Kiitospäivä takaa loistavan NFL-kattauksen iltaan

Viaplay LogoNäe amerikkalaisen jalkapallon valovoimaisin ammattilaisliiga Viaplaylla ja seuraa joukkueiden taistoa kohti tammi-helmikuun vaihteessa pelattavaa Super Bowlia.

Kiitospäivä on perinteisesti pyhitetty jenkeissä kalkkunan syömiseen ja NFL:n seuraamiseen. Joka vuosi heti puolilta päivin televisiot käynnistetään ja kolmen ottelun putki kestää aina iltaan asti. Suomalaisittain tämä tarkoittaa aina mielenkiintoista jenkkifutisiltaa aikaero huomioiden.

Tänä vuonna illan avaa NFC North -joukkueiden kohtaaminen, kun divisioonan pohjalta alkukauden aikana kärkeen kivunnut Chicago Bears (7–3) matkustaa divisioonan pohjalla majailevan Detroit Lionsin (4–6) vieraaksi. Hetkeä ennen puolta yötä puolestaan Dallas Cowboys (5–5) ja Washington Redskins (6–4) kisaavat NFC East -divisioonan ykköspaikasta. Yöllä kiitospäivän kruunaa NFL:n kuumimman joukkueen, New Orleans Saintsin (9–1), isännöimä ottelu Atlanta Falconsia (4–6) vastaan. Tuossa ottelussa Saints voi jo käytännössä varmistaa pudotuspelipaikkansa, kun taas Falcons pelaa selkä seinää vasten, eikä pudotuspelihaaveet kestä enää yhtään tappiota.

Pikavilkaisu otteluihin

Katsojien onneksi kiitospäivän NFL-maratoniin osuu kolme ottelua, jotka kaikki ovat omalla tavallaan mielenkiintoista katseltavaa. Mukana on neljä joukkuetta, joilla on loistavat mahdollisuudet edelleen pudotuspeleihin, sekä Lions ja Falcons, jotka roikkuvat viimeisessä oljenkorressaan kiinni. Kaikista otteluista on lupa odottaa tasaisia, kun viime aikaiset avainpelaajien loukkaantumiset sekoittavat sopivasti asetelmia.

Illan ottelut

Detroit Lions – Chicago Bears

Bearsin keskushyökkääjä Jordan Howard lienee vierasjoukkueen hyökkäyksen tärkein pelaaja joukkueen keskittäessä voimavaransa vahvasti juoksupeleihin. (Jonathan Daniel/Getty)

Detroitin kylmä ilma ei tule vaikuttamaan alkuillan otteluun Ford Fieldin tarjotessa katetun, mutta samalla valoisan stadionin ottelun näyttämöksi. Sen sijaan molempien joukkueiden kokemat loukkaantumiset tulevat väkisinkin näyttelemään jonkinlaista roolia illan aikana. Kotijoukkue Lionsilta sivussa ovat vähintään keskushyökkääjä Kerryon Johnson ja laitahyökkääjä Marvin Jones. Molemmat ovat joukkueen kantavia voimia ja yhdessä he ovat vastanneet joukkueen yhdeksästä TD:stä tähän mennessä, kun muu joukkue on saanut kasaan 15. Bearsin avauskokoonpanosta puolestaan puuttuvat pelinrakentaja Mitchell Trubisky ja ulompi tukimies Aaron Lynch. Trubiskyn poissaolo ei voi olla näkymättä Bearsin tekemisessä, sillä mies on ollut koko alkukauden äärettömän vaarallinen varmalla ja monipuolisella pelillään. Nyt pelipaikan haltuunsa ottaa Chase Daniel, jonka kokemukset NFL-otteluista ovat hyvin ohuita. Viimeksi mies nähtiin kentällä todenteolla kaudella 2016 Eaglesin riveissä yhden heiton verran. Kokonaisen ottelun Daniel pelasi viimeksi kaudella 2014 Chiefsin paidassa ja yhteensä hänelle on kertynyt 10. NFL-kauden aikana kaksi avauskokoonpanon paikkaa, 78 heittoyritystä, 480 heittojaardia ja 1 TD. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten paljon Danielin varaan pelisuunnitelmaa on rakennettu vai lähteekö Bears luottamaan vahvaan juoksuhyökkäykseensä entistä enemmän.

