Liiga-ennakko: JYP ja uuden ajan alku

Liiga-ennakoiden sarjassa arvioimme seuraavaksi Jyväskylän ylpeyttä, JYPiä, joka on kokenut sitten viime kauden isoja muutoksia.

Suurin muutos Keski-Suomessa on Eric Perrinin lähtö. JYP ei suostunut maksamaan ikonilleen tarpeeksi rahaa, minkä jälkeen mies lähti itku kurkussa Turun Palloseuraan. JYP-johto leikkasi pelaajabudjettiaan oudosta paikasta ja se voi maksaa ensi kaudella suuren hinnan.

Vielä kun JYP menetti Markus Hännikäisen NHL:ään ja Mikko Mäenpään Sveitsiin, on joukkueen ympärillä erittäin isoja kysymysmerkkejä.

JYPistä on tullut kestomenestyjä, vaikka viimeisestä mestaruudesta on kulunut jo kolme vuotta. Joukkue on kuitenkin ollut viime vuosina mestarisuosikkien joukossa, mutta tällä kaudella tilanne on toinen: menestystä odotetaan, mutta realistisesti ajateltuna JYPin ei pitäisi kamppailla tänä vuonna kirkkaimmasta pokaalista.

Monet avainpelaajat jatkavat Jyväskylässä, mikä tietenkin helpottaa päävalmentaja Marko Virtasen työtä. Joukkue tarvitsee kuitenkin uusia vastuunkantajia menestyäkseen. Perrinin tasoisen ykkössentterin lähtö kirpaisee taatusti, sillä hän on niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakin suuri johtaja.

Tonttia tarjolla

JYPin alakerrassa riittää pelipaikoista taistelua, mutta lähtökohtaisesti ykköspommittajan rooli on annettu kokeneelle Mikko Luomalle. Luoman ura oli jo laskussa, mutta se lähti uuteen nouseen viime kaudella, kun konkari paukutti 33 tehopistettä.

Luoma on kuitenkin 39-vuotias ja se näkyy hänen vauhdissaan. Miehen pelikäsitys on loistava, mutta pystyykö hän jatkamaan samalla tasolla? Monella riittää epäilyjä hänen suhteen, mutta jos kaikki osuu taas kohdalleen, on JYPillä käsissään hyvä ykköspakki.

Luoman takana puskee useampi nuori pelaaja, jotka saattavat ajaa konkarin ohi. Valtteri Kemiläinen, Sami Niku ja Juuso Pulli ovat valmiita ottamaan suurempaa roolia ja johdattamaan JYPin puolustusta. He ovat jyväskyläläisen pakkitehtaan tuotoksia, mutta onko heistä vielä olemaan joka ilta joukkueensa parhaimmistoa?

Niku on porukan lupaavin tapaus, mutta hänen kokonaisvaltaisessa pelissään on vielä tekemistä. Kemiläisellä on parhaat eväät tehdä kovaa jälkeä hyökkäyspäässä, mutta hänen täytyy oppia pelaamaan myös omassa päässä hyvällä tasolla.

Pulli oli jo viime vuonna isossa roolissa ja hän on taatusti hurrikaanien kärkipakkeja, mutta häneltäkin vaaditaan nyt parempia tehoja ja parempaa kokonaisvaltaista peliä.

JYPin pakisto on potentiaalinen, mutta epävarma, mikä aiheuttaa väkisinkin harmaita hiuksia. Konkarit Mäenpää ja Mikko Viitanen veivät mukanaan kokemusta ja oman pään taitamista, joten JYP lepää paljolti nuorten pelaajiensa varassa.

Luoma, Mikko Kalteva ja Nolan Yonkman ovat omassa päässä varmoja ja antavat hyvän vastapainon nuorisolle, mutta he eivät kolmestaan kesää tee.

Parhaassa tapauksessa JYPin alakerta on loistava, mutta joukkueessa ei ole pitkään aikaan ollut näin paljon kysymysmerkkejä.

Sen sijaan maalivahtiosasto näyttää varmalta, kun Tuomas Tarkki hoitaa ykkösviulistin roolia ja huippulupaava Veini Vehviläinen säestää vierellä. Tarkki ei ole pakosta avain mestaruuteen, mutta hän tulee taatusti olemaan luotettava veskari runkosarjassa.

Uuden ykkössentterin metsästys

Anssi Löfmanille on tarjolla roolia. (AOP)

Anssi Löfmanille on tarjolla roolia. (AOP)

Jokainen menestyvä seura tarvitsee vähintään yhden kovan luokan sentterin – eli oman ericperrinin – joten Keski-Suomessa on hyvin kaksijakoiset fiilikset ennen kauden alkua. Löytyykö joukkueesta uutta ykkössentteriä, joka painaisi yli 40 tehopisteen kauden ja johdattaisi JYPiä kärkeen?

