Viikonlopun kiihkein kamppailu pelataan Argentiinassa – vanhat viholliset Boca Juniors ja River Plate kohtaavat kaikkien aikojen Copa Libertadoresin finaalissa

Osallistu ja lyö 10 € veto Betsafella – voita 2 hengen NHL- ja NBA-matka Miamiin

Tulevan viikonlopun ehdottomasti kiihkein ja kovapanoksisin ottelu pelataan Etelä-Amerikassa. Paikallisen Mestarien liigan, Copa Libertadoresin finaalin toisessa osaottelussa kohtaavat maanosan kaksi kannatetuinta seuraa, Buenos Airesin legendaariset Boca Juniors ja River Plate. Ottelupari on samalla Copa Libertadoresin 58 vuotisen historian ensimmäinen finaalissa nähtävä Superclásico, kuten näiden kahden suurseuran välisen derbyn lempinimi kuuluu.

River Platen ja Boca Juniorsin historiassa on monia yhtymäkohtia

Boca Juniorsin ja River Platen pitkät historiat nivoutuvat toisiinsa, sillä vuonna 1903 Buenos Airesin duunarit päättivät perustaa itselleen oman jalkapalloseuran. Hieman ironisesti, River Platen perustajajäsenet koostuivat pääosin Buenos Airesin La Boca-kaupunginosan satamassa työskentelevistä ihmisistä. Satama ja meri liittyivät oleellisena osana myös Boca Juniorsin perustamiseen. 1900-luvun vaihteessa miljoonia italialaisia matkasi Argentiinaan paremman elämän toivossa. Vuonna 1905 nämä siirtolaiset perustivat itselleen seuran, jonka he nimesivät niin ikään paikallisen sataman mukaan. Legendaariset keltavihreät värinsä Boca sai tarinan mukaan Ruotsista Argentiinaan seilanneen laivan väreistä.

Buenos Airesin ensimmäinen paikallisottelu pelattiin jo vuonna 1908. Aivan alkuvuosina ottelupari ei juuri eronnut tavallisesta matsista, sillä Boca ja River olivat kuin toisiaan vastaan kilpailleet veljekset. Samasta Buones Airesin kaupunginosasta ponnistaneet seurat toki kilpailivat kiihkeästi paremmuudestaan, mutta suurempaa vastakkainasettelua seuran kannattajien välillä ei ollut.

Boca Juniors on duunariseura ja River Plate paremman väen suosiossa

Asiaan tuli muutos 1920-luvulla, kun River Plate jätti La Boca kaupunginosan tomut taakseen ja teki astetta varakkaammasta Nunezin alueesta uuden kotipaikkansa. Vuonna 1931 River Platesta tuli Etelä-Amerikan ensimmäinen ammattilaisseura, sillä seura alkoi maksaa pelaajilleen korvausta jalkapallon potkimisesta. River oli myös valmis maksamaan Argentiinan parhaista pelaajista siirtokorvauksia ja tästä sille ajalle harvinaisesta rahankäytöstä johtaa seuran saama pilkkanimi Los Millonarios, miljonäärit, josta tosin myöhemmin tuli Riverin kannattajien suosima lempinimi.

River Plate yhdistetään siis historiallisesti Buenos Airesin paremman väen seuraksi, kun taas Boca Juniors on aina edustanut kaupungin työväenluokkaa. Siinä missä River nähdään hohdokkaana, löytyy Bocasta tietynlaista Buenos Airesille ominaista rosoisuutta. Boca Juniors on kunnioittanut historiaansa pysymällä näihin päiviin asti La Bocan köyhässä kaupunginosassa, jonka tunnetuin nähtävyys on seuran legendaarinen La Bombonera-stadion. Köyhästä ja likaisesta ympäristöstä juontaa juurensa myös Bocan vähemmän mairittelema haukkumanimi bosteros, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa hevosen sontaa.

