Hockey Lab on Tourin avausjaksossa tutustutaan EC Red Bull Salzburgiin ja sen pelaajiin. (AOP)
NordicBetin Hockey Lab on Tour perehtyy kuuteen Champions Hockey Leaguessa pelaavaan seuraan kuudessa eri jaksossa. Vierailemme Suomen, Ruotsin, Norjan, Itävallan ja Sveitsin huippuseuroissa tavoitteena selvittää, mistä löytyvät kyvykkäimmät ja taitavimmat pelaajat.
JAKSO 1: EC RED BULL SALZBURG
Avausjaksossa vieraillaan Itävallan ja Saksan rajalla sijaitsevassa Salzburgin kaupungissa. 146 000 asukkaan kaupungin kenties kuuluisin tuotos on säveltäjä Mozart. Nykyään kaupunki tunnetaan parhaiten energiajuomajätti Red Bullin syntymäkaupunkina. Jalkapallo on Salzburgin ehdoton ykkönen, mutta myös jääkiekko on ollut tasaisesti nousussa. Salzburgin palloilujättien taustalla jauhaa energiajuomajätti Red Bull, joka on mahdollistanut rajut satsaukset organisaatioiden toimintaan. Uusimpana voimannäyttönä on syksyllä 2014 valmistunut jalkapallon ja jääkiekon harjoitteluakatemia, jossa puitteet ovat todellakin kohdallaan. Akatemialta löytyy kaksi luonnonnurmi- ja kaksi tekonurmikenttää jalkapallon tarkoituksiin, kaksi täysimittaista kaukaloa ja yksi tekonurmi sisätiloista, Rapid Shot -järjestelmä ja kaksi luistelumyllyä tekniikan parantamiseen ja paljon
ITÄVALLAN YKKÖSJOUKKUE
Kultaisena vuonna 1995 perustettu EC Salzburg voitti viime keväänä kuudennen Itävallan mestaruutensa ja oli erittäin lähellä jättiyllätystä CHL:n pudotuspeleissä. Joukkue voitti neljännesvälierien avausottelun Luulajaa vastaan vieraissa maalein 2-4 ja eteni kotiottelussaan jo 3-0–johtoon, mutta Luulajan toisessa erässä iskemät viisi perättäistä maalia shokeeraasivat Salzburgin totaalisesti. Luulaja iski vielä kuudennen perättäisen maalin kolmanteen erään, ja voitti ottelun lopulta maalein 5-8 ja eteni lopulta mestaruuteen asti.
Joukkueen ehdottomiin tähtipelaajiin kuuluvat John Hughes ja Thomas Raffl. Edelliskaudella kaksikko iski Itävallan liigassa 53 pelissä yhteensä 103 pistettä ja CHL:ssä kahdeksaan peliin 15 pistettä. Katseet kannatta kohdistaa myös lupaavaan nuoreen Alexander Cijaniin, joka on todella liukas luistelija.
TESTIT
Testien perustana on mitata pelaajien suorituskykyä jäällä, sillä se on autenttisin suoritusympäristö. Jääkiekkoilijoiden suorituskykyä voidaan mitata myös jään ulkopuolella, esimerkiksi erilaisilla loikka- ja voimatesteillä, mutta loppuen lopuksi suoritus jäällä kertoo pelaajien kyvyistä parhaiten.
Hyödynnämme testauksessa SportTest-järjestelmää, joka on räätälöity erityisesti jääkiekkoilijoiden mittaukseen. Testausjärjestelmä on Suomessa vielä tuore, mutta esimerkiksi Kanadassa Canadian Hockey Leaguen (OHL, WHL ja QMJHL) parhaat pelaajat tekevät testit vuosittain, mikä auttaa pelaajia ja seuroja kehittämään ja arvioimaan yksilöiden suorituskykyä ja kehitystä.
Testit lyhyesti selitettynä
Goalie Shuttle Reaction: Testissä testataan maalivahdin reagointinopeutta näköärsykkeeseen, sekä liikkumisnopeutta torjunta-asennosta tolpalta tolpalle ja takaisin torjunta-asentoon.
