Kohti 50. Super Bowlia: Toimituksemme näkemys Super Bowlista

Me Faneille.comilla päätimme tehdä tänä vuonna hieman muista toimituksista poikkeavan Super Bowl -ennakon. Syynä tähän on se, että ”normaaleja” ja ”tavallisia” Super Bowl -ennakoita on internet pullollaan niin suomen kuin englanninkin kielellä. Siitä syystä emme olisi varmasti erottuneet massasta ja se taas ei ole toimituksemme tarkoitus. Onhan näitä tusinatuotannon sivustoja internet pullollaan. Niinpä päädyimme toisenlaiseen ratkaisuun, jossa molemmat jenkkifutistoimituksemme jäsenet vastasivat muutamaan polttavaan kysymykseen.

Mitkä ovat Panthersin vahvuudet ajatellen tulevaa ottelua?

Sampsa: Panthers on allekirjoittaneen mielestä näistä joukkueista se tasapainoisempi ja jollain tavalla varmempi. Broncos on kyllä esittänyt läpi kauden vakuuttavaa puolustuspelaamista, mutta missään vaiheessa kautta se ei ole saanut hyökkäystään rullaamaan kunnolla. Panthers on pystynyt niin puolustamaan kun hyökkäämäänkin todella tasaisesti. Panthersin selvin etu Broncosiin nähden onkin joukkueen järjetön potentiaali.

Tuomas: Sampsa on asian ytimessä ja nimenomaan monipuolisuus on Panthersin vahvuus tulevassa ottelussa. Kun joukkue pystyy vyörymään tasaisesti juoksemalla ja heittämällä eri puolilta kenttää läpi, on puolustuksen äärettömän vaikeaa tehdä työtään. Cam Newton on tällä hetkellä kaikkien huulilla ja nyt olisi loistava hetki tehdä valtikan vaihto Peyton Manningin esiin tuoman älykkään pelinrakentelun ja Newtonin urheilullisuuteen perustuvan version välillä.

Mitkä ovat Broncosin vahvuudet ajatellen tulevaa ottelua?

Sampsa: Broncosin selvimmät vahvuudet Panthersia vastaan ovat kokemus ja sarjan tehokkain puolustus. Broncosin mahdollisuudet piileekin siinä, että ottelusta tulisi alle 40 pisteen kamppailu, joka ratkeaisi vasta viimeisen vitosen aikana tai jopa jatkoajalla. Tälläiset ottelut ratkeavat usein kokemukseen ja sitä Broncosilta löytyy esimerkiksi pelinrakentaja Peyton Manningin ja ulomman tukimiehen paikalla viihtyvän DeMarcus Waren muodossa todella paljon. Tätä kaksikkoa kannattaakin tarkkailla entistä kovemmin, jos ottelu pysyy loppuun saakka tiukkana ja Broncons on esimerkiksi 5 pisteen iskuetäisyydellä vielä 5 minuuttia ennen ottelun loppua.

Tuomas: Broncosin tärkein hyökkäyksen ase on joukkueen puolustus. Se on ottelusta toiseen pystynyt tuottamaan hyviä kenttäasetelmia hyökkäyskalustolle ja tehtaillut ohessa viisi maalia pallonriistoillaan. Puolustus on myös onnistunut kahdesti pitämään AFC:n kovimman hyökkäyskoneiston eli Patriotsin alle 25 pisteessä, joten Pantherskin pitäisi olla pysäytettävissä. Ilman puolustuksen onnistumista, ei Broncosilla ole mitään asiaa ottelussa. Jos perälauta ei vuodo, voidaan valokeilaa siirtää hyökkäyksen suuntaan ja Manningiin. On ilmiselvää, ettei mies ole parhaiden aikojensa kunnossa, mutta muutama suonenvedon vauhdittama huippuheitto tekisi taas hyvää joukkueen pistesaldolle. Kuten Sampsakin, uskon,  ettei Broncosilla ole mitään saumaa ottelussa, jos Panthers tykittää kolmosella alkavat pistemäärät tauluun.

Taistelupari, jonka haluat nostaa esille ottelusta

Sampsa: Allekirjoittaneen mielestä ottelun ehdottomasti mielenkiintoisin taistelupari moudostuu Cam Newtonin ja Von Millerin ympärille. Tämä kaksikko varattiin keväällä 2011 varaustilaisuuden ensimmäisenä (Newton) ja toisena pelaajana (Miller). Kyseinen kaksikko onkin taistellut ennenkin todella suurista asioista, vaikka tämä tulevan yön taistelu on kaikista taisteluista ehdottomasti suurin.