Boca ja River ovat Etelä-Ameriikan kaksi suurinta ja kannatetuinta seuraa

Boca ja River ovat pitkien historiensa aikana juhlineet lukuisia mestaruuksia ja kasvattaneet monia jalkapallohistorian suurimpia legendoja. Yksi iso tekijä juuri näiden kahden seuran valtaviin kannattajamääriin onkin niiden loistavat pelaaja-akatemiat. Iso osa Argentiinan jalkapallohistorian suurista pelaajista henkilöityy joko River Plateen tai Boca Juniorsiin ja Buenos Airesin suurseurat kasvattavat vuodesta toiseen lukuisia pelaajia Eurooppan suursarjoihin. Diego Maradonan, Martin Palermon, Carlos Tevein ja Juan Roman Riquelmen kaltaiset nimet yhdistetään Boca Juniorsiin kun taas River Platea on sen pitkän historian aikana edustanut Alfredo di Stefanon, Ariel Ortegan, Javier Mascheranon ja Hernan Crespon tapaisia jalkapallolegendoja.

Riverin ja Bocan välisen Superclásicon merkitystä on Euroopassa vaikea ymmärtää. Vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan yli 70% argentiinalaisista kannattaa joko River Platea tai Boca Juniorsia. Seuran kannattajien ydinalue on yhä Buenos Airesissa, mutta Riverillä ja Bocalla on miljoonittain kannattajia ympäri Etelä-Ameriikkaa. River ja Boca ovat samalla kaksi Argentiinan jalkapallohistorian ylivoimaisesti menestyneintä seuraa. Riverillä Argentiinan mestaruuksia on 36 kun taas Boca hengittää suurimman vihollisensa niskaan 33 mestaruudella. Copa Libertadoresin puolella Boca on ollut kuitenkin menestyksekkäämpi peräti kuudella mestaruudellaan.

Huikeiden pelaajien ja valmentajien lisäksi Boca ja River tunnetaan intohimoisista kannattajistaan. Juuri seurojen loistavat ultrat tekevät superclásicosta mahdollisesti koko maailman kiihkeimmän ja tunnelmallisimman ottelun. Kun River ja Boca kohtaavat, ovat seurojen stadionit, La Bombonera ja El Monumental aina ääriään myöten täynnä. Kymmeniä tuhansia kannattajia jää auttamatta ilman lippua, sillä kaikki halukkaat eivät stadionille mahdu. Stadionille sisään päässeet kannattajat pitävät huolta tunnelmasta, sillä Bocan ja Riverin kohtaaminen on tunnettu häikäisevistä koreografioista ja korviahuumaavasta metelistä.

Normaalisti Bocan ja Riverin välisissä paikalliskamppailuissa stadioneilla nähdään myös vieraskannattajia, mutta tällä kertaa vierassektioita miehittävät kotijoukkueen kannattajat. Viitisen vuotta sitten ennen Estudiantesin ja Lanuksen kohtaamista kyseisten seurojen kannattajat ottivat yhteen kohtaloikkain serauksin. Yksi Lanúsin kannattaja menehtyi yhteenoton seurauksena ja näiden tapahtumien jälkiseurauksena Argentiinan palloliitto päätti kieltää vieraskannattajien läsnäolon kaikissa Argentiinan pääsarjan otteluissa. Tänä vuonna Argentiinan pääsarjan vieraskannattajien totaalikieltoa stadioneilla on alettu pikku hiljaa poistamaan, mutta tähän historialliseen finaalisarjaan seurat sopivat hyvässä yhteisymmärryksessä yhteiset pelisäännöt. Paikalliset viranomaiset eivät omien sanojensa mukaan pysty takaamaan vieraskannattajien turvallisuutta stadionilla ja sen välittömässä läheisyydessä, joten seurat päättivät jatkaa kotimaan liigapeleistä hyväksi havaitulla linjalla.

