Kourallinen pelimiehiä vapailla markkinoilla

NHL:n kuumimmat ja villeimmät päivät ovat tältä kesältä jo ohitse, mutta vapailla markkinoilla on noudettavissa vielä pelimiehiä.

Halutuimmat vapaat agentit löysivät uudet kotinsa hetimmiten markkinoiden avauduttua. Rahaa kului sekä vuosia ja siirtopykäliä iskettiin löysin rantein sopimuspapereihin.

Nyt on se aika, kun ei-niin-halutuista pelaajista tehdään kokeilunhaluisia tarjouksia. Aina silloin tällöin pelaaja tarttuu tarjoukseen sopivan roolin perässä ja loppu on herkullista historiaa.

Seuraavassa kymmenen mielenkiintoista vapaata agenttia:

10. Patrik Elias, New Jersey Devils

Viime kaudella vain 16 ottelua tehoin 2+6 pelannut tšekki on pirulaisten mies. Äärettömän vaikea on nähdä siirtoa muuhun seuraan, sillä herrasmieheltä löytyy mestaruuksia. Ikä alkaa jo nelosella, joten fifty-sixtyn jälkimmäinen todennäköisyys alkaa asettua eläköitymisen puolelle. Joukkue eittämättä kaipaisi laiturin panosta sekä kaukalossa että kopissa, mutta eihän sitä puolikuntoisena enää lähdetä vähintään 82 ottelun sesonkiin.

9. Paul Gaustad, Nashville Predators

34-vuotias alempien kenttien sentteri Gaustad ei ole koskaan ollut mikään pistelinko. Kaikesta huolimatta viime kauden tehot (2+4) aiheuttavat pienen hymähdyksen. Kaveri maksoi kuitenkin Sabresille muutamia vuosia sitten ykköskierroksen varausoikeuden. Gaustad voi lähelle minimihintaa asettuvalla sopimuksella tuoda mukavasti alivoima- ja aloitusosaamista. Kaikkiin matseihin ei tarvitse pukeutua. Verrokkina 900 000 dollarin yksivuotisen sopimuksen Senatorsiin tehnyt Chris Kelly.

8. Karri Rämö, Calgary Flames

NHL-urallaan 159 ottelussa torjunut Rämö saattaisi kelvata muutamalle joukkueelle varavahdiksi. Flames laittoi maalivahtiosastonsa Brian Elliottin myötä uusiksi, joten Albertan liekkipaidoissa ei ole suomalaiselle enää käyttöä. Viime kaudella torjuntaprosentiksi muodostui 90,9. KHL ei ole kääntämätön kortti, joten Rämö voi hyvin tyytyä NHL-elämään 20 ottelun kausitahdilla.

7. Kris Versteeg, Los Angeles Kings

Kalifornian kuninkaista tuli 30-vuotiaan Versteegin kuudes NHL-seura, eikä ole näkyvissä merkkejä kiertämisen loppumisesta. Laitahyökkääjän tontilla viihtyvä kanadalainen vaikuttaa edelleen hyvältä kokeilulta joukkueen kuin joukkueen kolmoskenttään. Innokkaan sentterin kanssa tekee äkkiä 20 maalia ja siirtyy siirtorajalla mestaruutta hakevaan joukkueeseen. Kaiken järjen mukaan ei ole hinnalla pilattu.

6. Dennis Seidenberg, Boston Bruins

Bruins otti ja laittoi monivuotisen saksalaisluutijansa pihalle ulososton kautta. Bruinsin toimisto on tullut ikävällä tavalla tunnetuksi viimeaikaisten liikkeidensä perusteella, mutta ulosostossa on varmasti ollut hitunen järkeä. Eli kärkipariin 34-vuotiaasta Seidenbergistä ei enää ole, mutta miten olisi reilu 10 minuuttia matsia kohden kolmosparissa? Enää pitää löytää se joukkue, joka haluaa junnata paikoillaan eikä lähde kehittämään tekemistään esimerkiksi peluuttamalla omia junnuja vastaavilla minuuteilla.

5. Luke Schenn, Los Angeles Kings

Nyt ollaan siinä tilanteessa, että Kingsin ja Flyersin vaihtokauppa näyttää hassulta. Schennin vaihtokauppakaveri Vincent Lecavalier lopetti uransa ja puolustajalle ei löydy käyttöä Hollywood-kukkulan juurelta. Mutta sellaisia ne kevään kaupat ovat, kun haetaan kyseiselle vuodelle kultaa ja kunniaa. Lukelle löytyy vielä ottaja, mutta roolinantaja ei tarjoa nelospakin ja kakkosalivoiman päälle juuri muuta.

4. Radim Vrbata, Vancouver Canucks

Kädet ilmaan, sillä nyt liu’utaan isoa mäkeä alas ja lujaa. Ensimmäisellä Canucks-kaudellaan tšekki naputti 31 maalia ja 63 tehopistettä. Jälkimmäisellä kaudella tuloksena 13 maalia ja 27 tehopistettä. Ei tarvitse mennä edes kauheasti pisteiden taakse nähdäkseen syyt vapailla markkinoilla olemiseen. Laitahyökkääjällä on ikää jo 35, mikä järjellä ajateltuna estää monivuotiset sopimukset. Versteegin tavoin kohtuullisella dollarimäärällä kolmoskentän laitaan ja kädet ristiin.

3. Matthew Carle, Tampa Bay Lightning

Kanadalaispuolustaja joutui sopimusten kanssa taiteilevan Steve Yzermanin leikkuriin taloudellisista syistä. Valuuttaa on pakko ohjata hyökkäyskalustoon. Varsinkin kun Victor Hedmanille pamautettiin jättisopimus kouraan. Taidot, rooli, raha ja tulevaisuuden näkymät tuottivat yhtälön, jonka myötä Carle saa etsiä itselleen uutta työnantajaa. Carle kärsi Vrbatan tavoin aikamoisen pisteinflaation ja nyt pitäisi löytää seura muita apuja käyttäen. Carle ei ole mikään difference-maker, mutta luulisi 30 joukkueen joukosta löytyvän yhden, joka hänen palveluksensa huolii. Tai sitten viimeistään Vegasin joukkue vuoden päästä.

2. Brad Richards, Detroit Red Wings

Tasaisesti pistemääräänsä tällä vuosikymmenellä pudotellut Richards on jo 36-vuotias. Vaa’alla painaa varmasti myös kaksi Stanley Cup -sormusta. Hinta ei ole nousemassa mielettömäksi, mutta kanadalainen vaatii hyökkäävän roolin. Ylivoimalla Richardsin paikka on ollut viivassa. Kuinka monella joukkueella on intresseissä iskeä ylivoimapyörittäjän rooli yhden kauden veteraanisoturille? Aika harvalla. Toki yksikin halukas riittää. Sukunimikaimansa Miken korvaaja Capitalsissa, mikäli kotkapaidat eivät saa pidettya Marcus Johanssonia?

1. Jiri Hudler, Florida Panthers

Tšekki oli selkeästi yhden kevään kokeilu Miamin auringon alla. Tämä on helposti luettavissa, kun seuraa Panthersin toimiston vilskettä. Flamesissa iski edelliskaudella 78 otteluun 76 pistettä. Voi kun olisi sen kauden jälkeen päässyt hinnoittelemaan itseään markkinoille. Hudlerin kaltaisten pelaajien epäonneksi pohjajoukkueetkin ovat ottaneet jämäkät otteet käyttöön rakentamisessa eikä vuodesta toiseen haeta pudotuspelipaikkaa eri ostomiehien avulla. Voisiko olla siirto KHL:ään?

Kansikuva: Getty Images