NBA: Riittääkö San Antonion kiri runkosarjan kakkossijaan?

Haluamme tarjota hieman taustatietoja käynnissä olevaa #SusijenginArvoinen -kilpailua ajatellen. Keskitymme ennakoissamme ainakin seuraaviin asioihin: panokset, formi, koti/vierassaldo, rasitus sekä keskinäiset ottelut. Tässä katsaus osaan ensi yön tarjonnasta. Loput pääset lukemaan täältä.

Milwaukee Bucks-Cleveland Cavaliers

Idän kutospaikasta kynsin ja hampain kiinni pitävä Milwaukee Bucks isännöi mestaruusehdokas Cleveland Cavaliersia. Molemmat joukkueet lähtevät otteluun tuoreilla jaloilla. Bucks pelasi viimeksi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ja Cavaliers sunnuntai-iltana.

Bucks on hävinnyt kolme viimeisestä viidestä ottelusta ja mikäli joukkueen vire jatkuu samanlaisena, on mahdollista, että joukkue putoaa seitsemänneksi ja kohtaa juuri Cavaliersin playoffien ensimmäisellä kierroksella. Sen Bucks haluaa välttää ja ottaisikin paljon mielummin ensimmäisellä kierroksella vastaansa Chicago Bullsin, jonka joukkue voitti viimeksi viikko sitten luvuin 95-91. Toki faktahan on, että kaksi kolmesta häviöstä oli konferensseja johtaville Hawksille sekä Warriorsille. Viimeisinpänä joukkue kärsi 90-97 häviön Orlando Magicille.

Joukkueen valopilkkuina viime aikoina ovat olleet Ersan Ilyasova sekä O.J. Mayo. Mayo on onnistunut kolmessa viimeisessä pelissä saamaan renkaan läpi 62,5% heittoyrityksistään ja on tehnyt näissä otteluissa keskimäärin 17 pistettä. Michael Carter-Williams sen sijaan on roiskinut viimeisessä seitsemässä ottelussa vain 33,8% heitoistaan sisään keskiarvolla 9,4p. Nuori mies pysyy luottavaisena omaan joukkueeseensa mahdollisuuksiin playoffeissa todeten nba.com:in haastattelussa ”… We’re still in pretty good shape, but we gotta get it together and really be solid come playoffs.”

Cavaliersin viimeisin ottelu on 99-94 kotivoitto Bullsista. Kyrie Irving oli ottelun tehokkain pistemies 27 pisteellään. Cavaliers pelasi ottelun vain 8 pelaajalla ja avausviisikko teki kuusi pistettä vajaat kaikki kotijoukkueen 99 pisteestä. J.R. Smith nakutteli 8 kolmen pisteen heittoaan sisään ja pelasi reilut 43 minuuttia ottelussa. Kaikki miehen 17 korintekoyritystä lähtivät kaaren takaa. Sarjatilanne sallisi Cavaliersin huilauttaa tähtipelaajiaan, mutta usean lepopäivän jälkeen siihen ei kuitenkaan ole varsinaista tarvetta, kun seuraava pelikin on vasta ylihuomenna Celticsiä vastaan.

Cavaliers johtaa joukkueiden keksinäistä ottelusarjaa 2-1.

San Antonio Spurs-Houston Rockets

Kahdeksan ottelun voittoputkessa porskuttava Spurs saa vastaansa toisena makoilevan Rocketsin. Niin oudolta kuin se saattaakin kuulostaa, taistellaan tässä ottelussa lännen kakkospaikasta, sillä vaikka joukkueiden välinen ero on neljä sijaa, on Spurs vain 1,5 ottelua Rocketseja jäljessä.

Spurs on jälleen näyttänyt, että joukkue kykenee lämpenemään juuri silloin, kun voittoja tarvitaan. Tämän osoittanee myös fakta, että Spurs on voittanut viimeisestä 21 ottelustaan 18. Nyt meneillään olevassa kahdeksan ottelun voittoputkessa ottelut eivät ole olleet tiukimmasta päästä, sillä joukkue on voittanut nämä kahdeksan peliä keskiarvollisesti 20,9 pisteen erolla.

Spursin lentoa on auttanut viime vuoden finaalien MVP Kawhi Leonardin vireen löytyminen. Leonard on viimeistellyt viimeiseen kuuteen peliin 21,5 pistettä ottelua kohden, kauden keskiarvon ollessa 16,5. Joukkueen viimeaikaisen menestyksen suuri syy löytyy puolustuspäästä ja Spursia vastaan on tehty yli 100 pistettä viimeksi 24.3, jolloin joukkue on myös hävinnyt viimeksi. Tämän ottelun jälkeen alkaneessa kahdeksan ottelun voittoputkessa Spursia vastaan on tehty keskimäärin 87,6 pistettä ottelua kohden. Tony Parkerin pelaaminen ottelussa on vielä epävarmaa.

