JYP ja Tappara joutumassa ahtaalle

Liigan välierien neljännet kohtaamiset tahkotaan tänään Raumalla ja Jyväskylässä. Kärpät ja Lukko ovat siirtyneet sarjoissa 2-1-johtoon, mikä tekeekin illan otteluista erittäin arvokkaat. Varsinkin JYPin tilanteesta tulee tuskainen, mikäli joukkue lähtee Ouluun 3-1-tappioasemassa.

JYP-Kärpät

Tässä otteluparissa on pelattu vähintäänkin erikoista pudotuspelikiekkoa: kolmessa ottelussa on nähty 28 maalia ja viimeisin ottelu päättyi Kärppien 8-2-kotivoittoon. Vaikka viime ottelu meni suvereenisti oululaisille, ei JYP todellisuudessa ollut niin jäljessä kuin voisi olettaa. Ottelu alkoi tasaisesti ja JYP onnistui horjuttamaan Kärppiä 5 vs. 5 -pelissä, mutta vieraiden jäähyily ja surkea maalivahtipeli kostautui nopeasti ja peli olikin jo ohi.

Koko sarja on ollut tasaista vääntöä viisikkopelissä ja tänään nähdään varmasti samanlaista kiekkoa. JYPin maalivahtipeli ei voi olla enää yhtä huonoa ja jyväskyläläiset eivät varmasti jäähyile enää samaan tahtiin. JYPillä on kaikki eväät tänään voittoon kotikentällään ja joukkue onkin jo tavallaan pakkovoiton edessä. Mikäli JYP kokisi tänään tappion, pitäisi sen voittaa seuraavat kolme ottelua päästäkseen finaaliin. Ja näistä kolmesta voitosta kaksi pitäisi tulla Oulussa, joten on sanomattakin selvää, että tänään sarja voi kokea jo ratkaisuja.

Kärpät sai viime ottelusta paljon ja etenkin joukkueen itseluottamus koki suuren buustin. Kärppien ykköskenttä ei jäänyt enää yksin vaan tehoja alkoi löytyä myös muista kentistä, mikä on oululaisten kannalta elintärkeää. Esimerkiksi Lukas Kaspar ja Ben Maxwell ovat isoja pelaajia Oulussa ja heidän esiinnousu tietää pelkkää hyvää, mutta heidän täytyy pystyä nyt jatkamaan samaan malliin.

Illan kuva on selkeä: jos JYP pysyy boksista pois ja JYP-maalivahti pelaa normaalilla tasollaan, nähdään tänään samanlaista kiekkoa kuin joukkueiden kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Tällöin voittajaksi voi selviytyä kumpi tahansa.

Lukko-Tappara

Lukko ja Tappara ovat esittäneet sentään perinteistä playoff-hokia: tasaista puurtamista, loistavaa maalivahtipeliä ja vähän maaleja. Näiden joukkueiden erot ovat hyvin pienet eikä kumpikaan ole pystynyt ottamaan niskalenkkiä tässä sarjassa. Ensimmäisessä kohtaamisessa Tappara oli vähän paremmin liikkeellä ja naarasi voiton, mutta kaksi viimeistä matsia ovat kääntyneet raumalaisille. Lukolla onkin loistava mahdollisuus kasvattaa johtansa kahteen voittoon, kun raumalaiset pääsevät kotikentällään Tapparan kimppuun.

Viime Rauman ottelussa pelattiin melkein kuusi erää, kunnes Janne Lahti iski voittomaalin kotijoukkueelle. Tuolloinkin maalivahdit olivat pääosissa ja nappasivat ”gamesavereita” kerta toisensa jälkeen. Lukon Ryan Zapolski ja Tapparan Juha Metsola ovatkin suurin syy sille, miksi tässä sarjassa ei tehdä maaleja samaan tahtiin kuin Kärpät-JYP-sarjassa.

Lisäksi näiden joukkueiden peli perustuu puolustamiseen eikä maalintekopaikkoja synny liukuhihnalta. Lukko on henkisesti tällä hetkellä vahvassa tilassa, sillä joukkue otti tärkeän tasoittavan jatkoaikavoiton lauantaina ja maanantaina se ryösti voiton Hakametsästä. Näin ollen Lukko-leirissä on varmasti hieman rennompi meininki, mikä voi helpottaa joukkueen pelaamista tänään.

Tappara-leirissä tilanne on päinvastainen: tamperelaiset eivät vielä purista, mutta pelaajien takaraivossa on tieto sarjan tilanteesta, mikä voi väkisinkin aiheuttaa ongelmia. Tapparan täytyy pystyä olemaan tehokkaampi tänään ja se vaatii kärkipelaajilta paljon. Esimerkiksi HIFK-sarjassa viisi maalia iskenyt Olli Palola ei ole osunut vielä kertaakaan Lukkoa vastaan, joten tänään ”Keuruun Kovalchukilta” vaaditaan jo tekoja.