Kuka tekisi Leijonien maalit?

Karjala-turnaukseen on perinteisesti kasattu paras mahdollinen kokoonpano Euroopassa pelaavista kiekkoilijoista. Tämäkään vuosi ei ollut poikkeus, joten hyökkäyspään tehottomuus ei lupaile hyvää. Puolustus ja maalivahtipeli on ollut erinomaisella tasolla, mutta hyökkäyksestä ei voi sanoa samaa. Varsinkin kahden ensimmäisen vitjan osalta riittää paljon parannettavaa.

Jarno Koskiranta on saanut mahdollisuutensa kokeilla ykkössentterin roolia. 28-vuotias Koskiranta on tehnyt seurajoukkueessaan Pietarin SKA:ssa 22 ottelussa kymmenen tehopistettä. Isokokoisen sentterin vahvuudet onkin erityisesti loistavassa kahden suunnan pelaamisessa, vaikka viime kaudella syntyikin komeat tehot Sibirin paidassa. Yhteispeli Pekka Jormakan ja Teemu Hartikaisen kanssa ei ole oikein ottanut tuulta alleen Karjala-turnauksessa. Laiturikaksikko tarvitseekin sentterikseen enemmän peliä tekevän sentterin, mikäli kolmikosta halutaan maksimaaliset tehot irti.

Erinomaisen syksyn seurajoukkueessaan Lokomotiv Jaroslavissa pelannut Petri Kontiola on toiminut Karjala-turnauksessa kakkosketjun sentterinä. Laitureinaan hänellä on ollut Oskar Osala sekä Tuomas Kiiskinen. Varsinkin Kiiskinen ei ole oikein löytänyt omaa paikkaansa ja on jäänyt monesti hieman pelin ulkopuolelle. Kontiola on pelannut neljät MM-kisat putkeen ja hänen tasonsa tiedetään, joten taiturimaisen sentterin rinnalle pitää vain löytää sopivat laiturit.

Tomi Sallisen johtama kolmosketju onkin ottanut roolia kahdessa ensimmäisessä pelissä. Tommi Huhtala on saalistanut jo tehot 1+2 ja Kristian Kuusela viimeisteli voittomaalin Tshekkiä vastaan. Huhtalan ja Sallisen tehotilasto on lisäksi komeasti kolme astetta plussan puolella.

Tommi Huhtala on kuulunut Leijonien parhaimmistoon Karjala-turnauksessa. Kuva: AOP

Tommi Huhtala on kuulunut Leijonien parhaimmistoon Karjala-turnauksessa. Kuva: AOP

EHT-peleissä ei voi vielä varmistaa kisapaikkaa, mutta mahdollisuuksia päästä kevään kisoihin voi heikentää suuresti. Esimerkiksi Tuomas Kiiskisen on pelattava loistava kevät, jotta kuopiolainen voi vielä taistella kisapaikasta Pietariin MM-kisoihin.

Karjala-turnaukseen valitaan yleensä Euroopan pelaajien kerma, mutta paljon potentiaalisia nimiä jää luonnollisesti ulkopuolelle. Esimerkiksi Olli Palola, Jonas Enlund ja Eero Elo saanevat vielä näyttöpaikkansa talven harjoitusotteluissa, vaikka erityisesti Palolan ja Enlundin syksyt eivät ole sujuneet aivan suunnitelmien mukaan. Kolmikosta kaikki ovat luonteeltaan maalintekijöitä, joita Leijonissa ei ole liikaa. Palolan KHL:n valloitus ei ole tosin mennyt aivan toivotusti, sillä kauden 17 ottelussa on syntynyt vain yksi täysosuma. Myös Enlundin syksy on ollut haastava. 28-vuotias Enlund siirtyi kuluvaksi kaudeksi Jaroslaviin, jossa on syntynyt kolme täysosumaa 14 ottelussa. Elolla on mennyt astetta paremmin, sillä raumalainen on tehnyt Avtomobilistin paidassa 24 ottelussa tehot 7+6.

