Viikon derby: Braga ja Vitória Guimarães kohtaavat Minhon derbyssä

Faneille.comin #ViikonDerby on tällä viikolla Luoteis-Portugalissa sijaitsevien Bragan ja Guimarãesin kaupunkien jalkapallojoukkueiden Sporting Clube de Bragan ja Vitória Sport Cluben kuuma kohtaaminen, joka kulkee nimellä Minhon derby.

Kun Portugalin Primeira Ligaa on pelattu 11 kierrosta, on sarjan kärkijoukkue vähemmän yllättäen viime kaudella mestaruuden voittanut Benfica. Vitória Guimarães on yllättäen sarjakakkosena, mutta Porto seuraa vain pisteen päässä. Braga puolestaan on sarjassa neljäntenä.

Bragan ja Guimarãesin kaupungit kuuluivat aikoinaan Minhon provinssiin, joka oli saanut nimensä Minho-joen mukaan. Provinssi kuitenkin jakautui vuonna 1976 pienempiin hallintoalueisiin, mutta Minho-nimitys jäi elämään. Nykyisin Braga ja Guimarães kuuluvat molemmat Bragan piirikuntaan. Vitória Guimarãesin ja Bragan stadionit sijaitsevat vain noin 20 kilometrin päässä toisistaan.

Sporting Clube de Braga – Luoteis-Portugalin Arsenal

Braga nappasi peliasunsa värit Arsenalilta. KUVA: All Over Press.

Braga nappasi peliasunsa värit Arsenalilta. KUVA: All Over Press.

Sporting Clube de Braga perustettiin vuonna 1921 ja seura tunnetaan yleisesti nimellä Sporting Braga tai vain pelkkänä Bragana. Lontoolaisella Valioliigaseura Arsenalilla on mielenkiintoinen osuus seuran historiassa. Joukkueet kohtasivat ensimmäisen kerran vasta vuonna 2010 Mestareiden liigassa, mutta Arsenalista tuli kiinteä osa Bragan historiaa jo 1940-luvulla. Tuolloin Bragaa valmensi unkarilainen Josef Szabo, joka oli niin vaikuttunut lontoolaisten pelityylistä, että pyysi seurajohtoa vaihtamaan Bragan peliasun värit vihreävalkoraitaisesta Arsenalin valkoisiin shortseihin ja punaiseen paitaan. Kaudesta 1946/47 lähtien Bragan edustusjoukkue on käyttänyt Arsenalin värejä. Braga nimesi jopa nuorten joukkueensa Arsenal de Bragaksi. Tästä syystä myös Bragaa ja sen kannattajia kutsutaan Os Arsenalistoiksi eli Arsenalin kannattajiksi. Bragan ainoat tittelit Portugalissa ovat kauden 1965/66 Portugalin Cupin ja kauden 2012/13 liigacupin voitto.

Kaudella 2002/03 seura oli pahoissa talousvaikeuksissa. Tuolloin Antonio Salvador nimitettiin seuran presidentiksi ja hänen johdollaan Bragan taloudenpitoa järkeistettiin. Pelillisesti kausi 2002/03 oli katastrofi joukkueen voitettua neljästätoista viimeisestä liigaottelustaan vain yhden. Braga onnistui silti säilyttämään sarjapaikkansa. Tästä lähti seuran uusi nousu kohti Primeira Ligan kärkeä. Braga sai uuden stadionin ennen Portugalin isännöimiä vuoden 2004 EM-kisoja. Estadio Municipal de Bragalle mahtuu 30 200 katsojaa.

Monet saattavat muistaa Bragan nykyisenä valmentajana toimivan Sergio Conceiçãon pelaajauraltaan Portugalin maajoukkueesta, jossa mies pelasi yhteensä 56 ottelua. Bragan pelipaitaa kentällä ovat kantaneet myös muiden muassa hyökkääjät Nuno Gomes ja Diego Costa.

Vitória Sport Clube – Kuninkaan joukkue

Kuningas Afonso Henriques on iso osa Guimaraesin identiteettiä. KUVA: All Over Press.

Kuningas Afonso Henriques on iso osa Guimaraesin identiteettiä. KUVA: All Over Press.

Guimarãesin kaupunki tunnetaan, ei enempää eikä vähempää, Portugalin synnyinsijana, jossa guimarãesilainen kreivi Afonso Henriques julisti Portugalin itsenäiseksi 1128 ja itsensä Portugalin ensimmäiseksi kuninkaaksi vuonna 1139. Kaupungin historiallinen keskusta löytyy myös UNESCO:n maailmanperintölistalta. Ei mikään turha paikka siis.

