Liigan puolivälierät: Jatkaako HPK voittoputkeaan?

Marjamäen Kärpät ovat valmiina HPK-sarjaan (All Over Press)

Marjamäen Kärpät ovat valmiina HPK-sarjaan (All Over Press)

Liigan puolivälierät starttaavat tänään. Varsinaisten pudotuspelien avauskierroksen taisteluparit ovat: Kärpät-HPK, Lukko-Blues, SaiPa-JYP sekä Tappara-Pelicans. Mielenkiintoni kohdistuu Kärpät HPK ottelupariin. Tänä vuonna on nähty pari osoitusta siitä, mihin heikommalla materiaalilla pystyy, kun joukkuepeli toimii. Tänään perjantaina homma starttaa klo 18.30 ja jatkoa seuraa heti huomenna lauantaina.

Kärpät-HPK 1.58 – 4.55 – 4.60

Susijengi, Pikkuleijonat, Sotshi.. Joukkueita, joista ei löydy niitä vahvimpia yksilöitä ja suurimpia tähtiä, mutta menestys seurasi yhtenäistä joukkuepeliä. Kuulostaako tutulta? Kauden sensaatiojoukkue HPK lähtee haastamaan tänään runkosarjan uuden piste-ennätyksen tehneitä Kärppiä. Järjellä ajateltuna Kärppien pitäisi marssia aina finaaliin asti, mutta kun otetaan tunne ja momentum mukaan, niin nousee HPK:n yllätys mahdolliseksi.

Uskon, että kerho on nyt niin hitsaantunut joukkue, että se pystyy tällä hetkellä haastamaan jengin kuin jengin. Hpk on voittanut jo kymmenen peliä putkeen ja Teemu Rautiainen on osunut seitsemässä ottelussa. Kärpät pelasi viimeisen ”pilipali”-pelinsä yli viikko sitten. Mikä on joukkueen vire tauon jälkeen? Myös ritarilauma on päässyt lataamaan akkujaan tulevaa taistoa varten.

Maalivahdit

Maalivahdit Jussi Rynnäs (torjuntaprosentti 93,87%) – Juuse Saros (92,82%) tulevat olemaan suuressa osassa tätä näytelmää. Rynnäs on toipunut loukkaantumisesta, mutta on myös mahdollista, että maalilla jatkaa loistavasti Rynnästä paikannut Tomi Karhunen (92,97%). Kaksi viimeisintä joukkueiden kohtaamista ratkesi vasta jatkoajalla. HPK on siis jo esittänyt, että se pystyy laittamaan oululaiset koville. Yksi huomioitava yksityiskohta on se, ettei Juuse Saros pelannut ollenkaan runkosarjassa Kärppiä vastaan, vaan maalia vartioi noissa otteluissa nyt jo Sportiin siirtynyt Frans Tuohimaa. Kauden kohtaamiset menivät runkosarjassa tasan 2-2.

Kärppien valmius

Kärpät on Liigan kovin joukkue. Sitä ei voi kukaan kiistää. Oululaiset kärsivät runkosarjassa vain 16 tappiota 60 ottelussa. Joukkueesta on vaikeaa löytää heikkouksia ja se on päässyt rauhassa valmistautumaan tähän otteluun. Lauri Marjamäki on varmasti käynyt läpi kerhon heikkoudet ja vahvuudet. Palavereissa ei kuitenkaan otteluita voiteta. Paljon on kiinni siitä, onko joukkue niin henkisesti kuin fyysisestikin valmis, kun kiekko tipahtaa jäähän tänään klo 18.30.