Huonosti ei ole Rocketskaan pelannut. Joukkue onkin voittanut 10 ottelua viimeisestä 12 ja on nyt kolmen ottelun voittoputkessa. Tässä ottelussa Rocketsin etuna on, että Spurs pelasi OKC:tä vastaan viimeyönä, kun taas vierasjoukkue on saanut huilata sunnuntai-illasta saaakka. Koko kauden kovin pistemies, James Harden, on joukkueen kolmen ottelun voittoputkessa tehtaillut keskimäärin 38,7 pistettä 54,8% tarkkuudella. Miehen pysäyttämisessä onkin jopa Spursin kivikovalla puolustuksella tekemistä. Myös Dwight Howard, joka on pelannut vain viidessä pelissä viimeisestä 33:sta näytti sunnuntaina vaarallisuuttaan tehtaillen OKC:a vastaan 22 pistettä ja otti lisäksi 8 levypalloa.

Joukkueet ovat kohdanneet toisensa kaksi kertaa tällä kaudella. Molemmissa otteluissa vierasjoukkue on poistunut voittajana (voitot 1-1). Yön ottelun jälkeen joukkueet kohtaavat heti perään ylihuomenna Houstonissa.

Denver Nuggets-Los Angeles Lakers

Lakersin valopilkku Clarkson imee oppia yhdeltä parhaista (Getty)

Lakersin valopilkku Clarkson imee oppia yhdeltä parhaista (Getty)

Denverissä panoksena on huonompi sijoitus runkosarjassa ja tätä kautta parempi mahdollisuus ykköspickiin ensi kesän draftissa. Molemmat joukkueet lähtevät ensi yön otteluun neljän häviön putkessa. Nuggets on lännen sarjataulukossa neljänneksi viimeisenä, ja hävitessään Sacramento Kings olisi enää 1 voiton huonompi joukkue. Lakers sen sijaan on turvallisen välimatkan päässä lännen toiseksi huonoimpana joukkueena, vaikka toki mahdollisuus olisi vielä koko NBA:n kolmanneksi huonoimman joukkueen titteliin.

Nuggets sekä joukkueen uusin valmentaja Melvin Hunt vakuuttaa, että haluaa voittaa kaikki kolme viimeistä kotiotteluaan ja ovatkin varmasti tyytyväisiä, että Lakers pelasi tiukan paikalliskamppailun Clippersiä vastaan viime yönä, häviten niukasti 105-100. Kotijoukkueen saumoja parantaa myös se, että Nuggets saanee Ty Lawsonin sekä Danilo Gallinarin takaisin parketille ensi yöksi.

Lakers varmisti viime yön häviölään tämän kauden olevan virallisesti koko seurahistorian huonoin. Joukkueen ainoa merkittävä valopilkku onkin tällä hetkellä Jordan Clarkson, joka teki viime yönä 20 pistettä ja on tehnyt viimeisen yhdeksän pelin aikana keskimäärin 19,4 pistettä ottelua kohden.

Denver johtaa joukkueiden välistä ottelusarjaa 2-1 ja on voittanut joukkueiden yhdeksästä viime kohtaamisesta kahdeksan.

Utah Jazz-Sacramento Kings

Kuten Denverissä, myös Utahissa kohtaavat kaksi kevään jatkopeleistä karsiutunutta joukkuetta. Jazz lähtee hakemaan toista voittoa Kingsistä neljän päivän sisään, kun joukkue voitti sunnuntaina 95-101 Sacramentossa.

Kotijoukkue on voittanut viimeisestä viidestä pelistään neljä ja Jazz lähteekin otteluun levänneenä suosikkina. Viime sunnuntain ottelussa Sacramentossa Gordon Hayward onnistui viimeistelemään vain viisi pistettä, mutta miehen huonoa heittopäivää (2/11) korvasi hienosti Rodney Hood, joka teki ottelussa NBA-uransa piste-ennätyksen (25) ja samalla eniten pisteitä koko joukkueesta. Ensi yön ottelussa Trey Burken pelaaminen on epävarmaa.

