Ykkösen voimasuhteet analyysissä – Pirkanmaalla tähyillään Veikkausliigaan

Hakan valmentaja Juho Rantala tähtää paikkaa Veikkausliigaan ensi kaudeksi (Lehtikuva)

Hakan valmentaja Juho Rantala tähtää paikkaa Veikkausliigaan ensi kaudeksi (Lehtikuva)

Kotimaisessa jalkapallossa päähuomion medioissa vievät lähinnä Veikkausliiga ja miesten A-maajoukkue. Näiden kahden takana kukoistaa
kaikessa hiljaisuudessaan, ja vahvempana kuin koskaan ennen, miesten jalkapallon Ykkönen.

Miesten jalkapallon kolmen ylimmän sarjatason sarjajärjestelmät pistettiin isoon remonttiin kolme vuotta sitten. Suurimman muutoksin
koki Ykkönen, jota on nyt pelattu kymmenen joukkueen kolminkertaisena valtakunnallisena sarjana. Joukkuemäärän vähentäminen on poistanut sarjasta kaikki heittopussit ja sen myötä pelin taso on noussut. Ykkönen on ollut nyt kolme vuotta putkeen ”kautta aikojen kovin
Ykkönen”.

Myös kiinnostus Ykköstä kohtaan kasvaa jatkuvasti. Kaudella 2013 kaikkien pelien yleisökeskiarvo oli yli tuhat katsojaa. Lukema pesee
esimerkiksi Koripallon, salibandyn ja lentopallon pääsarjojen yleisömäärät kirkkaasti. Nyt Ykkönen taistelee tiukasti jääkiekon Mestiksen kanssa, kumpi niistä on maan neljänneksi seuratuin palloilusarja Liigan, Veikkausliigan ja Superpesiksen jälkeen. Jo pelkästään näihin lukemiin suhteutettuna Ykkösen saama huomio medioissa on käsittämättömän pientä.

Kaudella 2014 Ykkösessä pelaavat Ilves, Haka, JJK, FC Viikingit, PK-35 Vantaa, HIFK, FC Jazz, KTP, Jippo sekä AC Oulu. Mukana on siis
perinteisiä ja legendaarisia seuroja, joista peräti viisi on voittanut historiansa aikana Suomen mestaruuden. Edessä on jälleen kautta aikojen kovin Ykkönen.

Ykkönen alkaa tänä vuonna huhtikuun lopussa. Viimeinen kierros pelataan lokakuun alussa. 27 pelikierrosta ovat siis pistetty viiden kuukauden sisään. Se on kova rutistus, sillä osa joukkueista pyörittää toimintaansa puoliammattilais-statuksella. Ja kun sarja on
valtakunnallinen, tulevat yölliset bussi- ja junamatkat hyvinkin tutuiksi pelaajille.

Sarjan alkuun on nyt aikaa vajaa kolme kuukautta. Onkin siis hyvä aika tehdä pieni katsaus joukkueiden voimasuhteisiin tällä hetkellä.

Pirkanmaalla satsattu

Ykkösen voittaja nousee suoraan ensi kaudeksi Veikkausliigaan. Jostain käsittämättömästä syystä liigakarsintoja ei enää pelata. Tällä hetkellä suurimmat voittajasuosikit ovat Haka ja Ilves.

Haka haki jo viime kaudella kovin satsauksin nousua takaisin Veikkausliigaan. Harri Kampman aloitti päävalmentajana, mutta loppukaudesta puikkoihin tuli HJK:sta Juho Rantala, jonka johdolla Haka on keräämässä todella kovaa pelaajaryhmää. Regillo Nooitmeer, Mikko Innanen, Eetu Kaipio, Patrik Poutiainen, Kalle Multanen, Sakari Saarinen ja Jarno Mattila ovat kaikki kovia pelimiehiä Ykkösen tasolle ja heidän avullaan Haka pystyy varmasti taistelemaan noususta.

Tampereella Ilves on saanut aikaiseksi hyvää buumia ja viime kauden kolmas sija on nostanut tätä entisestään. Mika Hilander, Tomi Petrescu, Antti Hynynen, Antti Ojanperä, Jonne Hjelm ja Heikki Aho ovat kokeneita pelaajia, jotka mahtuisivat myös liigatasolla lähes jokaisen joukkueen avauskokoonpanoon. Ja mitkä tärkeintä, kaikilla heillä on juuret Tampereella, joten rinnassa sykkii Ilves-sydän. Tämä nostaa Ilveksen jopa Hakan ohi suurimmaksi suosikiksi.

