NBA: San Antonio sai revanssinsa ja juhli mestaruutta

San Antonio Spurs kuittasi viime vuoden finaalitappionsa komealla tavalla kaatamalla Miami Heatin ratkaisevaksi jääneessä viidennessä finaalissa 104-87.

Miami oli aloittanut neljä edellisottelua huonosti, mutta tähän peliin se tuli täynnä latausta LeBron Jamesin johdolla. Heat otti ensimmäisellä neljänneksellä peräti 22-6-johdon. Aiemmissa otteluissa hurjalla heittoprosentilla heittänyt Spurs heitti alussa pelitilanneheitot 1/11. Apu löytyi kuitenkin penkiltä, kun Manu Ginobili teki nopeaan tahtiin kuusi pistettä ja sen jälkeen Kawhi Leonard ja Patty Mills avittivat ja San Antonio otti nopean 12-0 runin ja kiri kantaan. James oli hurjassa vireessä ensimmäisellä neljänneksellä tehden 17 pistettä, kuusi levypalloa ja kaksi blokkia.

Toisella neljänneksellä asetelmat kuitenkin kääntyivät. San Antonio kiristi ruuvia puolustuksessa. Tim Duncan upotteli tärkeitä koreja korin alla ja Leonard jatkoi niin ikään vahvasti. 22-6-johdon jälkeen Spurs vei peliä 37-13 ennen taukoa ja repäisi sitten ratkaisevaksi jääneen eron. Miami jäi toisella neljänneksellä ainoastaan 11 pisteeseen ja James jäi kolmeen. Sama tahti jatkui kolmannella neljänneksellä, kun penkiltä tullut Mills äityi kuumaksi ja upotti neljänneksellä 14 pistettä ja peli oli hiljalleen taputeltu. Päätösneljännes oli vain San Antonion voitonjuhlien odottelua.

Miamin päävalmentaja Erik Spoelstra oli tehnyt avausviisikkoon mielenkiintoisen vaihdon, kun hän pudotti heikosti finaalisarjassa esiintyneen Mario Chalmersin penkille ja nosti Ray Allenin tilalle. Samalla James otti isompaa roolia myös Tony Parkerin puolustamisessa ja muutokset selvästi vaikuttivat San Antonion pelaamiseen ottelun alussa. Spurs kokosi kuitenkin nopeasti itsensä eikä katsonut taakseen.

San Antonion voitonavaimena olivat jälleen penkiltä tulleet pelaajat. Avausviisikon pelaajista Parker ja Danny Green jäivät pisteittä ensimmäisen puoliskon aikana ja Boris Diaw avasi pistetilinsä vasta viimeisellä minuutilla. Parkerin ensimmäinen kori tuli vasta kolmannen neljänneksen päätössekunneilla ja Green jäi ottelussa kokonaan ilman pisteitä. Penkiltä löytyivät kuitenkin Ginobili, joka teki 19 pistettä ja toi San Antonion peliin mukaan ja 17 pistettä tehnyt Mills, joka orkestroi San Antonion karkumatkan kolmannella neljänneksellä.

Miamilta James näytti olevan valmiina taisteluun, mutta jälleen kerran hän jäi kovin yksinäiseksi sudeksi joukkueessa. 31 pistettä ja 10 levypalloa olivat hyvät henkilökohtaiset tilastot, mutta ne eivät vain riitä jos muut eivät kanna omaa korttansa kekoon. Chris Bosh jäi 13 pisteeseen ja Dwyane Wade 11 ja molemmat heittivät ottelussa heikolla prosentilla. Allen ei pystynyt tuomaan lisää tehoja noustessaan aloitukseen eikä penkiltäkään löytynyt apuja.

San Antonio oli jälleen kaikessa parempi. Miamilla oli alussa etsikkoaikansa, mutta se ei kyennyt pysäyttämään vastustajaansa ja lyömään heitä kanveesiin silloin, kun siihen oli mahdollisuus. Miamin puolustus oli lepsua ja hyökkäyspelistä puuttui rohkeus ja aggressiivisuus. Kaksi edellistä murskatappiota näyttivät syöneen hallitsevien mestareiden itseluottamuksen ja ainoa, joka pelasi tasollaan, oli James.

22-vuotias Leonard palkittiin finaalien parhaana pelaajana. Kaksi ensimmäistä peliä hän haki itseään, mutta kolmessa seuraavassa hän merkkautti kaikissa yli 20 pistettä ja piti Jamesin puolustuspäässä pihdeissään. Hän oli avainasemassa johdattamassa San Antoniota revanssiin.