Muita potentiaalisia nimiä olisi esimerkiksi SHL:ssä hienoa jälkeä tehnyt Toni Rajala. 24-vuotias Ilveksen kasvatti on tehnyt Luleån paidassa piste per peli, mutta toistaiseksi vyöllä on vain kolme ottelua miesten maajoukkueessa. Rajala teki muutama vuosi sitten tuhoisaa jälkeä nuorten maajoukkueissa.

Viime vuosina maajoukkueen vakiokalustoon kuuluneen Jarkko Immosen viime MM-kisat menivät penkin alle, kun seitsemässä ottelussa ei syntynyt yhtään tehopistettä. Kokenut sentteri on pelannut hyvän syksyn Zugissa ja päässee maajoukkueen mukaan, mikäli vain kiinnostusta vielä riittää. 33-vuotiaan Immosen alkaa kuitenkin hiljalleen olla jo ehtoopuolella ja maajoukkueeseen pitäisikin etsiä uusia vastuunkantajia.

Perttu Lindgren on kiekkoillut kolme edellistä kautta Sveitsissä ja varsinkin tällä kaudella jälki on ollut tuhoisaa. Tamperelainen on nakuttanut 23 pistettä 19 otteluun, millä irtoaa pistepörssin hopeasija. Juonikkaan sentterin avut ovat erityisesti ylivoimassa ja 28-vuotias Lindgren voisikin olla ehdottomasti kokeilemisen arvoinen nimi maajoukkueessa. Lindgren on pelannut urallaan kuusi maaottelua, joista viimeisimmät olivat neljä vuotta sitten.

Perttu Lindgren voisi olla katsomisen arvoinen kortti jälleen maajoukkueessa. Kuva: AOP

Perttu Lindgren voisi olla kokeilemisen arvoinen kortti jälleen maajoukkueessa. Kuva: AOP

Aina haastava Ruotsi

Suomi ja Ruotsi päättävät perinteisellä isänpäivän ottelulla Karjala-turnauksen. Ruotsin turnaus on ollut melkoista vuoristorataa. Tre Kronor nappasi avausottelussa kotikentällään komean voiton Tshekistä lukemin 6-2, mutta lauantaina Venäjää vastaan kyyti oli kylmää. Tuleva MM-kisojen isäntä nappasi voiton viihdyttävän kamppailun jälkeen maalein 6-3.

Ruotsin joukkue koostuu tuttuun tapaan lähinnä KHL:ssä sekä SHL:ssä pelaavista kiekkoilijoista. Kahdessa ensimmäisessä osassa ketjut ovat pysyneet lähes muuttumattomina ja tehot ovat jakautuneet tasaisesti. Tehokkain on ollut tehot 2+1 nakuttanut Växjö Lakersin hyökkääjä Robert Rosen. Kolmeen tehopisteeseen ovat yltäneet myös Johan Fransson sekä viime kaudelta Jokereista tuttu Linus Omark, joka osoitti henkilökohtaista osaamistaan viimeistelemällä todella upean maalin Venäjää vastaan.

Ruotsi on ollut viime aikoina vaikea vastustaja Leijonille. Länsinaapuri on voittanut edellisestä viidestä kohtaamisesta peräti neljä. Viimeisestä neljästä Karjala-turnauksen päätöspelistä ruotsalaiset ovat kuitanneet voiton kolmesti.

Arvio

Isänpäivän kohtaaminen on perinteisesti turnauksen kohokohta molemmille joukkueille. Suomen puolustus on osoittanut vahvuutensa turnauksen kahdessa aiemmassa pelissä, joten helpolla Ruotsi ei tule pääsemään. Tre Kronor antoi myrskyvaroituksen latomalla kiekon kuudesti Tshekin verkkoon, mutta Venäjää vastaan joukkue osoitti haavoittuvuutensa. Suomen tiivis viisikkopeli tuleekin olemaan myrkkyä Ruotsille. Hyökkäyksestä saadaan toivottavasti viimein tehoja irti, joten Betssonin kotivoitolle tarjoama kerroin 2.35 kelpaa lapulle.

Ottelu alkaa kello 17.00. Voit seurata ottelua suorana YLE TV2 -kanavalta. 

Kansikuva: All Over Press