Carlos Tevez lienee ottelun tunnetuin pelaaja. (Amilcar Orfali/Getty Images)

Boca ja River ovat pelanneet useita ikimuistoisia otteluita

Bocan ja Riverin välisissä otteluissa on historian saatossa sattunut ja tapahtunut monenlaista. Vuonna 2004 seurat kohtasivat Copa Libertadoresinin välierissä ottelusarjassa, jota pidetään yleisesti koko turnauksen legendaarisimpana. Boca voitto ensimmäisen osan 1 – 0, mutta suurimmat ja puhuttavimmat tapahtumat nähtiin toisessa osaottelussa, jossa kummankin joukkueen valmentajat lensivät suihkuun jo ensimmäisen puoliajan aikana. River Plate sai ottelussa kaksi punaista korttia ja myös tuolloinen superlupaus Carlos Tevez heitettiin pihalle liian provosoivan maalituuletuksen jälkeen. Ottelupari ratkesi vasta rangaistuspotkukilpailuun, jossa Boca Juniors oli parempi. River Plate sai balsamia haavoihinsa turnauksen finaalissa, jonka valtava ennakkosuosikki Boca hävisi kolumbialaiselle Once Caldasille niin ikään rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Välillä lataus lyö yli myös katsomossa eikä kuolemantapauksiltakaan ole vältytty. Pahin onnettomuus nähtiin vuonna 1968, jolloin 71 joukkueiden kannattajaa menehtyi ottelun jälkeisissä tapahtumissa. Kannattajien kuolemaan johtaneiden tapahtumien kulusta väitellään vielä tänäkin päivänä ja joukkueiden kannattajat ovat syyttäneet synkän illan tapahtumista toisiaan. Rauhallisempien vuosien jälkeen erityisesti muutaman viime vuoden aikana väkivalta ottelun ympärillä on jälleen lisääntynyt, sillä seurojen kannattajien väliset tappelut ovat nykyään arkipäivää. Väkivalta ei rajoitu pelkästään keskenäisiin mittelöihin, sillä Boca Juniorsin ultra-katsomossa on viime vuosina käyty kiihkeää sisäistä valtakamppailua, jonka myötä seuran omat kannattajat ovat tapelleet keskenään jopa kesken Bocan ottelun.

Copa Libertadores on Etelä-Ameriikan vastine Mestarien liigalle

Copa Libertadores ei ole monelle eurooppalaiselle jalkapallon ystävälle kovin tuttu juttu, vaikka se on yksi jalkapallomaailman kovatasoisimmista ja kiihkeimmistä turnauksista. Ensiaskeleet koko Etelä-Amerikan yhteiselle seurajoukkueturnaukselle otettiin jo 1930-luvulla, jolloin Argentiinan ja Uruguayn parhaat joukkueet mittelivät paremmuudestaan vuosittaisessa turnauksessa. 1940-luvulla entistä organisoidumpi jalkapallo levisi myös maanosan muihin maihin ja vuonna 1948 pelattiin seitsemän maan parhaan joukkueen välinen historiallinen Campeonato Sudamericano de Campeones, jonka voittajaksi selvisi brasilialainen Vasco da Gama.

Vuonna 1960 Etelä-Amerikan maat sopivat uudesta vuosittaisesta turnauksesta, joka nimettiin maanosan itsenäisyyssotien sankarien mukaan. Historian ensimmäiseen Copa Libertadoresiin selvisi jokaisen perustajamaan pääsarjan puolustava mestari, mutta vuosien varrella osallistuvien joukkueiden määrä on laajentunut 47:ään. Nykyisellään Copa Libertadores koostuu kolmesta osasta, kahden alkulohkovaiheen jälkeen varsinaiseen pudotuspelivaiheeseen selviää maanosan 16 parasta joukkuetta. Hieman yllättäen turnauksen historian menestynein joukkue on Argentiinan kolmanneksi suurimpana jalkapalloseurana pidetty Independiente, joka on nostellut Alberto de Gasperin suunnittelemaa voittopokaalia seitsemään otteeseen. Tänä vuonna Bocalla on mahdollisuus nousta Independienten rinnalle turnauksen kaikkien aikojen useiten voittaneeeksi joukkueeksi, sillä Buenos Airesin sinikeltainen joukkue on juhlinut Etelä-Amerikan ykkösturnauksen voittoa kuudesti.

