Liigan siirtoikkuna sulkeutumassa – Nähdäänkö isoja liikkeitä?

Liiga-joukkueet hakevat lopullista rosteriaan, jolla lähdetään taistelemaan keväällä mestaruudesta. Siirtoraja umpeutuu tulevana maanantaina ja usealla joukkueella on vielä verkot vesillä.

Kevään lähestyessä heikoimmat seurat ovat päästäneet kallispalkkaisia kärkipelaajiaan muualle: Pelicans vapautti Tommi Paakkonlanvaaran Sveitsiin, TPS päästi muun muassa Ryan Laschin Ruotsiin ja Sport teki vaihtokaupan HIFK:n kanssa, missä Matt Generous muutti osoitteensa Helsinkiin. Heikompien joukkueiden keväinen poismyynti on tänä päivänä varma asia, mutta Liigan pudotuspelijoukkueet hakevat puolestaan joukkueeseensa täsmäaseita.

Kun siirtotajan umpeutumiseen on noin viikko aikaa, Liigassa ei olla vieläkään nähty kovin suuria hankintoja – se asia kuitenkin muuttuu meneillään olevalla viikolla. Useilla kärkiseuroillakin on tarvetta pelaajistoonsa, mutta pelaajamarkkinat ovat rajalliset. Kevätkauden kovin siirto nähtiin tällä viikolla, kun Jesse Niinimäki sorvasi Ilveksen kanssa sopimuksen.

HIFK:llä suurimmat tarpeet

hifk

HIFK:n päävalmentaja Antti Törmänen tarvitsisi joukkueeseensa kovuutta. (AOP)

Kuten jo sanottu, useilla pudotuspeleihin matkaavilla joukkueilla on enemmän tai vähemmän tarvetta vahvistuksille. Esimerkiksi suurimman mestarisuosikin, Oulun Kärppien, hyökkäyksessä on pieniä kysymysmerkkejä. Joukkueessa on paljon nuoria pelaajia, joilta ei varsinaisesti voi vielä odottaa vastuunkantoa – Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho, Saku Mäenlanen ja Sakari Manninen ovat saaneet hyvin luottoa kärkikentissä eikä heistä pakosta ole vielä tällä kaudella ratkaisemaan otteluita. Joonas Kemppaisen ja Esa Pirneksen johtamat kentälliset ovat totta kai avainasemassa, mutta esimerkiksi Kemppaisen kenttä pystytään eliminoimaan pudotuspeleissä asettamalla todellinen jarrukenttä heitä vastaan – Se tuottaisi oululaisille harmaita hiuksia.

Kärppien avainhyökkääjiin piti kuulua Juha-Pekka Haataja sekä Nicolas Deschamps – kaksikko floppasi. Heidän tilalleen ei olla hankittu ykköskorin miehiä. Myös Patrick Davisin pelikunto on kysymysmerkki, vaikka viime aikaiset otteet lupaavatkin parempaa. Näin ollen oululaisten hyökkäys ehkä kaipaisikin kovan luokan tekijää. Sama koskee Rauman Lukkoa, jonka hyökkäyksessä ei ole liikaa ratkaisukykyä, vaikka nimilista onkin vakuuttava.

Pudotuspeleihin menevistä joukkueista suurimmat tarpeet ovat luultavasti HIFK:llä, jonka loistava syyskausi on kääntymässä karuksi todellisuudeksi. Helsinkiläisjoukkue on nuori ja antifyysinen, mikä on kieltämättä outoa, kun puhutaan Helsingin IFK:sta. Joukkue hankki jo kovuutta takalinjoilleen, kun se kiinnitti Generousin Sportista. Yksi fyysinen puolustaja ei vielä kesää tee ja kaiken lisäksi Helsingissä on tuskailtu hyökkäyspelin kanssa viime aikoina. Nuori joukkue ei ole pystynyt pitämään tasoaan läpi kauden ja IFK tarvitsisi toisen pakin lisäksi myös kokeneen ja tehokkaan hyökkääjän.

Heikot markkinat

Tämän hetken pelaajamarkkinat ovat luonnollisesti heikot eikä Liigassa pakosta nähdä enää paljoa siirtoja. Liiga-seurojen välinen pelaajavuokraus voi olla todennäköinen vaihtoehto, sillä putoamispeikkoa ei ole olemassa. Mahdolliset pelaajavuokratkin ovat vähissä eikä ulkomailta juuri liikene Suomeen päin pelaajia.

Liigassa on oikeastaan kolme joukkuetta, joiden pudotuspelimahdollisuudet ovat käytännössä menneet – Sport, TPS ja Pelicans. Tämä kolmikko kuuntelee varmasti muiden joukkueiden ehdotuksia, sillä häntäpään joukkueiden loppukauden pääintressinä on tietenkin kohentaa taloutta.

Sport on päästänyt Damien Fleuryn ja Generousin pois, koska tämä kaksikko ei ollut jatkamassa ensi kaudella Vaasassa. Sport voi kuitenkin edelleen lainata pelaajiaan ja oikeastaan ainut lainatavara voisi olla huippukautta pelaava Charles Bertrandt. Ranskalaisen palkkakulut tuskin painaa paljon vaasalaisten pankkitiliä, mutta mikäli kova vuokrahinta napsahtaa nenän eteen, on hänen liikuttamisensa loppukaudeksi mahdollista.

TPS tuskin lähtee vuokraamaan pelaajiaan, mutta myyntiä voi tapahtua. Esimerkiksi puolustajat Jakub Nakladal sekä Tomas Mojzis herättävät taatusti kiinnostusta ympäri sarjaa.

Pelicans myi Paakkonlanvaaran jo Sveitsiin eikä Lahdessa pakosta tehdä enää muita liikkeitä. Kuitenkin Michal Repikin ja Tyler Redenbachin kaltaisten kiekkovirtuoosien sopimukset loppuvat tähän kauteen, mikä voi muuttaa tilannetta. Tämä kaksikko herättää niin ikään kiinnostusta monessa seurassa.

Loppuviikko näyttää, millaisia pelaajavarusteluja seurat tekivät. Ei kannata kuitenkaan odotella liikoja, sillä pelaajamarkkinat eivät ole parhaimmasta päästä. Oman mausteensa soppaan tuo vielä AHL, josta pelaajia liikkuu Eurooppaan vähän väliä.

Kevätkauden aikana tulleet pelaajat:

 • Matt Generous Sport –> HIFK
 • Santeri Saari Jokerit –> HPK
 • Jesse Niinimäki Brynäs –> Ilves
 • Matias Sointu TPS –> Ilves
 • Toni Kallela Tappara –> Ilves
 • Andy Chiodo Olimpija Ljubljana –> KalPa
 • Miika Roine SaPKo –> Pelicans
 • Antti Jaatinen JYP –> Pelicans
 • Chad Rau EHC Linz –> SaiPa
 • Mikko Vainonen Cincinnati Cyclones –> SaiPa
 • Henrik Koivisto Lukko –> Sport
 • Juha Tarkkanen HIFK –> Sport
 • Toni Leinonen HIFK –> Sport
 • Henrik Tömmernes Utica Comets –> Tappara
 • Kalle Moisio TuTo –> TPS
 • Patrik Moisio Ilves –> TPS
 • Alexander Ruuttu Ilves –> TPS
 • Ville-Vesa Vainiola LeKi –> TPS