Näkökulma: Uskottava se on – TPS:ssa on mestariainesta

TPS:n 2010-luku on ollut yksi maamme kiekkohistorian surullisimpia tarinoita. Turussa olisi kaikki ainekset menestykseen, kuten 1990-luvulla viiden mestaruuden ja kolmen hopean myötä nähtiin. Tällä kaudella Turussa on nähty jälleen viitteitä takavuosien Palloseurasta.

TPS:n 2010-luvun numerot ovat karuja. Edellisen kuuden kauden aikana turkulaiset ovat päätyneet peräti neljä kertaa sijalle 13. Tässä ajassa joukkuetta on valmentanut yhdeksän eri päävalmentajaa. Joukkueen kapteenin C-symbolia on kantanut kymmenen eri pelaajaa. Pelkästään näiden numeroiden valossa ei liene mikään iso yllätys, että turkulaiset eivät ole viime vuosina mestaruudesta taistelleet.

Viime kaudella Aurajoen rannoilla nähtiin jo viitteitä paremmasta. Ari-Pekka Selin onnistui palauttamaan uskottavuuden turkulaiseen pääsarjakiekkoiluun ja johdatti joukkonsa runkosarjan seitsemännelle sijalle. Puolivälierissä TPS laittoi hyvin kampoihin Lauri Marjamäen Kärpille, mutta oululaiset jyräsivät välieriin.

Nyt TPS vetäytyy joulutauolle sarjataulukon kolmannelta sijalta neljän ottelu voittoputkessa. Turkulaiset ovat saalistaneet 31 ottelusta 61 pistettä, mikä on jo enemmän kuin joukkue sai runkosarjoissa kausilla 2013-14 ja 2010-11 kasaan.

TPS onkin pelannut syksyn tasaisen vahvasti. Mukaan on mahtunut vain yksi lyhyt heikompi jakso lokakuun alussa, kun joukkue hävisi neljä peräkkäistä ottelua. Tämän lisäksi kauden aikana on ollut kertaalleen kaksi peräkkäistä tappiota, mutta muuten häviötä on aina seurannut voitto, yleensä useampi kappale.

Yksi merkittävä tekijä erinomaisen kauden takana on loistavasti toiminut maalivahtipeli. Turussa on heikosta menestyksestä huolimatta vahvat perinteet laadukkaiden maalivahtien suhteen, mutta tänä vuonna kauteen lähdettiin tietoisesti pienellä riskillä. Aleksandar Georgijevillä ja Oskari Setäsellä on yhteensä ikää vain vuosi vähemmän kuin SaiPan ykkösmaalivahdilla Jussi Markkasella. 22-vuotias Setänen on kaksikosta kokeneempi ja hänkin oli parhaalla kaudellaan pelannut vain 27 ottelua Liigassa. Tasainen ja toisiaan eteenpäin potkiva kaksikko on kuitenkin osoittautunut toimivaksi yhdistelmäksi.

TPS:ssa on mainio sekoitus kokemuksen tuomaa varmuutta ja nuoruuden intoa. Tomi Kallio, Henrik Tallinder ja Eric Perrin ovat loistavia johtajia, jotka johtavat nimenomaan esimerkillään. Heidän johdosta nuorten pelaajienkin on helpompi ottaa vastuuta ja päästä loistamaan parrasvaloissa. Turkulaisten riveissä ei ole ollut vapaamatkustajia tai heikkoja lenkkejä tällä kaudella. Tämän suhteen katse kohdistuu erityisesti joukkueen kapteenina toimivaan Kallioon, joka nauttii suurta arvostusta yli joukkuerajojen. Myös TPS:n kesän hankinnat ovat poikkeuksellisesti osuneet nappiin, kun Erik Thorell, Jasper Lindsten, Ilkka Heikkinen ja kumppanit ovat pelanneet erinomaisen syksyn.

Iso kiitos alkukauden menestyksestä kuuluu luonnollisesti Ari-Pekka Selinille. TPS:n peli-ilme on ollut läpi kauden raikas ja joukkue on erityisesti viime aikoina osoittanut luonnettaan. Turkulaiset ovat neljässä edellisessä voitossaan noussut kolmesti tappioasemasta voittoon. Lyhyen joulutauon aikana Selinillä on eniten viilattavaa joukkueen erikoistilannepelaamisessa. Varsinkin ylivoima voisi toimia paljon paremminkin, sillä turkulaisten ylivoimaprosentti on vasta sarjan kymmenenneksi paras.

Alkukausi on ollut TPS:n osalta viime vuosiin verrattuna epätavallisen menestyksekäs ja Turun joulupöydistä löytyy tällä kertaa poikkeuksellisen paljon hunajaa. TPS kuuluu tällä hetkellä sarjan suurimpiin mestarisuosikkeihin heti Tapparan jälkeen, joten Aurajoen rannoilla kannattaa ehdottomasti ottaa tilanteesta kaikki irti. TPS kun ilmoitti jo hyvissä ajoin, että Selin ei jatka joukkueen peräsimessä enää ensi kaudella. Kevään jälkeen tämä päätös saattaa kaduttaa.

Liiga jatkuu tänään yhden ottelun voimin, kun Ilves ja HIFK kohtaavat Sorsapuiston ulkoilmaottelussa. Peli alkaa kello 17.00 ja voit katsoa ottelun Neloselta tai Ruutu -palvelusta. Maan parasta kiekkoa voit seurata läpi kauden Nelonen Pron kanavilta tai Ruutu+ -palvelusta.

Muista myös ottaa tänään hyöty irti Nordicbetin Valioliigan boostatuista kertoimista.

Kansikuva: All Over Press