Kohti Tinamaljaa: Viikko 3 – Pohjoisessa tapahtuu

Moni ennusti jo ennen kauden alkua jenkkifutiksen 3. divisioonasta mielenkiintoista sarjaa ja nämä ennustukset eivät ole menossa pieleen. Tinamaljasta nimittäin tulee tänä kesänä kilpailemaan tosissaan vähintään neljä joukkuetta ja heidänkin takaa on nousemassa vielä kaksi mustaa hevosta, joten näin jälkiviisaana on helppo todeta 3. divisioonan olevan tasokkaampi kuin kertaakaan aiemmin.

Tulevan viikonlopun otteluita tulee värittämään comebackit, joita tullaan todennäköisesti näkemään ainakin Kotkassa ja Rovaniemellä isompien nimien osalta.

Eagles – Bulldogs

27.5. kello 18:00 Puistolan kenttä, Kotka

Ottelu, jossa nähdään viikonlopun ensimmäinen comeback, kun viime kesän pelikentiltä sivussa ollut Teemu Kuusisto tekee oman paluunsa pelikentille kotijoukkueen väreissä.

Kotkalaiset testaavat toimivaksi todettua reseptiä

Yksi viime vuosien menestyksekkäimmistä divari-resepteistä on ollut hommata joukkueeseen Teemu Kuusisto ja Niclas ”Nesi” Carpelan kumppaneineen ja tätä samaa reseptiä lähtee nyt testaamaan Kotka Eagles. Tällä kertaa resepti on kuitenkin saanut hieman uudenlaisia mausteita, koska huhujen mukaan Kuusisto tulee pelaamaan tukimiehen ja keskushyökkääjän sijasta hyökkäyksen linjassa. Reseptin ei pitäisi olla kuitenkaan viimevuotista huonompi, koska huhujen mukaan Kuusisto näytti jo harjoituskaudella olevansa myös tällä pelipaikalla todellinen pelimies. Kuusiston comebackin myötä Eaglesin osakkeet lähtivätkin selvään nousuun, koska joukkueen heikoimpana osa-alueena pidetty hyökkäyksen linja ei ole enää ongelma vaan ennemminkin vahvuus.

Taisteleva sipoolainen koiralauma

Sipoo Bulldogs on aloittanut kautensa kahdella tappiolla, mutta siitä huolimatta joukkueelle pitää nostaa hattua. Onhan joukkue pystynyt pelaamaan kaksi tasapainoista ottelua kapeasta rosterista huolimatta ja jopa pitämään vastustajansa kurissa ottelun toisella puoliajalla. Sipoolaisten selvin valtti onkin periksiantamattomuus ja sitkeys, joiden ansiosta joukkue jaksaa taistella aina ensimmäisestä pillin vihellyksestä viimeiseen vihellykseen. Tämä on seikka, jota jokaisen vastustajan tulee kunnioittaa Bulldogseja vastaan pelattaessa, tai muuten tiukat ottelut voivat kääntyä tappioiksi.

Arvio: Ottelussa kohtaa kaksi eritason joukkuetta ja siksi voittajasta ei pitäisi olla epäselvyyttä. Osakkeita kuitenkin tulee todennäköisesti tasoittamaan se, että Bulldogs tulee mitä todennäköisemmin saamaan kahta aiempaa otteluaan vahvemman ja leveämmän miehistön tähän otteluun. Siitä syystä on oletettavaa, että Bulldogs pystyy ainakin ajoittain kiusaamaan kotijoukkuetta ja numerot eivät repeä aivan karmaiseviksi. Eaglesillä ei ole myöskään mitään syytä lyödä taululle yli 80 pistettä, joten veikkaamme ottelun päättyvän 49–14.

Blaze – Lions

28.5. kello 13:30 Käpylän Velodromi, Helsinki

Ennakkoon viikonlopun selvin ottelu.

Blaze aloitti kautensa pirteästi

Ennen kauden alkua Pubijenginä pidetty Blaze aloitti kautensa voitolla Lahti Panthersista ja samalla joukkue todisti kuuluvansa pelillisesti 3. divisioonaan. Ottelun jälkeen kuitenkin selvisi, että joukkueen toimistopuolen tekeminen ei ollut aivan 3. divisioonaan vaadittavalla tasolla ja joukkue tuomittiin häviämään avausottelunsa numeroin 30–0 edustuskelvottomien pelaajien vuoksi. Nyt näiden ensimmäisellä viikolla edustuskelvottomien pelaajien pitäisi olla kuitenkin täysin sallittuja ja sitä kautta Blazen pitäisi pystyä lähtemään otteluun täydellä rosterillaan. Blazen ensimmäisen viikon tekeminen ei kuitenkaan ollut pelillisestä voitosta huolimatta kovinkaan vakuuttavaa ja siitä syystä joukkueen on pitänyt parantaa tekemistään kahdessa viikossa rutkasti, jotta se voisi haastaa sarjan ennakkosuosikiksi povatun Lionsin.

