Kommentti: Suomi tarvitsee kipeästi kansainvälisen tason pelinrakentajaa

Faneille.com LogoFaneille.com - Urheilumedian Zlatan

Suomen miesten käsipallomaajoukkueella on 27-32 -kotitappiosta Bosnia-Hertsegovinalle huolimatta edelleenkin avaimet ensi vuoden EM-lopputurnaukseen omissa käsissään, vaikka vastustajille annetaan kohtuullisen paljon tasoitusta omasta takaa. Bosniaa vastaan mahdollisuudet voittoon tyrehtyi hyökkäyspäässä, ja yksi iso syy on kansainväliset mitat täyttävän pelinrakentajan puuttuminen.

Maan kaksi parasta pelintekijää on kieltäytynyt maajoukkuetehtävistä. Ykkösvaihtoehto Jac Karlsson tahkoo isoja minuutteja Tanskan liigan kärkijoukkue Team Tvis Holstebrossa, eikä ole ollut kiinnostunut maajoukkuetehtävistä sen jälkeen kun ilmoitti vetäytymisestään vuonna 2013. Andreas Rönnberg, joka palasi täksi kaudeksi kymmenvuotiselta taipaleeltaan Saksassa, Espanjassa ja Norjassa kasvattajaseuraansa Karjaan BK-46:een Riihimäen Cocksissa vietetyn kahden kauden jälkeen, sanoi jalkavaivojensa takia ei viime syksynä.

Kumpi tahansa herroista täyttäisi sen ammottavan aukon, jonka takia Suomi joutuu tulemaan toimeen vähemmällä kuin mihin sillä olisi rahkeita. Sen myötä myös isot voitot ovat jatkuvasti työn ja tuskan takana koska voittoon vaaditaan aina ja joka kerta maksimionnistuminen. Nyt Bosnia, joka sekään ei tasoltaan kuulu aivan Euroopan terävimpään kärkeen, pystyi paremman rutiininsa ansiosta ottamaan tärkeät pisteet.

Kokenut pelinrakentaja osaa tehdä laitapakeille heittopaikkoja ja myös hyödyntää paremmin sentteripeliä, joka Suomella on tällä hetkellä kohtuullisen hyvällä mallilla. Fredrik Forss ja Ben Weber ovat keskenään erityylisiä pelaajia ja pystyvät suoriutumaan tehtävistään kovassakin puristuksessa.

Kuluvan EM-karsinnan aikana sataprosenttisesti kotimaan liigan pelaajista koostuva Suomi on kyennyt luomaan olosuhteisiin nähden kiitettävästi maalipaikkoja mutta varsinkin Bosniaa vastaan muutama pahaan paikkaan tullut missi vei mahdollisuudet voittoon. Kaj Kekki valitsi peluuttaa trioa Nico Rönnberg, Oscar Kihlstedt ja Richard Sundberg käytännössä tauotta ja se näkyi pelin edetessä väsymisenä. Jostain syystä joukkueen kookkaan vasurin Theo Westerlundin palveluksia käytettiin vasta ottelun loppuminuuteilla. Aiemmin aloitettu rotaatio olisi tasoittanut kuormitusta ja saattanut auttaa ratkaisevilla hetkillä. Ykköspelinrakentajan saaminen mukaan vapauttaisi paitsi energiaa kierrätysmahdollisuuksien lisääntyessä, myös muut takamiehet niille pelipaikoille ja rooleihin, joissa he olisivat vaarallisimmillaan.

Kaikesta huolimatta Suomen tilanne näyttää tällä hetkellä valoisalta. Alle 20-vuotiaiden maajoukkueen runko oli härmän oloihin isokokoinen, ja kun mukaan saadaan kaikki potentiaaliset pelaajat, esimerkkinä mainittakoon vaikka tällä hetkellä loukkaantumisen takia syrjässä oleva yli kaksimetrinen heittäjä Max Granlund, on maajoukkueen päätavoite, pääsy 24-joukkueiseksi laajentuviin vuoden 2020 EM-kioihin, mahdollista toteutua. Siihen mennessä pelinrakentajakysymykseen tosin on saatava ratkaisu.

Kansikuva: Team Tvis Holstebro