Hakan ja Ilveksen etuna on myös se, että pelaajarunko on ollut kasassa jo hyvissä ajoin. Molemmat ovat pystyneet siis keskittymään harjoitteluun jo tammikuun alusta lähtien.

Haastajia riittää

HIFK nousi vimmalla Ykköseen viime kauden päätteeksi (HifkSoccer)

HIFK nousi vimmalla Ykköseen viime kauden päätteeksi (HifkSoccer)

Kotkassa tehtiin viimein järkeviä päätöksiä, kun Ykkösessä pelannut FC KooTeePee ja Kakkosessa pelannut KTP löivät hynttyynsä yhteen. Tämä on perinteiselle futiskaupungille ainoa tapa saada tulevaisuudessa liigajoukkue. Yhdessäolo tuottaa alussa varmasti pieniä ongelmia ja
haasteita, mutta Sami Ristilän luotsaama ryhmä tähyilee varmasti Veikkausliigaan jo ensi kaudeksi. Jos KTP saa aikaiseksi odotetunlaisen buumin Kotkaan, voi joukkue taistella noususta. Pelaajaryhmä on saatu kasattua hyvää tahtia, mutta vahvistuksia on varmasti vielä tulossa. Josko nyt nähtäisiin taas voittavaa ”ahtaajafutista.”

Kolmikon takana haastajia ovat pääkaupunkiseudun FC Viikingit, PK-35 Vantaa sekä HIFK. HIFK nousi viime kauden päätteeksi Ykköseen ja pystynyt pitämään pelaajaryhmänsä hyvin kasassa. Päälle on tullut vielä muutama kelpo vahvistus, joten HIFK voi olla kova sana tällä kaudella myös Ykkösessä. Suuri etu joukkueelle on vielä suomen paras kannattajaryhmä, Stadin Kingit, joka kiertää joukkueen mukana kaikki pelit satapäisenä.

Viikingit pelasi heikon viime kauden ja sarjapaikka säilyi vasta viime metreillä. Nyt Vuosaaressa on kuitenkin pistetty hihat heilumaan:
Pelaajaryhmä on muuttunut paljon, mutta mukana ovat viime kauden avainpelaajat sekä muutama loistava täsmähankinta. Viikingit on
panostanut tällä kaudella entistä enemmän myös valmennukseen, joten vuosaarelaisryhmä voi hyvinkin olla sarjan musta hevonen. Pelaajaryhmä on ollut hyvin kasassa jo tammikuun alusta lähtien, joten myös siitä joukkue saa hyvää etua.

PK-35 Vantaa on nyt uudessa komennossa, kun päävalmentajaksi tuli Jari Europaeus. Maalitykki Fidan Seferi lähti Viikinkeihin ja ykköstoppari Tomi Nyman päätti uransa, mutta muuten avainpelaajat ovat Vantaalla jatkamassa. Se on varmaa, että myös Vantaalla tähyillään edelleen Veikkausliigaan. Ja pääkaupunkiseudun joukkueista PK-35:lla on paksuin lompakko, joten se pystyy vielä vahvistamaan rivejään kevään aikana.

AC Oulu ja JJK haluavat varmasti myös haastaa muita kärkipään sijoista. JJK pelasi viime kaudella Veikkausliigaa, mutta hakee nyt
vauhtia Ykkösestä. Jyväskylässä pelaajaryhmä koostuu pitkälti omista nuorista pelaajista. Tähän on pitkälti syynä seuran heikko
taloudellinen tilanne. AC Oululla on myös paljon omia nuoria pelaajia, joita säestää edelleen legendaarinen Mika Nurmela. Oulussa talous on myös tiukalla ja tämä on jarruttanut joukkueen kasaamista.

Jippo putoaa viimein?

