Kohti Spagettimaljaa: Viikko 3 – Tasaisien vääntöjen viikonloppu

Jenkkifutiksen 1. divisioona ei tarjonnut ensimmäisien otteluiden aikana yllätyksiä ja ennakkoon voittoihin veikatut joukkueet hoitivat hommansa, mutta hieman yllättävää oli se, että kolmessa ottelussa tehtiin yhteensä 222 pistettä. Vielä kummallisempaa oli se, että ainoastaan Wa1ld Royals pystyi pitämään vastustajansa alle 25 pisteessä, yleensä puolustaminen on hyökkäämistä helpompaa kauden avausotteluissa, jossa hyökkäyksen ajoitukset ovat vielä hieman hakusessa. Tästä syystä on mielenkiintoista nähdä millaisiin pistekarkeloihin 1. divisioonassa vielä päädytään tänä kesänä.

Jaguaarit – Wa1ld Royals

06.06 kello 17.00 Laukaan liikuntapuisto

1. divisioonan kärkiottelu, mikä mittaa molempien joukkueiden todellisen tason. Royals on varmasti monen papereissa selvä ennakkosuosikki tähän otteluun, mutta allekirjoittanut ei usko minkäänlaiseen läpihuutoon. Jaguaarit kuitenkin esitti ensimmäisessä ottelussaan todella hyviä otteita ja varsinkin aloittavien pelaajien tekeminen näytti todella vakuuttavalta.

Pystyykö Jaguaarien puolustus pysäyttämään vaasalaisten juoksun?

Jaguaarien juoksupuolustus näytti ensimmäisessä ottelussa hyvältä ja tilastojen mukaan se ei päästänyt kuin 42 netto jaardia ottelussa. On kuitenkin aivan eri asia puolustaa Royalsin loistavaa juoksuhyökkäämistä kuin enemmän heitosta elävää Northern Lightsia. Onkin selvää, että Jaguaarien pitää pystyä nostamaan tasoaan tai Royals tulee juoksemaan ottelun voittoon. Toinen mielenkiintoinen pointti on, pystyykö Jaguaarien vielä harjoitusotteluissa hyvin pelannut takakenttä parantamaan kauden avausottelustaan. Avausottelussaan Northern Lights pystyi heittämään peräti 4 TD:tä jyväskyläläisiä vastaan, ja muutenkin Jaguaarien takakenttä tuntui olevan ajoittain ongelmissa oululaisia vastaan. Samanlaisia ongelmia Jaguaareilla ei saisi olla enää kauden toisessa ottelussa, koska ilman kunnollista takakentän pelaamista Jaguaarit eivät voisi panostaa juoksupuolustamiseensa tarvittavaa määrää.

Jatkaako Royals valitsemallaan tiellä

Royals ilmoitti hieman yllättäen muutama viikko sitten hankkineensa laitahyökkääjän paikalla viihtyvän jenkki Kevin Alberquen. Se ei tullut yllätyksenä, että Royals hankki vielä toisen jenkkipelaajan, mutta kyseinen pelipaikka oli ehkä hieman yllätyksellinen. Onhan Royals luottanut koko seurahistoriansa ajan vahvaan juoksuhyökkäämiseen ja miksi ei luottaisi, kun joukkue harjoittelee kovempaa kuin yksikään muu suomalainen jenkkifutisjoukkue. Harjoitusten määrä ja laatu tekee Royalsista varmasti koko suomen fyysisimmän jenkkifutisjoukkueen, jonka on siitä syystä helppo juosta palloa eteenpäin. Nyt kuitenkin kun Alberque liittyy joukkueen vahvuuteen, on mielenkiintoista nähdä lähteekö vaasalaiset heittämään palloa entistä enemmän. Olihan heittoon siirtyminen jonkinlainen signaali siitä, että vastustajien pitäisi tulla tyhjentämään täyteen ängetyt puolustuksen ”boksinsa” ja sitä kautta vaasalaisten juoksuhyökkääminen voisi saada entistäkin enemmän tilaa tulevissa otteluissa.

