London calling viimeistä kertaa tällä kaudella

NFL-kauden kolmas ja viimeinen kansainvälinen ottelu pelataan tänään. Atlantin yli buumin Lontoon kaduille tuovat tällä kertaa Kansas City Chiefsin (2–5) ja Detroit Lionsin (1–6) miehistöt. Kummankaan alkukausi ei ole mennyt toivotulla kaavalla ja tie pudotuspeleihin on vielä todella pitkä. Wembleyllä pelatuissa otteluissa on perinteisesti voinut tapahtua mitä tahansa ja luvassa onkin mielenkiintoinen mittelö viimeisestä oljenkorjesta, koska häviäjä voi käytännössä unohtaa jatkomatsit. Chiefsin loppukauden otteluohjelma on Lionsia helpompi, mutta haastava loppukausi on joka tapauksessa edessä.

Chiefsin uusittu hyökkäyslinja antaa toivoa

Chiefs katkaisi viiden ottelun mittaisen tappioputkensa viime viikolla, kun se kaatoi Steelersin. Kahden voiton päässä pudotuspelipaikasta oleva joukkue kaipaisi pientä voittoputkea, jotta kausi pysyy mielenkiintoisena. He joutuvat jatkamaan kauttaan ilman ykköstähteään keskushyökkääjä Jamaal Charlesia. Joukkueen onneksi Charcandrick West tuurasi loistavasti viime viikolla Charlesia ja tällä hetkellä näyttääkin siltä, ettei pudotuspelitoiveet sittenkään kaadu tuohon ikävään loukkaantumiseen. Hyökkäyksen isoin haaste onkin ollut hyökkäyksen linja, joka päästää puolustajat turhan usein läpi. Tuloksena tähän mennessä on jo 25 säkitystä. Jo viime ottelussa nähtiinkin uusia miehiä avauksessa ja tuloskin oli sitä kautta totuttua parempi. Säkityksistä huolimatta pelinrakentaja Alex Smith on saanut heittonsa osumaan kohtuullisella tarkkuudella ilman pahoja virheitä. Tärkein tuki Smithille on tullut sisemmän laitahyökkääjän tontilla majailevalta Travis Kelceltä sekä viime ottelun loukkaantumisen vuoksi sivussa olleelta laitahyökkääjä Jeremy Maclinilta.

Lontoon iltapäivässä tullaan näkemään hurjaa painostusta Lionsin pelinrakentajaa kohtaan, kun Kansas City marssittaa eturintamaan Justin Houstonin ja Tamba Halin, joilla on yhteensä kasassa jo 8,5 säkitystä ja vauhti tuntuu vaan kasvavan. Viime kaudella huimat 22 säkitystä saalistanut Houston on tosin vasta lämpeämässä viime talven vauhtiinsa. Detroitin heittopelin hidastaminen on avainasemassa puolustuksen kannalta.

Onko Megatronista ratkaisijaksi Lontoossa?

Lions on paperilla liigan keskitasoa tai jopa sen yläpuolella, mutta otteidensa osalta jotain aivan muuta. Kauden ainoa voitto tuli kaksi viikkoa sitten Bearsista pienellä kolmen pisteen marginaalilla. Muissa otteluissa joukkue onkin ollut enemmän vastaantulija. Joukkueen hyökkäys on yhden kortin varassa, sillä vain heittopelien kautta se on saanut tulosta aikaan. Reilulla 270 jaardin heittopelikeskiarvollaan Lions sijoittuukin kärkikymmenikköön liigassa, mutta 68 juoksujaardia per ottelu onkin jo todella heikko lukema.

