Liiga-ennakko 2016-17: Ilveksessä on sopiva sekoitus nuoruuden intoa ja kokemusta

Seuraavana Faneille.comin Liiga-ennakoissa käsitellään Tampereen Ilvestä.

Ilveksen nousua on odoteltu pitkään, mutta ainakaan vielä ei ole nähty viitteitä siitä, että Ilves taistelisi mistään muusta kuin säälipudotuspelipaikasta. Viime kauteen mahtui valmentajavaihdos, avainpelaajien loukkaantumisia sekä kauden päättäminen runkosarjaan.

Tämän kauden lähtökohdat ovat etenkin yhden miehen takia erilaiset. Karri Kivi astui Ilveksen remmiin, ja hän on mies, joka voi nostaa tamperelaiset suosta. Kivi ei ole saanut kovin erityistä nippua kasaan, mutta hän on nerokas valmentaja, joka osaa saada pelaajista maksimaalisen hyödyn irti. Etenkin nuoret pelaajat tuntuvat kehittyvän Kiven alaisuudessa, ja niitähän Ilveksessä riittää.

Joukkue on saanut pidettyä tärkeitä konkareita riveissään, ja jos nuorisokaarti onnistuu nostamaan tasoaan, voi tupsukorvat olla jopa kauden positiviisimpia yllättäjiä.

Siirrot

SISÄÄN:

Miiko Hintz, Leki
Arto Laatikainen, Kärpät
Antti Lehtonen, Hokki
Mitch Wahl, IK Oskarshamn
Teemu Aalto, Tappara

ULOS:

Eero Savilahti, KooKoo
Kai Kantola, KooKoo
Aleksi Mäkelä, Ässät
Juuso Rämö, LeKi
Saku Salmela, HIFK
Antti Jaatinen, Ässät
Jiri Veistola, Espoo United
Tommi Välimaa, Leki
Joonas Riekkinen, Gentofte Stars (Tanska)

Maalivahti- ja puolustusosasto

Ilveksen kaltainen joukkue tarvitsee huippumaalivahdin, jotta se voisi menestyä. Ilveksen onneksi heiltä löytyy sellainen: Hannu Toivonen on ollut parin viime kauden aikana huippuvedossa, ja hän tulee kantamaan tamperelaisia pitkälle.

Ilves teki myös pari laadukasta hankintaa pakistoonsa, mikä tekeekin joukkueen alakerrasta hyvin kelvollisen. Kokeneet Teemu Aalto ja Arto Laatikainen vaihtoivat tupsukorviin, ja heidän harteillaan lepää paljon. Aalto on ykkösylivoiman pääpamppu, mutta pystyykö hän pelaamaan edelleen hyvällä tasolla? Tapparassa miehen vastuu tippui, eikä keväällä peli enää kulkenut odotetulla tasolla.

Kokenut Laatikainen on myös pienoinen kysymysmerkki. Parhaimmillaan hän oli Kärpissä johtava puolustaja, mutta esimerkiksi viime kausi ei ollut enää samanlaista tykitystä kuin kausi 2014-15. Jos konkarikaksikko pystyy pelaamaan vanhalla tutulla tasollaan, on Ilveksen puolustuksen tilanne jopa erittäin hyvä.

Aallon ja Laatikaisen lisäksi alakerrasta löytyvät Veli-Matti Vittasmäki, Jyri Niemi ja Marcus Fagerudd, joilta voidaan odotella vahvaa kautta. Etenkin Vittasmäen viime kausi oli nappisuoritus, ja hän pystyi loistamaan kokonaisvaltaisella pelillään. Niemi tuo Ilveksen kevyehköön pakistoon kovuutta, mitä viime vuonnakin kaivattiin isosti.

Ilves-alakerran kiekollisuus on hyvällä tasolla, kun Laatikaisen, Aallon ja Vittasmäen lisäksi joukkueesta löytyy Fagerudd. Pietarsaarelaislähtöinen puolustaja on erinomainen kiekon kanssa, ja hän väläytteli viime vuonna monta kertaa taitojaan. Hänenkin kohdallaan fyysisyys on ongelma, ja se voikin olla koko Ilves-puolustuksen suurin huolenaihe tällä kaudella.

Sen lisäksi, että pakisto on melko kevyttä kauraa, on se myös melko ohut. Jälleen kerran esiin nousevat nuoret nimet, joiden täytyy pystyä paikkaamaan kokeneita pelaajia. Katseet kohdistuvat muun muassa Jarkko Parikkaan ja Valtteri Ilomäkeen, joista jälkimmäinen saattanee napata vakiopaikan pelaavasta kokoonpanosta. Sen verran hyvästä lahjakkuudesta on kyse.

Kokonaisuudessaan joukkueen alakerta on kelvollinen, mutta se ei kestä isoja kolhuja, mikä tekeekin Ilveksestä hyvin haavoittuvaisen joukkueen.