Ainakaan ennakkoon yksikään joukkueen keskushyökkääjistä ei täytä kriteerejä. Joukkueen sentterit ovat kelvollisia, sillä muun muassa Anssi Löfman, Joonas Nättinen ja Miika Lahti ovat todella hyvän tason senttereitä ja heidän ympärilleen voi rakentaa toimivia ketjuja. Onko heistä kuitenkaan selväksi ykkössentteriksi? Ei ole.

Löfman saanee isoimman ruudun, mutta hänen taitotasonsa ei vain riitä. Hän on monipuolinen kahden suunnan sentteri, joka pystyy latomaan runkosarjassa 30 tehopistettä. Lahti on puolestaan mennyt tehojen valossa pahasti alaspäin ja hän keskittyy lähinnä pitämään oman pään puhtaana.

Paluun Jyväskylään tehnyt Nättinen menee samaan kategoriaan kuin Löfmankin. 30 tehopistettä on realismia ja oma pää hoituu varmasti, mutta olisiko hän peliä tekevä ykkössentteri? Tehot viime kaudelta SHL:stä ja sitä ennen AHL:stä kertovat, ettei hän ole ottanut hyökkäyspäässä kehitysaskeleita eikä hänellä ole suoraan sanottuna potentiaaliakaan nousta armoitetuksi tehomieheksi.

Nuorisokaarrista poistui Julius Nättinen, Joonaksen veli, sillä hän valitsi kanadalaisen juniorisarjan OHL:n Liigan sijaan. Nättinen on suurlupaus, jonka vahvuudet ovat hyökkäyspäässä ja hänellä olisi ollut mahdollisuuksia tehdä jo tulevalla kaudella kovaa jälkeä Liigassa. Juliuksen ja Joonaksen serkkupoika Topi Nättinen on myös tulevaisuuden nimiä, mutta hänestä ei ole vielä tekemään kovaa jälkeä pääsarjatasolla.

Näin ollen JYPin sentteristö ei aiheuta kovin suuria hurraa-huutoja ja katseet kääntyvätkin laiturien suuntaan. JYPin laidoilta löytyy kovempia tekijöitä ja heiltä odotetaan tulosta. Etenkin Jani Tuppurainen on saanut hirmuiset paineet niskaansa ladottuaan viime kaudella 51 tehopistettä. Sama koskee Tuomas Pihlmania, joka palasi vanhalle tasolleen iskien runkosarjassa 21 maalia.

JYP tarvitsee tältä kaksikolta isoja tekoja, tai muuten keskisuomalaiset kokevat synkän talven. Kaikkea ei voi kuitenkaan laskea Pihlman-Tuppurainen-kaksikon varaan ja tehoja kaivataan laajalla rintamalla. Viime vuonna JYPin vahvuus oli laaja materiaali ja joukkueella oli kolme vahvaa hyökkäyskolmikkoa. Sama saattaa olla tänä vuonna, sillä laituriosastolta löytyy kelpo pelimiehiä iso määrä.

Petr Hubacek, Darryl Boyce ja Janne Tavi kykenevät hyvään monipuoliseen peliin ja tekemään myös tulosta hyökkäyspäässä. Etenkin Tavin taitotasolla voi naulata kovatkin tehopisteet. Lisäksi nuorista Joose Antonen ja Markus Nenonen ovat mahdollisia läpimurtopelaajia. Tulisesta rannelaukauksestaan tunnettu Nenonen on yrittänyt tehdä lopullista läpimurtoaan pitkään, mutta vielä se on jääny tekemättä. 20-vuotias Antonen on ehdottomasti tulevaisuuden nimiä ja hän aloittaa jo neljännen kautensa miesten sarjoissa. Joko nyt olisi taitavan ja isokokoisen hyökkääjän vuoro iskeä kovia tehoja Liigassa? Ainakin harjoituskausi on lupaillut hyvää.

JYP-hyökkäyksessä on laajuutta, mutta se on tasapaksu eikä joukkueella ole vielä tässä vaiheessa selvää ykköskenttää. Se ei pakosta poissulje menestyshaaveita, mutta pudotuspelejä ajatellen tilanne ei ole otollisin.

Arvio: sija 5

JYP pelaa aina hyvää ja tarkkaa puolustuspeliä ja joukkueesta löytyy myös maalintekijöitä, joten jyväskyläläisille on taas helppo ennustaa suoraa pudotuspelipaikkaa. Mutta onko JYPillä mahdollisuuksia mestaruuteen nykyisen kaltaisella joukkueella? Tuskin.