Westerlund: ”Kotijoukkue ansaitsi voiton”

Helsingin Jokerit hävisi vieraskiertueensa kolmannen ottelun HK Sotšille rangaistuslaukauskilpailun jälkeen maalein 3-2.

Ilmiömäinen Pöpperle

Syy, miksi Sotši pysyi voittotaistelussa niinkin pitkään mukana, oli maalivahti Tomáš Pöpperlen loistovire. Tilastoihin miehelle ei torjuntoja varsinaisella peliajalla kertynyt kuin 29, mutta tšekkiveska oli todella varma maalillaan, ja torjui kasapäin Jokereiden vaarallisia maalintekopaikkoja.

Rikkonainen ensimmäinen erä

Jokereille tarjottiin ensimmäisen erän puolenvälin tienoilla ylivoimatilaisuuksia, mutta Pöpperlen hyvä vire ja osittain mielikuvitukseton ylivoimapelaaminen jätti Jokerit maaleitta kolmesta Sotšin peräkkäisestä jäähystä huolimatta.

Myös Sotšilla oli omat paikkansa avauserässä, mutta ensimmäisen ottelun pidemmän tauon jälkeen pelannut Riku Helenius hoiti oman tonttinsa virheittä.

Viiden minuutin videotarkistus

Ottelun toinen erä oli huomattavasti ensimmäistä vauhdikkaampi. Myös maaleja nähtiin, kun enin Juhamatti Aaltonen päätti 14 ottelun mittaisen maalittoman putkensa ylivoimalla Jere Karalahden syötöstä.

Vain 75 sekuntia Aaltosen maalin jälkeen kotijoukkue tuli tasoihin puolittaisen ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. Tilannetta edelsi Jokereiden kiekonmenetys omassa päädyssä. Oleg Saprykinin maalia tarkistettiin yli viisi minuuttia videolta, mutta lopulta kiekon tulkittiin ylittäneen Jokereiden maaliviivan.

Toisen erän edetessä ote siirtyi aavistuksen verran isäntäjoukkueen haltuun, mutta Helenius piti tilanteen tasoissa. Niin viimeiseen erään lähdettiin tilanteesta 1-1.

Ratkaisua haettiin rankkareilta

Kun kolmannessakaan erässä ei paremmuutta saatu ratkaistua Linus Omarkin ja loistosyötön Max Wärniltä saaneen Artem Kryukovin maaleista huolimatta, edettiin jatkoajalle. Päätöserän mieleenpainuvimmat yksilösuoritukset nähtiin puolustuspäässä, kun molempien joukkueiden pelaajat heittäytyivät uhrautuvasti kiekon eteen ottaen runsaasti mustelmia.

Jatkoaika eteni uneliaasti aina aikaan 63.39. Vahvan soolosuorituksen päätteeksi Steve Moses kaadettiin läpiajotilanteessa, ja rangaistuslaukaus oli selviö. Pitkään näyttikin siltä, että Moses saisi siirtää kiekon tyhjään maaliin, mutta Pöpperle venytti jostain patjansa kiekon eteen ja peliväline pysähtyi maaliviivalle.

Petersson ratkaisi, Sotši vaihtoi veskaa

Kun Jokereiden rankkariampujista vain Aaltonen ja Moses epäonnistuivat ja vain Niko Kapanen onnistui mikkokoivumaisella rystyltä ylös -maalilla, riitti Sotšille voittoon ulkomaalaiskaksikon Cory Emmertonin ja André Peterssonin maalit.

– Petersson malttoi, malttoi ja malttoi ja iski kiekon maaliin. Eipä siinä hirveästi ollut sanottavaa, kommentoi Helenius ratkaisumaalia.

Pienenä kuriositeettina voitaneen mainita, että Sotši vaihtoi Pöpperlen pois Kapasen maalin jälkeen, ja Andre Gavrilov hoiti loput.

Ottelun lehdistötilaisuudessa paikallinen media kyseli syitä Jokereiden heikkoon esitykseen. Valmentaja Erkka Westerlund kiisti heikon esityksen ja jakoi kiitosta kotijoukkueelle.

– Pidän Sotšissa siitä, että joukkue on nopea, työteliäs ja pelaa tilanteet aina loppuun saakka. En ole pettynyt joukkueeni suoritukseen, mutta ratkaisevilla hetkillä viimeistelytilanteissa meiltä puuttui tarvittava terävyys. Kotijoukkue pelasi tänään hyvin ja ansaitsi voittonsa.