Liiga-viikon risut ja ruusut: Joonas Rask, maalijuhlat ja Ulkojäät

Liigassa kiekkoiltiin poikkeuksellisen värikäs viikko, joka huipentui upeisiin ulkojääotteluihin Tampereen Sorsapuistossa. Yhteensä lähes 20 000 katsojaa vetäneet ottelut olivat mainio huipennus syyskaudelle, vaikka lähes kaikki joukkueet ovatkin vielä kertaalleen tulessa ennen joulutaukoa.

Risut

5. Sport

Sportin pistepussi karttui viikon kahdesta ottelusta vain yhdellä pisteellä, kun joukkue hävisi jatkoajalla HIFK:lle sekä TPS oli parempi lukemin 3-1. Erinomaisen alkukauden jälkeen vaasalaisilla on käynnissä pidempi heikko jakso, sillä Sport on voittanut edellisestä 11 ottelustaan vain kolme. Tomek Valtosen suojattien sarjasijoitus ei ole kuitenkaan mikään katastrofi, sillä joukkue majailee sarjataulukon kahdeksannella sijalla ja neljänteen sijaan on vain kuusi pistettä matkaa. Kurssin on kuitenkin käännyttävä pian, jotta Sport pystyisi kampeamaan takaisin kuuden sakkiin.

4. Lukko

Lukko kärsi viikolla kaksi tappiota ja peräkkäisiä häviöitä on nyt kolme. Kari Heikkilän ottaessa ohjat raumalaiset pääsivät pisteille kuudessa peräkkäisessä ottelussa, mutta nyt joukkue valahti jälleen sarjataulukon jumbosijalle. Piste-eroa kymmenen joukkoon on kahdeksan pistettä, mikä on vielä saavutettavissa, mutta kolmenkaan ottelun tappioputkiin ei olisi juuri varaa. Tämän viikon tappiot olivat erityisen katkeria: KooKoo nappasi elintärkeät pisteet jumbokamppailussa ja HPK:ta vastaan raumalaiset menettivät päätöserässä neljän maalin johtoasemansa ja hävisivät jatkoajalla.

3. Jukurit

Jukurit jatkoi tälläkin viikolla painimista maalinteko-ongelmien kanssa, kun SaiPa ja Kärpät kuittasivat täydet pisteet mikkeliläisten kustannuksella. Tappioiden myötä Jukurit tippui sarjataulukossa jo sijalle yhdeksän. Joukkueen kurssi on ollut alaspäin jo pidemmän aikaa: sarjanousija on voittanut edellisestä kymmenestä ottelustaan vain kaksi. Varsinkin kotiotteluissa on tökkinyt, sillä Jukurit on hävinnyt jo kuusi kotiottelua putkeen. Mikkeliläiset ovatkin saalistaneet kauden 43 pisteestään vieraskaukaloissa peräti 25.

2. JYP

JYPin pistepussi ei karttunut tällä viikolla lainkaan, kun Pelicans ja Ässät kuittasivat pisteet yhteismaalein 1-6. Syyskausi on ollut Liigan kestomenestyjälle raju pettymys ja Jyväskylässä eletäänkin kriittisiä aikoja. Kurssin on muututtava pian tai muuten muutoksia on varmasti luvassa. Joukkueella on ollut erityisesti ongelmia vieraspeleissä, sillä JYP on voittanut kauden 15 matkapelistään varsinaisella peliajalla vain yhden.

1. Joonas Rask, HIFK

Joonas Rask muuttui sankarista konnaksi harvinaisen lyhyessä ajassa. Hyökkääjä iski voittomaalikilpailussa ratkaisevan osuman Sportin verkkoon, mutta tunteet purkautuivat tuuletuksissa. Rask näytti säädytöntä elettä vaasalaisten vaihtoaition suuntaan ja hyökkääjälle tuomittiin tilanteesta yhden ottelun pelikielto. Näin ollen Raskilta jäi väliin ainutlaatuisen ulkoilmaottelu Ilvestä vastaan. Kuusi kautta Ilveksen organisaatiossa kiekkoilleelle Raskille ottelu olisi varmasti ollut erityinen, joten mies joutui maksamaan poikkeuksellisen kovan hinnan tuuletuksestaan.