Lohjalaiset nukkuivat leijonan unta viime kierroksella

Kautensa selvällä voitolla Rovaniemellä aloittanut Lions ei ollut viime viikolla parhaimmillaan Kotka Eaglesiä vastaan. Se johtuiko viime viikonlopun huono suoritus ensimmäisen viikon hyvästä olosta vai vastustajan ylivoimaisuudesta on vaikea sanoa, mutta videolta nähdyn ja huhuina kuultujen seikkojen perusteella Lions ei vaan vielä ollut valmis voittamaan sarjan kovimpia joukkueita. Blazen kaltaista joukkuetta vastaan Lionsilla ei kuitenkaan pitäisi olla ongelmia, koska ennakkoon ajatellen Lionsin ei tarvitse onnistua täydellisesti aivan jokaisella downilla voittaakseen ottelun. Lionsin jatkon kannalta kuitenkin näitä onnistumisia pitäisi tulla liukuhihnalta näitä alemmaksi rankattuja joukkueita vastaan, koska muuten niitä ei tule parempiakaan joukkueita vastaan riittävän paljon.

Arvio: Blazen vaatimustaso seuran sisällä ei ole aivan samalla tasolla mitä se on lohjalla ja siitä syystä vierasjoukkueen pitäisi olla kotijoukkuetta selvästi edellä. Onhan Lions asettanut tämän kauden tavoitteekseen nousemisen ja se ei kyllä onnistu jos joukkue ei onnistu voittamaan ennakkoon häntäpäähän veikattuja joukkueita selkein numeroin. Vaatimustaso ja parempi valmennus tuleekin näkymään ottelun lopputuloksessa selvästi kun lohjalaiset matkustavat kotiin 7-42 voitto taskussaan.

Nordmen – Wolverines II

28.5. kello 13:00 Susivoudin kenttä, Rovaniemi

Ennakkoon ajatellen viikonlopun mielenkiintoisin ottelu.

Nordmenin pitää pystyä kääntämään kelkkansa

Nordmen lähti kuluvaan kauteen kovin odotuksin, olihan joukkue hankkinut kolme espanjalaista vahvistusta ja tukun muita pelaajia. Alkukausi ei ole ollut kuitenkaan joukkueella helppo ja tällä hetkellä joukkueen voittosarakkeessa onkin pyörä nolla ja tappioita joukkue on kärsinyt jo kaksi kappaletta. Heikohkoon alkukauteen voidaan etsiä syitä esimerkiksi ”vaikeasta” sarjaohjelmasta tai muista joukkueesta riippumattomista syistä, mutta totuus on se, että joukkue ei ole päässyt vielä pelillisesti odotetulle tasolleen. Yksi pelillisten ongelmien takana oleva henkilö on Janrik Seppälä, joka on toiminut alkukauden ajan Nordmenin aloittavana pelinrakentajana. Seppälä ei ole noussut vielä sille tasolle, jota häneltä odotettiin ja siitä syystä on ajankohtaista kysyä, koska Nordmenin valmennus kyllästyy Seppälän heittämiin syötönkatkoihin ja siirtää Espanjasta tulleen Jorge Huete Bonetin joukkueen aloittavaksi pelinrakentajaksi. Olisihan Huete Bonetin siirto aloittavaksi pelinrakentajaksi jo viime kauden näyttöjen perusteella hyvin perusteltua. Sitä, nostaisiko kyseinen siirto vielä Nordmenia odotetulle tasolle, on vaikea sanoa, mutta lähtökohtaisesti se olisi yksi niistä asioista, jotka voisivat kääntää väärään suuntaan lähteneen kelkan kurssia.

Nyt mitataan Wolverinesin todellinen taso

Wolverines II on voittanut kauden kaksi ensimmäistä otteluaan täysin näytöstyyliin ja isoin kiitos siitä kuuluu lajiliitolle, joka on mahdollistanut Wolverinesin ylivoimaisen peluuttamisen. Onhan Wolverines pystynyt pelaamaan kaksi ensimmäistä otteluaan käytännössä 1. divisioonassa pelaavien pelaajien kanssa, koska kyseisien pelaajien ”oma” kausi käynnistyy vasta tämän viikon perjantaina Hämeenlinnassa paikallista Huskiesia vastaan. Tästä syystä Wolverines II todellinen rosteri selviä vasta tällä viikolla, kun joukkueen pitää lähteä pohjoiseen ilman edustusjoukkueen pelaajia. Samainen asia on nostanut esille myös hyvin mielenkiintoisia huhuja, joiden mukaan takavuosina Texas Techin kovatasoisessa yliopistossa pelannut Robert ”RoJo” Johnson tekee paluun pelikentille Wolverines II riveissä tulevana viikonloppuna. Johnsonin 3. divisioonassa pelaamisen mahdollistaa se, että herra on asunut Suomessa jo useamman vuoden ajan ja sitä kautta SAJL luokittelee hänet ”kotijenkiksi”, joiden pelaaminen on täysin sallittua myös 3. divisioonassa. Mielenkiintoiseksi tämän paluun tekee se, että RoJo itse sanoi viime syksynä pitävänsä välivuoden pelaamisesta ja keskittyvänsä valmentamisen. Toisaalta juuri tämä kakkosjoukkueen olemassaolo mahdollistaa tämän valmentamiseen keskittymisen pelaamisen ohella, koska RoJo voi pelata ”tyhjinä” päivinä kakkosjengin mukana ja edustusjoukkueen pelipäivinä keskittyä ainoastaan valmentamiseen.