Nousijajoukkue FC Jazz ja Jippo ovat ainakin tällä hetkellä voimasuhteissa alimpana. FC Jazz nousi viime kauden päätteeksi Ykköseen, mutta Porissa edetään maltilla ilman suurempia riskejä. Toistaiseksi sopimuksia on vasta reilu kymmenen, joten myös pelaajaryhmän kasaaminen on vielä vaiheessa. Haasteita voi tuoda myös uusi valmennus, sillä Jouni Joensuu korvasi nousukauden jälkeen Matti Santahuhdan.

Jippo on yksi Ykkösen perinteisimmistä joukkueista. Joka vuosi joensuulaisia on povattu varmaksi putoajaksi, mutta niin vaan sarjapaikka on aina säilynyt. Suurin kiitos siitä kuuluu pitkäaikaiselle valmentajalle, Jarmo Korhoselle, joka sai kapeasta pelaajaringistä aina kaiken irti. Nyt Korhonen on väistynyt tehtävästään ja tilalle tuli valmentajana vielä kokematon Mika Lähderinne. Rahat ovat vähissä ja pelaajaryhmän kasaaminen vielä todella vaiheessa. Jippo on nyt ykkössuosikki toiseksi putoajaksi.

TOP5: Ykkösen pelaajasiirrot talven aikana

1. Antti Hynynen (KuPS–>Ilves)

Hynynen kuului Tampere Unitedin kulta-aikoina joukkueen luottopelaajien joukkoon. TamU:sta matka jatkui Hakaan ja sieltä Kuopion Palloseuraan. KuPS:ssa Hynynen löysi itsensä laitapakin paikalta ja menneellä kaudella hän oli yksi liigan parhaista pelaajista omalla pelipaikallaan. Ottajia olisi ollut runsaasti myös Veikkausliigassa, mutta nyt ura jatkuu omalla synnyinseudullaan, Ilveksessä.

2. Mikko Innanen (JJK–>Haka)

Laitapelaaja Mikko Innanen on pelannut Veikkausliigassa yli 300 peliä. Nyt kokenut pelaaja palasi kolmen vuoden tauon jälkeen Hakaan, jossa hän pelasi aikoinaan 11 kautta 2000-luvun alusta lähtien. Innanen on edelleen yksi kotimaan kenttien parhaista laitapelaajista ja kuuluisi lähes kaikissa liigajoukkueissa avainpelaajien joukkoon.

3. Tuomo Turunen (Inter–>KTP)

Toppari Tuomo Turunen oli muutama vuosi yksi Suomen lupaavimmista pelaajista. Hän siirtyi aikoinaan Kotkasta Honkaan ja sieltä Ruotsiin, jossa hän pelasi useamman kauden ajan. Tosin pelit jäivät vähiin jatkuvien loukkaantumisten takia. Viime kaudeksi Turunen palasi Suomeen ja Interiin, mutta jälleen vammat pilasivat kauden. Nyt Turunen palasi kotiinsa Kotkaan ja kuuluu ehdottomasti Ykkösen
parhaimpien pelaajien joukkoon, jos pysyy edes ajoittain terveenä.

4. Patrick Poutiainen (JJK–>Haka)

Patrick Poutiainen pelasi nuoresta iästään huolimatta parin viime kauden ajan isossa roolissa JJK:n mukana liigakentillä. Kun JJK putosi, moni odotti keskikenttäpelaaja Poutiaisen siirtyvän joko toiseen liigajoukkueeseen tai jopa ulkomaille. Hakan päävalmentaja Juho Rantala sai kuitenkin houkuteltua hänet Hakaan, jossa hän kuuluu ehdottomasti sarjan parhaimmistoon.

5. Fidan Seferi (PK-35 Vantaa->FC Viikingit)

Kokenut hyökkääjä Fidan Seferi on ollut jo monen kauden ajan PK-35 Vantaassa Ykkösen parhaita maalintekijöitä. Viime kaudella maaleja
syntyi 12 – ennätys on kuitenkin kaudelta 2009, jolloin hän teki FC Espoossa 13 maalia. Polvivammat ovat häirinneet Seferin siirtymistä
liigakentille ja nyt hän hakee uusia haasteita Viikingeistä. Viikingit hankki Fidanin lisäksi myös Faton Seferin, joka on Fidanin pikkuveli.
Veljekset pelaavat loistavasti yhteen, mutta viime kaudet he ovat pelanneet eri joukkueissa. Nyt tutkapari on taas yhdessä ja tehoja on luvassa.