Syy, miksi allekirjoittanut haluaa nostaa juuri tämän taisteluparin esille, ei perustu tuohon kevääseen 2011, vaan yksinkertaisesti siihen, että Miller on juuri se pelaaja, joka pystyy horjuttamaan Newtonia ja samalla koko Panthers-hyökkäystä. Perustuuhan niin Panthersin hyökkäyspelaaminen kuin Newtonin loistokkuuskin siihen, että tämä sarjan ehkäpä atleettisin pelinrakentaja pystyy omalla tekemisellään repimään vastustajan puolustukset rikki. Bronconsin puolustuksen loistokkuus vastaavasti johtuu osittain siitä, että Miller pystyy lähes jokaisella puolustuksen downilla repimään vastassa olevan hyökkäyksen linjan kappaleiksi ja aiheuttamaan sitä kautta harmaita hiuksia vastustajan pelinrakentajalle. Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan pitää viime kierroksen Broncos-Patriots ottelua, koska juuri tuossa ottelussa Miller oli aivan pysäyttämätön. Itse näkisin Super Bowlin ratkeavan siihen pystyykö Miller tuhoamaan Newtonin pelihuumorin kovilla taklauksillaan ja isoilla säkityksillään, koska jos Newton joutuu pois omalta mukavuusalueeltaan on Panthersin illasta tulossa todella pitkä!

Tuomas: On ilmiselvää, että Newtonin pelihuumorin romuttaminen nousee avainasemaan ja Von Millerillä on siinä merkittävä rooli yhdessä DeMarcus Waren kanssa. Jotta tarina ei mene edellisen kertaukseksi, nostetaan esiin myös toinen mielenkiintoinen taistelupari. Broncos tulee tarvitsemaan juoksuhyökkäystään ehkäpä enemmän kuin koskaan. Broncosin keskushyökkääjä C.J. Anderson säestettynä Ronnie Hillmanilla tulevat saamaan vastuuta varmasti ottelun aikana, kun he kohtaavat liigan neljänneksi parhaan juoksupuolustuksen. Linjasta saattaa löytyä aukkoja etenkin vasemmalta puolelta, josta puuttunee kokenut Jared Allen loukkaantumisen vuoksi. Tämä pienoinen ylilyöntiasema tulee käyttää tehokkaasti hyödyksi hyökkäyksen linjan tukeman. Pitkin kautta Broncosin juoksut ovat olleet tehokkaimmillaan, kun ne ovat suuntautuneet ulkoreunoille, joten sitä kautta sisemmät laitahyökkääjät Owen Danielsin johdolla nousevat tärkeään rooliin. Ottelun jännityksen säilymisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää nostaa juoksupeli pari pykälää korkeammalle tasolle kuin mitä se on ollut aiemmissa pudotuspeleissä. 150-200 juoksujaardia ottelun aikana siivittäisivät hyökkäyksen useasti hyville etäisyyksille maalista ja sitä kautta maalipaikoille.

Kumpi lopulta Super Bowlin voittaa ja miksi?

Sampsa: Itse olen pelannut koko pelikassani Panthersin 3.5 pisteen tasoitukseen heti kohteitten auettua toissa maanantaina. Eli itse olen täysin ”panttereiden” kelkassa. Broncosillakin on omat mahdollisuutensa ottelussa, jos Manning pystyy pelaamaan tämän kauden parhaan ottelunsa. Manning onkin allekirjoittaneen mielestä se pelaaja, johon koko tämä ottelu tulee kulminoitumaan, koska tämä eittämättä yksi kaikkien aikojen parhaista pelinrakentajista pystyy unelmapelillään nostamaan koko Broncosin tasoa VALTAVASTI! Tähän allekirjoittanut ei kuitenkaan jaksa uskoa ja siksi todennäköisempää on se, että Panthers tulee ennemmin tai myöhemmin karkaamaan 15-25 pisteen voitoon!

Tuomas: Suurin ja hartain toiveeni on, ettei Panthers lähde jo ensimmäisellä puoliajalla menemään menojaan, kuten joukkue on tehnyt jo lukuisat kerrat. Toisaalta olemme saaneet nähdä useita toisen puoliajan sulamisia, joissa Panthers on vain nipin napin onnistunut kääntämään ottelut voitoiksi huikeista loppukireistä huolimatta. Denverin oljenkorsi löytyy puolustuksesta, kuten jo aiemmin on mainittu, mutta myös juoksupelin olisi onnistuttava täydellisestä riittämään voittoon. Niin hienoa kuin Manningille olisikin suoda toinen mestaruussormus, ei Panthersin kokonaispaketilta voi odottaa muuta kuin voittoa. Heidänkin tulee onnistua totutun hyvin puolustuksensa kanssa saaden Newtonin johtaman hyökkäyksen pysymään kentällä mahdollisimman pitkään.

Näin kovien puolustusten kohdatessa uskon itse eron jäävän huomattavasti Sampsan näkemystä maltillisemmaksi, mutta voittajaksi nostan saman joukkueen eli Panthersin lukemin 24–20. Veikkaisin molemmille potkaisijoille kiireistä iltaa ja ainakin Broncosin puolustukselle yhtä TD:tä. MVP tullaan valitsemaan kaksikosta Luke Kuechly-Cam Newton.

Ottelu on katsottavissa sunnuntain ja maanantain välisenä yönä klo 01:00 alkaen Nelonen-, NelonenPro 1-, Viasat Sport Finland -kanavilla sekä lisäksi Ruutu- ja Viaplay-palveluissa.

Kansikuva: Getty