Kestääkö JYPin kotitaika TPS:ää vastaan?

Uusi Liiga-viikko pyörähtää käyntiin kuudella ottelulla. Jyväskylässä kohtaa kauden surkein vierasjoukkue ja kauden yksi parhaimmista kotijoukkueista.

Jyväskylän JYP saa vierailijoita tänään Turusta. Sarjataulukkoa tuijottamalla voisi luulla, että tänään on tasaiset asetelmat, sillä molemmat joukkueet ovat keränneet tasan 22 runkosarjapistettä. Todellisuudessa lähtökohdat ovat hyvinkin epätasaiset, sillä JYP on voittanut kaikki kuusi kotiotteluaan ja TPS ei ole voittanut vielä yhtään vierasottelua.

JYP on voittanut kaikki kotiottelunsa varsinaisella peliajalla ja iskenyt maaleja tuhoisaan tahtiin: kuudessa kotiottelussa hurrikaanilauma on iskenyt 27 maalia. TPS on kerännyt vieraskentiltä tasan yhden runkosarjapisteen ja turkulaisten taakse on tehty viidessä vierasottelussa peräti 18 maalia. TPS:n ero koti- ja vieraskentällä on kuin yöllä ja päivällä, sillä joukkueen otteet ovat olleet myös pelillisesti heikkoja, eikä vain tuloksellisesti. Esimerkiksi TPS:n ylivoimaprosentti on vieraskentällä surkea 8,33%.

Poissaolojen vaikutus?

JYPin suurin huolenaihe on tänäänkin joukkueen puolustuksessa, josta puuttuu edelleen kovan luokan tekijöitä Mikko Mäenpään johdolla. Kotijoukkueen alakerrassa on paljon kokemattomuutta, mutta JYP-nuorukaiset ovat pelanneet alkukaudella loistavasti. Etenkin Valtteri Kemiläinen ja Aleksi Salonen ovat pystyneet vakuuttamaan.

JYP-hyökkäyksen kärkinimet ovat tuttuja kasvoja: Eric Perrin ja Jani Tuppurainen ovat pelanneet huikean alkukauden. Molemmat ovat pelanneet yli piste per peli -tahtia. Lisäksi nuoret Juuso Ikonen ja Markus Hännikäinen ovat päässeet mukavasti pisteiden makuun. JYPillä on laajuutta hyökkäyspäässä ja joukkue pystyy iskemään jokaisen kentän voimin vastustajan päätyyn. Lisäksi JYPin keskialueen puolustuspeli on ollut kotikentällä tuttua ”dufvamaista” robottikiekkoa, joka on toiminut. JYP pelaa nopeasti ja suoraviivaisesti, mikä tuottaa varmasti TPS-puolustukselle harmaita hiuksia.

TPS ei häviä kuitenkaan yhtään JYPille hyökkäyspäässä. Turkulaisilla on paljon ratkaisukykyisiä hyökkääjiä, mutta hekin ovat olleet enemmän tai vähemmän yössä vieraskentällä. Ryan Lasch ja Radek Smolenak ovat vierasjoukkueen nimimiehet, mutta heidänkin takaa löytyy kovia nimiä, kuten kaksikko Tadas Kumeliauskas-Mikko Rantanen. Nuoret hyökkääjät ovat säväyttäneet hienoilla otteillaan ja varsinkin Kumeliauskas on yltynyt myös tehojen muodossa oivaan vireeseen – Viimeiseen kolmeen otteluun liettualainen on iskenyt tehot 2+3.

TPS näytti viimeisessä vierasottelussaan jo parempia merkkejä, kun se venyi Oulussa jatkoajalle, kunnes taipui Kärpille. Joko turkulaiset nappaisivat ensimmäisen vierasvoittonsa?

Seuraa heitä:

Markus Hännikäinen: Vauhdikas laituri sai tunnustusta kesällä, kun Columbus Blue Jackets kutsui Jokerikasvatin tulokasleirilleen. Kutsu varmasti lisäsi miehen itseluottamusta, jota tuntuu löytyvän. Nuorukainen on pelannut hyvän alkukauden ja kyennyt tehoilemaan neljä maalia ja yhdeksän tehopistettä.

Tadas Kumeliauskas: Liettualaissentteri on vasta nyt lunastanut Turussa potentiaaliaan. Saapui yli vuosi sitten TPS:ään, milloin suurinosa ihmetteli hänen hankintaansa. Nyt kuitenkin homma on toiminut ja mies palkittiin uudella jatkosopimuksella, joka astuu ensi keväänä voimaan.

Arvio:

JYP pelaa kotonaan tiukkaa puolustuspeliä ja antaa kovan paineen TPS-puolustukselle. Rymistelevä kotijoukkue on vahvoilla tänään, mutta putket ovat tehty katkaistavaksi, joten olisiko nyt TPS:n vuoro viimeinkin napata se ensimmäinen vierasvoitto. Veikkauspeleissä JYP ei saa kummoista kerrointa, mutta kotijoukkue kannattaa silti laittaa lapulle voittajaksi.

Veikkaus: JYP vie ottelun hyvin haastavan turkulaislauman pyristelystä huolimatta lukemin 4-2.

Kierroksen muut ottelut:

  • KalPa-HIFK
  • Sport-Tappara
  • Kärpät-Ilves
  • Lukko-Pelicans
  • Ässät-Blues

Kierros alkaa kello 18:30 ja voit seurata otteluita normaalista Ruutu-palvelusta tai Nelonen Pro -kanavilta.