Liiga-viikon risut ja ruusut: KalPa, Lukko & Markku Flinck

Liigassa pelattiin viime viikolla 17 ottelua eikä kaukaloista tapahtumia puuttunut. Varsinkin viikonlopun otteluissa nähtiin paljon puhuttavia tilanteita ja myös kauden ensimmäiset ulosajot näkivät päivänvalon.

Ruusut

5. Juha-Pekka Haataja

KooKoon viikko oli ailahteleva, mutta Juha-Pekka Haataja on ollut kovassa iskussa alkukaudella. 33-vuotias laituri oli mukana KooKoon viikon jokaisessa neljässä osumassa ja saalisti tehot 1+3. Tämän myötä Haataja nousi Liigan pistepörssin kärkeen yhteistehoin 1+6. Haataja oli vielä muutama vuosi sitten puhdasverinen maalintekijä, mutta varsinkin viimeisinä kausina Kärppien kasvatti on ottanut enemmän pelintekijän roolia. Haataja on todella tärkeä palanen erinomaisesti toiminutta KooKoon ykkösvitjaa.

4. Ilkka Heikkinen

Ilkka Heikkisen tulinen laukaus ei ole ainakaan huonontunut ulkomailla vietettyjen vuosien aikana. Puolustaja on jäänyt alkukaudella vain yhdessä ottelussa ilman täysosumaa ja maaliverkko on heilunut Heikkisen toimesta jo peräti viisi kertaa, millä irtoaa maalipörssin jaettu kärkisija. 31-vuotias Heikkinen on viimeistellyt yli kolmasosan turkulaisten maaleista ja mies on osoittautumassa vielä odotettuakin kovemmaksi hankinnaksi.

3. SaiPan ulkomaalaishankinnat

SaiPan on perinteisesti onnistunut erinomaisesti ulkomaalaisvärväysten kanssa eikä kuluva kausi näytä oleva poikkeus. Lappeenrantalaiset vahvistivat kesällä rivejään Curtis Hamiltonilla ja John McFarlandilla, jotka ovat osoittautumassa erinomaisiksi löydöiksi. Hamilton on viimeistellyt jo peräti viisi täysosumaa ja McFarland onnistui maalinteossa kahdessa viimeisessä ottelussa. Mcfarland hakee vielä parasta teräänsä ja oikeaa ketjukoostumusta, mutta viime kaudella Sparta Prahassa kiekkoillut Hamilton on ottanut väkevillä otteilla paikkansa SaiPan ykkösketjusta.

2. Jukurit

Jukurit ehdittiin tuomita varmaksi sarjajumboksi, mutta niin vain mikkeliläiset ovat raapineet kolmesta ottelusta kaksi voittoa. Viime viikon ainoassa kamppailussaan joukkue kukisti Lukon maalein 5-2. Mikkeliläisten peli ei häikäise silmiä, mutta tulosta syntyy, mikä on luonnollisesti se ainoa merkitsevä asia. Risto Dufvan kädenjälki näkyy joukkueessa välittömästi. Pirteä alku oli Jukureille tärkeä, sillä urakka ei helpotu kauden edetessä, kun muut joukkueet oppivat pelaamaan mikkeliläisiä vastaan paremmin. Halvalla Jukurit ei tule kuitenkaan ikinä pisteitä antamaan, siitä pitää huolta erinomainen valmennus.

1. KalPa

Myös KalPa tuomittiin monissa ennakoissa sarjataulukon hännille. Kausi on toki pitkä, mutta toistaiseksi kuopiolaiset ovat suoriutuneet erinomaisesti. Joukkue raapi voitot jokaisesta viikon kolmesta ottelusta, jonka myötä KalPa siirtyi sarjataulukon piikkipaikalle. Moni kuopiolaisten pelaajista on aloittanut kauden odotuksiin nähden loistavasti, mikä on erinomainen asia nuoren joukkueen kannalta. Eero Kilpeläinen antaa torjunnoillaan joukkueelleen mahdollisuuden voittoon joka ilta, joten uusien vastuunkantajien nousu kenttäpelaajien osalta on menestymisen elinehto.

Risut

5. KooKoo

Lauantainen voitto HIFK:sta oli toki komea, mutta KooKoo pääsee listalle Turun vierailun myötä. TPS möyhensi kouvolalaiset perjantaina maalein 8-2 eikä KooKoon esityksestä pysty keksimään mitään positiivista. TPS suorastaan leikitteli vierailijoiden kustannuksella ja teki kentällä aivan mitä halusi. Todellinen sukellus viime kauden nousijajoukkueelta.

4. Alhaiset yleisömäärät

Liiga on käynnistynyt ryminällä, mutta kiekkokansa ei ole vielä täyttänyt halleja. Monilla paikkakunnilla on nähty todella pieniä yleisömääriä jo ensimmäisillä kierroksilla. Esimerkiksi tiistaina kolmella paikkakunnalla jäätiin alle 3000 silmäpariin, ja kuusi ottelua sisältäneen illan katsojakeskiarvo oli paikkakuntaa kohden alle 3400 katsojaa. Varsinkin Lappeenrannassa on ollut käynnistymisvaikeuksia, sillä Kisapuistossa ollaan jääty jo kahdesti alle 3000 katsojaan – saman verran kuin kahdella edellisellä kaudella yhteensä.

3. Lukko

Lukon voittotili ei auennut toisellakaan peliviikolla, kun sekä Jukurit että SaiPa kuittasi täydet pisteet. Pelitapahtumien perusteella raumalaiset olisivat ansainneet pisteitä molemmista otteluista, mutta vain maalit ratkaisevat. Lukko saa luotua otteluissa hyviä maalipaikkoja, mutta se aivan viimeinen terävyys hyökkäyspäässä on ruosteessa. Myös puolustuspään virheitä pitäisi pystyä karsimaan, jotta voittoja alkaisi tippumaan tiuhempaan tahtiin. Juha Vuoren taival päävalmentajana ei ole alkanut ideaalisti, mutta pelissä on ollut paljon hyvääkin. Voittotili pitäisi kuitenkin saada avattua tai muuten syksystä uhkaa tulla tuskaisa.

2. Elmeri Eronen

TPS:n perjantai-ilta oli lähes täydellinen. Ainoan särön esitykseen toi Elmeri Erosen polvitaklaus ottelun lopussa, kun kotijoukkue johti ottelua jo kuudella maalilla. Täysin turha taklaus jo ratkenneen ottelun lopussa oli osoitus vastustajan kunnoituksen puutteesta. Taklauksen kohteeksi joutunut Anrei Hakulinen joutui jättämään ottelun kesken, mutta ei loukkaantunut vakavasti ja pystyi pelaamaan jo seuraavana päivänä. Video taklauksesta on nähtävissä Ruutu -palvelussa.

1. Markku Flinck

Viikon törkein tilanne nähtiin lauantaina Tampereella. KalPan Balazs Sebok ratkaisi viihdyttävän ottelun 13 sekuntia ennen loppua, ja samassa ajassa Markku Flinckin päässä pimeni. Aitiopaikalta maalin nähnyt keskushyökkääjä taklasi tuulettavaa Sebokia ja unkarilainen lensi ikävästi laitaa päin. Liigan kurinpito joutuu heti kauden alussa isoon testiin, sillä teko oli ehdottomasti pelikiellon arvoinen. Video teosta on nähtävissä Ruutu -palvelussa.

Liiga jatkuu tällä viikolla 20 ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press