Illan Liiga-kierroksen pointit: Avausvoitot tähtäimessä monella paikkakunnalla

Liiga käynnistyi viikonloppuna kahdella vauhdikkaalla seitsemän ottelun kierroksella. Juhlat jatkuvat tiistaina, kun paremmuudesta taistellaan kuudella paikkakunnalla. Tässä tärkeimmät pointit jokaiseen kamppailuun.

JYP metsästää avausvoittoaan Kuopiosta

Kovia hankintoja kesän aikana tehnyt JYP on edelleen voitoitta kahden pelin jälkeen, kun sekä Ilves että HIFK kuittasivat voitot jyväskyläläisistä. Avausviikonloppu olikin JYPille raju pettymys, varsinkin kun joukkue menetti kahden maalin johtoaseman Ilvestä vastaan. KalPan avausviikonloppu oli vastaavasti kaksijakoinen. Ensin kuopiolaiset nappasivat vakuuttavasti kolme pistettä Pelicansin kustannuksella, mutta lauantaina Jukurit sai Liiga-historiansa ensimmäisen voittonsa kukistamalla aseettoman KalPan. Tiistaina on kuitenkin edellisten kohtaamisten perusteella syytä odottaa tasaista vääntöä, sillä KalPan ja JYPin kolme edellistä vääntöä ovat venyneet aina jatkoajalle asti.

Kärpät kovan haasteen edessä pettymysten jälkeen

Myös Kärpille avausviikonloppu oli karu pettymys. Vierailut Hämeenlinnassa ja Turussa tuottivat Kärpille vain yhden pisteen, mikä oli varmasti odotettua vähemmän. Kai Suikkasen suojatit pystyivät kuitenkin nousemaan TPS:aa vastaan kahdesti tasoihin sekä Hämeenlinnassa kahden maalin takaa tasoihin, mikä vähän lieventää avausviikonlopun pettymystä. Kärpät ei ole vielä 120 minuutin aikana johtanut ottelua sekuntiakaan. Niklas Olaussonin johtama ykkösvitja on ollut heti mainiossa iskussa, mutta Kärpät tarvitsee onnistumisia laajemmaltakin rintamalta. Tiistainen ottelu HIFK:ta vastaan on suuri mahdollisuus oululaisille. Voitto kenties suurimmasta mestarisuosikista vapauttaisi varmasti joukkueen peliä, mutta tappion myötä paineet alkaisivat hiljalleen kasvaa.

Avaako Pelicans viimein maalihanat?

Pelicansin avausviikonloppu ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan. Lahtelaisten saldona oli tappiot KalPalle ja Sportille ilman ainuttakaan tehtyä maalia. Pelicansin agenda tiistaille onkin selvä: voitto on otettava eikä tyylipisteillä ole mitään merkitystä. Varsinkin lahtelaisten ykkösvitjan on petrattava, sillä Juhani Tyrväisen kolmikko otti nimiinsä molemmat tasakentällisin Pelicansin verkkoon tehdyistä osumista. Vaikka Petri Matikaisen suojatit jäivät viikonloppuna maaleitta, niin joukkueen pelissä oli paljon hyvääkin. Suurimmat haasteet olivat hyökkäyspäässä, kun lahtelaisten hyökkäykset päätyivät usein vaarattomalle sektorille kulmiin. Pelicansin tiistain haaste ei ole sieltä helpoimmasta päästä, kun Isku Areenalla vastaan asettuu TPS. Turkulaiset aloittivat kauden mainiosti, kun joukkue nappasi vakuuttavalla esityksellä kotivoiton Kärpistä maalein 3-2.

Lappeenrannassa kauden ensimmäinen El Clásico

CHL:n pudotuspeleissäkin kohtaavat SaiPa ja Tappara iskevät tiistaina ensimmäistä kertaa yhteen tällä kaudella. Jori Lehterä nimesi otteluparin aikoinaan SM-liigan El Clasicoksi, ja joukkueiden viime kausien väännöistä ei olekaan väriä puuttunut. Esimerkiksi lappeenrantalaisilla on varmasti muistissa reilun vuoden takainen kohtaaminen, kun Tappara haki pisteet Tampereelle maalein 0-7. Tiistainakin SaiPa saa vastaansa hyvässä iskussa olevan Tapparan, kun hallitseva mestari johtaa sarjaa avausviikonlopun jälkeen. Varsinkin kirvesrintojen maalivahtitilannetta kohtaan oli isoja kysymysmerkkejä ennen kauden alkua, mutta Dominik  Hrachovina löi heti ensimmäisissä otteluissa kovat näytöt tiskiin. Onkin mielenkiintoista nähdä, saako kokenut Teemu Lassila pelivuoron tiistaina.

Jatkuuko Sportin liito Ilveksen kustannuksella?

Sport kuului avausviikonlopun suurimpiin onnistujiin. Kaksi voittoa ja vain yksi päästetty maali on kova saldo kahdesta vieraspelistä. Vaasalaiset eivät varsinaisesti häikäisseet, mutta nappasivat kahdella tasapainoisella ja ehjällä suorituksella vakuuttavat voitot. Myös Ilveksen viikonloppu sujui varsin positiivisesti, vaikkakin johtoaseman kääntyminen tappioksi paikallispelissä varmasti syökin miestä. Jyväskylästä haetut kaksi pistettä osoittivat kuitenkin Ilveksen olevan pelillisesti huomattavasti viime kausia edellä, vaikka nuori joukkue joutuu vielä makselemaan oppirahoja. Odotettavissa onkin tiukka taistelu, kun Sport yrittää jatkaa orastavaa voittoputkeaan. Vaasalaiset ovat kahden kauden aikana onnistuneet vain kertaalleen voittamaan enemmän kuin kaksi ottelua putkeen. Viime kaudella joukkue päätti kauden kolmeen voittoon, kun taas ennätys on samaisen kauden syksyn neljän ottelun voittoputki.

Järjestääkö Ässät ja HPK jälleen maalijuhlat Isomäessä?

Ässät ja HPK lähtevät tiistain kamppailuun allaan makeat voitot avausviikonlopulta. Porilaiset onnistuivat kuittaamaan tylyn tappion Tapparalle kukistamalla Satakunnan derbyssä Lukon. HPK vastaavasti pelasi ainoastaan lauantaina, mutta nappasi sitäkin maistuvamman voiton Kärpistä. Kerhon voiton avaintekijä oli erinomaisesti toiminut Niko Kapasen johtama kakkosvitja, joka tulee lauantain perusteella aiheuttamaan paljon harmaita hiuksia vastustajille kauden aikana.

Ässien ja HPK:n edelliset kohtaamiset Isomäessä ovat olleet varsin runsasmaalisia. Viidessä aiemmassa kohtaamissa toinen joukkueista on tehnyt vähintään viisi maalia. Nyt taistoon lähdetään huomattavasti tasaisemmista lähtökohdista, joten maalijuhlia tuskin nähdään.

Kierros alkaa tuttuun tapaan kello 18.30. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press