Katsaus runkosarjaan ja pudotuspeleihin: ”Mikä joukkue voisi voittaa Kärpät neljä kertaa?”

Faneille.comin kiekkotoimitus teki katsauksen kuluneeseen runkosarjaan ja tulevaan pudotuspelirumbaan.

1. Mikä oli runkosarjan suurin yllätys?

Eemeli Kosonen: KalPan paluu sarjan kärkipäähän oli positiivisin yllätys. Joukkue lähes tuplasi pistemääränsä viime kaudesta. Olin skeptinen Pekka Virran suhteen epäonnistuneen länsirannikon valloituksen jälkeen, mutta KalPaan mies tuntuu sopivan kuin nenä päähän.

Toni Rajamäki: Sanoisin Bluesin yllättäneen minut eniten. En uskonut espoolaisten suoraan pudotuspelipaikkaan enkä varsinkaan tällaiseen kevätkauteen, mitä olemme todistaneet. Useat pelaajat ovat nostaneet profiiliaan ja tehneet Bluesista paremman joukkueen. Kuka olisi uskonut Kim Hirschovitsin nousevan vielä eliittiin, kuka olisi uskonut Eetu Laurikaisen olevan yksi parhaimmista maalivahdeista, tai kuka olisi uskonut Otso Rantakarin kuuluvan ylivoimapuolustajien parhimmistoon?

2. Suurin pettymys?

EK: TPS olisi sekoiluineen tietysti helppo valinta, mutta jos itsenstäänselvyydet jätetään pois, niin HIFK oli allekirjoittaneelle myös pienoinen pettymys. Joukkue oli paperilla todella vahva eikä heikkoja osa-alueita juurikaan ollut. Helsinkiläiset pelasivat todella hyvin vielä tammikuun alussa, mutta sitten alkanut sukellus johti lopulta säälipleijareihin. Odotin Antti Törmäsen HIFK:n taistelevan jopa runkosarjan voitosta.

(AOP)

Miika Elomo antoi kasvot TPS.n farsille. (AOP)

TR: Tähän on pakko todeta, että HIFK ei ollut paperilla omaan silmääni mitenkään erityisen vahva. Joukkueessa oli ja on selvät puutteet, kuten maalivahti- ja puolustuspeli, minkä vuoksi veikkailin HIFK:n olevan sijoilla 5-8. Sen sijaan TPS on selvä vaihtoehto tähän, vaikka kuinka kyseessä onkin itsestäänselvyys. Valmentaja- ja pelaajasekoilut olivat naurettavia ja joukkueen taloudellinen lukema tulee olemaan tästä tilikaudesta karu. Odotin Palloseuran olevan sarjataulukon top 4 -ryhmässä, joten runkosarjan 13. sija on enemmän kuin farssi.

3. Oliko Kärppien runkosarjavoitto odotettavissa?

EK: Kyllähän se oli. Vaihtuvuutta ei ollut liikaa ja sarjan paras päävalmentaja, niin odotukset olivat totta kai korkealla. En kuitenkaan odottanut, että runkosarjan voitto irtoaisi noin selvällä erolla muihin.

TR: Tähän vahva sama. Pelaajamateriaali ja valmennusjohto ovat kovaa luokkaa eikä joukkueella ollut muita mahdollisuuksia kuin olla runkosarjan voittaja. Odotin kuitenkin pientä mestaruuskrapulaa, joka olisi antanut esimerkiksi Tapparalla mahdollisuuden taistella voitosta loppuun saakka, mutta kyllä oululaisten voitto oli odotettavissa.

4. Nimeä oma allstar-kenttäsi runkosarjan perusteella.

EK:
Olli Palola: Teki historiaa ja voitti maalipörssin ensimmäisenä pelaajana kaksi kertaa putkeen. Nautitaan herran otteista vielä pudotuspelien ajan, kun Liigassa pelaa.

Kim Hirschovits: Upea paluu Liigan eliittiin ja oli erittäin suuressa roolissa Bluesin loppukauden liidossa. Tuskin kukaan osasi odottaa Hirson pistepörssin voittoa. Liigan hyökkääjistä toiseksi eniten peliaikaa Lukon Ville Vahalahden jälkeen.

Markus Hännikäinen: Allekirjoittaneelle se suurin positiivinen yllättäjä kuluvan kauden pelaajista. Pelasi vielä viime kaudella pelejä Jokereiden A-junioreissa, mutta taisteli nyt tiensä runkosarjan pistepörssin yhdeksännelle sijalle. +/- saldo +22 oli koko sarjan paras.

Esa Lindell: Jokereissa kahdella kaudella 63 ottelua tehoin 2+3. Nyt Ässissä 57 matsia ja tehot 14+21 ja koko Liigan ykkönen peliajassa. Mieletön tasonnosto ja onnistumiset ruokkivat itseluottamusta kauden edetessä. Pelasi jo EHT-pelejä ja on vahvasti tyrkyllä myös MM-kisoihin.

Otso Rantakari: Todennäköinen valinta vuoden tulokkaaksi. Väläytteli kiekollista potentiaaliaan jo viime kaudella Mestiksessä, mutta esiintyi erittäin kypsästi läpi kauden. Oli erittäin tärkeä palanen Bluesin vahvaa ylivoimapeliä. Teki Liigan toiseksi eniten maaleja ylivoimalla.

Juha Metsola: Pelasi jälleen järkyttävän määrän pelejä uskomattomalla tasolla. Kantoi yksin Tapparaa marraskuun pimeinä iltoina. Metsolan todellinen mittari tulee pudotuspeleissä, kun kirvesrinnat yrittää kirkastaa kahden viime kevään hopeamitali.

hirschovits

Kim Hirschovits oli Liigan runkosarjan paras keskushyökkääjä. (AOP)

TR:
Olli Palola: Liigan paras maalintekijä ja yksi merkittävimmistä yksilöistä.