Arvio: Jaguaarien pelinrakentaja Craig Maynard oli ensimmäisessä ottelussa hyvä juosten, mutta heittäminen ei vielä kulkenut toivotulla tavalla – päätyihän 25 yrityksestä ainoastaan 8 laitahyökkääjän käsiin. Onkin selvää, että Maynardin pitää pystyä parantamaan ensimmäisestä ottelusta, jos Jaguaarit aikovat voittaa vaasalaiset lauantaina. Vaasalaisten kannalta taas tärkeintä olisi saada oma hyökkäys rullaamaan ja samalla juoksupuolustuksen pitäisi olla kunnossa. Ensimmäistä kauttaa pelaava keskushyökkääjä Juha Rapola tulee varmasti kurittamaan Royals puolustusta, jos juoksupuolustamisessa ilmenee jonkinlaisia ongelmia. Ottelu päättyy 21-42 lukemiin.

Northern Lights – Indians

07.06 kello 14.00 Castrenin kenttä Oulu

Ennakkoon sarjan jumbofinaali. Ottelun voittaja tarraa tiukasti kiinni sarjan 6. paikkaan.

Nyt tai ei koskaan Northern Lights

Viime viikonloppuna oululaisten yhteishenki ei riittänyt voittoon, mutta tällä viikolla vastustajan pitäisi olla astetta helpompi. Northern Lights ei ole hankkinut tälle kaudelle ulkomaalaisia ja siitä syystä joukkueen iskukykyä on epäilty. Ulkomaalaisten puuttuminen joukkueesta on kuitenkin korvattu jo viime viikolla esille tuodulla yhteishengellä, jonka merkitystä on helppo aliarvioida. Varsinkin tämän viikonloppuisessa ottelussa tuo yhteishenki voi korostua jopa yllättävän paljon, koska vastaan asettuu todellinen palkkasotureiden armeija, jonka yhteishenki ei voi olla lähellekkään samalla tasolla. Tästä syystä jo ensimmäisellä kierroksella pirteitä otteita esittänyt Northern Lights on allekirjoittaneen suosikki kyseiseen otteluun.

Kouvolalainen palkka-armeija

Moni ihmetteli ennen kauden avausottelua minkälaisella joukkueella Indians lähtee tämän vuoden 1. divisioonaan. Selviä vastauksia ihmettelijät eivät saaneet vielä ensimmäisellä kierroksellakaan, koska joukkueen rosteri on edelleen todella epäilyttävä ja ensimmäisestä ottelusta ilmeisesti puuttui vielä osa pelaajista. Esimerkiksi toinen jo varmana pidetyistä jenkkipelaajista puuttui vielä ensimmäisestä ottelusta kokonaan ja siitä syystä hänen suomeen saapumisensa ei ole mitenkään varmaa. Se kuitenkin on jo varmaa, että kaksi uutta brittipelaajaa Indinas tulee esittelemään Oulussa, kun joukkueen vahvuuteen on ensimmäisen ottelun jälkeen liittynyt tukimies Charles Wort ja puoluksen linjassa viihtyvä Jonathan Ashton. Näiden hankintojen jälkeen Kouvolassa alkaakin olemaan todellinen palkka-armeija, jonka seurauksena joukkueen yhteishenki on varmasti koetuksella. Onhan monesta eri maasta tulevien pelaajian yhteisen sävelen löytäminen hyvinkin haasteellista ja sitä ei varmasti helpota se, että joukkueen tilanne tuntuu olevan muutenkin hyvin sekava.

Arvio: Northern Lights lähtee otteluun hienoisena ennakkosuosikkina kotiedun ja paremman yhteishenkensä turvin. Voitto kuitenkin vaatisi oululaisilta täydellista onnistumista ja isoihin virheisiin joukkueella ei tule olemaan varaa. Indians taas voi voittaa ottelun, jos sen linjapelaaminen on parantunut. Vaasassa nähdyllä linjapelaamisella sen ei tarvitse haaveilla yhdestäkään voitosta tämän kauden aikana. Ottelu päättyy 28-24

