Jyrääkö HIFK piikkipaikalle?

SM-liigassa pelataan vielä yksi ottelu ennen reilun viikon mittaista maajoukkuetaukoa, kun piikkipaikkaa havitteleva HIFK isännöi Pelicansia.

Helsinkiläiset ovat olleet viimeisissä otteluissaan todella vahvoja. Viikon kahdesta aiemmasta ottelusta on saldona kaksi voittoa maalierolla 10-2, kun jalkoihin jäivät sekä Blues että HPK. Viimeisestä kuudesta ottelustaan HIFK on voittanut peräti viisi ja joukkueella onkin mahdollisuus siirtyä sarjan piikkipaikalle.

HIFK:lla on todella laaja materiaali ja se näkyy myös kaukalossa. Esimerkiksi torstaina voiton pääarkkitehtinä toimi tehoin 2+1 kakkosketjun laituri Tomas Zaborsky, kun taas lauantaina oli nelosvitjan sentterin Thomas Nykoppin vuoro heilutella tahtipuikkoa, sillä sentteri oli mukana helsinkiläisten neljässä maalissa.

HIFK:lta löytyy neljä tasaista kenttää eikä heikkoja lenkkejä löydy. Joukkue on roolitettu erinomaisesti ja jokainen pelaaja pääsee pelaamaan vahvuuksiensa mukaisessa roolissa. Mikäli ykkösketjulle sattuu heikompi ilta, niin alempien kenttien pelurit nousevat esiin.

HIFK onkin onnistunut kääntämään maalin ottelut todella kovalla prosentilla edukseen. 18 ottelustaan helsinkiläiset ovat voittaneet yhdellä maalilla peräti yhdeksän. Vastaavasti maalin tappioita on ainoastaan yksi. Helsinkiläiset ovat jääneet täysin ilman pisteitä ainoastaan kolme kertaa, kun SaiPa, JYP ja KalPa ovat kuitanneet voiton HIFK:sta. Lisäksi TPS nappasi pari viikkoa sitten voiton jatkoajalla.

Kaksi edellistä ottelua punaisten maalilla torjunut Ville Husso on kaapannut ykkösvahdin paikan itselleen. Husso on pelannut viikon kaksi aiempaa ottelua, joten lauantaina torjuntavastuun saanee Kevin Lankinen, jonka pelaamista kuudesta ottelusta HIFK ei ole napannut vielä kertaakaan täyttä kolmetta pistettä. Lankinen on päästänyt jokaisessa ottelussa vähintään kaksi maalia ja torjuntaprosentti on ollut vain kertaalleen yli 90%.

Ville Husso torjui lauantaina kauden ensimmäisen nollapelinsä. Kuva: AOP

Ville Husso torjui lauantaina kauden ensimmäisen nollapelinsä. Kuva: AOP

Pelicansin kaudesta ei ole väriä puuttunut. Se ei tosin ole mikään ihme, kun penkin takana on Petri Matikainen ja Pasi Nurminen. Lahtelaisten syksyyn on mahtunut muun muassa viiden ottelun tappioputki, mutta taistelua joukkueen ilmeestä ei ole puuttunut.

Välillä on tosin läikkynyt ylikin. Pelicans on ottanut ylivoimaisesti eniten jäähyjä. 19 ottelussa lahtelaisille on tuomittu yhteensä 294 minuutin edestä jäähyjä, kun taas tilaston hopeasijalla oleva Blues on selvinnyt 205 jäähyminuutilla. Lahtelaiset ovat ottaneet kahden minuutin rangaistuksia 93 kappaletta, kun taas esimerkiksi saman verran otteluita pelannut Tappara on selvinnyt 55 kakkosella.

Pelicansin rajallinen ja loukkaantumisten harventama materiaali onkin joutunut koetukselle syksyn aikana. Usein pelkkä ankara taistelu ei tuota toivottua tulosta, kun vastustaja viimeistelee niin paljon kovemmalla prosentilla. Näin kävi esimerkiksi juuri perjantaina SaiPaa vastaan, kun lappeenrantalaiset hakivat voiton Lahdesta numeroin 5-1.

Pelicansin maalivahtien tasokin on heitellyt todella paljon otteluissa. Esimerkiksi Niko Hovinen pelasi keskivikkona unelmapelin ja nollasi TPS:n 29 torjunnalla. Vastaavasti perjantaina Hovinen vaihdettiin pois maalilta juuri ennen toista erätaukoa, kun SaiPa oli saanut neljännen kerran kiekon verkkoon. Maaleista ei tosin pidä liikaa syyttää maalivahtia, sillä lappeenrantalaisten viimeistely oli kliinistä. Sunnuntaina tolppien väliin astunee Sami Rajaniemi, joka on kantanut syksyllä päävastuun torjuntatöistä. Kuluvaksi kaudeksi Jyväskylästä Lahteen siirtynyt Rajaniemi on pysäyttänyt kiekot 91,33 prosentin varmuudella.

Arvio

HIFK on ollut kovassa vireessä ja helsinkiläiset haluavat varmasti siirtyä maajoukkuetauolle piikkipaikalta. Helsinkiläiset ovat olleet erityisesti kotonaan todella vakuuttavia ja JYP onkin ainoa joukkue joka on onnistunut hakemaan pisteet Nordenskiöldinkadulta. HIFK:n materiaali on loistavassa tasapainossa, mikä kääntää tiukat taistelut useimmiten helsinkiläisten eduksi. Betsson tarjoaa HIFK:lle sunnuntaina kertoimeksi 1.50, mikä kelpaa hyvin lapulle.

Ottelu alkaa kello 16.00. Voit seurata kamppailua Nelonen Pro -kanavalla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press