Vierasjoukkueen viimeaikainen saldo ei ole ihan yhtä mairitteleva. Viimeisestä kuudesta on mukaan tarttunut vain yksi voitto, joka tuli viime yönä Timberwolvesista niukasti 116-111. Rudy Gay huilasi vasta kolme ottelua, mutta palasi viime yöksi parketille Twolvesia vastaan ja viimeisteli heti 33 pistettä. Miehen lisäksi kovassa vireessä oli myös Omri Casspi, joka teki NBA-uransa piste-ennätyksen 31 pisteellä. Pisteen tekijöitä Kings kaipaakin, sillä DeMarcus Cousinsin pelaaminen ottelussa on vielä epävarmaa. Cousins teki sunnuntaina Jazzia vastaan 26 pistettä ja otti 12 levypalloa. Jos miehen oikean jalan annetaan levätä myös tänään, saa Jazzin Rudy Gobert varmasti enemmän vastuuta hyökkäyksessä ja vasta 16 sekuntia NBA:ssa pelannut Kingsin Sim Bhullar mahdollisesti enemmän peliaikaa.

Utah johtaa joukkueiden tämän kauden otteluita luvuin 2-1.

Dallas Mavericks-Phoenix Suns

Mavericks lähtee otteluun ilman playoffpaineita, sillä se varmisti viimeyönä playoffpaikkansa. Joukkue on onnistunut voittamaan vain kaksi viimeisestä kahdeksasta ottelusta. Mavericks kuitenkin halunnee pysytellä seitsemännellä sijalla, jolloin vastaan tulee joku muu kuin liigaa tällä kaudella dominoinnut Golden State Warriors. Mavericks ei onnistunut voittamaan yhtäkään neljästä ottelusta GSW:tä vastaan. Historian paras Eurooppalainen NBA-pelaaja Dirk Nowitzki myönsikin joukkueen tarvitsevan tämän kotivoiton. Mavericksin suurin ongelma kevätkaudella onkin ollut loukkaantumiset ja myös ensi yönä joukkueen pelaajista Chandler Parsonsin, Rajon Rondon sekä Richard Jefferssonin pelaaminen on epävarmaa.

Suns on tällä hetkellä lännen kymmenes ja joukkueella on seitinohut mahdollisuus nousta playoffeihin, vaikka tätä tuskin tapahtuu. Myös Suns on onnistunut voittamaan vain kaksi ottelua viimeisestä kahdeksasta ja kärsi viimeyönä hurjan 96-69 tappion Atlantassa. Sunsilta sivussa ovat Brandon Knight sekä Alex Len.

Suns on voittanut joukkueiden kaikki kolme kohtaamista tällä kaudella. Sunsin viimeöinen karu tappio saanee jatkoa, sillä Mavs tulee ottamaan ottelussa ohjat omiin käsiinsä heti ottelun alusta lähtien.

Portland Trail Blazers-Minnesota Timberwolves

Lopez on hiustensa lisäksi kova pelimies (Getty)

Lopez on hiuksistaan huolimatta kova pelimies (Getty)

Trail Blazers on kiinni pudotuspelien kotiedussa ja onkin hyvin mahdollista, että joukkue lepuuttaa tulevana yönä tähtiään Minnesotaa vastaan. Tosiasia on kuitenkin se, että vaikka TBlazers pelaisi puolivaloilla, tulee se riittämään surkeaa Timberwolvesia vastaan.

Kotijoukkue kärsi edellisessä ottelussaan tappion Brooklyn Netsille 106-96, Lillardin pussittaessa pelaamassaan 38 minuutissa 36 pistettä. Portlandin iso mies Robin Lopez pyörii kuvissa välillä enemmän hiustensa kuin temppujen takia, mutta mies on silti napsinut kauden aikana kovat tilastot. Lopez on napannut keskiarvolta 1.5 blokkia, 6.9 reboundia ja 9.5 pistettä per peli.

Afrikan mantereelta kotoisin oleva Gorgui Dieng on yksi kovimmista outolinnuista koko NBA:ssa. Senegalilainen on yksi T-wolvesin kauden valopilkkuja 8.3 reboundilla, 1.6 blokilla ja 9.6 pisteellä ottelua kohden. Mies on kuitenkin sivussa ottelusta Portlandia vastaan, ja kun myös isähahmo Kevin Garnett on mahdollisesti myös ulkona, ovat Minnesotan mahdollisuudet lähes olemattomat.

Seitsemän ottelun tappioputkessa seilaava vierasjoukkue tarvitsee ihmettä parantaakseen NBA:n toisiksi huonoimpia tilastojaan Portlandia vastaan. Kuten sanottu, TBlazers tulee lepuuttamaan tähtiään, mutta voitosta on vieraiden turha haaveilla.