Los Angeles vetää edelleen ammattilaisjoukkueita puoleensa

Yhdysvaltain länsirannikon suurimmalle markkina-alueelle on tunkua. Urheilun kentällä uusin tulokas on Los Angeles Chargers, joka ilmoitti perjantaina muuttavansa San Diegosta Los Angelesiin.

Los Angeles on USA:n toiseksi suurin kaupunki väkiluvulla mitattuna heti New Yorkin jälkeen. Kaupunki on lähellä Hollywoodia ja Piilaaksoa, joten rahaa löytyy myös. Enkelten laakson vetovoima urheilun saralla on pikku hiljaa vallannut myös ammattilaisliigat tehokkaasti ja muuttoliikenne sen kuin kiihtyy.

Uusimpana joukkueena kaupungin haltuun ottaa San Diego Chargers, joka nyttemmin tunnetaan taas entisellä nimellään Los Angeles Chargersina. Vain vuosi sitten Rams teki paluun samaiseen kaupunkiin ja vuoden sisällä NFL-kartalta puuttunut Los Angeles on taas todella vahvasti edustettuna. Chargers tulee pelaamaan omat ottelunsa ensimmäiset kautensa StubHub Centerissä eli samalla kentällä kuin jalkapallojoukkue LA Galaxy ennen kuin uusi Inglewoodin stadion valmistuu, kun taas Rams käytti jo tällä kaudella Los Angeles Memorial Coliseumia.

Chargersin siirto on mielenkiintoinen monella tapaa, eikä vähiten siksi, että juuri kaupungin jakaminen Ramsin kanssa oli aikanaan syynä joukkueen siirtymiseen San Diegoon. Nyt kuitenkin taloudelliset haasteet vanhan stadioninsa puitteissa ajoivat Chargersin paluumatkalle länsirannikolle. Kahdensadan kilometrin päähän San Diegoon jäi vihainen ja surullinen fanijoukko.

Chargers ei suinkaan ollut ensimmäinsn San Diegon hylännyt joukkue. Kaupungissa on totuttu menettämään ammattilaisjoukkueita muihin kaupunkeihin, sillä vuonna 1971 NBA-seura Rockets siirtyi Houstoniin ja vuonna 1984 toinen NBA-joukkue Clippers löysi uuden kotinsa Chargersin tapaan Los Angelesista.

Kaikki ammattilaisliigat edustettuina

Los Angelesin alueen ammattilaisjoukkueet ensi kaudella ovat:

  • Los Angeles Chargers (NFL)
  • Los Angeles Rams (NFL)
  • Los Angeles Clippers (NBA)
  • Los Angeles Lakers (NBA)
  • Los Angeles Sparks (WNBA)
  • Los Angeles Angels of Anaheim (MLB)
  • Los Angeles Dodgers (MLB)
  • LA Galaxy (MLS)
  • Anaheim Ducks (NHL)
  • Los Angles Kings (NHL)

NFL otti paikkansa ensimmäisenä

Los Angeles Rams oli kaupungin ensimmäinen ammattilaisjoukkue ja ehti tekemään paluunsa vuoden ennen Chargersia. (Getty)

Vasta 12 vuotta Ramsin Losiin siirtymisen jälkeen, vuonna 1958, kaupunki sai toisen ammattilaisjoukkueensa. Brooklynistä siirtynyt Dodgers sai nimekseen Los Angeles Dodgers ja on siitä asti edustanut kaupungin värejä MLB:ssä. Siitä alkoi varsinainen vyöry kaupungin suuntaan, sillä vuonna 1960 mukaan astuivat koripallojoukkue Los Angeles Lakers sekä jenkkifutisjoukkue Los Angeles Chargers. Chargers tosin ehti pelata vain yhden kauden kaupungissa ennen siirtoaan San Diegoon, josta se ensi kaudeksi palaa takaisin synnyin sijoilleen. Vuonna 1961 seuraa edellisille teki toinen baseball-joukkue, Los Angeles Angels of Anaheim ja kuusi vuotta myöhemmin jääkiekkojoukkue Los Angeles Kings.

Kaupungissa nautittiin pitkään näiden kuuden joukkueen edesottamuksista, kunnes 80–90-luvulla alkoi taas tapahtua. Ensimmäisenä joukkoon liittyi Los Angeles Raiders (1982), joka 12 kauden jälkeen suuntasi Oaklandiin ja heti perään koripallojoukkue Los Angeles Clippers (1984). Sen jälkeen kolme muutakin joukkuetta löysivät oman jalansijansa järjestyksessä Anaheim Ducks (1993), La Galaxy (1995) ja Los Angeles Sparks (1997) kaupungista.

Kun soppaan lisätään vielä uusimmat tulokkaat – tai oikeammin paluumuuttajat – Rams ja Chargers, on kaupungin asukkailla 10 eri lajien ammattilaisjoukkuetta, jotka ovat kaupungissaoloaikanaan ehtineet napata kaikkiaan 31 oman sarjansa mestaruutta. Näistä suurin potti on kerätty koripallon puolella, jossa Lakers 11 mestaruudellaan on selkeästi muiden yläpuolella ennen viiden mestaruuden Dodgersia ja Galaxya.

Lähde: USA Today

Kansikuva: Getty

Osallistu kerroinkisaan ja voita kahden hengen matka Super Bowliin!