Liigan tulikuumat – kokenut Tappara-hyökkääjä vertynyt mahtavaan iskuun

Liigan runkosarja on huipentumassa ja joukkueiden välillä nähdään suuria taistoja otteluista toiseen, mutta ketkä yksilöt ovat taistojen kovimmat nimet? Teimme katsauksen viime aikojen pistenikkareista.

Sarjan viimeinen puristus alkoi helmikuussa maajoukkuetauon jälkeen ja paljon on ehtinyt myös tapahtua. Joukkueet ovat pelanneet Ruotsi-maaotteluiden jälkeen keskimäärin seitsemän ottelua ja moni yllättäjä on noussut johtamaan joukkuettaan kohti pudotuspelejä.

Yksi kuumimmista joukkueista on Tampereen Tappara, jonka syksystä ei jäänyt paljon jälkipolville kerrottavaa. Nyt kirvesrinnat ovat kuitenkin nousseet tasolleen ja yhdeksi suurimmista mestarisuosikeista. Kivikova pelaajalista on viimeinkin alkanut lunastaa potentiaaliaan, mikä on heti näkynyt tuloksissa: kokenut Kristian Kuusela on ollut yksi suurimmista nimistä ja ollut koko Liigan tehokkain pelaaja maaottelutauon jälkeen. Myös Olli Palola, Jukka Peltola, Josh Green ja Jarkko Malinen ovat tykittäneet tamperelaisille ison kasan tehopisteitä. Tappara ei ole jäänyt kertaakaan pisteittä tauon jälkeen ja joukkue onkin noussut sarjataulukossa toiseksi.

Espoon Blues on ollut myös viime aikoina hyvässä lennossa ja se on voittanut viimeisestä kuudesta ottelustaan viisi. Bluesin nousun taustalla on tietysti ollut kapteeni Kim Hirschovits, joka on huiman pisteputkensa lisäksi korkealla tauon jälkeisessä pistepörssissä. Hirschovitsin lisäksi moni muukin espoolaispelaaja on parantanut, sillä esimerkiksi Siim Liivik, Jussi Makkonen ja Ville Korhonen ovat pelanneet viime aikoina piste per peli -tahtia.

Tehokkaita yksilöitä on löytynyt Bluesin ja Tapparan lisäksi myös suorasta pudotuspelipaikasta taistelevasta SaiPasta, jonka tehokkain pelaaja on löytynyt yllättäen puolustuksesta: Brian Salcido on nimittäin ollut huikeassa vireessä ja noussut Liiga-puolustajien pistepörssissä ryminällä kärkeen. Salcidon lisäksi SaiPassa ovat loistaneet etenkin Dave Spina ja Matti Järvinen.

Maajoukkuetauon jälkeinen pistepörssi:

Salcido on äitynyt keväällä oivaan vireeseen (AOP)

Salcido on äitynyt keväällä oivaan vireeseen (AOP)

 1. Kristian Kuusela, Tappara 1+10=11
 2. Brian Salcido, SaiPa 4+6=10
 3. Jukka Peltola, Tappara 5+4=9
 4. Jerry Ahtola, Lukko 5+4=9
 5. Kim Hirschovits, Blues 2+7=9
 6. Matti Järvinen, SaiPa 2+7=9
 7. Olli Palola, Tappara 4+4=8
 8. Dave Spina, SaiPa 3+5=8
 9. Eric Perrin, JYP 1+7=8
 10. Jarkko Malinen, Tappara 3+4=7
 11. Teemu Nurmi, Lukko 2+5=7
 12. Julius Junttila, Kärpät 1+6=7
 13. Yhdeksän pelaajaa on yltänyt kuuteen pisteeseen: Jussi Makkonen, Ville Korhonen, Siim Liivik, Vojtech Polak, Joonas Donskoi, Ville Vahalahti, Sam Lofquist, Josh Green ja Mikko Rantanen.

Tappara matkalla Kanada-maljaan?

AOP

Kirvesrinnoilla on kulkenut parhaiten. (AOP)

Kovaan lentoon noussut Tappara on varmasti ärsytetty, sillä joukkue on ollut kahtena viime keväänä kokemassa finaalitappion. Useat nykyisistä pelaajista ovat olleet mukana näissä finaalisarjoissa, minkä vuoksi nälkä on kasvanut kokoajan. Tappara on näyttänyt kevätkaudella olevansa yksi parhaimmista eikä esimerkiksi Kärpät näytä enää mitenkään ylivoimaiselta ennakkosuosikilta – vaikka ennakkosuosikki onkin.

Tappara on voittanut viimeisestä seitsemästä ottelustaan viisi varsinaisella peliajalla – mukaanlukien Kärpät Oulussa ja JYP kotikentällään maalein 7-1. Tapparan yksilöt ovat nousseet esiin, kuten tilastoistakin sen huomaa. Joukkue on kokenut ja monipuolinen eikä heikkoja kohtia enää juurikaan löydy. Tapparan maalivahti- ja puolustuspeli on erittäin vahvaa, ja nyt hyökkäyksen herättyä, on Tapparasta tullut lähes voittamaton vastus.

Kärpät on edelleen vahvin suosikki, mutta todellisuudessa Tappara on kerännyt viime aikoina enemmän pisteitä. Oululaisten rosteri vahvistui huomasti, kun Ben Maxwell ja Lukas Kaspar palasivat Raksilaan, mutta Kärpät ei näytä tällä hetkellä kirvesrintojen tasoiselta joukkueelta. Kärppien maalivahtipeli on niin ikään loistavaa, mutta joukkueen puolustusosasto häviää Tapparan vastaavalle. Lisäksi Tapparan hyökkäyspään pelaaminen on ollut viime aikoina parempaa kuin Kärppien, joten Kanada-maljaa ei kannata vielä luovuttaa Pohjoiseen, kuten moni on jo ollut luovuttamassa.

Kärkikaksikon ulkopuolelta löytyy myös hyviä joukkueita, jotka pystyvät yllättämään keväällä. KalPa, Blues ja Lukko ovat myös haalineet pisteitä hyvään tahtiin. JYP on puolestaan aina keväisin hankala voitettava, mutta keskisuomalaisten viime pelit eivät lupaile jatkopelejä ajattelen kovinkaan paljon.

Pudotuspeleihin menevistä joukkueista heikoitein ovat suoriutuneet Helsingin IFK sekä Porin Ässät. Molemmat ovat voittaneet vain yhden ottelun maajoukkuetauon jälkeen eikä näillä otteilla kausi jatku enää pitkään. IFK ui jopa syvemmissä vesissä kuin Ässät, sillä helsinkiläisten pelillinen anti ollut suorastaan surkeaa.

Molemmat joukkueet ovat toistaiseksi villi kortti -paikalla eli sijoilla 7-10. HIFK:n loistava syyskausi takasi kuitenkin päädyn pudotuspeleihin, mutta Ässillä riittää vielä pohdittavaa: porilaiset ovat ensimmäisenä liipaisimella, sillä sarjataulukossa sijalla 11 oleva HPK hengittää joukkueen niskaan – eroa on vain kuusi pistettä.

Liiga jatkuu torstaina 26.2 otteluilla Ilves-Blues, Lukko-Kärpät, Sport-Tappara, TPS-SaiPa ja Ässät-KalPa