Kaupungin historia näkyy vahvasti myös vuonna 1922 perustetussa kaupungin jalkapallojoukkue Vitória Sport Clubessa, joka tunnetaan yleisemmin lempinimellä Vitória de Guimarães. Kuningas Afonso Henriques komeilee seuran logossa miekan kanssa ja sana Vitória on viittaus taisteluun, jonka voiton Henriquesin joukot ottivat vuonna 1928. Myös seuran lempinimi viittaa mitä todennäköisimmin juuri tuohon taisteluun. Jotta Portugalin ensimmäisen kuninkaan palvonta ei jäisi tähän, on 30 000 katsojaa vetävä seuran kotistadion nimeltään Estádio D. Afonso Henriques. Joku saattaisi kutsua tätä mahtipontisuudeksi.

Kaudella 2005/06 joukkue putosi katastrofaalisesti Portugalin kakkosliigaan ensimmäistä kertaa sitten kauden 1957/58 jälkeen. Vitória Guimaráes nousi kuitenkin heti seuraavalla kaudella takaisin Primeira Ligaan ja nappasi historiansa ensimmäisen Portugalin Cupin voiton kaudella 2012/13. Sarjassa joukkue on sijoittunut parhaimmillaan kolmanneksi kaudella 2007/08.

Vitória Guimarãesia ovat edustaneet esimerkiksi Paulo Bento, Bruno Alves, Fernando Meira ja onpa seurassa pelannut myös muuan Zlatko Zahovičkin.

Kannattajilla huonot välit

Braga ja Vitória Guimarães kamppailevat kausi toisensa jälkeen europelipaikoista ja kannattajien välit ovat huonontuneet viime vuosina lukuisten väkivaltaisten kohtaamisten seurauksena.

Vitoria Guimaraesin White Angels. KUVA: All Over Press

Vitoria Guimaraesin White Angels. KUVA: All Over Press

Vitória Guimaráes on yksi Portugalin parhaiten kannatetuista seuroista ja seuran kannattajat suhtautuvat omaan kaupunkiinsa ja joukkueeseensa todella intohimoisesti. Joukkueen suurin kannattajaryhmä on nimeltään White Angels. Ryhmän motto on Somos únicos eli olemme ainutlaatuisia. Vitória Guimarãesilla on ollut pitkään kolmen suurimman joukkueen jälkeen Primeira Ligan korkein katsojakeskiarvo ja seuran kotiotteluissa käy keskimäärin noin 20 000 katsojaa ottelua kohden. Katsojakeskiarvo ei juuri pudonnut seuran pelatessa Segunda Ligaa kaudella 2006/07.

Vitória Guimarãesin tapaan myös Bragan yleisökeskiarvo pyörii joka kausi 20 000 katsojan tuntumassa. Bragalla on ainakin kaksi organisoitunutta ultra-kannattajaryhmää. Ultras Red Boys Braga perustettiin vuonna 1992 ja Bracara Legion vuonna 2003. Bragan kannattajat kutsuvat Vitória Guimarãesin kannattajia espanjalaisiksi (espanhois) ja pääsevät usein tällä tavalla vastustajan ihon alle.

Kaudella 2012/13 seurojen kannattajat ottivat jopa yhteen Vitoria Guimarãesin kotistadionilla pelatussa joukkueiden kakkosmiehistöjen välisessä ottelussa, joka jouduttiin keskeyttämään välienselvittelyn takia seitsemännellä minuutilla. Kannattajat heittelivät toisiaan muun muassa stadionin penkeillä ja järjestysmiehet ajoivat vierasjoukkue Bragan kannattajat ulos katsomosta.
Kolmen suuren pahimmat haastajat

Vuodesta 1934 lähtien pelatun Portugalin liigan mestaruus ei ole koskaan mennyt Lissabonin tai Porton ulkopuolelle. Sarjan kolme suurta, Os Três Grandes eli Benfica, FC Porto ja Sporting ovat kahmineet keskenään jaossa olleesta 80 Portugalin mestaruudesta peräti 78. Vain lissabonilainen Belenenses (kaudella 1945/46) ja Portosta ponnistava Boavista (2000/01) ovat onnistuneet voittamaan mestaruuden kolmen suuren lisäksi.

Braga ja Vitória Guimarães ovat molemmat vuorotellen ahdistelleet kolmea suurta 2010-luvulla. Lähimmäksi mestaruutta on päässyt Braga, joka sijoittui kaudella 2009/10 toiseksi. Tuolloin joukkue jäi viiden pisteen päähän mestaruuden voittaneesta Benficasta. Bragan kakkossijasta tekee merkittävän myös se fakta, että 2000-luvulla Bragan lisäksi vain Boavista on onnistunut murtamaan suurten ylivallan ja sijoittunut peräti kahdesti kahden parhaan joukkoon. Portugalissa voidaankin melkein puhua kolmannesta sijasta toisena mestaruutena, sillä mestaruuteen tai kakkossijaan on Benfican, Porton ja Sportingin lisäksi historian saatossa yltänyt vain viisi joukkuetta.

Porto nappasi Eurooppa-liigan voiton Bragan nenän edestä kaudella 2010/11. KUVA: All Over Press.