Saints – Wolverines

07.06 kello 16.00 Pyynikki Tampere

Ennakkoon viikonlopun mielenkiintoisin ottelu, koska Saintsin olisi pakko voittaa ja Wolverinesin pitää esitellä ensimmäistä kertaa todellinen tasonsa. Saintsin kannalta ottelu tulee olemaan todellinen pakkovoiton paikka. Molempien lohkon sisäisten kotiotteluiden häviäminen voi olla jo näin heti kauden alussa hyvin kohtalokasta. Huskiesin, Wolverinesin ja Saintsin muodostamasta kovemmasta lohkosta ei ole menossa pudotuspeleihin kuin kaksi joukkuetta. Jos tamperelaiset siis häviäisivät molemmat kotiottelunsa, olisi joukkueen tilanne todella hankala jo heti kahden ensimmäisen kierroksen jälkeen. Wolverines taas säästeli avainpelaajiaan harjoitusotteluissa ja siksi ennakkoon sarjan toiseksi kovimman joukkueen todellinen taso on hieman pimennossa. Tästä syystä on hyvin mielenkiintoista nähdä millaiseen lentoon joukkue pääsee jo heti ensimmäisessä ottelussaan.

Saako Saints juoksuhyökkäyksensä rullaamaan jo kauden toisessa ottelussa?

Saints-hyökkäys teki kauden avausottelussa 33 pistettä, mutta mitenkään vakuuttava se ei ollut. Ehkä suurin yksittäinen syy siihen oli se, että hyvänä keskushyökkääjänä tunnettu Matti Airaksinen ei pystynyt juoksemaan kuin 1,9 jaardin keskiarvolla vaikka kantoyrityksiä kertyi 14 kappaletta. Airaksisen ja hyökkäyksenlinjan pitääkin pystyä parantamaan kauden ensimmäisestä ottelusta, jos Saints haluaa voittoon sunnuntaina käytävän ottelun. Parantamisen ei pitäisi toisaalta olla kovin vaikeaa, koska tulevien vastustajien pitää ottaa pelisuunitelmaa laatiessaan huomioon todella tarkkaan pelinrakentaja Samson Bialostok. Bialostok kun näytti jo kauden avausottelussa olevansa todellinen pelimies ja hänen otteensa varmasti vielä paranevat kun joukkue ja sen vahvuudet tulevat tutummaksi. Bialostok kun ei kerennyt olemaan suomessa kun reilun viikon ennen kauden avausottelua ja siitä huolimatta otteet olivat jo loistavia.

Wolverines paljastaa vihdoin korttinsa

Vielä harjoitusotteluissa Wolverines oli liikkeellä hieman sekavalla miehistöllä, mutta tulevana sunnuntaina joukkueella ei ole enään siihen varaa. Tästä syystä on hyvin mielenkiintoista nähdä millaisen joukkueen Wolverines saa liikkeelle ja minkälaista pelikirjaa se tulee käyttämään. Yksin monia askarruttava seikka on varmasti myös se pystyykö harjoitusotteluissa loukkaantunut Janne Lehtinen pelaamaan Tampereella. Tähän asiaan saamme varmistuksen vasta sunnuntaina, mutta allekirjoittaneen kuuleminen huhujen mukaan Lehtinen on täydessä pelikunnossa ja harjoitusotteluissa tullut vamma ei tule häiritsemään Lehtisen pelaamista tällä kaudella.

Lehtisen ollessa terve, tulee Wolverines varmasti pelaamaan suhteellisen tasapainoista hyökkäystä ja siksi on mielenkiintoista nähdä millaisia tilastoja kahden passin mies Locklan Gilbert ja jenkki Joseph Spell pystyvät 1.divisioonassa takomaan. Molemmat ovat ennakkoon kovia pelimiehiä, mutta samalla heidän yläpuolellaan on pieniä kysymysmerkkejä. Varsinkin Spell tuntuu olevan ennakkoon pienoinen kysymerkki, jonka pelillinen taso voi olla oikeastaan ihan mitä tahansa.

Arvio: Saints voi taistella ottelun voitosta jos joukkueen kotimaiset pelaajat nostavat tasoaan, mutta ellei kotimaiset pelaajat nosta tasoaan ensimmäisestä ottelusta tulee Wolverines voittamaan ottelun selkeillä numeroilla. Saintsin valmistautumista on vaikeuttanut se, että Wolverines ei ole vielä pelannut ja siitä syystä minkäänlaista videota vierasjoukkueesta ei ole. Tästä syystä Wolverines lähtee otteluun myös hienoisena ennakkosuosikkina, onhan joukkue päässyt ”vakoilemaan” vastustajaansa ja tekemään pelisuunitelmansa videon pohjalta. Ottelu päättyy 28-35