Veikkausliigan siirtomarkkinoilla vilinää – FC Lahti vauhdissa, TPS pulassa

HJK:n maalivahtitilanne saattaa entisestään hankaloittaa europeleissä pärjäämistä (Getty Images)

HJK:n maalivahtitilanne saattaa entisestään hankaloittaa europeleissä pärjäämistä (Getty Images)

Veikkausliigakauden alkuun on aikaa vielä kolme kuukautta, mutta kulisseissa on ollut kovaa vilinää siirtomarkkinoiden osalta. Kovimmat hankinnat ovat tehneet FC Lahti, SJK ja HJK.

Kilpailukausi 2014 pyörähtää käyntiin tuttuun tapaan Liigacupin osalta jo tammikuun 24. päivä. Liigacupissa joukkueet testaavat pelaajia, ja lopulliset kokoonpanot elävät vielä lopputalven aikana. Osalla paketti on jo lähes valmis ja osalla on vielä paljon tekemistä.

Toistaiseksi siirtomarkkinoilla on parhaiten onnistunut FC Lahti, jonka peräsimeen astui täksi kaudeksi hyvää työtä MYPAssa tehnyt Toni Korkeakunnas. ”Toke” nappasi Kouvolasta mukaansa Hassan Sesayn, jonka perässä oli Faneille.comin tietojen mukaan myös HJK. Sesay on laitapelaajana liigan eliittiä. Hänen lisäkseen FC Lahti on hankkinut keskikentälle Eero Korteen (JJK) ja Drilon Shalan (PK-35 Vantaa), puolustukseen Jani Tanskan (TPS) sekä maalivahdiksi Henrik Moisanderin (TPS). Kaikki uusista pelaajista ovat ainakin lähtökohtaisesti vakionimiä aloituskokoonpanossa.

Kun lähtijöitä ovat vain Mika Mäkitalo (RoPS) ja Konsta Hietanen (lopettanut), niin FC Lahti lähtee Liigacupiin erinomaisista asemista.

HJK on dominoinut Veikkausliigaa viime vuodet. Nyt joukkueesta ovat lähteneet Sakari Mattila, Joel Perovuo, Akseli Pelvas, Timi Lahti, Ville Wallén, Mathias Lindström sekä Saku-Pekka Sahlgren. Tulopuolella ovat kokeneet paluumuuttajat Markus Heikkinen ja Veli Lampi. Rinki on edelleen kova, mutta urheilujohtaja Tuomo Saarniolla on kova työ löytää vielä uusia pelaajia, jotka sopivat HJK:hon. Suurin kysymysmerkki on tällä hetkellä maalivahtiosasto. Wallén on edelleen mukana ringissä, mutta hän keskittyy enemmän valmennukseen. Jostain on löydettävä uusi ykkösmaalivahti. Jesse Jorosen sopimus Fulhamin kanssa päättyy tähän kauteen. Olisiko siinä ratkaisu?

Viime kauden hopeajoukkue FC Honka on ollut maltillisena siirtomarkkinoilla. Onko se tyyntä myrskyn edellä? Marko Kolsi on hankintalistalla ja sivustomme tietojen mukaan ulkomailta on tulossa ainakin hyökkääjä, jolla on kokemusta myös Valioliigasta. Hyvä hyökkääjä on pakko löytää, sillä espoolaiset tekevät kaikkensa sen eteen, että saavat myytyä Tim Väyrysen jo tammikuun aikana.

Nousijajoukkue Seinäjoen Jalkapallokerho on ollut ahkerana alkutalven aikana siirtomarkkinoilla. Toistaiseksi haaviin ovat tarttuneet Juho Lähde (TPS), Marco Matrone (Haka), Jussi Aalto (Haka), Felipe Aspegren (Inter) ja Akseli Pelvas (HJK). Kaikki heistä ovat parhaimmillaan erinomaisia liigapelaajia. SJK:ssa tuskin tyydytään kuitenkaan vielä nykyiseen rinkiin, joten Pohjanmaalle saatetaan vielä talven aikana haalia kovia pelimiehiä. Helmikuun KOMIA-turnaukseen on tulossa pelkästään espanjalaisista pelaajista koostuva joukkue. Espanjassa rahat ovat vähissä, joten kaikki pelaajat hakevat nyt pelipaikkaa Suomesta. Mikään suuri ihme ei olisi, jos SJK nappaisi parhaat päältä.

Siirtomarkkinoiden häviäjä on ollut TPS. Toimitusjohtaja Juha Reini on haastavan tehtävän edessä, sillä turkulaisten taloudellinen tilanne on heikko. Pelaajille on kuulemma annettu lupa lähteä, vaikka sopimus vielä jatkuisikin. Maisemaa ovat jo vaihtaneet avainpelaajista Jarkko Hurme, Juho Lähde, Henrik Moisander sekä Jani Tanska. Seuraavat todennäköiset lähtijät ovat Petteri Pennanen, Jukka Lehtovaara, Sami Rähmönen, Wayne Brown ja Roope Riski.

 

TOP5: Veikkausliigan siirrot

1. Markus Heikkinen (Start–>HJK)

Kokenut Markus Heikkinen piti lähes yksin norjalaisen Startin viime kaudella maan pääsarjassa. Ottajia oli varmasti monia, mutta HJK ja paluu kotimaahan veivät voiton. Heikkinen on topparina ja keskikentän pohjalla Veikkausliigan eliittiä, ellei jopa paras pelaaja.

2. Veli Lampi (Kiovan Arsenal–>HJK)

HJK nappasi itselleen myös Veli Lammen, jonka pitkä ulkomaankierros on ainakin toistaiseksi ohi. Lampi on noussut parin vuoden tauon jälkeen myös A-maajoukkueen avaukseen ja on Veikkausliigan paras laitapakki ensi kaudella.

Kahden edellämainitun lehdistötilaisuudesta löytyy videokin:

3. Tomi Maanoja (RoPS–>KuPS)

Tomi Maanoja pelasi hyvän kauden Rovaniemellä ja löysi jälleen itseluottamuksensa muutaman heikomman vuoden jälkeen. ”Psykon” ura jatkuu nyt Kuopion Palloseurassa ja odotukset ovat Kuopiossa korkealla. Maanoja on vielä nuori maalivahti ja hyvä kausi saattaa avata tiet takaisin ulkomaille.

4. Jani Tanska (TPS–>FC Lahti)

Tanska on nuoresta iästään huolimatta jo äärimmäisen kokenut toppari, joka kuului Turussa pelipaikallaan koko sarjan parhaisiin. Tanska pelaa tulevaisuudessa ulkomailla ja FC Lahti on hänelle loistava paikka tehdä lopullinen läpimurto Suomen topparieliittiin.

5. Fredrik Svanbäck (Landskrona–>Jaro)

Fredrik Svanbäck palasi usean Ruotsissa pelatun kauden jälkeen Jaron riveihin. 34-vuotias pelaaja pelasi Ruotsissa edelliset neljä kautta Superettanin Landskronan riveissä ja oli joka kaudella isossa roolissa. Nyt edessä on paluu Pietarsaareen. ”Minin” on kannettava suurta vastuuta, jos Jaro haluaa taistella muustakin kuin putoamisesta.