Lähtökohdat toiseen otteluun eivät voisi olla kutkuttavammat

Tämän vuoden finaalin ympärille kehkeytyi entistä suurempaa draamaa, kun toissaviikon lauantaiksi kaavailtua ensimmäistä finaalia jouduttiin siirtämään kaatosateiden pilaaman kentän vuoksi. Kenttähenkilökunnan kovien ponnistelujen jälkeen finaali saatiin pelattua päivän myöhässä ja kovasti odotetusta ottelusta ei tapahtumia puuttunut. Selkeänä ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Boca hallitsi pelitapahtumia, mutta River Plate sai kaavittua itselleen tyydyttävän 2 – 2 -tuloksen, jonka myötä kaikki on vielä auki ennen finaalin toista osaottelua.

Bocan ja Riverin seurajoukkuekaudet ovat sujuneet mollivoittoisesti, sillä River Plate on Argentiinan pääsarjassa vasta 11. ja myös Bocan kuudetta sijaa voidaan pitää huomattavasti ennakoitua heikompana. Kummankin joukkueen lauantai-illan ottelun panoksena on siis vaatimattomasti Buenos Airesin herruuden ja maanosan mestaruuden lisäksi myös koko kauden pelastaminen.

Tämän kauden Boca ja River eroavat pelityyleiltään hyvin vahvasti toisistaan. Boca Juniors on läpi historian tunnettu hyökkäävästä futiksestaan ja joukkueen tämänkin kauden suurimmat tähdet löytyvät juuri hyökkäyspäästä. Pienehkölle vastuulle tällä kaudella jäänyt Carlos Tevez lienee joukkueen tunnetuin pelaaja, mutta tärkeässä finaalissa kovimmat odotukset kohdistuvat Argentiinan maajoukkuemieheen Cristian Pavóniin sekä ikävistä vammoista viime viikkoina kärsineeseen Darío Benedettoon. Lukuisista nimimiehistä huolimatta Bocan hyökkäysosasto ei ole tällä kaudella toiminut odotetunlaisesti, sillä kotimaan liigan puolella joukkue on tehnyt 12 pelaamassaan ottelussa vain 16 maalia.

Siinä missä Boca luottaa hyökkäykseen, on River Plate tullut viime vuosina tunnetuksi kokeneesta ja tiivistää puolustuslinjastaan. Ensimmäisessä finaalissa Boca piti enemmän palloa, mutta joukkue ei onnistunut luomaan hurjasti vaarallisia maalipaikkoja. Jonatan Maidanan ja Javier Pinolan johtama puolustus on viime vuosina nollannut rakkaan paikallisvastustajansa liki tyystin ja kokenut puolustuslinja tietää, miten tämän kaltaisessa isossa finaalissa tulee pelata. River Platen osalta kysymyksiä herättää hyökkäyspään tehokkuus, sillä Euroopassa floppaamassa käyneet Lucas Pratto ja Rafael Santos Borré ovat tuhlailleet tällä kaudella hurjan määrän maalipaikkoja.

Copa Libertadoresin finaaleissa ei ole käytössä vierasmaalisääntöä, joten jos lauantainakin pelattava ottelu päättyy tasan, pelataan 30 minuutin jatkoaika. Mikäli jatkoajankin jälkeen joukkueet ovat tasatilanteessa, ratkotan maanosan mestari rangaistuspotkukilpailussa. Panosta ei siis lauantaina ottelusta puutu.

Kansikuva: Amilcar Orfali/Getty Images

Osallistu ja lyö 10 € veto Betsafella – voita 2 hengen NHL- ja NBA-matka Miamiin!