NFL Power Rankings: Viikko 3 – NFL rantautuu vanhalle mantereelle

Viaplay LogoNäe amerikkalaisen jalkapallon valovoimaisin ammattilaisliiga Viaplaylla ja seuraa joukkueiden taistoa kohti tammi-helmikuun vaihteessa pelattavaa Super Bowlia.

Kahden viikon jälkeen yhdeksän joukkuetta jatkaa tappioitta ja saman verran hakee vielä ensimmäistä voittoaan. Tilastollisesti 0–2-voittosaldolla aloittavalla joukkueella on noin 10 prosentin mahdollisuus edetä pudotuspeleihin, joten Saintsilla ja Coltsilla, jotka sinne joukosta voisivat olla tyrkyllä, pitää kurssin kääntyä nopeasti.

Tuleva viikko tuo tullessaan ensimmäisen Lontoo-ottelun, kun Ravens ja Jaguars valtaavat Wembleyn. Tuttuun tapaan moni suomalainenkin on suuntaamassa paikalle, joten toivoa sopii, että ottelu ei jätä ketään kylmäksi. Varsinaisia kärkipään taisteluja viikkoon ei mahdu, mutta ehkäpä mielenkiintoisinta on nähty Texansin puolustuksen taso viime viikolla loistavasti hyökännyttä Patriotsia vastaan. Toinen mielenkiintoinen parivaljakko on Falcons ja Lions, jotka kumpikaan eivät ole vielä kärsineet avaustappiotaan.

Viime viikon tapaan löysimme tämän hetken kärkikymmenikölle sopivan arvojärjestyksen ja samalla Packers joutui luopumaan ykköspaikasta.

Power Rankings TOP 10

10. Baltimore Ravens (2–0) (uusi joukkue listalla)

Helpot kaksi avausviikkoa siivittivät Ravensin jo voittoputkeen. Toivottavasti hyökkäyksen linjan ykköstähden Marshal Yandan loukkaantuminen ei koidu jo tulevassa Jaguars-ottelussa Ravensin kohtaloksi. Ei sillä, että hyökkäyksen piikkiin vielä menestystoiveita kannattaisi rakentaakaan, mutta loistavasti pelannut puolustus on päästänyt tähän mennessä vasta 10 pistettä. Vastus tulee joka tapauksessa kovenemaan ja tulevat viikot näyttävät, äityykö Ravens-puolustus tosissaan viiden vuoden takaisiin liekkeihin. Sunnuntaina sen pääsevät todistamaan muiden eurooppalaisten joukossa iso joukko suomalaisia, joille toivotamme koko toimituksen puolesta vauhdikasta Lontoon matkaa.

Viime kierroksen ottelu: Ravens – Browns 24–10

Tuleva vastustaja: Jacksonville Jaguars  (1–1)

9. Tampa Bay Buccaneers (1–0) (ei muutosta viime viikkoon)

Bears-ottelu ei kerro vielä kaikkea Buccaneersin tasosta, mutta antoi se sopivasti lupauksia hyvästä kaudesta. Joukkueen puolustus piti lähes loppuun asti vastustajan nollissa ja sama tahti jatkunee tälläkin viikolla Vikingsiä vastaan. Hyökkäyksessä nähtiin yhtälailla paljon hyvää ja etenkin virheet jäivät minimiin.

Viime kierroksen ottelu: Buccaneers – Bears 29–7

Tuleva vastustaja: Minnesota Vikings (1–1)

8. Denver Broncos (2–0) (uusi)

Trevor Siemian osoitti viikonloppuna, ettei Broncos ole pelkän puolustuksensa varassa tällä kaudella. (Justin Edmonds/Getty)

Viime kauden sensaatiojoukkue, Dallas Cowboys, oli vain vastaantulija Broncosin käsittelyssä viikonloppuna. Puolustus oli välillä niin ylivoimaisen näköinen, että Cowboys saa olla lopputulokseen tyytyväinen. Vastustaja onnistumisprosentti kolmansissa yrityksissä jäi 21 prosenttiin, jolla on todella vaikea voittaa yhtään ottelua. Vaikka puolustus toimikin voiton takaajana, myös hyökkäys Trevor Siemianin johdolla oli hyvällä jalalla liikkeellä. Pelinrakentaja heitti itse neljä TD:tä ja oli kaksi säkitystä puolustuksessa keränneen Von Millerin kanssa ottelun ehdottomat ykköstähdet. Broncos tulee menemään vielä pitkälle tällä kaudella!