”11 kuukautta ollaan oltu yhdessä, ja nyt meitä mitataan, että mihin lopullinen tarinamme ja matkamme vie. Ollaan mielestäni suoriuduttu koko kausi hyvin siinä, että meillä on ollut fokus tässä hetkessä ja se on erittäin tärkeää, hetkessä eläminen. Kova voittamisen himo sieltä joukkueesta paistaa läpi ja tuommoinen saavuttamistarve. Joukkue on tosi keskittynyt ja haluaa tehdä asiat tiptop.” -Lauri Marjamäki, oulunkarpat.fi

Yhtenäinen HPK

HPK tulee iskemään kovaa. Se on nyt saanut levätä, mutta odotus ei ole liian pitkä. Uskon, ettei joukkueen vire ole päässyt karkaamaan mihinkään. Vire pysyi yllä myös runkosarjassa pienien taukojen välillä ja siksi joukkue on nyt tässä pisteessä. Kerho tulee paineistamaan kärppälaumaa aivan samalla tavalla kuin se paineisti Jokereita. Se pelaa omaa ”kuspääkiekkoansa” ja röyhii sekä vääntää loppuun asti. Tässä onkin se silmäänpistävin oululaisten heikkous. Joukkue ei ole kokonaisuudessa niin kova ja näkisin, että HPK:lla on otteluissa mahdollisuus juuri kaksinkamppailuiden kautta löytää tilaa ja tilanteita.

Kerho ei materiaalilla mässää, mutta joukkueena se on suurempi kuin yksilöiden muodostama kokonaisuus. HPK puolustaa tiiviisti ja jos se pystyy pitämään Kärppä-taiturit laidoilla poissa ratkaisusektoreilta, on sillä mahdollisuudet voittoon. Kärppiä ei kannata päästää myöskään pelaamaan ylivoimaa. Joukkueen ylivoima oli runkosarjan parhain (23,65%).

Kärppien hyökkäys on paperilla käsittämätön. Veljekset HumlMaxwellAaltonen olivat parhaimmillaan täysin maagisia. Nyt loukkaantumisen jälkeen tositoimiin palaava Aaltonen istutetaan samaan ketjuun Mika Pyörälän ja Esa Pirneksen kanssa. HPK vastaa tuohon ketjulla KarjalainenVänttinenRautiainen. Paperilla sata nolla oululaisille, mutta Teemu Rautiaisen kahdeksan maalia viimeiseen seitsemään peliin nostaa miehen kaikkien huulille. Runkosarjassa pienikokoinen Rautiainen iski yhteensä vain 10 maalia, joten mies elää elämänsä kevättä. Rautianen pääsee nauttimaan vilpertti Vänttisen tarjoilusta. Kärppien Juhamatti Aaltosen pelivire on kysymysmerkki, mutta joukkueesta löytyy kyllä taitoa riittämiin ilman tulikuumaa juhistakin.

Yllätysmomentti

Altavastaajan suurin yllätysmomentti on avausottelussa. Uskon, että HPK hakee tänään voiton Raksilasta kovan taistelun tuloksena. Sarja on kuitenkin pitkä ja jatkoon selviytyäkseen kerholta vaaditaan todella maagista suoritusta. Mutta eikö tuo kymmenen ottelun voittoputki kerro jo jotain!? Joukkue on valmis ja tie yllätykseen on avoin.

Odotan ottelusta vähämaalista, niin kuin kaikista puolivälierien avauksista tänään. Uskon silti HPK:n pystyvän ottamaan voiton ja kotiedun tänään itselleen ja silloin koko ottelupari on täysin avoin. Jos Kärpät marssii tänään helposti voittoon, siirtyy momentum runkosarjan voittajille. Seuraava peli pelataan jo huomenna ja jos HPK ei pysty tänään yllätykseen, on sillä todella iso vuori kiivettävänään huomenna. Nyt momentum on kuitenkin vielä hämeenlinnalaisilla. HPK:n kerroin moneyline vetona on maistuva 3.25 ja itse en voi olla tarraamatta siihen.

Kärpät-HPK ottelun kokoonpanoihin tästä

Illan muut ottelut ja kertoimet:

Lukko-Blues 1.95 – 3.95 – 3.25 kokoonpanot

SaiPa-JYP 2.10 – 4.00 – 2.85 kokoonpanot

Tappara-Pelicans 1.65 – 4.45 – 4.15 kokoonpanot