Goalie Base Reaction: Testissä testataan maalivahdin liikkumisnopeutta vasemmalle – eteen- oikealle vastaan ja takaisin. Testin tulos on yhdistelmä liikkumisnopeutta, reaktioaikaa ja hieman anaerobisia kestävyysominaisuuksia.
Hockey Reaction Test: Testataan pelaajan kiekollista suoritusnopeutta reilun 40m matkalla. Pelaaja suorittaa kolme kertaa matkan aikana näköärsykkeeseen perustuvan valintareaktion, joka vaikuttaa lopputulokseen yhdessä pelaajan kiekollisen liikkumisnopeuden kanssa.
10m, 20m 30m Skating (forward): Testaa etuperinluistelun maksimaallista kiihdytystä 0-10m, maksimaallista vakionopeutta 20-30m ja kokonaisluistelunopeutta välillä 0-30m. Kiihdytysnopeustestin tarkoituksena on testata pelaajan lähtönopeutta suorituksen alussa ja vakionopeustestillä mitataan maksimaallista luistelunopeutta.
10m, 20m 30m Skating (backward): Testaa takaperinluistelun maksimaallista kiihdytystä 0-10m, maksimaallista vakionopeutta 20-30m ja kokonaisluistelunopeutta välillä 0-30m. Kiihdytysnopeustestin tarkoituksena on testata pelaajan lähtönopeutta suorituksen alussa ja vakionopeustestillä mitataan maksimaallista luistelunopeutta takaperin.
Transition Aglity Skate (no puck): Testaa pelaajan liikkumisnopeutta lajikohtaisella ketteryysradalla ns. perhosluistelu. Testissä pelaajaa suorittaa luistelua etu- ja takaperin, suunnanvaihtoja etuperin luistelusta takaperin luisteluun (käännökset suoritetaan molempiin suuntiin), sekä maksimaallisen liikkeelle lähdön jarrutuksesta.
Transition Aglity Skate (with puck): Testaa pelaajan liikkumisnopeutta lajikohtaisella ketteryysradalla ns. perhosluistelu yhdistettynä kiekolliseen taitoon. Testissä pelaajaa suorittaa kiekollisen luistelun etu- ja takaperin, suunnanvaihtoja etuperin luistelusta takaperin luisteluun (käännökset suoritetaan molempiin suuntiin), sekä maksimaallisen liikkeelle lähdön jarrutuksesta.
Slap Shot Speed: Maksimaallisen lyöntilaukauksen nopeus noin viiden metrin vauhdista.
TULOKSET
Goalie Shuttle Reaction:
1. Fabian Weinhandl 2.06s
Goalie Base Reaction:
1. Fabian Weinhandl 24,358s
Transition Agility Test (ilman kiekkoa):
1. Alexander Cijan (FW) 13,833
2. John Hughes (FW) 14,002
3. Layne Viveiros (D) 14,008
Transition Agility Test (kiekon kanssa):
1. John Hughes (FW) 14,435 (ero ilman kiekkoa +0,433)
2. Alexander Cijan (FW) 14,818 (ero ilman kiekkoa +0,985)
3. Layne Viveiros (D) 16,533 (ero ilman kiekkoa +2,525)
30m Skating Forward:
1. Daniel Sparre (RB München/FW) 4.09s
2. Alexander Cijan (FW) 4.122s
3. John Hughes (FW) 4,251s
4. Layne Viveiros (D) 4,329s
30m skating Backwards:
1. Alexander Cijan 4,831s
2. Layne Viveiros 4,930s
3. Daniel Sparre 5,022s
4. John Hughes 5,11s
Hockey Reaction Test:
1. Alexander Cijan (FW) 8,671s
2. John Hughes (FW) 8,922s
3. Layne Viveiros (D) 9,046s
4. Daniel Sparre (München/FW) 9,883s
Slap Shot Speed
1. Daniel Sparre (München/FW) 142 km/h
2. Layne Viveiros (D) 141 km/h
3. Alexander Cijan (FW) 138 km/h
4. John Hughes (FW) 122 km/h