Käsiksen MM-kisoissa neljännesvälierät

Qatarin MM-kisoissa on saatu alkulohkot pelattua ja jo tänään alkavat kisoissa pudotuspelit.

Viisi maata selvitti alkulohkot tappioitta

Alkulohkossa A ei isompia yllätyksiä tapahtunut. Espanja voitti lohkon puhtaalla pelillä ja kisaisäntä Qatar pelasi itsensä lohkokakkoseksi hävittyään vain yhden ottelun. Slovenia ja Brasilia valtasivat viimeiset jatkopaikat jättäen Valko-Venäjän ja Chilen pelaamaan sijoista 17-24. Myöskään B-lohkossa ei yllätyksillä jyllätty. Kroatia oli vahvin ja naapurimaa Makedonia yhtä selvä kakkonen. Itävalta ja Tunisia päätyivät tasapisteisiin ja kolmossija meni Itävallalle maalieron perusteella. MM-kisojen ensikertalaisista Bosnia-Hertsegovina voitti vain toisen debyyttijoukkueen Iranin ja karsiutui jatkosta.

Lohkossa C saatiin jännittää loppusijoituksista viimeiseen asti. Lohkofinaalissa Ruotsi ahdisteli Ranskaa, mutta menetti 27-25 tappion myötä myös lohkovoiton ja toiveet helpommasta jatkovastustajasta. Ranska kohtaa lohkovoittajana D-lohkon nelosen Argentiinan, jonka otteet kisoissa ovat olleet hyvinkin viihdyttäviä. Ruotsin kohtaloksi tuli hakea paikkaa kahdeksan joukkoon kivikovan Puolan kustannuksella. C-lohkon kolmanneksi nousi Egypti, tasapisteissä Islannin kanssa. Tsekki jäi kalkkiviivoille osin sen takia että joukkueen supertähti Filip Jicha menetti kaksi ensimmäistä kisaotteluaan kuumeilun takia. Algeria oli näissä kinkereissä täysi vastaantulija kaikille.

Jo ennakkoon veikattiin lohkosta D vaikeimmin ennustettavaa, ja sitä se olikin, vain kisojen heikoimman maan Saudi Arabian jumbosija oli odotettu. Jo avauskierroksella nähtiin jymypaukku kun Tanska joutui tyytymään tasapeliin Argentiinan kanssa ja Saksan voitto Puolasta siivitti maan lentoon, joka riitti lopulta lohkovoittoon. Saksan ainoa pistemenetys tuli tasapelistä Tanskaa vastaan, joka myöskään ei hävinnyt kellekään. Puola ja Argentiina olivat kisojen suurinta pettymystä Venäjää parempi.

Pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ottelupareissa Kroatia-Brasilia, Espanja-Tunisia, Ranska-Argentiina ensimainitut ovat yksinkertaisesti liian vahvoja haastajilleen.

Neljäs lohkovoittaja Saksa kohtaa Egyptin ja on ottelussa suosikki, vaikka Egyptillä onkin kisojen tähän mennessä kovaheittoisin kaveri. Aly Mohamed tälläsi ottelussa Ruotsia vastaan pallon verkkoon huikealla 120 km/h heitolla.

Naapurit vastakkain

Islannin ja Tanskan ottelussa vastakkain kaksi toisensa hyvin tuntevaa maata, jotka kohtasivat viimeksi juuri MM-kisojen alla. Tanskan peli on kisoissa jälleen parantunut ottelu ottelulta kun taas Islannilta on puuttunut se jokin.

Karttapallolla lähekkäin sijaitsevat myös Slovenia ja Makedonia, jotka asettuvat vastakkain. Kummallakin on lähihistoriassa menestystä, Slovenialla on puolustettavanaan neljäs sija MM-Barcelonasta 2013. Ottelupari on täysin avoin ja vaakakuppi kääntyy vain hitusen Makedonian puolelle.

Neljännevälierien ehdottomasti ennakkoon kovin ottelu on Puola-Ruotsi. Polakit ovat tottuneita arvokisamenestyjiä ja sitä pidettiin ennakkoon yhtenä kovimmista haastajamaista valtanelikolle Espanja-Ranska-Tanska-Kroatia. Ruotsi on pärjännyt erinomaisesti ja taisteli viime minuuteille asti jopa lohkovoitosta. Ruotsalaisilla on kisojen tähän asti ylivoimaisesti paras maalivahti Mattias Andersson, joka hyvinkin saattaa olla se ratkaiseva tekijä.

Viimeisessä otteluparissa kohtaavat Itävalta ja Qatar. Suomen seuraava EM-karsintavastustaja sai varmuudella haastavimman vastustajan sillä ostojoukkue on osoittanut kuuluvansa kisoihin ja omaa edellytykset voittoon. Itävaltaa odottaa fanaattinen huutomyrsky joka on siivittänyt jo tässä vaiheessa Qatarin historiansa parhaaseen saavutukseen.

Suomeen asti ei TV-kanavat saa kuvaa lähetettyä, mutta kisajärjestäjien nettisivuilla toimii laadukas streamaus jonka kautta voi katsoa kaikki kisojen ottelut englanninkielisellä selostuksella.
MM-kisojen kaikkien ottelujen LIVE Streamaus

Neljännesvälierien otteluohjelma:

Sunnuntaina 25.1.
kello 17:30 Itävalta-Qatar ja Slovenia-Makedonia
kello 20:00 Kroatia-Brasilia ja Espanja-Tunisia

Maanantaina 26.1.
kello 17:30 Saksa-Egypti ja Puola-Ruotsi
kello 20:00 Ranska-Argentiina ja Islanti-Tanska

qatar2015-neljannesvalierat-kaavio