Hyökkäysosasto

Ilveksen hyökkäys on rakennettu erittäin hyvin, sillä taidon ja nopeuden lisäksi joukkueesta löytyy hyvin kahden suunnan osaamista sekä fyysisyyttä. Ilves saa rakennettua neljä tasapainoista kentällistä, ja mukaan mahtuu kelvollisia tulosyksiköiden miehiä, jotka johtavat joukkuetta eteenpäin.

Etenkin Sami Sandell ja Tapio Laakso ovat nousseet isoiksi nimiksi, ja heidän ympärilleen on helppo rakentaa kärkikentät. Mutta tämän kaksikon pelityyli aiheuttaa myös paljon loukkaantumisia, ja jos he missaavat kosolti otteluita, on se Ilveksen hyökkäyksestä erittäin paljon pois.

Isoa roolia on myös kaavailtu Markku Flinckille, Joonas Vihkolle sekä Mitch Wahlille. Flinck nousi viime kaudella hieman yllättäen kärkikenttien pelajaaksi, mutta pystyykö hän jatkamaan samanlaista rallia? Flinck on fyysinen pelote, joka operoi kohtuullisen hyvällä pelisilmällä, mutta hänen kiekollinen roolinsa on nyt hieman pienempi, joten samanlaisen kauden vetäminen ei tule olemaan helppoa.

Wahlin vastuulla on puolestaan maalinteko. Hän iski viime kaudella Allsvenskanissa 52 ottelussa hienot 27 maalia, mutta nyt on kyseessä hieman laadukkaampi sarja ja selvästi erilainen pelityyli. Wahl on sulava laituri, jolla on maalinteon jalo taito, mutta jos verkot eivät heilu alusta lähtien, näkyy se miehen itseluottamuksessa. Silloin Wahlin hyöty joukkueella on lähelle nollaa.

Maalintekovastuu on myös Vihkolla, ja hän onkin tasaisen varma suoriutuja. Vihko ei iske 20 maalia kaudessa, mutta hän voi hyvinkin yltää lähellä 15 kaappia runkosarjassa.

Kuten monella muullakin seuralla, on Ilveksen menestys myös nuorten varassa. Jos esimerkiksi Teemu Rautiainen ja Aleksi Mustonen pystyvät nostamaan tasoaan, on tupsukorvilla kasassa melko kyvykäs hyökkäys. Katseita kääntyy myös Ville Meskaseen, Eemeli Suomeen ja Otto Koivulaan, jotka eivät ole Liiga-tasolla lyöneet läpi, mutta heillä on kaikki mahdollisuudet tehdä se tällä kaudella. Varsinkin Koivula on todellinen huippulupaus, ja hän on näyttänyt harjoituskaudella olevansa loistavassa kunnossa.

Parhaimmillaan Ilveksellä on kasassa kolme kivenkovaa kolmikkoa, mutta se vaatii monen asian loksahtamista paikoilleen. Kärkipelaajien terveenä pysyminen ja nuorten pelaajien esiinmarssi ovat avainasemassa. Silloin Ilves taistelee tosissaan pudotuspelipaikasta.

Seuraa heitä

Otto Koivula:

193-senttinen ja 100-kiloinen hyökkääjälupaus varattiin viime kesänä NHL:ään neljännellä kierroksella. 98-ikäluokkaa oleva Koivula iski viime kaudella A-nuorten SM-liigassa 49 ottelussa huikeat 58 tehopistettä, ja hän kuului myös Pikkuleijonien MM-kultaryhmään. Nuorukaisella on ollut ongelmia nopeuden kanssa, mutta mennyt kesä on tuonut Otolle huomattavan määrän vauhtia, minkä vuoksi häneltä voidaan odottaa todellista läpimurtoa Liiga-tasolla.

Markku Flinck:

Flinck oli pitkään SaiPassa alempien kenttien luottomies, mutta viime kaudella hän onnistui nousemaan uudelle tasolle 30-vuotiaana. Kausi tuotti 12 maalia ja 27 tehopistettä, ja vielä kun Markku pelaa vahvaa kahden suunnan peliä ja rouhii kulmissa, on kyseessä todella arvokas pelimies tupsukorville. Aika näyttää, oliko miehen viime kausi vain suonenveto.

Faneille.comin arvio: Runkosarjan sija 14

Ilveksen sijoitus selittyy sillä, että sarja on huipputasainen ja yksikin tappio liikaa voi tiputtaa joukkueen häntäpäähän. Tärkeintä on kuitenkin tietää, että Ilveksessä on paljon potentiaalia, mutta tuleeko se vielä esiin? Joukkueessa on iskukykyä, mutta kokeneet kärkimiehet tulevat kokemaan pitkän kauden aikana loukkaantumisia, milloin nuorten pelaajien rooli kasvaa. Jos tamperelaiset selviävät kaudesta suht terveenä, saatetaan Ilves hyvinkin nähdä ensi keväänä pudotuspeleissä.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Pres