilves oli yksi kauden suurimpia yllättäjiä varmistaen sarjapaikkansa ajoissa ja sijoittuen lopulta kahdeksanneksi. Tammelan tunnelmalliset kotiottelut toivat oivan paljon väriä kauteen, mutta monille jäi Ilveksestä päällimmäisenä mieleen eripura Keith Armstrongin kanssa. Tulevaan kauteen tamperelaiset lähtevät Jarkko Wissin alaisuudessa, joka on aiemmin työskennellyt pitkään Palloliiton alue- ja maajoukkuevalmentajana.

Ilves sai pidettyä viime kauden rungon hyvin kasassa ja joukkuetta on vahvistettu muutamilla täsmähankinnoilla. SJK:sta saapui aimo annos johtajuutta, kun joukkueen kapteenin nauhaa kantanut toppari Pavle Milosavljevic liittyi tamperelaisten vahvuuteen. Niin ikään SJK:n kapteenistoon kuulunut keskikenttämies Marco Matrone siirtyi Ilvekseen jo syksyllä. Hyökkäypään mielenkiintoisin hankinta on Senegalin maajoukkueessakin esiintynyt 24-vuotias Emile Paul Tendeng. Pienestä koostaan huolimatta Tendeng pystyy suojaamaan ja pitämään palloa erinomaisesti luoden tilaa muille hyökkääjille.

Ilveksen tärkein yksittäinen pelaaja on tulevallakin kaudella maalivahti Mika Hilander, joka pelasi viime kaudella kaikki Ilveksen Veikkausliigan ottelut. 32-vuotias maalivahti valittiin kahdesti peräkkäin kuukauden pelaajaksi ja sai kutsun maajoukkueen mukaan vuoden alussa. Hilander oli viime kaudella suurin yksittäinen syy Ilveksen erinomaisen kauden takana.

Tamperelaisten talvikausi sujui varsin vaisusti. Joukkue raapi Liigacupin viidestä ottelusta ainoastaan neljä pistettä onnistuen vain kolmesti maalinteossa. Maalinteko tuleekin olemaan Ilveksen suurimpia haasteita tulevalla kaudella.

Keltavihreiden riveistä poistui kauden päätteeksi roimasti kokemusta, kun Jussi Kujala, Antti Ojanperä sekä Olli Vakkala lopettivat pelaajauransa. Joukkueessa on nyt paljon potentiaalisia nuoria pelaajia, joiden kanssa kaksi edellistä kautta alle 19-vuotiaiden maajoukkuetta valmentanut Wiss osaa toimia. Ilves tulee taistelemaan tiukasti keskikastin sijoituksista, mutta Wissin projekti on vasta alussa. Hedelmät on poimittavissa tulevina vuosina, mutta nyt on tyytyminen vaatimattomampaan sijoitukseen.

Faneille.comin arvio: sija 10

Mika Hilander on ylivoimaisesti Ilveksen tärkein pelaaja. Kuva: AOP

Mika Hilander on ylivoimaisesti Ilveksen tärkein pelaaja. Kuva: AOP

Kuopiossa riittää kysymysmerkkejä

Kuopiolaiset lähtivät viime kauteen suurin toivein ja erinomaisesti sujuneet ensimmäiset ottelut nostivat uskoa entisestään. Karu arki kuitenkin koitti nopeasti ja voitottomat ottelut seurasivat toisiaan. Lopulta KuPS:n oli tyytyminen katkeraan yhdeksänteen sijaan.

Kuopiossa pukukopin ovi on käynyt tiuhaan molempiin suuntiin ja kokoonpano on muuttunut paljon. Merkittävin lähtijä on joukkueelleen monta pistettä viime kaudella torjunnoillaan pelastanut Tomi Maanoja, joka siirtyi FC Lahteen. Myös kuopiolaisten hyökkäyspää menee lähes täysin uusiksi. Joukkueen seitsemästä parhaasta maalintekijästä neljä on vaihtanut maisemaa, kun Charlie Trafford, Irakli Sirbiladze sekä Toni Markic jättivät joukkueen ja Miikka Ilo aloitti seuran yhteyspäällikkönä.

KuPS on hankkinut tilalle monia nimekkäitä vahvistuksia. Tolppien väliin saapui Itävallan nuortenmaajoukkueissa pelannut 20-vuotias Johannes Kreidl, joka on lainassa HSV:n organisaatiosta. Kuopioon saapuivat myös Nigerian pääsarjassa viime kaudella pelanneet Gbolahan Salami, Azubuike Egwuekwe sekä Paul Onobi. Varsinkin kaudella 2014-15 Nigerian pääsarjan maalipörssin voittaneeseen Salamiin kohdistuu Kuopiossa kovat odotukset. 26-vuotias Egwuekwe on vastaavasti kookas toppari ja pelannut Nigerian maajoukkueessa 34 ottelua. Onobi on 24-vuotias puolustava keskikenttämies, joka debytoi maajoukkueessa lokakuussa.

Savolaisten preseason sujui varsin vaisusti. Joukkue jäi Liigacupin lohkossaan viimeiseksi saalistaen neljä pistettä viidestä ottelusta, mutta joukkue aiheutti SJK:lle hallitsevan mestarin ainoan pistemenetyksen tasapelin myötä. KuPS pelasi harjoituskauden todella kapealla materiaalilla, mikä näkyi tulostaululla.

Kuopiolaisten kausi riippuu todella paljon joukkueen ulkomaalaisten onnistumisesta. Potentiaalia on sarjan ylempään keskikastiin asti, mutta se vaatisi nappionnistumista jokaisen hankinnan suhteen. KuPS:lla on monia lahjakkaita nuoria, kuten Urho Nissilä ja Saku Savolainen, joten seuran tulevaisuus ei ole synkkä. Tämän kauden osalta kysymysmerkkejä on kuitenkin liikaa, joten tuloksena on taistelua sarjan alemmassa keskikastissa.

Faneille.comin arvio: sija 9

Veikkausliiga alkaa lauantaina kahden ottelun voimin. Tulevalla kaudella voit seurata otteluita myös Ruutu -palvelun kautta.

Kansikuva: All Over Press