Finaaleissa on jälleen kaikki auki – joko Tappara on oppinut läksynsä?

Liigan finaalisarja jatkuu tänään Helsingissä, kun HIFK ja Tappara kohtaavat kolmannen kerran. Tamperelaiset onnistuivat tasoittamaan ottelusarjan lauantaina tiukan taistelun jälkeen, joten tiistain kohtaaminen antaa jälleen uutta suuntaa sarjalle.

Tappara onnistui ryhdistäytymään kotiotteluunsa avauskohtaamisen konttaamisen jälkeen. Ensimmäisessä ottelussa Jussi Tapolan suojateilta ei onnistunut käytännössä mikään, mutta toinen ottelu oli jo huomattavasti ehjempi peli. Voitto jäi Tampereelle, vaikka vierailijoillakin oli saumansa voittoon.

HIFK yllätti Tapparan avauskohtaamisessa, vaikka tamperelaiset voittivatkin runkosarjan keskinäiset kohtaamiset 3-1. Kristian Kuusela myönsikin ottelun jälkeen Nelonen Pron haastattelussa, että Tappara on joutunut opettelemaan vastustajan peliä uudestaan. Esimerkiksi HIFK:n nopea pelin kääntäminen on tuottanut harmaita hiuksia tamperelaisten leirissä.

Tappara löysi lääkekaapille ennen toista kohtaamista eivätkä helsinkiläiset pystyneet enää iskemään niin nopeasti vastaan, kun Tappara miehitti keskialueen tehokkaasti. Tamperelaiset ovat toistaiseksi olleet vastustajaansa taktisesti askeleen perässä. Nyt Tappara on tutustunut HIFK:n pelitapaan kahden pelin ajan, joten kolmannessa kohtaamisessa odotukset joukkueen otteita kohtaan ovat korkeat.

Runkosarjan pistepörssin voittanut Kuusela sai lauantaina kuuden ottelun maalittoman putkensa päätökseen, mikä on todella merkittävä asia joukkueen pelilliselle johtajalle. Tapparan olisikin syytä miettiä pelutuuksen tiivistämistä, sillä toistaiseksi peliajat ovat jakautuneet todella tasan pudotuspeleissä ja nyt ottelutahti ei ole niin tiukka. Jukka Peltola on toistaiseksi ollut joukkueensa peliaikaykkönen, kun kapteeni on raatanut keskimäärin hieman yli 20 minuuttia ottelua kohden. Tamperelaisten riveissä on selkeästi kuumia pelaajia, joista pitäisi saada paras mahdollinen hyöty irti kauden tärkeimmissä peleissä. Vastapainona on ainakin toistaiseksi pudotuspeleissä todella alakanttiin esiintyneitä pelaajia, jotka ovat kantaneet varsin suurta vastuuta ilman kunnon tulosta. Esimerkiksi Stephen Dixon on pelannut esityksiinsä nähden todella pieniä minuutteja, kun taas esimerkiksi Jan-Mikael Järvinen on pelannut 14 ottelussa keskimäärin reilut 16 minuuttia iltaa kohden, mutta ei ole onnistunut vielä kertaakaan maalinteossa.

HIFK lähtee kotiotteluunsa tuttuun tapaan lievänä suosikkina. Joukkue on voittanut edellisestä 11 kotiottelustaan peräti kymmenen. Helsinkiläisten päävalmentaja Antti Törmänen on ollut molempien finaaliotteluiden jälkeen varsin kriittinen omiensa suhteen, vaikka avauskohtaamisesta irtosi komea voitto. Tiistaina kaukalossa nähtäneenkin jälleen vahva kotijoukkue.

HIFK sai lauantaina Daniel Grillforsin kolmen viikon tauon jälkeen takaisin kokoonpanoon ja ruotsalainen esiintyikin heti totutun vakuuttavasti ja syötti joukkueensa ainoan osuman. Helsinkiläisillä onkin nyt kasassa todella kova kuusikko puolustuksessa. Tapparan lauantain osumista ensimmäinen tulikin ylivoimalla ja toinen hieman onnekkaalla pompulla. Tutussa kotikaukalossa HIFK:n puolustus pääsee elementtiinsä, joten vierailijoiden on jälleen keksittävä uudet keinot Ville Husson yllättämiseen.

Seuraa heitä:

Joonas Rask, HIFK: Rask on ollut pudotuspeleissä loistava. Runkosarjan 43 ottelussa syntyi 22 tehopistettä, mutta pudotuspelien 14 ottelussa on kertynyt jo 15 pistettä. Pisteiden lisäksi tekee tunnollisesti töitä molempiin päihin ja taistelee esimerkillisesti. On tehnyt erinomaisen esityön moneen maaliin esimerkiksi hienon karvauksen myötä, vaikkakaan niistä ei kerry pistemerkintöjä. Rask on saalistanut edellisessä kolmessa ottelussa pisteet 2+4 ja on potentiaalinen ratkaisija tiistainakin.

Pekka Saravo, Tappara: Saravo kellotti ylivoimaisesti joukkueensa kovimman peliajan lauantaina, sillä eroa toiseksi eniten pelanneeseen Peltolaan kertyi kolme minuuttia. Kokenut Saravo on viihtynyt kauden kovimmissa peleissä kuin kotonaan, mistä on esimerkkinä muun muassa Raskin pysäytys puolittaisesta läpiajosta lauantaina. Rautaiset otteet poiki jopa miehelle omistetun kappaleen, mikä on soinutkin Tampereelle vähintään kiitettävästi.

Arvio:

Lauantain voitto oli Tapparalle todella tärkeä avauskohtaamisen konttaamisen jälkeen ja tiistaina Nordiksella nähdään varmasti tasaisempi kamppailu. HIFK pääsee jälleen tutulle kotijäälleen ja joukkue on varmasti sisuuntunut viikonlopun tappiosta. Lauantaina kiekko ei pomppinut helsinkiläisille, mutta tiistaina joukkue nappaa toisen kiinnityksensä mestaruuteen.

Ottelu alkaa kello 18.30. Voit seurata finaaleja tuttuun tapaan Nelonen Pron kanavilla tai Ruutu -palvelussa.

Kansikuva: All Over Press