Kim Hirschovits: Kokonaisvaltaisesti kasvanut uskomattomasti ja palasi myös tehojen valossa vanhalle tasolleen. Kimin merkitys Bluesille on jotain suurempaa kuin vain paljon tehopisteitä.

Joonas Donskoi: Tehokas läpi kauden ja Kärppien paras hyökkääjä. Kiekonkäsittelytaidoiltaan ehkäpä koko sarjan paras pelaaja ja pystyy yksinäänkin ratkaisemaan otteluita.

Esa Lindell: Lindell kellotti keskinkertaisessa Liiga-joukkueessa hurjia minuutteja, voitti pakkien pistepörssin ja pelasi omassa päässä loistavaa peliä. Uskomaton kausi takana, mutta se jatkuu vielä. Ensi kaudella Lindell luistelee Teksasin osavaltiossa, joten Porissa kannattaa ottaa kaikki irti tästä kaverista.

Teemu Aalto: Kokeneen konkarin tilalla voisi olla tässä monia muitakin pelaajia, mutta Aallon kokonaisuus ratkaisi. Oli kevätkaudella upeassa lennossa ja oli yksi tärkeimpiä palasia Tapparan nousussa.

Juha Metsola: Samat sävelet. Paljon pelejä uskomattomalla suoritusvarmuudella. Helposti oman kategoriansa paras tässä sarjassa.

5. Kuka vie mestaruuden ja miksi?

EK: On todella hankalaa keksiä, mikä joukkue voisi voittaa Kärpät neljä kertaa. Joukkue on todella hyvin roolitettu eikä heikkoja osa-alueita yksinkertaisesti ole. Tappara on jälleen vahva haastaja ja joukkue näyttää osuttaneen kuntopiikin juuri oikein. Viime kevään finaalin toisinto ei olisi todellakaan yllätys.

TR: Tappara. Kirvesrinnoissa on useita pelaajia, jotka ovat olleet maistamassa kahtena viime keväänä hopeaa ja nyt nälkä on kasvanut niin suureksi, että Tampereella nostellaan tänä vuonna Kanada-maljaa. Joukkue on ottanut jo pienen henkisen niskalenkin Kärpistä ja Tappan esitykset ovat olleet loistavia. Kärpät on pelannut jo pitkään paineettomassa tilassa ja sekaan on mahtunut huonojakin otteluita. Kärppien mestaruus ei ole läheskään niin varmaa kuin moni luulee.

6. Mikä joukkue vastaa kevään suurimmasta yllätyksestä?

EK: Blues on kevään musta hevonen. Joukkue on pelannut koko kuluvan vuoden todella vakuuttavasti ja raapinut voittoja heikomallakin pelillä, mikä on vahvan joukkueen merkki. Mikään joukkue ei kohtaa Bluesia mielellään. Espoossa taistellaan tosissaan mitaleista.

TR: Tapparan ja Kärpät muodostavat minun papereissani fiinaliparin, mikä ei ole tietenkään yllätys. Uskon kuitenkin KalPalta löytyvän saumoja nousta pronssille, mikä on tämän kevään suurin yllätys. Joukkue kohtaa ensimmäisellä kierroksella Lukon, jonka kuopiolaiset pystyvät ehdottomasti handlaamaan, mikä on jo itsessään pieni yllätys. KalPa kohtaisi välierissä todennäköisesti Kärpät, jota se ei pysty voittamaan, mutta pystyi pistämään oululaiset koville. Pronssiottelu on sinänsä ”tsoukki”, mutta KalPalla olisi janoa voittaa se, ja minusta se olisi suurin yllätys.

7. Kuka nousee kevään suurimmaksi yksilöksi?

Juha Metsola joutui kuudennen finaalin jälkeen omienkin hampaisiin (Alloverpress)

Juha Metsolaan kohdistuvat suuret odotukset. (AOP)

EK: Tapparan menestys nojaa todella paljon Metsolaan ja hän on ollut kuluvalla kaudella elämänsä kunnossa. Metsola on ollut aiempinakin kausina iskussa pudotuspeleissä ja hän ei ainakaan tule olemaan mestaruuden esteenä, vaan antaa joukkueelleen mahdollisuuden voittoon joka ilta. Metsolaa tuskin Liigassa enää ensi kaudella nähdään ja mies lähteekin maailmalle pudotuspelien MVP:nä.

TR: ”Keuruun Kovalchuk” eli Olli Palola nousee tänä keväänä suurimmaksi yksilöksi. Mies harmittelee vielä viime kevään seitsemännen finaalin hukattua maalintekopaikkaa, mutta nyt Palola on päättänyt osua jokaisesta paikasta ja viedä Tapparan mestaruuteen.

8. Mikä jengi tuottaa poffien suurimman pettymyksen? kuka siis floppaa totaalisesti?

EK: Lukko lähtee pudotuspeleihin suurin odotuksin, mutta noutaja voi tulla yllättävän nopeasti. Väännöt KalPaa vastaan runkosarjassa olivat todella tasaisia ja voitot olivat tasan. Kuopiolaisten organisoitu peli ja vahvasti esiintynyt Andy Chiodo kuitenkin päättävät Lukon kevään lyhyeen.

TR: Kärpät floppaa ja jää hopealla, mutta totaalisesta hajoamisesta ei voi puhua. Näin olenkin samaa mieltä Eemelin kanssa ja sanon raumalaisten esittävän huonoja otteita ja tippuvan puolivälierissä.

Liigan pudotuspelit käynnistyvät lauantaina villi kortti -kierroksella klo 17.00.