Tulokaskeskushyökkääjä Ameer Abdullahista tai hänen kollegastaan Joique Bellistä on toivottu joukkueen pelastajaa, mutta käytännössä ainoa parivaljakko, joka voi Lontoossa nostaa Lionsin voiton syrjään kiinni on pelinrakentaja Matthew Stafford ja laitahyökkääjä Calvin ”Megatron” Johnson. Megatronin ohella myös muu laitahyökkääjäosasto on hoitanut työtään hyvin ja joukkueella onkin viisi yli 200 kiinniottojaardia kerännyttä pelaajaa. Heistä etenkin sisempänä pelaava Eric Ebron on loukkaantumisestaan huolimatta pelaamassa loistokautta. Mielenkiintoa hyökkäyksen osalta kasvattaa myös sen uudistunut valmennus, jolta odotetaan nopeaa reagointia nykytilanteeseen.

Detroitin puolustuksen ongelmat ovat kulminoituneet muutamiin isoihin peleihin alkukauden otteluissa. Peruspuolustus toimii pääsääntöisesti ja onnistuu jarruttamaan riittävästi vastustajan menoa. Kuitenkin sille tapahtuu jotain selittämätöntä viikosta toiseen ja vastustaja onnistuu upeilla kuvioillaan näyttämään puolustuksen heikkoudet. Loistava esimerkki nähtiin viime viikolla, kun Vikings-keskushyökkääjä Adrian Peterson onnistuttiin pitämään loistavasti aisoissa, kunnes kolmannella jaksolla mies kipitti komean 75 jaardin juoksun. Tänään puolustuksen tulee huolehtia, ettei West pääse vauhtiin. Pelaaja, jota Lions-puolustuksessa kannattaa pitää silmällä, on ulompi linjamies Ziggy Ansah, joka on hyvässä iskussa tällä hetkellä.

Ottelun taisteluparit

Calvin Johnson vs. Marcus Peters

Tulokaskulmapuolustaja Marcus Peters joutuu kovaan paikkaan, kun hän saa vartiointivastuun Calvin Johnsonista. Kevään ensimmäisellä kierroksella varattu urheilullinen ja aggressiivinen Peters omaa taidot pärjätä kaksintaistossa, mutta kaipaa apuja muulta takapuolustukselta. Johnson ei esittelyjä kaipaa, mutta hän ei ole vielä päässyt omalle tasolleen, eikä 100 jaardin ylityksiä ole nähty toistaiseksi tällä kaudella kuin kerran.

Chiefsin puolustuslinja vs. Lionsin hyökkäyslinja

Lionsin hyökkäyslinja ei ole vakuuttanut alkukaudella ja viime viikolla nähtiinkin sen murtuminen pahemman kerran, kun Vikings onnistui säkittämään Staffordin seitsemän kertaa. Linja ei ole myöskään pystynyt auttamaan juoksupeleissä ja sitä kautta jaardit ovat jääneet vähiin. Chiefsin puolustuslinja tukimiehineen ei myöskään ole ollut kaksinen, mutta se on toisaalta onnistunut hyvin antamaan painetta pelinrakentajalle. Ottelun lopputuloksen kannalta on erityisen merkittävää, miten hyvin Lions-linja pystyy suojelemaan Staffordia ja tason tulee olla ehdottomasti aiempaa parempaa.

Yhteenveto

Chiefs antaa pienen tasoituksen otteluun, kun se pelaa ilman Jamaal Charlesia, mutta on siitä huolimatta ennakolta vahvempi voittajasuosikki. Molemmilla joukkueilla on omat vahvuutensa heittopeleissä ja onkin mielenkiintoista nähdä, miten puolustukset ovat hereillä heti ottelun alusta lähtien. Lontoon jännitysnäytelmät ovat olleet hyvää viihdettä ja uskoa sopii, että tämäkin ottelu ratkaistaan loppuminuuteilla. Pidemmän korren näyttäisi nappaavan ”kotijoukkue” Chiefs.

Otteluveikkaus: Kansas City Chiefs – Detroit Lions 27 – 22

Ottelu on nähtävissä sunnuntaina klo 16:30 alkaen Viasat Sport Finland- ja NelonenPro 1 -kanavilla sekä lisäksi Ruutu- ja Viaplay-palveluissa.

Kansikuva: All Over Press