Severstal punnersi voiton Jokereista

Tomi Mäen ottelu nro 500 ei ollut Jokereille pelkkää juhlaa hyvästä startista huolimatta. Severstal pelasi taktisesti kypsän ottelun, ja kärsimätön Jokeripakka ajoi itsensä ongelmiin johdettuaan ottelua 0-1. Isännät jäädyttivät peliä ja Jokerit sortui kärsimättömyyteen, mikä näkyi kenttätasapainon särkymisenä ja huonoina henkilökohtaisina ratkaisuina niin kiekollisena kuin kiekottomanakin.

Vittumainen pelata, kun kaveri jäädyttää peliä koko ajan alaspäin ja kyttää paikkaa pitkälle avaukselle. – Semir Ben-Amor

Vieraiden alku

Ounastelin ennakossa kotijoukkueen tulevan kovaa päälle ottelun alussa, mutta se oli Jokerit joka määräsi tempon alkuminuuteilla.

Hyvällä jalalla poikkeuksellisesti samana päivänä ottelupaikkakunnalle lentänyt vierasjoukkue loi ensimmäisen paikkansa jo minuutin kohdalla, kun edellisessä ottelussa voittomaalin kiskaissut Juhamatti Aaltonen laukoi matalan laukauksen tolpan ulkoreunaan Jere Sallisen tarjoilusta.

Kuudennella minuutilla LOKOMO-ketju pelasi Linus Omarkin läpiajoon, ja Logan Pyettille ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin kaataa ruotsalaislaituri. Seuranneesta rankkarista Omark ei kuitenkaan onnistunut, kuten ei myöskään kotijoukkueen Pavel Buchnevich Steve Mosesin rikottua miestä läpiajossa ajassa 8.56.

Rankkareista ja hyvistä paikoista huolimatta maaleja ei ensimmäisessä erässä nähty. Vieraiden taktiikka alkoi paljastua viimeistään erän lopussa, kun peliä jäädytettiin lähes poikkeuksetta alaspäin.

Severstal takaa ohi toisessa

Toisen erän alkuun Jokerit siirtyi Topi Jaakolan viivatoimituksella 0-1 johtoon. Tilanteessa Petteri Wirtanen oli tekemässä hyvää työtä Severstalin maalivahdin Jakub Stepanekin edessä, ja ilman Wirtasen maskia kiekko ei todennäköisesti maaliin olisi päätynyt.

Maalin jälkeen Jokereiden paketti alkoi rakoilla toden teolla. Severstal pelasi edelleen kiekkoa alaspäin, ja Jokereiden kärkikarvaajien nukahdukset ja yli-innokas karvaus kostautui avaten Severstalille lukuisia vastahyökkäyspaikkoja.

Kotijoukkueen saadessa peliä kulkemaan paikalle saapunut 2690-päinen yleisö sai lisää virtaa, ja peli ote siirtyi pikku hiljaa Severstalille.

Ajassa 32.14 Evgeni Mons iski isännät tasoihin. Alexander Urbom vapautti Monsin nokikkain Riku Heleniuksen kanssa eivätkä Monsin kädet jäätyneet. Mons malttoi viedä kiekon sivulle, saada Heleniuksen liikkeeseen ja uittaa kiekon putkista sisään.

Vajaa kolme minuuttia myöhemmin kiekko oli jälleen vieraiden maalissa. Tällä kertaa Severstalin ansakiekko toimi täydellisesti, kun Mons vapautti pitkällä avauksella Dmitri Kagarlitskin läpiajoon. Tarkka laukaus kilpikäden ylänurkkaan ja Helenius oli voimaton.

Tilanteessa täytyy anta todella paljon kuraa niskaan Jokereiden jäällä olleelle viisikolle. Etäisyydet olivat mitä sattuu niin syvyys- kuin leveyssuunnassakin, ja Monsin peli oli tiedossa. Tilanne kuvastaa todella hyvin sitä huolimattomuutta ja turhautumista, mitä Severstalin pelitapa tänään vierailla aiheutti.

Katsomossa tänään ollut Semir Ben-Amor tiivisti isäntien pelin erätauolla hyvin.

– Vittumainen pelata, kun kaveri jäädyttää peliä koko ajan alaspäin ja kyttää paikkaa pitkälle avaukselle. Siinä pitäisi malttaa olla kärsivällinen ja pelata omaa peliä.

Takaa-ajo jäi puuttumaan

Severstal ei juurikaan kolmannessa erässä kiekollisia hienouksia esittänyt, vaan lähti pelaamaan aikaa ja turvaamaan maalin johtoaan. Kiekkoa purettiin harvoja poikkeuksia lukuunottamatta omalta alueelta lähinnä roiskimalla.

Turhia riskejä kotijoukkue ei ottanut, ja Jokereiden oli todella vaikea päästä laadukkaisiin maalintekopaikkoiin, vaikka hallinta siirtyikin vierasjoukkueelle erän edetessä.

Kun avainta Severstalin puolustuslukkoon ei löytynyt, isännät veivät ottelun nimiinsä maalein 2-1.