Ruusut

5. Matias Myttynen, KalPa

Matias Myttynen on ollut syyskauden suurimpia yllättäjiä Liigassa. Try-outin kautta sopimuksen KalPaan saanut hyökkääjä palkittiinkin juuri kahden vuoden jatkosopimuksella. Myttynen oli jälleen vahvasti mukana KalPan viikon kahdessa voitossa. Hyökkääjä viimeisteli kaksi osumaa HPK:n verkkoon ja onnistui voittomaalikipailussakin sekä kuritti Pelicansia kahden syöttöpisteen verran. Kauden 28 ottelussa Myttynen on saalistanut pisteet 8+17, mikä on jo kuusi pistettä enemmän kuin miehen aikaisempi piste-ennätys Liigassa.

4. Mathias Porseland, HPK

Mathias Porselandin paluu Hämeenlinnaan on ollut onnistunut. Puolustaja on nakuttanut edellisessä kolmessa ottelussa 1+5 ja ottanut roolin joukkueensa johtavana kiekollisena puolustajana. Perjantain värikkäässä kamppailussa Lukko ja HPK takoivat yhteensä 15 osumaa, mutta Porselandin tehotilasto jäi kuusi astetta plussan puolelle. Melkoinen saavutus, kun omaankin verkkoon tehtiin seitsemän osumaa. Porseland oli kentällä jokaisen joukkueensa tasakentällisin tehdyn maalin aikana eikä saanut yhtään miinusta tililleen.

3. KooKoo

Tuomas Tuokkola on saanut käännettyä KooKoon kurssin. Joukkue on napannut viime aikoina poikkeuksellisen tärkeitä voittoja pahimmista kilpakumppaneistaan ja kouvolalaiset ovatkin jo nousseet sarjataulukon jumbosijalta pari pykälää ylöspäin. Tällä viikolla KooKoo nappasi elintärkeät, mutta komeat voitot Lukosta ja SaiPasta. Molemmat voitot olivat erinomaisia osoituksia KooKoon nykykunnosta. Lukolla ei ollut oikeastaan missään vaiheessa mahdollisuuksia voittoon Kouvolassa, kun taas Lappeenrannassa KooKoo oli tappiolla vielä päätöserän alussa, mutta nousi lopulta voittoon ja kuittasi täydet pisteet.

2. Lukko-HPK

Lukon ja HPK:n perjantainen kohtaaminen oli ehdottomasti yksi 2000-luvun ikimuistoisimpia runkosarjan otteluita Liigassa. Ottelusta nauttivat varmasti kaikki muut paitsi joukkueiden päävalmentajat. HPK johti kamppailua avauserän jälkeen 3-1, mutta kotijoukkue nousi vahvan toisen erän myötä 6-3 -johtoon. Päätöserän alussa Ville Vahalahti lisäsi johdon neljään maaliin, mutta ottelu oli kaikkea muuta kuin ohitse. HPK laittoi uskomattoman kirivaihteen päälle reilut seitsemän minuuttia ennen loppua ja nousi tasoihin. Vierailijat olivat jopa lähellä voittoa varsinaisella peliajalla, mutta Kaapo Kähkönen venyi viimeisellä minuutilla vielä loistavaan torjuntaan. Ottelu sai käsittämättömän lopun, kun Aaron Gagnon suti kiekon epäonnekseen omaan maaliin jatkoajalla.

1. Ulkojäät

Viikon kohokohdasta ei ole kahta sanaa. Ilves järjesti upean tapahtuman, kun ulkoilmaotteluista saatiin nauttia kahteen otteeseen. Tapahtuma oli erittäin onnistunut ja kaukalossa nähtiin viihdyttävää jääkiekkoa. Varsinkin Ilveksen ja HIFK:n lauantainen kohtaaminen oli todella värikäs ja jäällä nähtiin viitteitä perinteisestä vanhan liiton jääkiekosta. Kaksi ottelua vetivät yhteensä vajaat 20 000 katsojaa ja kaikki jääkiekon ystävät varmasti nauttivat näkemästään.

Liigassa pelataan vielä yksi kierros ennen joulutaukoa, kun kaikki joukkueet TPS:aa lukuun ottamatta ovat tiistaina tulessa. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla sekä Ruutu+ -palvelusta.

Kun talletat Nordicbetille tänään 20 euroa, niin saat 10 euron riskittömän vedon. Pääset mukaan tästä.

Kansikuva: All Over Press