Vaikka Lions on juuttunut divisioonan pohjalle, on se onnistunut voittamaan kolme viidestä kotiottelustaan. Bears puolestaan on neljän ottelun voittoputkessa voitettuaan mm. kaksi viikkoa sitten Lionsin 12 pisteellä Trubiskyn pelattua kauden parhaan pelinsä. On kuitenkin huomioitava, että Bearsin kolmesta tappiosta kaksi on tullut vieraskentillä.

Dallas Cowboys – Washington Redskins

Taistelu NFC East -divisioonan kärkipaikasta tulee olemaan mielenkiintoista katseltavaa. (Ronald Martinez/Getty)

Illan toisen ottelun joukkueet ovat onnistuneet kipuamaan divisioonassa mestari-Eaglesin edelle ja kisaavat tällä hetkellä NFC Eastin kärkipaikasta. Redskins on toistaiseksi yhden voiton edellä, mutta Cowboys hengittää raskaasti jo niskassa kahden peräkkäisen voiton myötä. Viisi viikkoa sitten Redskins vei ottelun nimiinsä kotikentällään kolmen pisteen erolla. Joukkueita yhdistää heikot hyökkäystehot yhdistettynä laadukkaaseen puolustustyöskentelyyn. Ennakolta ottelusta voikin odottaa suhteellisen vähämaalista ja tasaista.

Lions–Bears-ottelun tapaan, myös tässä ottelussa isoa roolia tullee esittämään loukkaantunut pelinrakentaja. Redskinsin Alex Smith mursi viime viikolla säärensä ja kentällä tullaan näkemään Smithin tilalla tuntemattomampi Colt McCoy. Meneillään on miehen yhdeksäs NFL-kausi, mutta vastuuta on tullut vain uran alkuaikoina Brownsin paidassa, kun taas viimeiset viisi kautta Redskinsin riveissä ovat pääasiassa kuluneet kentän laidalla. Lieneekin selvää, että keskushyökkääjä Adrian Peterson tullaan näkemään entistä aktiivisempana illan ottelussa, kun hänen aisaparinsa Chris Thompson parantelee edelleen omaa kylkeään.

Cowboysin merkittävimmät poisjäännit ovat tukimies Sean Lee ja laitahyökkääjä Tavon Austin. Lee on kuulunut Cowboysin terävimpään kärkeen jo useiden kausien ajan, mutta kuluva kausi on ollut hyvin rikkonainen loukkaantumisten johdosta. Hänen puuttumisensa avaa vastustajille huomattavasti totuttua enemmän tilaa ja muulla puolustuksella on ollut täysi työ täyttä nuo syntyneet aukot. Tästä huolimatta Cowboysin tärkein ase on ollut loistava puolustustyöskentely, jonka myötä vastustajat ovat tehtailleet heitä vastaan ainoastaan 19 pistettä ottelua kohden.

New Orleans Saints – Atlanta Falcons

Kumpi joukkueiden pelinrakentajista vetää tällä kertaa pidemmän korren? (Daniel Shirey/Getty)

NFL:n tämän hetken kuumin joukkue New Orleans Saints on huimassa yhdeksän ottelun voittoputkessa. Jo tämä voittomäärä riittänee pudotuspelipaikkaan, mutta joukkue jatkanee kaasu pohjassa kulkuaan. Saints komeilee myös liigan kärjessä tehtyjen pisteiden valossa (37,8 pistettä/ottelu) ja siihen faktaan pohjaten Falconsin liigan neljänneksi pahiten vuotanut puolustus tullee olemaan vaikeuksissa. Koska Saintsinkaan puolustus ei kuulu sarjan kovimpiin, voi viime viikon Rams–Chiefs-ottelun tapaan tässäkin ottelussa 100 yhteispisteen raja olla saavutettavissa, joskin se vaatii tehoja molemmilta joukkueilta ottelun alkuminuuteilta lähtien.