Viime kierroksen ottelu: Broncos – Cowboys 42–17

Tuleva vastustaja: Buffalo Bills (1–1)

7. Seattle Seahawks (1–1) (+1)

Seahawksilta kului lähes 113 minuuttia ennen kuin joukkue onnistui ensimmäisessä TD:ssään. Se, jos mikä, jättää loppukaudelle paljon parannettavaa. Heikosta hyökkäyksen linjasta jo kaksi ottelua kärsinyt joukkue sai sentään nauttia koko ottelun, mutta etenkin viimeisen neljänneksen, tulokaskeskushyökkääjä Chris Carsonin menosta ja hän osoitti kuuluvansa jatkossakin avauskokoonpanoon. Puolustukselta tullaan vaatimaan taas urotekoja, jotta Titans Marcus Mariotan johdolla ei pääse yllättämään joukkuetta viikonloppuna.

Viime kierroksen ottelu: Seahawks – 49ers 12–9

Tuleva vastustaja: Tennessee Titans (1–1)

6. Oakland Raiders (2–0) (+1)

Raidersin hyökkäystä tuskin kukaan epäili kauden alla ja se on jo lunastanutkin siihen kohdistettuja lupauksia mainiosti. Jetsin puolustus näytti kuin reikäjuustolta Derek Carrin ja Michael Crabtreen junaillessa kahdestaan kolme TD:tä. Juoksuhyökkäyksen tehdessä toiset kolme, ei epäilystä divisioonan kärkipaikasta taistelemisesta jäänyt kenellekään. Puolustus tullaan testaamaan todenteolla vasta myöhemmin, mutta tähän mennessä sekin on hoitanut tehtävänsä riittävän hyvin.

Viime kierroksen ottelu: Raiders – Jets 45–20

Tuleva vastustaja: Washington Redskins (1–1)

5. Green Bay Packers (1–1) (-4)

Packers jatkoi tutulla kaavalla aloittaen kautensa taas 1–1-voittosaldolla. Tappio Falconsille ei tullut monelle yllätyksenä, mutta tapa, jolla Packers nousi vielä mukaan taisteluun toisella puoliajalla lupaa hyvää. Iso huolenaihe tällä hetkellä on kuitenkin joukkueen terveystilanne. Hyökkäyksen linja oli ennestään jo puolikuntoinen ja laitahyökkääjä Jordy Nelsonin loukkaantuminen avausneljänneksellä ei helpottanut tilannetta yhtään. Jos Packers aikoo saada hyökkäyksensä toimimaan, kaipaa se kipeästi vahvistuksia sairastuvalta. Nähtäväksi jää, miten pitkään sairaslomat jatkuvat. Tällä viikolla vastaan tuleva Bengals pitäisi olla voitettavissa vähän joka tapauksessa.

Viime kierroksen ottelu: Falcons – Packers 34–23

Tuleva vastustaja: Cincinnati Bengals (0–2)

4. New England Patriots (1–1) (-)

Mike Gillislee on neljälle TD:llään luonut Patriotsille lupaavan juoksu-uhan, josta tulee olemaan hyötyä jatkossakin. (Chris Graythen/Getty)

Jos Packersilla loukkaantui avainpelaaja viime ottelussa, sama tilanne, ellei jopa pahempi, oli Patriotsilla. Rob Gronkowski on eittämättä joukkueen tärkeimpiä pelaajia ja toivoa sopii, että vamma ei vaadi enempää lepoa. Kun myös Danny Amendola loukkasi itseään, oli Tom Bradyltä loistava suoritus pitäessään Saintsin riittävän etäällä ottelun loppuun. Turvallinen 30–13-puoliaikajohto ja hyvä puolustus riittivät kauden avausvoittoon.

Niin Gronkowski, Amendola kuin puolustuksen Dont’a Hightowerkin pääsi jo viikolla harjoituksiin mukaan, joten Texans saanee vastaansa koko kolmikon. Eniten harmaita hiuksia vastustajille tulee kuitenkin aiheuttamaan Patriotsin keskushyökkääjäosasto, joka Mike Gillesleen johdolla on tehnyt hyvää jälkeä tähän mennessä.