Arvio: Jos RoJo matkaa Wolverines II mukana Rovaniemelle, on kotiyleisölle tarjolla ainutlaatuista herkkua. Onhan RoJo yksi viime vuosien parhaista Suomessa olleista pelinrakentajista ja sitä kautta jopa kaikkien aikojen kovin pelaaja, joka on koskaan 3. divisioonaa pelannut. Eli jo RoJon paluun vuoksi kannattaa jokaisen rovaniemeläisen raahautua lauantaina Susivoudin kentälle kello 13:00. Kotijoukkueen kannalta RoJon pelaaminen ei kuitenkaan olisi kovinkaan hyvä juttu, koska todennäköisesti tämä viime vuosina Vaahteraliigassa takakenttiä polttanut pelinrakentaja tekee sen myös kovalla prosentilla 3. divisioonassa. RoJon paluu nostaakin viime viikoista heikentyneen Wolverinesin osakkeita huomattavasti ja siksi pisteet lähtevät Rovaniemeltä Wolverinesin matkaan numeron 21–35.

Northern Lights – Tarto Titans

29.5. kello 13:00 Castrenin kenttä, Oulu

Lähtökohdiltaan viikonlopun erikoisin ottelu, koska kummankaan joukkueen iskukyky ei ole täysin selvillä. Onhan Northern Lights vaihtanut aloittavaa pelinrakentajaa sitten viime viikonlopun ja Titans on taas kohdannut ainoastaan 1. divisioonapelaajilla höystetyn Wolverinesin.

Oululaisten harjoituksissa on puhaltanut kuluneella viikolla uudet tuulet

Revontulien aloittavana pelinrakentajana alkukauden ajan toiminut Othman Al-Kubaisi on Oulusta kuultujen uutisten mukaan matkustanut kuluneella viikolla synnyinmaahansa ja siksi oululaisten aloittavana pelinrakentajana toimii tulevina viikkoina Aku Outila, joka toimi alkukaudesta joukkueen blokkaavana keskushyökkääjä. Muutos sinänsä ei ole oululaisille mikään katastrofi, koska joukkue on varmasti ollut tietoinen tästä asiasta jo usemman viikon ajan, mutta hetkellisesti se voi sitä olla. Oululaisten hyökkäys on toiminut kaksi ensimmäistä kierrosta todella hyvin juuri hyvien juoksublokkien ja monipuolisen pelinrakentajan ansiosta, joten nyt kun nämä asiat ovat osittain poissa, joutuu Revontulet miettimään hyökkäämistään täysin uusiksi. Tämäkään asia ei varmasti ole ajatuksen tasolla vaikea homma, mutta käytännössä asiat voivat olla täysin toisin. Esimerkiksi pelinrakentajan ja laitahyökkääjien ajoitukset eivät ole asioita, joita voi harjoitella ilman viikoittaisia toistoja. Sen vuoksi on enemmän kun todennäköistä, että oululaiset lähtevät tulevan viikonlopun otteluun juoksupainotteisella pelisuunnitelmalla.

Titans esittäytyi viime viikonloppuna suomalaisille

Vielä viime viikolla emme osanneet sanoa virolaiselta Titansista oikeastaan mitään ja siinä suhteessa viime viikonlopun ottelu Wolverinesiä vastaan avasi muutamia kysymyksiä hieman. Kyseinen ottelu ei kuitenkaan ollut mitenkään tasainen, koska Wolverines pelasi ennakoituun tapaan edelleen edustusjoukkueensa pelaajien voimin ja siinä mielessä virolaiset eivät päässet näyttämään oikeaa tasoaan. Sen tuo ottelu kuitenkin kertoi, että Titans on suhteellisen isokokoinen joukkue ja sitä kautta varmasti monelle muulle joukkueelle haasteellinen vastustaja. Pelillisesti tulevan viikonlopun ottelu kuitenkin kertoo edellistä ottelua enemmän, joten siitä syystä jätämme syväluotaavamman ennakoinnin kahden viikon päähän, jolloin 3. divisioona jälleen jatkuu neljännen kierroksen otteluilla.

Arvio: Kotijoukkue Revontulet lähtevät otteluun muutoksistaan huolimatta selvänä ennakkosuosikkina ja ainakin me Faneille.comilla ihmettelisimme, jos Titans pystyisi oululaiset voittamaan. Lähtökohtaisesti ottelusta ei pitäisi kuitenkaan tulla läpihuuto, joten siinä mielessä isoon rooliin tulee nousemaan se kuinka hyvin joukkueiden puolustukset selviävät työstään. Lähtökohdat siis puhuvat kotijoukkueen puolesta ja siksi veikkaamme pisteiden jäävän Ouluun numeroin 28–14.

Kansikuva: Taneli Tontti

Twitter: Tyhjatasku