Porto nappasi Eurooppa-liigan voiton Bragan nenän edestä kaudella 2010/11. KUVA: All Over Press.

Kaudella 2010/11 Braga porskutti Mestareiden liigan kautta aina Eurooppa-liigan finaaliin saakka, jossa Porto oli lopulta parempi maalein 1-0. On jopa melkoista ironiaa, että Os Três Grandes estää pienempien portugalilaisseurojen menestyksen myös eurokentillä.

Nykyisin Bragaa ja Vitória Guimarãesia voidaan hyvästä syystä pitää Os Três Grandesin kovimpina haastajina. Vielä haastajat eivät kuitenkaan ole yltäneet mestaruuteen asti. Nyt Vitória Guimarães on todella hyvissä asetelmissa jopa mestaruustaistossa, mutta kausi on vielä pitkä.

Lähtökohdat derbyyn

Braga pääsee sunnuntaina pelaamaan fanaattisen kotiyleisönsä edessä.

Braga pääsee sunnuntaina pelaamaan fanaattisen kotiyleisönsä edessä. KUVA: All Over Press

Sunnuntaina vastakkain nähdään kaksi kovakuntoista joukkuetta. Vierasjoukkue Vitória Guimarãesilla on paljon hampaankolossa, sillä Braga tiputti joukkueen pari viikkoa sitten Portugalin Cupista kilpailun neljännellä kierroksella. Vitória Guimarães janoaa siis revanssia arkkivihollisestaan. Sunnuntaina on Bragan vuoro toimia otteluisäntänä. Braga on sarjassa neljäntenä vain viisi pistettä sarjakakkosena majailevan Vitória Guimarãesin takana. Tappio kuitenkin pudottaisi bragalaiset jo kauas Mestarien liigan karsintapaikkaan oikeuttavasta kolmannesta sijasta ja mikä kenties vielä pahempaa, kahdeksan pisteen päähän Vitória Guimarãesista.

Molemmat joukkueet lähtevät Minhon derbyyn voitto takataskussaan. Braga pöllytti sarjajumboksi pudonnutta Penafielia peräti lukemin 6-1 ja Guimarães kaatoi keskikastin Moreirensen kotikentällään maalein 2-1. Vitória Guimarães on voittanut viisi viimeistä pelaamaansa liigaottelua. Braga puolestaan on napannut neljästä viimeisestä sarjaottelustaan kymmenen pistettä ja voittanut siinä rytäkässä myös sarjakärki Benfican. Braga on ollut tällä kaudella myös rautainen kotijoukkue ja voittanut kaikki kotistadionillaan pelaamansa viisi ottelua. Guimarães puolestaan on ollut Benfican jälkeen sarjan paras vierasjoukkue.

Bragan syömähammas hyökkäyspäässä on tällä kaudella ollut, kesän MM-kisoissa Portugalin paidassa kahdessa ottelussa pelannut, Éder, joka on heiluttanut maaliverkkoa neljä kertaa. 22-vuotias brassivahti Matheus Magalhães puolestaan on tehnyt vaikutuksen ensimmäisellä kaudellaan seurassa.

Valmentaja Vitoria Rúa on saanut Vitória Guimarãesin nuoresta joukkueesta irti lähes maksimisuorituksen. Joukkueen avauskokoonpanon keski-ikä pyörii 22–23-ikävuoden paikkeilla. Kärjen takana pelaava 20-vuotias ghanalainen Bernard Mensah on pelaamassa läpimurtokauttaan ja on viimeistellyt jo neljä liigaosumaa. Mensahin lisäksi myös lainassa oleva uruguaylaishyökkääjä Jonathan Álvez ja keskikenttäpelaaja André André ovat tehneet neljä maalia. Joukkueen kapteeni André myös johtaa joukkueen peliä keskikentältä. Benficasta kesällä saapunut toppari João Afonso on myös ollut mies paikallaan Os Branquinhosin alakerrassa.

Derbystä on odotettavissa tasainen kamppailu, joka varmasti nostattaa taas tunteita niin kentällä kuin katsomossakin.

Minhon derby Braga vs. Vitória Guimarães sunnuntaina 7.12.2014 kello 22.15.

Kertoimet:

Vedonlyöjälle derbyt ovat aina vaikeita veikattavia. Nyt vastakkain on kaksi hyväkuntoista joukkuetta, jotka molemmat taistelevat derbyherruuden lisäksi myös paikasta Euroopassa. Ottelu voi päättyä miten tahansa, joten Betssonin sarjakakkosena majailevan Guimarãesin voitolle tarjoamaa 4.35 kerrointa on lähes pakko lähteä kokeilemaan. Kaikki kauden kotiottelunsa tähän mennessä voittaneen Bragan kerroin on maltillinen 1.77, mutta tasapelikerroinkin on huikea 3.35. Tästä Betssonin kohteisiin.