Viime kierroksen ottelu: Saints – Patriots 20–36

Tuleva vastustaja: Houston Texans (1–1)

3. Pittsburgh Steelers (2–0) (-)

Steelersin hyökkäys jatkoi vakuuttavia otteitaan, vaikka Le’Veon Bellin juoksut jäivätkin järjestäen lyhyiksi. Tällä ilotulituksella, jota pelinrakentaja Ben Roethlisberger loistavalla tavalla johti, Bears tulee saamaan todella kylmää kyytiä. Puolustus sen sijaan tulee pääsemään yhtä helpolla kuin sunnnuntainakin. Steelersin taso mitataan kunnolla viikolla 6 Chiefsiä vastaan, mutta sitä ennen viikon päästä Ravens voi kotonaan pistää myös Steelersin ahtaalle.

Viime kierroksen ottelu: Steelers – Vikings 26–9

Tuleva vastustaja: Chicago Bears (0–2)

2. Atlanta Falcons (2–0) (+3)

Falcons teki virheetöntä työtä niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin Packersia vastaan ja tuloksena oli ansaittu voitto. Edes viimeisen neljänneksen pienoinen alakynteen jääminen ei hetkauttanut joukkuetta, joten hyvällä tiellä ollaan. Super Bowlin kaltainen jäätyminen jäi tällä kertaa näkemättä. Siihen soppaan oman mausteensa laittoi kulmapuolustaja Desmond Trufant, joka hyvillä otteillaan ansaitsi itselleen viime viikolta parhaan puolustajan tittelin. Joukkueelle jäi vielä parannettavaa, mutta jos virheet pystytään pitämään yhtä hyvin minimissä, Lionsin pitäisi olla helposti hoidettavissa viikonloppuna.

Viime kierroksen ottelu: Falcons – Packers 34–23

Tuleva vastustaja: Detroit Lions (2–0)

1. Kansas City Chiefs (2–0) (+1)

Toista viikkoa putkeen Chiefsin ykkösnimi oli tulokaskeskushyökkääjä Kareem Hunt. Miehellä on kasassa jo viisi TD:tä ja yli 220 juoksu- sekä yli 120 kiinniottojaardia. Tiesiköhän joukkue edes minkälaisen kultakimpaleen se itselleen kevään kolmannelta varauskierrokselta hankki? Hänen teoillaan joukkue pitää kakkospaikkaa juoksujaardien määrässä ja samaa sijaa myös kokonaisjaardeissa. Falconsin tappiottomasta saldosta tekee kovan se, että voitot on hankittu hyvistä joukkueista. Eagles pystyi pistämään joukkueelle Patriotsia paremmin kampoihin ja voittokin ratkesi lopulta viisi minuuttia ennen loppua.

Yksi Chiefsin syömähammas tälläkin kertaa oli paine, jonka etenkin Justin Houston ja Chris Jones antoivat pelinrakentajalle. Miehillä on yhteensä kasassa jo kuusi säkitystä kahdesta ottelusta ja kun päälle laitetaan muun puolustuksen saldot, saadaan tulokseksi 9 säkkiä. Sen olettaisi pistävän tulevat vastustajat pohtimaan omaa toimintaansa hyökkäyksen linjassa ja seuraavana tämän paineen pääsee toteamaan Chargers.

Viime kierroksen ottelu: Chiefs – Eagles 27–20

Tuleva vastustaja: Los Angeles Chargers (0–2)

Power Rankings TOP 5 maailmalla

Jenkkien ykkösmedioiden arviot viikon 3 nokkimisjärjestyksestä:

  • ESPN: 1. Falcons, 2. Chiefs, 3. Steelers, 4. Patriots, 5. Raiders
  • Bleacher Report: 1. Chiefs, 2. Falcons, 3. Steelers, 4. Packers, 5. Patriots
  • CBS Sports: 1. Falcons, 2. Steelers, 3. Chiefs, 4. Patriots, 5. Packers
  • NFL.com: 1. Chiefs, 2. Raiders, 3. Patriots, 4. Falcons, 5. Steelers
  • USA Today: 1. Chiefs, 2. Falcons, 3. Raiders, 4. Broncos, 5. Steelers

Twitter: @TuomasKurikka

Kansikuva: Jamie Squire/Getty