Joukkueet pääsevät lähtemään otteluun käytännössä toivomillaan kokoonpanoilla, sillä mitään uusia tärkeitä loukkaantumisia ei ole tiedossa. Joukkueiden viimeksi kohdatessa syyskuun lopulla, Saints oli suurimaalisessa ottelussa niukasti parempi vieden ottelun 43–37-lukemin nimiinsä jatkoajan jälkeen. Tuolloin nähtiin todellinen huippupelinrakentajien välien selvittely, kun pelinrakentajat Drew Brees (Saints) ja Matt Ryan (Falcons) heittivät yhteensä 770 kiinniotettua jaardia sekä kahdeksan TD:tä. Tämän lisäksi Brees juoksi pallon kahdesti maaliviivan yli tasoittaen TD-kisan viiteen maaliin per pää. Komeita suorituksia nähtiin myös Saintsin Michael Thomasin (129 kiinniottojaardia) ja Alvin Kamaran (66 juoksujaardia ja 124 kiinniottojaardia) sekä Falconsin Calvin Ridleyn (146 kiinniottojaardia, 12 juoksujaardia ja 3 TD:tä) toimesta. Samat nimet lienevät tapetilla taas yöllä, kun maalikarkeloista haetaan voittajaa.

Kiitospäivään liittyy mielenkiintoisia faktoja

Lienee kaikille NFL:ää vähänkään seuraaville selvää, että kiitospäivän otteluita isännöivät aina perinteisesti Lions ja Cowboys. Kaudesta 2006 lähtien mukaan on otettu näiden lisäksi vielä kolmaskin ottelu, jonka isäntä vaihtelee vuosittain. Tähän kauteen mennessä kaikki muut NFL-joukkueet ovat pelanneet vähintään yhden kiitospäiväottelun, mutta Jacksonville Jaguarsilta se vielä uupuu, eikä kuluva kausikaan tuo siihen muutosta. Alla on muutamia tilastonostoja kiitospäivään liittyen:

  • Eniten voittoja: Detroit Lions (37)
  • Eniten tappioita: Detroit Lions (39)
  • Eniten heittojaardeja: Matthew Stafford, Lions
  • Eniten heittojaardeja ottelussa: Troy Aikman, Cowboys (455 jaardia)
  • Eniten juoksujaardeja ottelussa: O.J. Simpson, Bills (273 jaardia)
  • Eniten kiinniottojaardeja ottelussa: Jim Benton, Browns (303 jaardia)
  • Buccaneers ja Bengals ovat ainoat kiitospäivänä pelanneet joukkueet, joilla ei ole ainoatakaan voittoa näistä otteluista.

NFL:n ohella kiitospäivän viettoon kuuluu notkuvien pöytien lisäksi myös erilaiset kulkueet ja tapahtumat. Kaikkein selkeimmin päivään kuuluu kuitenkin kalkkuna, jota yhdeksän kymmenestä amerikkalaisesta syö tänään. Kaiken kaikkiaan kalkkunaa kuluu noin 280 miljoonaa kappaletta, joiden kokonaisarvo pyörii kolmen miljardin taalan paikkeilla. Kalkkunamyynnin lisäksi myös karpaloiden kulutus kasvaa huimasti. Arviolta noin 20 % kaikista maan karpaloista syödään juuri kiitospäivänä.

Twitter: @TuomasKurikka

Lähteet: NFL.com & SportsGeekery

Kansikuva: Gregory Shamus/Getty

Osallistu ja lyö 10 € veto Betsafella – voita 2 hengen NHL- ja NBA-matka Miamiin!