Onko Kim Hirschovits Liigan paras pelaaja?

Yksi jokavuotinen kysymys pysyy aina tapetilla: kuka on on paras pelaaja? Mielipiteitä ja näkökulmia on monia eikä oikeita vastauksia pysty aina sanomaan, mutta spekulointia voi aina harrastaa. Oli laji esimerkiksi salibandy ja sarjataso 2. Divisoona, toistuu tämä kysymys vähän väliä. Se aiheuttaa eriäviä mielipiteitä, sillä esimerkiksi raumalaisten mielestä Ville Vahalahti on Liigan paras pelaaja, kun taas tamperelaisten mielestä Olli Palola on sarjan MVP.

Liigassa jaetaan vuosittain runkosarjan parhaalle pelaajalle Lasse Oksanen -palkinto ja sen on kaapannut viime kausien aikana Michael Keränen, Antti Raanta, Tomas Zaborsky ja Ville Peltonen.  Aiemmat valinnat ovat olleet hyviä ja ansaittuja, mutta todellisuudessa ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa tarkastella parasta pelaajaa.

Uudelleensyntynyt Hirschovits

blues-hifk-hirschovits-aaltonen

Hirschovits on pelannut itsensä takaisin eliittiin. (AOP)

On kuitenkin aiheellista nostaa esille potentiaalisia MVP-pelaajia, ja sen vuoksi voidaankin kysyä, onko Kim Hirschovits meneillään olevan Liiga-kauden paras pelaaja? 32-vuotias Blues-hyökkääjä teki läpimurtonsa kaudella 2005-06 HIFK:ssä, minkä jälkeen hän tehtaili pisteitä kahden kauden ajan Jokereissa. Jokeri-vuosien jälkeen koitti paluu IFK:hon, millloin ”Hirso” pelasi elämänsä kauden iskien 66 tehopistettä, mikä riitti koko sarjan pistepörssin voittoon. Tuolloin Lasse Oksanen -palkinto jäi kuitenkin saamatta.

Kim oli aikoinaan puhdas offensiivinen ase, jolla oli ympärillään nimekkäitä pelimiehiä, mutta nyt tilanne on toinen: HIFK-kasvatti tehoilee joukkueessa, jonka rosteri on paperilla suoraan sanoen keskinkertainen. ”Hirso” pystyy silti tehoilemaan illasta toiseen, johdattamaan joukkueensa voitosta voittoon ja pelaamaan ennen kaikkea monipuolista kiekkoa. Vaikka Hirschovits ei ylitä omaa henkilökohtaisesta piste-ennätystään, on hän selvästi parempia jääkiekkoilija kuin ennätyskaudellaan.

”Hirson” ura oli jo pahasti laskussa: kuka muistaa, että hän pelasi vielä kaudella 2011-12 HIFK:ssä 30 ottelua tehoin 3+4=7, minkä jälkeen mies kävi epäonnistumassa KHL:ssä ja SHL:ssä. Viime kaudeksi Bluesiin tullut Hirschovits antoi jo osviittaa tulevasta, vaikka tehopisteitä ei syntynyt uran parhaiden vuosien malliin.

Nyt hän on repinyt itsestään kaiken irti ja alkanut tehdä sellaista tulosta, mitä on jo kauan odoteltu. Kimin arvoa Bluesille ei enää mitata pisteissä, vaan hänen johtajuustaitonsa on se mittari, miksi voidaan kysellä, onko hän on Liigan paras pelaaja. Koko Bluesin upea tarina kulminoituu häneen ja ilman ”Hirsoa” espoolaiset eivät olisi tässä vaiheessa kautta varteenotettava mitalisuosikki. Hänen mahtavat aivonsa operoivat Blues-hyökkäystä, hän tekee ketjukavereistaan parempia pelaajia ja hän pelaa esimerkillistä kahden suunnan peliä – hän on tänä päivänä johtaja isolla j:llä.

Pelaa elämänsä kiekkoa

Blues-kapteenin ympärillä pelaa ”villekorhosia”, ”miroaaltosia”, ja ”otsorantakareja” eli pelaajia, joista ei juuri kukaan tiennyt mitään ennen kautta. Kimin vierellä ei ole enää niitä kallispalkkaisia HIFK- ja Jokerit-staroja, jotka aikoinaan tekivät jopa Hirschovitsistä itsestään paremman pelaajan. Kim pystyy nyt olemaan yhtä tehokas ja parempi pelaaja kokonaisuudessaan, vaikka pelikaverit ovat keskiverto Liiga-pelaajia.

Bluesin huima voittokulkue alkoi 22. tammikuuta, kun espoolaiset kaatoivat HIFK:n 4-0. Blues on hävinnyt viimeisen 15 ottelun aikana vain kaksi kertaa ja Hirschovits on iskenyt näissä 15 ottelussa tehot 4+16=20. Mikäli hän olisi pelannut koko kauden samaan pistetahtiin, olisi hänellä runkosarjan päätteeksi kasassa 80 tehopistettä. Se kertoo jotain hänen nykykunnostaan.

Ketkä muut ovat sitten varteenotettavia haastajia? Tapparan Palola tai Juha Metsola, Lukon Vahalahti, Kärppien Joonas Donskoi tai JYPin Eric Perrin? Allekirjoittaneen mielestä yksikään näistä herroista ei vedä ”Hirsolle” vertoja. He ovat Liigan parhaimmistoa, mutta näiden pelaajien joukkueet eivät ole niin riippuvaisia heidän panoksestaan kuin Blues on Hirschovitsin. He pelaavat nimekkäissä joukkueissa, joissa ei tarvitse olla joka ilta tähti, jotta joukkue menestyisi. Pystyisikö esimerkiksi Perrin samaan Espoossa kuin Kim? Kaikella kunnioituksella: ei pystyisi.

Nämä faktat antavat tukea sille, että Hirschovits saattaa hyvinkin olla Liigan paras pelaaja, mutta kuten sanottua, nämä ovat loppupeleissä mielipideasioita ja tätä voi tarkastella usealta eri kantilta.