HIFK:sta nousi pudotuspeleissä esiin salainen ase – onnistumista ei mitata vain tehopisteillä

HIFK on napannut finaalisarjassa johtoaseman ja joukkueella on mahdollisuus ottaa tänään Tampereella kolmas kiinnitys mestaruuteen. Joukkue on esiintynyt kokonaisuutena vakuuttavasti, mutta muutamia tähtiyksilöitä on noussut valokeilaan.

Teemu Ramstedt johtaa pudotuspelien pistepörssiä tehopistein 5+13. Yohann Auvitu on pakkien ylivoimainen ykkönen, kun ranskalainen on saalistanut pisteet 6+7. Ville Husso dominoi maalivahtien tilastoja, kun nuorukainen torjui lauantaina jo kevään neljännen nollapelinsä ja jakaa nyt pudotuspelien nollapeliennätyksen yhdessä Juha Metsolan kanssa.

HIFK:lla on kasassa todella tasapainoinen joukkue höystettynä muutamalla tähtipelaajilla. Antti Törmänen on onnistunut roolittamaan joukkueen tasapainoisesti ja jokaiselle pelaajalle löytyy omia vahvuuksia vastaava rooli. Tämän myötä suurin osa pelaajista pelaa parhaalla mahdollisella tasolla illasta toiseen.

Kaikki onnistujat eivät kuitenkaan ole pyörineet pudotuspeleissäkään niin paljoa otsikoissa, hyvistä otteista huolimatta. Yksi heistä on loistavassa iskussa oleva Joonas Rask.

Raskin runkosarja meni varsin maltillisesti. Laituri saalisti 43 ottelussa tehopisteet 10+12, kun viime kaudella syntyi 29 pistettä 49 ottelussa. Rask on profiloitunut tunnolliseksi ja ahkeraksi kahden suunnan pelaajaksi, joka ei taistele pistepörssin voitosta. Pudotuspeleissä kova työ on palkittu myös tehopisteillä.

Rask on tällä hetkellä pudotuspelien pistepörssin toisena heti Ramstedtin jälkeen, kun 15 ottelussa on syntynyt tehot 4+12. Meno on vain parantunut pelien koventuessa, sillä viimeiseen seitsemään otteluun Rask on nakuttanut pisteet 3+8. 26-vuotias lähentelee kauden kovimmissa peleissä siis runkosarjan pistelukemia, vaikka otteluita on vain kolmannes runkosarjaan verrattuna.

Eikä pisteet ole tulleet sattumalta. Rask on aina omannut kiekollista potentiaalia, mutta aikaisempina kausina tulos ei ole realisoitunut taululle. Nyt pelipaikka on sementoitunut Ramstedtin ja Tomas Zaborskyn rinnalle punapaitojen ykkösketjuun, ja voimakkaana luistelijana Rask täydentää kolmikon erinomaisesti.

Raskin kaltaisen pelaajan onnistumista ei useimmiten edes mitata tehopisteissä. Vikkelä laituri on nytkin alustanut monta asiaa esimerkiksi erinomaisella karvaamisella ja paineistamisella, mitkä ei näy pistepörssissä.

Monipuolisuus kuvaa Raskia todennäköisesti parhaiten. Laituri tekee tehoja ylivoimalla, tappaa alivoimia, blokkaa kiekkoja ja tekee tilaa muille. Eikä mies ole ottanut 15 pudotuspelissä vielä ainuttakaan jäähyminuuttia. Loistava joukkuepelaaja, joku sanoisi.

Kuluva kevät on palkinto Raskin raskaasta uurastuksesta, mitä on nähty jo aikaisempina kausina. Nyt kova työ vain näkyy ansaitusti myös tehopisteissä.

HIFK ja Tappara kohtaavat tänään neljännessä finaalissa. Ottelu alkaa Hakametsässä kello 18.30 ja voit seurata kamppailua Nelonen Prolta tai Ruutu -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press