Joko Pelicans on oppinut Kuopion jään metkut?

Tänään ratkotaan HIFK:n puolivälieräpari Kuopiossa, kun KalPa ja Pelicans pelaavat Villi kortti -kierroksen ratkaisevan kolmannen ottelun.

Molemmat joukkueet olivat voitokkaita kotijäällään, ja KalPalla onkin tänään iso etu, kun se pääsee hakemaan ratkaisua kotiyleisönsä edessä. Ensimmäisessä ottelussa Pelicans ei pystynyt parhaimpaansa Kuopion lentokenttäjäällä, vaan KalPa toteutti pelisapluunaansa totutun hyvin ja hallitsi kiekkoa. Tämä ajoi Pelicansin jäähyilemään, mikä nousi ratkaisutekijäksi.

Toinen kohtaaminen pelattiin Lahdessa, missä pienempi jää tuotti KalPalle ongelmia. Pelicans ei antanut savolaisten heilua kiekon kanssa ja piti tiet visusti tukossa. Tämän vuoksi lahtelaiset pääsivät enemmän kiekkoon eikä joukkueen tarvinnut jäähyillä. Tällä kertaa KalPa joutui ottamaan rangaistuksia, mikä nousi taas ratkaisutekijäksi: Kotijoukkueen toimiva ylivoima tuotti tulosta, mistä voidaan antaa taas kiitosta Juha Leimulle, jota ei taaskaan nähty tasaviisikoin jäällä.

KalPalla on tänään iso etu, sillä joukkue on onnistunut voittamaan tällä kaudella kaikki joukkueiden kohtaamiset, jotka ovat pelattu Kuopiossa. Iso jää antaa mahdollisuuden yltiöpäiseen kiekkonkontrolliin, mikä pistää vastustajan vastaanottajaksi. Pelicansin täytyy pystyä keksimään keinot KalPan pysäyttämiseksi, sillä muuten lahtelaiset tulevat ottamaan useita jäähyjä, jos joukkue on pitkään kiekottomana. KalPan ylivoima on heikkoa, mutta alivoimapelaaminen kuluttaa Pelicansin rivejä liikaa, mikä heijastuu suoraan viisikkopeliin.

Pelicans ei voi päästää kuopiolaisia pelaamalla alueelle vaan sen pitää pakottaa kotijoukkue roiskimaan kiekkoa ränniin ja sen kautta hakea kaksinkamppailuvoittoja. Tällöin Pelicans pääsee enemmän kiekkoon ja siirtämään hallintaa itselleen.

Viime Kuopion ottelussa Pelicans teki itse pelinsä hankalaksi: Joukkue otti typeriä jäähyjä, mikä sekoitti pakkaa liikaa. KalPan keskialueen ylityksen eliminoiminen ja turhien jäähyjen minimoiminen ovat Pelicansin tärkeimmät tehtävät tänään. Niiden avulla lahtelaiset saavat hallintaa, enemmän hyökkäyksiä ja enemmän maalintekopaikkoja, mikä kuluttaa kuopiolaisryhmää. Tällöin myös jäähyt sävyttäisivät KalPan peliä, milloin on Juha Leimun ja kumppanien aika loistaa.

Näiden lisäksi huomiota täytyy kiinnittää maalivahtipeliin. Kuopion ottelu olisi voinut kääntyä Pelicansille paremmalla maalivahtipelillä. Sunnuntaina Pelicans-kassari Janne Juvonen ei sortunut lapsuksiin ja samanlaista menoa vaaditaan häneltä nytkin. KalPan Eero Kilpeläinen hoitaa ruutunsa varmasti, mutta löytyykö nuorelta Juvoselta tasaisuutta?

Seuraa heitä:

Sebastian Lauritzen, KalPa: Kuopiolaishyökkääjä on iskenyt molemmissa otteluissa maalin ja ollut hyvällä jalalla liikkeellä. Jatkaako Lauritzen maaliputkeaan?

Juha Leimu, Pelicans: Vain ylivoimaminuutteja saalistava Leimu on todellinen ihmemies. Hän iski sunnuntaina kahdessa ensimmäisessä vaihdossaan maalin, mikä kertoo hänen tulivoimastaan kaiken oleellisen. Mikäli KalPa haluaa voittaa, se ei voi antaa lahtelaisille montaakaan ylivoimamahdollisuutta, sillä Leimu on tällä hetkellä tulikuuma pelaaja.

Arvio:

Pelicans on oppinut, miten Kuopiossa tulee pelata. Joukkue tekee varmasti pieniä muutoksia, jotka hankaloittavat KalPan tekemistä. Lahtelaisilta löytyy enemmän maalintekopotentiaalia ja kamppailuvoimaa, jotka vievät Pelicans HIFK:n pariksi puolivälieriin.

Seuraa Liiga-kauden huipennusta Nelonen Pro -kanavilta tai Ruutu-palvelusta. KalPa-Pelicans-ottelu alkaa kello 18.30.

Kansikuva: All Over Press